Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

ΟΚ καταλαβαίνω πως η κοπέλα έχει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, αλλά και πάλι δεν καταλαβαίνω αυτή την πρόταση ως λύση.

Τους βολεύει

Όταν βέβαια του είπαν να της δώσουν δανεικά οι φίλοι της, τσιναγε

Από τσέπη αλλού να είναι και όλα καλά

• Like 3
  • Απαντ. 153
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μια φιλη μου μενει στο ενοικιο και εχει μεινει ανεργη. Χρωσταει Δεη,κοινοχρηστα,νερο γυρω στα 400ευρω,τα οποια δε ειναι στο ονομα της,αλλα στο ονομα του ιδιοκτητη του σπιτιου.Τα ενοικια τα εχει πληρωσει ολα κανονικα και της κοβει κατι αποδειξεις δικες του-μπακαλοχαρτα. Συμβολαιο ενοικιασης σπιτιου δεν εχει κανει και για αυτο το λογο η δεη,κοινοχρηστα,νερο ερχονται στο ονομα του ιδιοκτητη.Τον τελευταιο καιρο ο ιδιοκτητης του σπιτιου εχει γινει ζορικος και την παιρνει συνεχεια τηλ.για να αρχισει να ξεπληρωνει σιγα-σιγα τα 400ευρω που χρωσταει. Η κοπελα δε εχει κατι στο ονομα της αυτοκινητο-καταθεσεις-γονεις κτλ.Εαν σηκωθει και φυγει και του ριξει κανονι γιατι την πιεζει αφορητα παιζει να υπαρξει καποιο προβλημα με εφοριες η κατι αλλο? Εγω της προτεινα εαν εχει να δωσει οσα μπορει παρολο που ειναι ανεργη,αλλιως να του αφησει τα κλειδια εξω απο τη πορτα και να φυγει.Υπαρχει καποια αλλη λυση που μπορει καποιος να προτεινει και δεν εχω σκεφτει?

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή συνταγές (αν αυτό ψάχνεις). Υπάρχουν σωστά (και λάθος) βήματα που μπορεί να κάνει.

Εάν σηκωθεί και φύγει το πιο λογικό είναι να μην υπάρξει κάποιο νομικό θέμα. Το χρέος είναι μικρό και δεν θα συμφέρει ούτε τον ιδιοκτήτη να κυνηγήσει το θέμα. Μεταξύ μας, νομίζω τον ιδιοκτήτη τον συμφέρει περισσότερο να τελειώσει αυτή η σχέση τώρα και να απεμπλακεί από μελλοντικά προβλήματα και "φέσια" που είναι σχεδόν σίγουρα. Με τέτοιο ρίσκο που πήρε (χωρίς εγγύηση, χωρίς συμβόλαιο, ΔΕΗ και όλοι οι λογαριασμοί στο όνομα του) "φθηνά" θα την γλυτώσει με 400€.

Το να αφήσει το σπίτι είναι η χειρότερη επιλογή για την φίλη σου και ένα βήμα προς την "περιθωριοποίηση". Ποιος θα την στηρίξει (αφού δεν έχει γονείς - οικογένεια)? Τι θα κάνει τα πράγματα της? Που θα πάει? Σε καμιά φίλη της? Προσωρινή λύση για λίγες μέρες - εβδομάδες. Κανείς δεν μπορεί να σε φιλοξενήσει για μεγάλο διάστημα. Μετά από λίγο καιρό "φιλοξενίας" αρχίζουν η προστριβές και χαλάνε και οι φιλίες. Μετά που θα πάει? Ποιος θα της νοικιάσει ξανά σπίτι και που θα βρει τα χρήματα για να νοικιάσει από την αρχή. Πάντα υπάρχουν διάφορα έξοδα όταν νοικιάζεις σπίτι. Εγγυήσεις, μετακόμιση, διάφορα απρόβλεπτα κτλ.

Κατ' εμέ, σε αυτή τη δύσκολη φάση, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ο καλύτερος της σύμμαχος (άσχετα αν το πιστεύει ή όχι). Θα την βοηθήσει και το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολοι καιροί και για τους ιδιοκτήτες γιατί σπανίζουν οι συνεπείς ενοικιαστές. 

Τα καλά: Της έχει δώσει μια στέγη, δεν της έχει ζητήσει εγγύηση για προκαταβολή, πληρώνει χαμηλό ενοίκιο, δεν έχει ΔΕΗ στο όνομα της και την έχει αφήσει να του βάλει ένα "φέσι" 400€. Μπορεί να ακούγετε ειρωνικό αλλά είναι στα θετικά για αυτήν το ότι ήδη χρωστάει λεφτά στο ιδιοκτήτη. Αν την διώξει, τα χάνει 100%. Αν βρεθεί μια λύση, έστω και αργά έχει ελπίδες να τα πάρει κάποια στιγμή.

