bill999r Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 2 ώρες πριν, ElectricWheel είπε Μια απορία.. η γναθοχειρουργική είναι μια μικρή χειρουργική ειδικότητα με την έννοια ότι αναφέρεται σε μια πολύ συγκεκριμένη και περιορισμένη περιοχή. Και πολλές από αυτές τις παθήσεις δεν είναι οι πλέον συχνές. Στην Ελλάδα πόσο καλά μπορεί να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτή την ειδικότητα; Από άποψη περιστατικών εννοώ δε θα ναι λίγο πιο δύσκολο να έχει κάποιος μια σωστή εκπαίδευση; Κάνεις λάθος. Έχει άπειρα περιστατικά που αφορούν σε γνάθο, στοματική κοιλότητα, τράχηλο. Μόνο τα τροχαία να υπολογίσεις που συμβαίνουν στην αφρικανική Ελλάδα έχεις πολύ μεγάλο κοινό για εκπαίδευση.
ElectricWheel Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 48 λεπτά πριν, bill999r είπε Κάνεις λάθος. Έχει άπειρα περιστατικά που αφορούν σε γνάθο, στοματική κοιλότητα, τράχηλο. Μόνο τα τροχαία να υπολογίσεις που συμβαίνουν στην αφρικανική Ελλάδα έχεις πολύ μεγάλο κοινό για εκπαίδευση. Ίσως να ναι έτσι στην Αθήνα αλλά και πάλι σίγουρος δεν είμαι. Και επίσης δεν έχω καταλάβει αν υπάρχει κάποιου είδους διαφοροποιήση στην εκπαίδευση. Είναι κάποια θέματα πιο οδοντιατρικά και άλλα τελείως ιατρικά και δεν ξέρω αν κάποιος μπορεί να διαλέξει τι από τα δύο θα μάθει. Τα τροχαία σίγουρα προσθέτουν πολλά περιστατικά. Απλά δεν ξέρω αν είναι αρκετά για την εκπαίδευση. Ενώ φαντάζομαι η σκωληκοειδίτιδα θα είναι πολύ πιο συχνό περιστατικό για τους αντίστοιχους χειρουργούς. Από περιέργεια βασικά το συζητάω. Επίσης δε έχω καταλάβει και τα όρια τους ως προς την πλαστική χειρουργική. Γιατί κάποιος που είναι γναθο να μην κάνει λιφτινγκ και να το κάνει μόνο ο πλαστικός (επανορθωτικός νομίζω λέγεται); Και δεν μπλέκεται κάπως και με την ΩΡΛ; Θέλω να πω ότι πέραν του αριθμού των περιστατικών, ίσως είναι και λίγο μπλεγμέννα τα πράγματα ως προς τις άλλες ειδικότητες. Θεωρείται από τις εύκολες χειρουργικές ή από τις δύσκολες; Γιατρούς δεν ακούω πολύ να την επιλέγουν μόνο οδοντίατροι που πάνε ιατρική και μετά εκεί.
bill999r Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Κοίτα νομίζω ότι είναι κ θέμα γιατρού. Δηλαδή σε τι θα επιλέξει ο καθένας να ειδικευτεί και ποιες επεμβάσεις θα προτιμήσει. Για παράδειγμα βλέπεις πως οι πιο πολλοί πλαστικοί επιλέγουν να εξειδικεύτουν σε μαστό, άλλοι σε εγκαύματα κτλ. Επίσης πολλοί ΩΡΛ σε διαφράγματα κάνουν κ ρινοπλαστικη. Ομοίως οι γνάθο σε προγναθισμο ή άλλες παθήσεις της γνάθου με την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της γνάθου κάνουν κ μια τύπου αισθητική επέμβαση αφού γίνεται κ αισθητική αποκατάσταση. Τώρα για την ειδικότητα του γνάθο. Πάλι παίζει ρόλο στο τι θα επιλέξει ο γιατρός. Άλλοι την επιλέγουν για να μπορούν να κάνουν οδοντιατρικά χειρουργεία αποκατάστασης κτλ. Άλλοι για να χειρουργούν καρκίνους στοματικής κοιλότητας, τραχήλου κτλ. Οπότε όπως καταλαβαίνεις βρίσκεις τα ανάλογα περιστατικά για να ειδικευτείς. Αλλά αυτό που λες είναι σωστό, πολλές ειδικότητες μπαίνουν στα χωράφια άλλων ειδικοτήτων.
ElectricWheel Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 2 ώρες πριν, bill999r είπε Κοίτα νομίζω ότι είναι κ θέμα γιατρού. Δηλαδή σε τι θα επιλέξει ο καθένας να ειδικευτεί και ποιες επεμβάσεις θα προτιμήσει. Για παράδειγμα βλέπεις πως οι πιο πολλοί πλαστικοί επιλέγουν να εξειδικεύτουν σε μαστό, άλλοι σε εγκαύματα κτλ. Επίσης πολλοί ΩΡΛ σε διαφράγματα κάνουν κ ρινοπλαστικη. Ομοίως οι γνάθο σε προγναθισμο ή άλλες παθήσεις της γνάθου με την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της γνάθου κάνουν κ μια τύπου αισθητική επέμβαση αφού γίνεται κ αισθητική αποκατάσταση. Τώρα για την ειδικότητα του γνάθο. Πάλι παίζει ρόλο στο τι θα επιλέξει ο γιατρός. Άλλοι την επιλέγουν για να μπορούν να κάνουν οδοντιατρικά χειρουργεία αποκατάστασης κτλ. Άλλοι για να χειρουργούν καρκίνους στοματικής κοιλότητας, τραχήλου κτλ. Οπότε όπως καταλαβαίνεις βρίσκεις τα ανάλογα περιστατικά για να ειδικευτείς. Αλλά αυτό που λες είναι σωστό, πολλές ειδικότητες μπαίνουν στα χωράφια άλλων ειδικοτήτων. Απλά η απορία μου είναι το επιλέγεις ή είναι μια τυποποιημένη εκπαίδευση για όλους; Γιατί λογικό είναι ότι δε μπορείς να μάθεις τα πάντα όλα. Κάποιος πχ που τον ενδιαφέρει η αισθητική του προσώπου από μποτοξ μέχρι λιφτινγκ θα έπρεπε να είναι γνάθο ή πλαστικός πχ; Γενικά την γνάθο την ακούω μόνο για φρονιμήτες και άντε κανά τροχαίο. Και δεν ξέρω σε σχέσηη με τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες πόσο δύσκολη είναι.
bill999r Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 8 λεπτά πριν, ElectricWheel είπε Απλά η απορία μου είναι το επιλέγεις ή είναι μια τυποποιημένη εκπαίδευση για όλους; Γιατί λογικό είναι ότι δε μπορείς να μάθεις τα πάντα όλα. Κάποιος πχ που τον ενδιαφέρει η αισθητική του προσώπου από μποτοξ μέχρι λιφτινγκ θα έπρεπε να είναι γνάθο ή πλαστικός πχ; Γενικά την γνάθο την ακούω μόνο για φρονιμήτες και άντε κανά τροχαίο. Και δεν ξέρω σε σχέσηη με τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες πόσο δύσκολη είναι. Τυποποιημένη δεν είναι. Για να την επιλέξει κάποιος κάτι θα έχει στο μυαλό του σε τι τελικά θέλει να εστιάσει. Για γνάθο για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αποκατάσταση γνάθου, οδοντιατρικά κυρίως, τότε θα επιλέξει νοσοκομείο κ κλινική που ασχολείται κυρίως με αυτό. Αντιστοιχα ένας πλαστικός,αν θέλει να ασχοληθεί με μαστό θα επιλέξει νοσοκομείο όπου η πλαστικη φημίζεται για αυτή την εξειδίκευση. Πως λέμε για το ΚΑΤ οτι έχει πολύ καλό ορθοπεδικό τμήμα κτλ... Η γνάθο έχει μεγάλη γκάμα περιστατικών, για παράδειγμα καρκίνο στόματος, καρκίνο γλώσσας, αποστήματα κ μάζες τραχήλου, κύστες γνάθου κτλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται κ λειτουργική αποκατάσταση. Η αισθητική αποκατάσταση γίνεται από τον πλαστικό.
ElectricWheel Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 1 ώρα πριν, bill999r είπε Τυποποιημένη δεν είναι. Για να την επιλέξει κάποιος κάτι θα έχει στο μυαλό του σε τι τελικά θέλει να εστιάσει. Για γνάθο για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με αποκατάσταση γνάθου, οδοντιατρικά κυρίως, τότε θα επιλέξει νοσοκομείο κ κλινική που ασχολείται κυρίως με αυτό. Αντιστοιχα ένας πλαστικός,αν θέλει να ασχοληθεί με μαστό θα επιλέξει νοσοκομείο όπου η πλαστικη φημίζεται για αυτή την εξειδίκευση. Πως λέμε για το ΚΑΤ οτι έχει πολύ καλό ορθοπεδικό τμήμα κτλ... Η γνάθο έχει μεγάλη γκάμα περιστατικών, για παράδειγμα καρκίνο στόματος, καρκίνο γλώσσας, αποστήματα κ μάζες τραχήλου, κύστες γνάθου κτλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεται κ λειτουργική αποκατάσταση. Η αισθητική αποκατάσταση γίνεται από τον πλαστικό. Εμένα με τραβάει πολύ το κομμάτι του τραύματος και των λοιμώξεων και των επειγόντων. Υπό αυτή τη σκοπιά η γνάθο με ιντριγκάρει γιατί το πρόσωπο είναι ένα τόσο ευαίσθητο σημείο. Θα μου άρεσε κάτι τέτοιο που να μην είχε τίποτα να κάνει με εμφυτεύματα και με οδοντιατρικά θέματα (ούτε καν ορθογναθική).