Τι δεν πρέπει να κάνει (κατ' εμέ): Δεν πρέπει να αφήσει από μόνη της το σπίτι (εξήγησα γιατί). Να κλείσει τα αυτιά της σε "εύκολες" λύσεις που θα προτείνουν οι "απ'έξω" τύπου: "σιγά το πράγμα, θα βρεις άλλο καλύτερο και φθηνότερο", "φύγε νύχτα", "τι μπορεί να σου κάνει?", "κάνε τον Κινέζο", "δεν μπορεί να σε διώξει" κτλ. Είναι ο εύκολος τρόπος να βρεθεί στο δρόμο. Δεν πρέπει να κρυφτεί, δεν πρέπει να αρνηθεί το χρέος της και δεν νομίζω είναι καλή ιδέα να ζητήσει να της χαμηλώσει το ενοίκιο (τουλάχιστον για την ώρα). Τα 130€ μου ακούγετε ήδη χαμηλό ενοίκιο και αν μπουν σε διαμάχη για το ενοίκιο μπορεί να είναι η σταγόνα που θα "ξεχειλίσει" το ποτήρι. Πρέπει να έχει και ο ιδιοκτήτης ένα κίνητρο σε αυτή τη σχέση.

Τι πρέπει να κάνει (κατ' εμέ): Να προσπαθήσει να έχει καλές σχέσεις και να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη. Να του πει το πρόβλημα με την ανεργία και να δείξει εμπράκτως πως ψάχνει για δουλειά. Να του πει ένα καλό λόγο και αν είναι ανάγκη να τον "πιάσει" στο φιλότιμο ("δεν έχω κανέναν, δεν έχω ποιος να με στηρίξει, είμαι ορφανή, δώστε μου λίγο χρόνο κτλ"). Να συμφωνήσει και το βασικό να ΤΗΡΉΣΕΙ μια ελάχιστη καταβολή, έστω και με λίγα δανεικά από φίλους στην χειρότερη. Δείχνει συνέπεια και δίνει και στον ιδιοκτήτη την ελπίδα πως όταν περάσουν τα δύσκολα θα μπορεί να πάρει και τα χρωστούμενα. 

Να κάνει τα πάντα για να βρει δουλειά. Καλοκαίρι έρχεται, κάτι θα βρεθεί. Να ψάχνει συνέχει και να μην τα παρατάει. Να ρωτάει φίλους, φίλες, γνωστούς. Μέχρι να βρει κάτι πιο μόνιμο να κάνει δουλείες "του ποδαριού" πχ φυλλάδια.

Να απευθυνθεί όπου μπορεί για βοήθεια (Δήμος, ΟΑΕΔ, ΜΚΟ) και να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε μπορεί να δικαιούται (βοήθημα, επίδομα, σίτιση) 

Να κάνει ΤΕΡΆΣΤΙΑ οικονομία στα πάντα για να μπορεί να ζήσει με τα ελάχιστα. Να αναθεωρήσει πράγματα στη ζωή της και το τι θεωρούσε μέχρι τώρα "απαραίτητο".

• Like 4
Δημοσ.

Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ή συνταγές (αν αυτό ψάχνεις). Υπάρχουν σωστά (και λάθος) βήματα που μπορεί να κάνει.

Εάν σηκωθεί και φύγει το πιο λογικό είναι να μην υπάρξει κάποιο νομικό θέμα. Το χρέος είναι μικρό και δεν θα συμφέρει ούτε τον ιδιοκτήτη να κυνηγήσει το θέμα. Μεταξύ μας, νομίζω τον ιδιοκτήτη τον συμφέρει περισσότερο να τελειώσει αυτή η σχέση τώρα και να απεμπλακεί από μελλοντικά προβλήματα και "φέσια" που είναι σχεδόν σίγουρα. Με τέτοιο ρίσκο που πήρε (χωρίς εγγύηση, χωρίς συμβόλαιο, ΔΕΗ και όλοι οι λογαριασμοί στο όνομα του) "φθηνά" θα την γλυτώσει με 400€.

Το να αφήσει το σπίτι είναι η χειρότερη επιλογή για την φίλη σου και ένα βήμα προς την "περιθωριοποίηση". Ποιος θα την στηρίξει (αφού δεν έχει γονείς - οικογένεια)? Τι θα κάνει τα πράγματα της? Που θα πάει? Σε καμιά φίλη της? Προσωρινή λύση για λίγες μέρες - εβδομάδες. Κανείς δεν μπορεί να σε φιλοξενήσει για μεγάλο διάστημα. Μετά από λίγο καιρό "φιλοξενίας" αρχίζουν η προστριβές και χαλάνε και οι φιλίες. Μετά που θα πάει? Ποιος θα της νοικιάσει ξανά σπίτι και που θα βρει τα χρήματα για να νοικιάσει από την αρχή. Πάντα υπάρχουν διάφορα έξοδα όταν νοικιάζεις σπίτι. Εγγυήσεις, μετακόμιση, διάφορα απρόβλεπτα κτλ.

Κατ' εμέ, σε αυτή τη δύσκολη φάση, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ο καλύτερος της σύμμαχος (άσχετα αν το πιστεύει ή όχι). Θα την βοηθήσει και το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολοι καιροί και για τους ιδιοκτήτες γιατί σπανίζουν οι συνεπείς ενοικιαστές. 

Τα καλά: Της έχει δώσει μια στέγη, δεν της έχει ζητήσει εγγύηση για προκαταβολή, πληρώνει χαμηλό ενοίκιο, δεν έχει ΔΕΗ στο όνομα της και την έχει αφήσει να του βάλει ένα "φέσι" 400€. Μπορεί να ακούγετε ειρωνικό αλλά είναι στα θετικά για αυτήν το ότι ήδη χρωστάει λεφτά στο ιδιοκτήτη. Αν την διώξει, τα χάνει 100%. Αν βρεθεί μια λύση, έστω και αργά έχει ελπίδες να τα πάρει κάποια στιγμή.

Τι δεν πρέπει να κάνει (κατ' εμέ): Δεν πρέπει να αφήσει από μόνη της το σπίτι (εξήγησα γιατί). Να κλείσει τα αυτιά της σε "εύκολες" λύσεις που θα προτείνουν οι "απ'έξω" τύπου: "σιγά το πράγμα, θα βρεις άλλο καλύτερο και φθηνότερο", "φύγε νύχτα", "τι μπορεί να σου κάνει?", "κάνε τον Κινέζο", "δεν μπορεί να σε διώξει" κτλ. Είναι ο εύκολος τρόπος να βρεθεί στο δρόμο. Δεν πρέπει να κρυφτεί, δεν πρέπει να αρνηθεί το χρέος της και δεν νομίζω είναι καλή ιδέα να ζητήσει να της χαμηλώσει το ενοίκιο (τουλάχιστον για την ώρα). Τα 130€ μου ακούγετε ήδη χαμηλό ενοίκιο και αν μπουν σε διαμάχη για το ενοίκιο μπορεί να είναι η σταγόνα που θα "ξεχειλίσει" το ποτήρι. Πρέπει να έχει και ο ιδιοκτήτης ένα κίνητρο σε αυτή τη σχέση.

Τι πρέπει να κάνει (κατ' εμέ): Να προσπαθήσει να έχει καλές σχέσεις και να μιλήσει με τον ιδιοκτήτη. Να του πει το πρόβλημα με την ανεργία και να δείξει εμπράκτως πως ψάχνει για δουλειά. Να του πει ένα καλό λόγο και αν είναι ανάγκη να τον "πιάσει" στο φιλότιμο ("δεν έχω κανέναν, δεν έχω ποιος να με στηρίξει, είμαι ορφανή, δώστε μου λίγο χρόνο κτλ"). Να συμφωνήσει και το βασικό να ΤΗΡΉΣΕΙ μια ελάχιστη καταβολή, έστω και με λίγα δανεικά από φίλους στην χειρότερη. Δείχνει συνέπεια και δίνει και στον ιδιοκτήτη την ελπίδα πως όταν περάσουν τα δύσκολα θα μπορεί να πάρει και τα χρωστούμενα. 

Να κάνει τα πάντα για να βρει δουλειά. Καλοκαίρι έρχεται, κάτι θα βρεθεί. Να ψάχνει συνέχει και να μην τα παρατάει. Να ρωτάει φίλους, φίλες, γνωστούς. Μέχρι να βρει κάτι πιο μόνιμο να κάνει δουλείες "του ποδαριού" πχ φυλλάδια.

Να απευθυνθεί όπου μπορεί για βοήθεια (Δήμος, ΟΑΕΔ, ΜΚΟ) και να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε μπορεί να δικαιούται (βοήθημα, επίδομα, σίτιση) 

Να κάνει ΤΕΡΆΣΤΙΑ οικονομία στα πάντα για να μπορεί να ζήσει με τα ελάχιστα. Να αναθεωρήσει πράγματα στη ζωή της και το τι θεωρούσε μέχρι τώρα "απαραίτητο".

σωστα αυτα που λες. μεχρι προσφατα ηταν κυριος,αλλα τωρα τελευταια νομιζω οτι ζοριζεται αρκετα ο ιδιοκτητης και νομιζω οτι φοβαται μην αυξηθουν και αλλο τα χρεη του

Δημοσ.

εαν η κοπελα δεν ηταν σωστη μπορουσε να παει τα χρεη στο θεο και να την κανει. αλλα ειναι σωστη και ψαχνει ηδη για δουλεια. εγω της εδωσα ηδη εντολη να αλλαξει στρατηγικη και να ζορισει σκληρα τον ιδιοκτητη και τα χρεη της απο τα 400ευρο να της τα παει στα 50-100ευρο το πολυ. αλλωστε δεν συμφερει κανενα ιδιοκτητη να εχει ξενοικιαστο σπιτι. το νερο και τα κοινοχρηστα τρεχουν ανεξαρτητα απο το εαν ενα σπιτι ειναι ενοικιασμενο η οχι.παιδια δεν υπαρχει αλλη λυση, αλλα μονο αυτο που προτεινα.

Δημοσ.

εαν η κοπελα δεν ηταν σωστη μπορουσε να παει τα χρεη στο θεο και να την κανει. αλλα ειναι σωστη και ψαχνει ηδη για δουλεια. εγω της εδωσα ηδη εντολη να αλλαξει στρατηγικη και να ζορισει σκληρα τον ιδιοκτητη και τα χρεη της απο τα 400ευρο να της τα παει στα 50-100ευρο το πολυ. αλλωστε δεν συμφερει κανενα ιδιοκτητη να εχει ξενοικιαστο σπιτι. το νερο και τα κοινοχρηστα τρεχουν ανεξαρτητα απο το εαν ενα σπιτι ειναι ενοικιασμενο η οχι.παιδια δεν υπαρχει αλλη λυση, αλλα μονο αυτο που προτεινα.

Πολύ καλά έκανε και ήταν σωστή μέχρι τώρα. Το αυτονόητο έκανε. Μην το παρουσιάζεις ότι του έκανε χάρη που δεν έφτασε τα χρέη στο Θεώ.

Φαντάζομαι της έδωσες "συμβουλή" και όχι "εντολή".

Λυπάμαι που στο λέω αλλά είσαι ακριβώς ότι είχα περιγράψει πιο πάνω ως "οι απ' έξω" με τις "εύκολες" και "μαγικές" λύσεις (και χωρίς επιπτώσεις για τους ίδιους φυσικά). Ελπίζω να μην σε ακούσει γιατί είναι σχεδόν σίγουρο πως σε λίγες μέρες θα βρεθεί στο δρόμο.

Με πια λογική πιστεύεις πως θα δεχτεί (με το έτσι θέλω) ο ιδιοκτήτης να φορτωθεί όλο το μέχρι τώρα χρέος και χωρίς να έχει ούτε την παραμικρή ελπίδα ότι στο μέλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αντίθετα όλα δείχνουν πως θα πάνε χειρότερα και σε λίγο θα χρειαστεί και πάλι (με το έτσι θέλω ξανά) να πληρώσει και πάλι ο ίδιος τους λογαριασμούς και τα χρέη που θα έχουν δημιουργηθεί.

Νομίζεις θα τον εκβιάσει με την άποψη ότι είναι δύσκολο να βρει ενοικιαστή. Λάθος. Αφού έχει φθηνό ενοίκιο θα βρει και ενοικιαστή. Άσε που και τώρα που έχει ενοικιαστή δεν είναι σε καλύτερη μοίρα. Τουλάχιστον αν την διώξει έχει μία ελπίδα να βρει κάποιον άλλον καλύτερο ενοικιαστή. Όπως σου είπα με αυτά τα δεδομένα, για εμένα, το συμφέρον του ιδιοκτήτη είναι να διώξει την φίλη σου και να ξεμπλέξει μία και καλή με αυτή την κατάσταση. Αν ο ιδιοκτήτης ζητούσε την άποψη κάποιου άλλου, σχεδόν όλοι (ακόμα και εσύ) το ίδιο θα του έλεγαν. Να ξεμπλέξει το συντομότερο δυνατό.

Η άποψη ότι η φίλη σου είναι σε θέση να ζητήσει με το έτσι θέλω (να εκβιάσει) οποία λύση την συμφέρει στερήται λογικής και είναι κοντόφθαλμη και επικίνδυνη (για την φίλη σου). Όπως είπα, ελπίζω να μην την ακολουθήσει.

Υ.Γ. - Πολιτικό σχόλιο. Και κάποιοι άλλοι πίστευαν πριν από κάνα 2-3 χρόνια ότι ήταν σε θέση να επιβάλουν με το έτσι θέλω τις λύσεις που τους συνέφεραν (μίλαγαν για ζουρνά, χορούς κτλ) αλλά τελικά παραδέχτηκαν πως "είχαν αυταπάτες"

• Like 1
Δημοσ.

Όχι δεν θα μπορέσει να το ενοικιάσει.αλλωστε 400ευρο θεωρούνται μικρο χρέος.υπαρχει κοσμος που χρωστάει εφορίες,τράπεζες,ενοίκια,ασφαλιστικά ταμεία κτλ

Και της εδωσα την παραπανω εντολή ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΩ να κοιταξει πρωτα την ψυχικη της υγεία ΠΑΡΑ τα γάμο-400ευρο.τελος.

Και μην ξεχνάμε οτι για 3 χρονια ο ιδιοκτήτης φοροδιαφεύγει

Δημοσ.

όπως είχα γράψει και στο προηγουμενο ποστ.

τώρα που στριμωχτήκαμε, τώρα θυμηθήκαμε ότι ο ιδιοκτήτης φοροδιαφεύγει.

η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι τυποποιημένη και προβλέψιμη μέχρι αηδίας

επίσης μη ξεχνάμε ότι για 3 χρόνια η φίλη σου είχε και χαμηλότερο ενοίκιο αφού δεν έπαιρνε αποδείξεις. αυτά δε μας συμφέρουν όμως οπότε ας μη το αναφέρουμε.

να σου κάνω και μια ερώτηση:

αν είχες φίλο τον ιδιοκτήτη τι συμβουλή θα του έδινες;

μήπως μιας και του κάνει χάρη η κοπέλα που μένει να την πληρώνει απο πάνω;

• Like 3
Δημοσ.

"400 ευρώ θεωρούνται μικρό χρέος για να φεσωσω κάποιον"

Μέχρι πόσα λεφτά είναι ηθικό το φέσι ρε αδέρφια να βάζουμε ο ένας στον αλλο φέσι? Ούτως ή άλλως όλοι το κάνουν!

Μνημόνια και ανεργία στο 90% χρειαζόμαστε. Τίποτα λιγότερο.

• Like 1
Δημοσ.

Η φαση ειναι πως δεν λεει καν οτι πχ εχει χρεος 400 ευρω αυτη τη στιγμη, το οποιο θα ξεχρεωσει οταν με το καλο βρει δουλεια.

Το δεδομενο του ειναι πως τα 400 θα του τα κανει 100 ο ιδιοκτητης, με την προυποθεση οτι θα βρει δουλεια. Κι αν δεν βρει κλαιν. Τι 400 τι 800 τι 1200 κλπ, το πολυ 100 θα παρει πιςω και αν δ γουςταρει βαραμε και κανα κανονι.

Ακομα δεν εχω καταλαβει το νοημα του τοπικ παντως, μιας που ο τυπος εχει ολοκληρωσει τη συλλογιστικη του για το πως θα πιστολιασει τον ατυχο ιδιοκτητη...

Ευχη απο καρδιας : Να βρει συντομα δουλεια η φιλη σου με βασικο μισθο και να μην πληρωθει ουτε ευρω για μερικους μηνες και τελικα το αφεντικο να της πει, "ελα παρε 100 ευρω καλα ειναι για τετοιες εποχες, αλλοι εχουν μεγαλυτερα χρεη".

Ουτε μνημονια, ουτε τιποτα. Μονο αυτο πρεπει να της τυχει μπας και σοβαρευτει κι αυτη και οι συμβουλατορες φιλοι της,

Δημοσ.

Η κοπελα μου ειπε οτι βρήκε 4-5 καλύτερα σπίτια με το ίδιο ενοίκιο. Οποτε σκεφτεται τον αλλον μήνα να φυγει.το θεμα έληξε τελικα.ευχαριατω ολους για την βοήθεια σας.

Έπρεπε να ντρέπεσαι.ειπα οτι δεν εχει γονείς και βοήθεια κτλ(ο πατέρας της εχει αυτοκτονήσει). Τελικα βρέθηκε λύση.το θεμα έλυνε.

Δημοσ.

Και 100 να γίνει το χρέος πάλι δεν μπορει να πληρώσει, είνσι σαν την Ελλάδα που ζητάει κούρεμα χρέους.... Μα δεν μπορείς να πληρώσεις λέμε!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...