fylatos Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 5 λεπτά πριν, ElectricWheel είπε Εμένα με τραβάει πολύ το κομμάτι του τραύματος και των λοιμώξεων και των επειγόντων. Υπό αυτή τη σκοπιά η γνάθο με ιντριγκάρει γιατί το πρόσωπο είναι ένα τόσο ευαίσθητο σημείο. Θα μου άρεσε κάτι τέτοιο που να μην είχε τίποτα να κάνει με εμφυτεύματα και με οδοντιατρικά θέματα (ούτε καν ορθογναθική). Θα ασχοληθείς με λοιμώξεις στις γνάθους χωρίς βασικές (αν όχι προχωρημένες) γνώσεις οδοντιατρικής; Μάλιστα. Επίσης με τραυματισμό που επηρεάζει την σύγκλιση και την μάσηση πάλι χωρίς γνώσης οδοντιατρικής; Πως θα κινηθείς σε επίπεδο αποκατάστασης; Με βάση την αισθητική αποκλειστικά; Κι αν δε μπορεί να καταπιεί το σάλιο του μετά δε πειράζει γιατί θα είναι όμορφος; Όπως βλέπεις δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Εδώ με την ΩΡΛ και έχει τόση αλληλεπίδραση και κοινά χειρουργεία.
ElectricWheel Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 1 λεπτό πριν, fylatos είπε Θα ασχοληθείς με λοιμώξεις στις γνάθους χωρίς βασικές (αν όχι προχωρημένες) γνώσεις οδοντιατρικής; Μάλιστα. Επίσης με τραυματισμό που επηρεάζει την σύγκλιση και την μάσηση πάλι χωρίς γνώσης οδοντιατρικής; Πως θα κινηθείς σε επίπεδο αποκατάστασης; Με βάση την αισθητική αποκλειστικά; Κι αν δε μπορεί να καταπιεί το σάλιο του μετά δε πειράζει γιατί θα είναι όμορφος; Όπως βλέπεις δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο. Εδώ με την ΩΡΛ και έχει τόση αλληλεπίδραση και κοινά χειρουργεία. Το εννοούσα με την έννοια σαν γναθο οτι δε θα θελα να ασχολουμαι με εξαγωγές εγκλείστων και εμφυτεύματα. Προφανώς στο τραύμα εμπλέκεται η σύγκλειση δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Τη σκέφτομαι πιο νοσοκομειακά και όχι σε συνθήκες ιδιωτικού ιατρείου. Αν είχα την δυνατότητα να ήμουν σε ιδιωτικό ιατρείο πιο πολύ θα θελα να ασχολούμαι με αισθητικά από fillers και μποτοξ μέχρι νήματα και ότι άλλο σχετικό ξέρω γω. Να χεις σπουδάσει τόσα χρόνια για να κάνεις εξαγωγές σε φρονιμήτες δεν με γεμίζει τόσο.
fylatos Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 Δημοσ. 23 Αυγούστου 2019 7 λεπτά πριν, ElectricWheel είπε Το εννοούσα με την έννοια σαν γναθο οτι δε θα θελα να ασχολουμαι με εξαγωγές εγκλείστων και εμφυτεύματα. Προφανώς στο τραύμα εμπλέκεται η σύγκλειση δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Τη σκέφτομαι πιο νοσοκομειακά και όχι σε συνθήκες ιδιωτικού ιατρείου. Αν είχα την δυνατότητα να ήμουν σε ιδιωτικό ιατρείο πιο πολύ θα θελα να ασχολούμαι με αισθητικά από fillers και μποτοξ μέχρι νήματα και ότι άλλο σχετικό ξέρω γω. Να χεις σπουδάσει τόσα χρόνια για να κάνεις εξαγωγές σε φρονιμήτες δεν με γεμίζει τόσο. Απλά σου εξηγώ ότι δεν υφίσταται γνάθο χωρίς οδοντιατρική. Φυσικά και υπάρχουν νοσοκομειακές θέσεις. Και αντιμετώπιση ατυχημάτων καθημερινά (δεν είναι μόνο τα αυτοκινητιστικά) και παθολογία της γνάθου και των παραρινίων κόλπων και ορθογναθική και πλαστική επανορθωτική (και με μοσχεύματα) και σε μεγάλο βαθμό το τελευταίο έτος της ειδικότητας διαλέγεις. Όσο το αν έχει πολλά περιστατικά, γίνεται χαμός κι αυτό γιατί δεν υπάρχουν πολλές νοσοκομειακές κλινικές στην Ελλάδα. Μια χαρά περιστατικά θα δεις αν επιλέξεις την ειδικότητα και μια χαρά μπορείς να εξειδικεύτεις. Το αν θα δουλέψεις σε νοσοκομειακό περιβάλλον είναι απόφαση σε όλες τις ειδικότητες. Η οδοντοφατνιακή χειρουργική (εμφυτεύματα εξαγωγές κύστεις) είναι μεταπτυχιακό της οδοντιατρικής είναι μέρος της εκπαίδευσης της γνάθο αλλά δεν είναι μονόδρομος σε καμία περίπτωση.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα