Craven Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 23 Σεπτεμβρίου Να συμπληρώσω στα παραπάνω πως εκεί που μπερδεύτηκα αρκετά είναι τα 2 εντελώς διαφορετικά πράγματα που μου είπαν 2 διαφορετικοί άνθρωποι. Ο ένας όπως είπα μας είπε να γίνει ένα μικρό τοιχίο. Είναι το πίσω μέρος της οικίας που φυλάμε τα ξύλα και έχει ο τοίχος του ημιυπόγειου που θα μπουν οι λέβητες μια απόσταση περίπου όπως είπα 1,5 με 2 μέτρα απο την περίφραξη και θέλει σε αυτή τη μικρή απόσταση να κάνει ένα τοιχίο γύρω στα 20-30 εκ ύψος ώστε να περάσουν απο εκεί οι σωληνώσεις απο το ρολόϊ μέχρι τον τοίχο του ημιυπόγειου για να μην γίνουν σκαψίματα γιατί όπως είπε πρέπει αλλιώς να σκαφτεί 40-50 εκατοστά βάθος, να μπει κίτρινη σωλήνα για αέριο με πλέγμα και άμμο και γαλβανιζέ κολλήσεις σε κάθε πλευρά (ότι θυμάμαι λέω) και αυτό έχει όπως είπε ένα τεράστιο κόστος (κάτι για 1000 ευρώ...). Ο άλλος πάλι μας είπε πως μπορεί να γίνει κανονικά σκάψιμο και πως η εργασία θα πήγαινε γύρω στα 200 ευρώ ανα λέβητα (3 λέβητες) για αυτή την απόσταση με χαλκοσωλήνες επιμένοντας πως δεν υπάρχει θέμα και η μεγάλη τιμή που μας έδωσε ο πρώτος είναι επειδή μίλησε για πλαστικούς σωλήνες στους οποίους έχουν 2-3 άτομα πιστοποίηση για να κάνουν αυτές τις κολλήσεις και βαράνε στο ψαχνό (τα λόγια του). Τελικά αν ξέρει κάποιος να απαντήσει γιατί είμαστε μπερδεμένοι εντελώς για αυτό (που νομίζω σήμερα που ρώτησα έχω μια καλύτερη άποψη τι εννοούσε ο καθένας) αλλά και για το σημαντικό του πρώτου θέματος με τον 28ρι λέβητα απο τον ένα και την πρόταση για 24ρι + κυκλοφορητή απο τον άλλο (120τμ με τους λέβητες στο ημιυπόγειο και τα σώματα, 11-12 στον αριθμό, στον 1ο και 2ο); Φυσικά θα ψάξουμε να βρούμε να πάρουμε και μια 3η γνώμη.. Φυσικά αν ξέρει κάποιος κάποιον να μου πει σε Pm αν ξέρει κάποιον πραγματικά αξιόπιστο άνθρωπο στην δυτική Θεσσαλονίκη να περνούσε για μια γνώμη/προσφορά, θα το εκτιμούσα..
sergeantd Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Στις 22/9/2025 στις 8:23 ΜΜ, Craven είπε Καλησπέρα, Δεν έχω διαβάσει το θέμα απο την αρχή οπότε συγγνώμη αν ρωτάω κάτι που έχει απαντηθεί... Ετοιμαζόμαστε για εγκατάσταση φυσικού αερίου και είμαστε στην φάση που θα μπούν αυτές τις μέρες τα κουτιά για τα ρολόγια (πριν λίγες μέρες τελείωσαν τα σκαψίματα κτλ στην περιοχή). Έγιναν όλα ξαφνικά χωρίς ενημέρωση οπότε αρχίσαμε βιαστικά να ρωτάμε εγκαταστάτες. Τα δεδομένα είναι, τριπλοκατοικία όπου ο 1ος και 2ος είναι δίδυμες κατοικίες γύρω στα 120 τμ με 11 σώματα η κάθε μία + το boiler που στην ουσία είναι ακόμα ένα σώμα. Στο ισόγειο κατοικία 70τμ με λίγα σώματα και μικρές απαιτήσεις που και εκεί το boiler είναι και σώμα (το δικό της boiler βρίσκεται εκεί που έχουμε τον λέβητα πετρελαίου τώρα). Αυτή η κατοικία λόγω του σημείου που είναι το boiler που σημαίνει ότι τα ζεστά της νερά ξεκινάνε απο το σημείο που καταλήγουν οι σωληνώσεις των σωμάτων, μπορεί να πάρει ζεστά νερά απο λέβητα αερίου, οι άλλες 2 όχι και θα συνεχίσουμε να "παίζουμε" με τα boiler σαν σώματα καλοριφέρ. Ο ένας εγκαταστάτης μας πρότεινε λέβητες baxi 28ρι για τα 2 μεγάλα διαμερίσματα και μικρότερο για κάτω με την τοποθέτηση απο τους 3 λέβητες να γίνεται (ΑΝ κατάλαβα καλά γιατί η σύζυγος επέμενε ότι είπε για μπαλκόνια) στο ημιυπόγειο που έχουμε και τον λέβητα τώρα, είτε μέσα είτε απ έξω στον εξωτερικό τοίχο. Δεν μιλήσαμε για φίλτρα κτλ και για να περάσει η εγκατάσταση απο τα ρολόγια μέχρι το ημιυπόγειο (μια απόσταση ενάμιση-2 μέτρα max) μιλήσαμε για ένα μικρό τοιχίο για να γλυτώσουμε τα σκαψίματα και τις κολλήσεις (δεν κατάλαβα πολλά εκεί αλλά το άφησα ως έχει για την ώρα). Η τιμή ήταν χαμηλή σχετικά (2300) με φτηνό λέβητα αλλά χωρίς ηλεκτρολογικά και διάφορα μέσα, οπότε υπολογίζω σίγουρα 200-300 πάνω το λιγότερο. Ο άλλος εγκαταστάτης μας πρότεινε vaillant 24ριδες και για τα 3 σπίτια με extra κυκλοφορητές για τα 2 μεγάλα. Είπαμε για εγκατάσταση στο ίδιο σημείο (μάλλον εξωτερικά του ημιυπόγειου κοντά στον τωρινό λέβητα) με "κουκούλες" για τους λέβητες, οι σωληνώσεις μέχρι τα ρολόγια με σκαψίματα και όχι με τοιχαλάκια κτλ με μαγνητικά φίλτρα για τα ρινίσματα απο τα σώματα και μια τιμή αρκετά μεγαλύτερη (3200) με όλα μέσα τελική που βέβαια με έτσουξε λίγο αυτή τη στιγμή καθώς όπως είπα ήταν απρόσμενο (νομίζαμε θα γίνει του χρόνου τελικά). Κόλλησα λίγο στους 24ριδες για τόσα τετραγωνικά με τον δεύτερο ο οποίος επέμενε πως αυτό που χρειάζεται είναι ο 2ος κυκλοφορητής για τα 11+1 σώματα και όχι να πάρουμε μεγαλύτερο λέβητα. Ο baxi ξέρω ποιος είναι (νομίζω είναι ο Luna Classic.. απλός φτηνός) ο Vaillant δεν κατάλαβα ποιος είναι, όταν ρώτησα έκανε πως δεν πολυήξερε και μου είπε απλά "ο 24 pro" ... ποιος pro.. εδώ και 25 χρόνια βγάζει διάφορους που τους λέει "pro" από ότι είδα.. Το σπίτι (οικογενειακή τριπλοκατοικία) βρίσκεται σε "χωριό" έξω απο τη Θεσσαλονίκη σε μέρος όπου έχουν υπάρξει χειμώνες που θερίζουν και τα 2 μεγάλα έχουν και τζάκι ενώ το κάτω το μικρότερο έχει και σόμπα pellet extra. Φυσικά εμένα που με καίει με όλους τους αυτοματισμούς, ήθελα να μιλήσω και για smart θερμοστάτες, αλλά ο πρώτος ήξερε μόνο της ίδιας της baxi που τσούζει, ενώ ο δεύτερος (μεγάλος σε ηλικία) που θα αναλάμβανε και την εγκατάσταση του θερμοστάτη, άντε να του εξηγήσει κανείς τι είναι smart.. όπως και να χει, από ότι κατάλαβα, αρκεί να βρεθεί ένας με ξηρή επαφή και θα είμαστε οκ (σωστά;) Αν έχει άποψη κάποιος γνώστης για όλα τα παραπάνω, τι πραγματικά χρειάζεται, αν ισχύει ότι μου είπαν ο ένας και ο άλλος κτλ ας με ενημερώσει γιατί είμαστε λίγο χαμένοι Αν θα μπουνε όλοι οι λέβητες στο ημιυπόγειο τότε μπορεί να έχεις κάποια προβλήματα ροής ( ο κυκλοφορητής του λέβητα αερίου δεν είναι τόσο «δυνατός» να ανεβάσει τα νερά στον πάνω όροφο, δηλαδή δεν έχει διαθέσιμο μανόμετρικο ) με αποτέλεσμα να μπορεί να έχεις κάποια σώματα που θα είναι κρύα στις πιο μάκρυνες γραμμές. Οι λύσεις είναι 2: 1. Βάζεις σκέτο το λέβητα χωρίς εξωτερικό κυκλοφορητη και κάνεις υδραυλική εξισορρόπηση των θερμαντικών σωμάτων ( balance of radiators ). Είναι η πιο φτηνή διαδικασία αλλά απαιτεί από εσένα κόπο να βρεις τις σωστές ροές σε κάθε θερμαντικό σώμα. 2. Βάζεις μετά τον λέβητα αερίου έναν υδραυλικό διαχωριστή και μετά τον εξωτερικό κυκλοφορητη. Έτσι ώστε να ξεχωρίσεις τις ροές του πρωτεύοντος και του δευτερεύοντος κυκλώματος. Αυτό γίνεται γιατί οι κυκλοφορητες έχουν διαφορετικές ταχύτητες και ο ένας δουλεύει εναντίον του άλλου, διαφορετικά μπορεί να υπάρχουν αστοχίες στους κυκλοφορητες. Αν και έχουν ξεκινήσει πειράματα στο εξωτερικό για 2 PWM κυκλοφορητες σε σειρά ( μεταβολή των στροφών ανάλογα με την πίεση του δικτύου ), χωρις την ύπαρξη του υδραυλικού διαχωριστή, με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τωρα το θέμα του θερμοστάτη θεωρώ ότι είναι το σημαντικότερο στην όλη εγκατάσταση. Ο θερμοστάτης είναι αυτός που ελέγχει όλες τις παραμέτρους της καύσης. Ένας απλός ON/OFF θερμοστάτης δεν συμβάλει στην αντοχή στο χρόνο του λέβητα ούτε στην αποδοτικότητα του λέβητα και κατ’ επέκταση στην οικονομία αλλά ούτε στον αποδοτικό έλεγχο για μια σταθερή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Ο όρος «έξυπνος» θερμοστάτης πρέπει να σταματήσει, είναι λάθος. Έξυπνος δεν είναι αυτός ο θερμοστάτης που μπορείς remote να τον ελέγχεις, αλλά αυτός που έξυπνα μπορεί να διαχειριστεί τον λέβητα έτσι ώστε να μπορεί με την μέγιστη αποδοτικότητα-οικονομία να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σπιτιού στο σημείο ρύθμισης. Τωρα για τους λέβητες σε συνδυασμό με την πάνω παράγραφο. Η BAXI χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο OpenTherm σίγουρα. Οπότε πρέπει να κοιτάξεις για OpenTherm θερμοστάτη. Η Vaillant δεν είμαι σίγουρος αν υποστηρίζει OpenTherm ή EMS στην Ελλάδα. Είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξεις στο manual του λέβητα. Τι πρέπει να προσέξεις στην επιλογή του λέβητα; 1. Η καλύτερη επιλογή είναι να είναι OpentTherm. 2. Το minimum capacity του λέβητα να είναι χαμηλό ( 3-4 kW ). Αυτό βοηθάει να εξαλειφθούν τα πολλά ON/OFF του καυστήρα σε χαμηλή ζήτηση όπως φθινοπωρινό-άνοιξη. Στις 23/9/2025 στις 10:06 ΠΜ, mezger είπε Για τα υπόλοιπα δε μπορώ να σε βοηθήσω, αλλά μην σκεφτεσαι ότι θα στέλνει ο θερμοστάτης απλά on-off και θα σταματάει/ξεκινάει ο λέβητας όπως με το πετρέλαιο, θέλεις ιδανικά να υποστηρίζει opentherm ωστε να ελέγχεις το setpoint ή/και το modulation (=τη θερμοκρασία νερού και την ένταση κάυσης). Το καλύτερο αποτέλεσμα θα το έχεις κατα πάσα πιθανότατα με τον "μαμά" smart θερμοστάτη, αν θέλεις πιο custom πράγματα σιγουρέψου ότι υποστηρίζει σωστά το opentherm και δεν κάνει τα δικά του (ένας αρκετά καλός μπούσουλας είναι αυτή η λίστα). Η καλωδίωση είναι ίδια (ένα ζεύγος) οπότε ιδιαίτερη εγκατάσταση δεν χρειάζεσαι. Συγχαρητήρια. Επιτέλους αρχίζουμε δειλά-δειλα να βλέπουμε τη θέρμανση σοβαρά όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η ανάγκη τους οδήγησε να φτιάξουν πιο αποδοτικά συστήματα. Ένας λέβητας από μόνος του, όσο ακριβός και να είναι, όσο και αν θεωρείται η «Ferrari», δεν μπορεί να κάνει οικονομία και να ελαχιστοποιηθεί η συντήρηση του χωρίς τον έλεγχο από έναν θερμοστάτη που μπορεί να ελέγχει όλες τις παραμέτρους λειτουργίας του. 1 1
Craven Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Κατανοητά όλα αυτά, δεν είπα ποτέ ότι θα πάρω έναν απλό on/off, αυτό θέλει ο δεύτερος εγκαταστάτης ο οποίος και μίλησε για κυκλοφορητή μετά τον λέβητα και ο οποίος πρότεινε έναν απλό stege. Ο πρώτος έτσι κιαλλιώς δεν ασχολείται με αυτό το κομμάτι οπότε εκεί θα αγόραζα τον baxi.. απλά είπα ότι είναι πολλά τα 250 που θέλει ο vailant και θα πήγαινα για κάτι άλλο χωρίς να ξέρω τι. Για το θέμα του θερμοστάτη θα το ψάξω αρκετά και σίγουρα δεν θα τσιγγουνευτώ εκεί (και τα 150 του baxi δεν είναι λίγα, θα τα έδινα όμως για κάτι σωστό) Αυτά που με καίνε είναι πέρα απο τον κυκλοφορητή, αν o 24ρης για οικία 120τμ με 11+1 σώματα είναι ΟΚ σε συνδυασμό με έναν κυκλοφορητή. Για τον άλλο που λέει 28ρη οκ απο ότι κατάλαβα καλό είναι να μπει και ένας κυκλοφορητής έτσι κιαλλιώς. Προσωπικά αρχίζω να τείνω προς τον baxi με τον δικό του θερμοστάτη να τελειώνω.. Το δεύτερο είναι τα σκαψίματα και αυτό που λέει ο πρώτος και ο δεύτερος που είναι μέρα με νύχτα.. ο ένας βάζω χαλκοσωλήνα ο άλλος θέλει κίτρινη σωλήνα με άμμο και πλέγμα αλλιώς δεν εγκρίνουν.. αυτό με έχει μπερδέψει αλλά για να μην απαντάει κάποιος, θα αφήσω να μου πει και ο τρίτος που θα έρθει (όταν έρθει) μπας και βγει άκρη και δεν χρειάζεται να σας κουράζω άλλο Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
sergeantd Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Τα 28 kW νομίζω είναι για ΖΝΧ, για θέρμανση είναι 24 kW τσέκαρε καλύτερα το manual για σιγουριά. Οπότε νομίζω ότι είναι ιδιοι. Επίσης μίλησες για το μπόιλερ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις μποιλερ με τον λέβητα αερίου γιατί έχει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής ΖΝΧ. Ανοίγεις τη βρύση και έρχεται ζεστό νερό, δεν υπάρχει λόγος αποθήκευσης ΖΝΧ σε μποιλερ. Εγω ζεσταίνω 165 τμ σπίτι με 11 καλοριφέρ με έναν 28kW λέβητα ( 24kW στην θέρμανση ) και το περισσότερο που έχω δει να χρειάζεται είναι θερμοκρασία νερών προσαγωγής 44°C στους -5. Οπότε μην αγχώνεσαι σε υπερκαλύπτουν τα συγκεκριμένα kW. Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από sergeantd
hp8 Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 26 Σεπτεμβρίου (επεξεργασμένο) Στις 22/9/2025 στις 8:23 ΜΜ, Craven είπε Τα δεδομένα είναι, τριπλοκατοικία όπου ο 1ος και 2ος είναι δίδυμες κατοικίες γύρω στα 120 τμ με 11 σώματα η κάθε μία + το boiler που στην ουσία είναι ακόμα ένα σώμα. Στο ισόγειο κατοικία 70τμ με λίγα σώματα και μικρές απαιτήσεις που και εκεί το boiler είναι και σώμα (το δικό της boiler βρίσκεται εκεί που έχουμε τον λέβητα πετρελαίου τώρα). Στις 22/9/2025 στις 8:23 ΜΜ, Craven είπε Ο ένας εγκαταστάτης μας πρότεινε λέβητες baxi 28ρι για τα 2 μεγάλα διαμερίσματα και μικρότερο για κάτω με την τοποθέτηση απο τους 3 λέβητες να γίνεται Ο άλλος εγκαταστάτης μας πρότεινε vaillant 24ριδες και για τα 3 σπίτια με extra κυκλοφορητές για τα 2 μεγάλα. Κόλλησα λίγο στους 24ριδες για τόσα τετραγωνικά με τον δεύτερο ο οποίος επέμενε πως αυτό που χρειάζεται είναι ο 2ος κυκλοφορητής για τα 11+1 σώματα και όχι να πάρουμε μεγαλύτερο λέβητα. Το σπίτι (οικογενειακή τριπλοκατοικία) βρίσκεται σε "χωριό" έξω απο τη Θεσσαλονίκη σε μέρος όπου έχουν υπάρξει χειμώνες που θερίζουν και τα 2 μεγάλα έχουν και τζάκι ενώ το κάτω το μικρότερο έχει και σόμπα pellet extra. Φυσικά εμένα που με καίει με όλους τους αυτοματισμούς, ήθελα να μιλήσω και για smart θερμοστάτες, Αυτό που θα έπρεπε να δεις επιπλέον είναι η πλύση δικτύου για το οποίο δεν λες κουβέντα Επεξ/σία 26 Σεπτεμβρίου από hp8
verlemakos Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 28 Σεπτεμβρίου Στις 18/8/2025 στις 5:40 ΜΜ, sfakattack είπε Καλησπερα. το ερωτημα παει προς φιλους μηχανικους. θα κανω αμεσα νεα εγκατασταση φυσικου αεριου στο διαμερισμα μου. Ειναι στον 1ο οροφο με πυλωτη. ο μηχανικος με την μελετη προτεινε 2 λυσεις. Η μια ειναι, ολες οι συνδεσεις του λεβητα με τα καλοριφερ να περασουν εξωτερικα του σπιτιου ( απο κατω, μεσα απο την πυλωτη) και να συνδεθουν απο κατω καθε σωμα χωριστα. Η αλλη λυση ειναι να μπουνε ολες οι σωληνωσεις εντος του σπιτιου με οτι αυτο συνεπαγεται σε ταλαιπωρια και βρωμια κτλ. μου λεει οτι η πρωτη λυση ειναι καλυτερη αλλα και πιο ακριβη. Η ενσταση μου δεν ειναι το κοστος μονο αλλα κυριως οι απωλειες. Οσο και καλη μονωση να εχουν οι σωληνωσεις, δεν θα εχει απωλειες το συστημα ρε παιδι με το να ειναι εξω; τις γνωμες σας παρακαλω Όσο καλά και να μονωθουν οι σωλήνες που θα περνούν από την πυλωτη, θα έχεις μεγάλη σπατάλη ενέργειας. Οι σωλήνες αυτοί περιέχουν πολλά λίτρα νερό που πλεονάζουν από το σύστημα σου, και είναι αμαρτία να ματώνεις οικονομικά για να ζεσταίνεις και να κυκλοφορείς τόσα λίτρα νερού που σου είναι αχρειαστα. Αν βάλεις στην εξίσωση και τις απώλειες, είναι αυτοκτονία. Το ότι η πυλωτη είναι κοινοκτητη (και όχι κοινόχρηστη, αν θυμάμαι καλά τον όρο στα συμβόλαια) δεν το συνυπολογιζω, παρότι είναι το σημαντικότερο εμπόδιο αυτού του εγχειρήματος. Προσπάθησε να τους τοποθετήσεις εσωτερικά, και οι συλλέκτες να βρίσκονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον λέβητα, ιδανικά από κάτω του και από την μέσα πλευρά του τοίχου της οικίας. Είναι η πρώτη κίνηση που κάνεις αν επιδιώκεις πραγματική οικονομία. Ένας καλός θερμοστάτης με έλεγχο PID θα σε βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην μείωση της κατανάλωσης και στην διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας στον χώρο σου. Και πάνω από όλα, ένας έμπειρος εγκαταστατης που θα σου σχεδιάσει τα εσωτερικά κυκλώματα και θα σου προτείνει τα σωστά μεγέθη των σωμάτων σύμφωνα με τις απώλειες του κάθε χώρου.
JDimi Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Δημοσ. 29 Σεπτεμβρίου Στις 26/9/2025 στις 10:29 ΠΜ, sergeantd είπε Τα 28 kW νομίζω είναι για ΖΝΧ, για θέρμανση είναι 24 kW τσέκαρε καλύτερα το manual για σιγουριά. Οπότε νομίζω ότι είναι ιδιοι. Επίσης μίλησες για το μπόιλερ. Δεν υπάρχει λόγος να βάλεις μποιλερ με τον λέβητα αερίου γιατί έχει τη δυνατότητα άμεσης παραγωγής ΖΝΧ. Ανοίγεις τη βρύση και έρχεται ζεστό νερό, δεν υπάρχει λόγος αποθήκευσης ΖΝΧ σε μποιλερ. Εγω ζεσταίνω 165 τμ σπίτι με 11 καλοριφέρ με έναν 28kW λέβητα ( 24kW στην θέρμανση ) και το περισσότερο που έχω δει να χρειάζεται είναι θερμοκρασία νερών προσαγωγής 44°C στους -5. Οπότε μην αγχώνεσαι σε υπερκαλύπτουν τα συγκεκριμένα kW. Ετοιμάζομαι και εγώ για εγκατάσταση λέβητα αερίου, λίγο κάτω από 180τμ μεζονέτα τριπατη. Του 2003 το σπίτι, μέτρια μόνωση με συνθετικά κουφώματα. Θα πάρω το επόμενο διάστημα 2-3 προσφορές. Πόσα kw λέβητας χρειάζεται ώστε να καλύψει το σπίτι; Πόσο είναι το κόστος ώστε να γίνει μελετη από μηχανικό; Κάποια στιγμή θα μπει και θερμό πρόσοψη. Επίσης αν κάποιος έχει να προτείνει τεχνικό Θεσσαλονίκη ας μου στείλει pm
meletis_m Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Δημοσ. 1 Οκτωβρίου Στις 29/9/2025 στις 11:07 ΜΜ, JDimi είπε Ετοιμάζομαι και εγώ για εγκατάσταση λέβητα αερίου, λίγο κάτω από 180τμ μεζονέτα τριπατη. Του 2003 το σπίτι, μέτρια μόνωση με συνθετικά κουφώματα. Θα πάρω το επόμενο διάστημα 2-3 προσφορές. Πόσα kw λέβητας χρειάζεται ώστε να καλύψει το σπίτι; Πόσο είναι το κόστος ώστε να γίνει μελετη από μηχανικό; Κάποια στιγμή θα μπει και θερμό πρόσοψη. Επίσης αν κάποιος έχει να προτείνει τεχνικό Θεσσαλονίκη ας μου στείλει pm Μηχανολόγο θες βασικά . Βάσει απωλειών θα σου πει και kw. Εάν μπει στο ήδη υπάρχον κύκλωμα και δεν φτιάξεις νέο , υπολόγισε και το κόστος χημικού καθαρισμού της ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης . 1
ATmega Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Δημοσ. 2 Οκτωβρίου Στις 26/9/2025 στις 9:18 ΠΜ, sergeantd είπε Η BAXI χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο OpenTherm σίγουρα. Οπότε πρέπει να κοιτάξεις για OpenTherm θερμοστάτη. Η Vaillant δεν είμαι σίγουρος αν υποστηρίζει OpenTherm ή EMS στην Ελλάδα. Είναι κάτι που πρέπει να το κοιτάξεις στο manual του λέβητα. Τι πρέπει να προσέξεις στην επιλογή του λέβητα; 1. Η καλύτερη επιλογή είναι να είναι OpentTherm. Έχεις να προτείνεις κάποια λύση ώστε και custom για opentherm θερμοστάτη για baxi?
sergeantd Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Δημοσ. 3 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Στις 2/10/2025 στις 10:22 ΠΜ, ATmega είπε Έχεις να προτείνεις κάποια λύση ώστε και custom για opentherm θερμοστάτη για baxi? Οι εταιρικές λύσεις είναι πολύ συγκεκριμένες. Από αυτά που γνωρίζω για τις εταιρικές λύσεις είναι: Honeywell, BAXI, Netatmo modulating Thermostat. Google Nest επουδενί όχι γιατί βγαίνει από την Ευρώπη και κλείνει τους servers της. Γενικά στις έτοιμες λύσεις το level of customization είναι πολύ χαμηλό, μπορείς να επέμβεις μόνο στη ρύθμιση της καμπύλης χωρίς να μπορείς να δεις τις παραμέτρους λειτουργίας. Τωρα αν θέλεις να πας σε μια custom λύση και έχεις Home Assistant μπορείς να πάρεις ένα OpenTherm gateway και να καταλάβεις τι πραγματικά γίνεται σε όλες τις παραμέτρους της καύσης. Αν θες να μπείς ακόμη πιο βαθιά στο customization μπορείς να δοκιμάσεις το custom integration, που έγραψα τον αλγόριθμο της θέρμανσης, και συμβάλει σε ακόμη μεγαλύτερο efficiency, καθώς και μειώνει την κατανάλωση του αερίου. Είναι αρκετά δοκιμασμένο σε πολλές χώρες τις Ευρώπης και το feedback που έχουμε από χρήστες είναι ιδιαίτερα θετικό. Το link για τον θερμοστάτη και τις πλακέτες που υποστηρίζουμε είναι αυτό https://github.com/Alexwijn/SAT Επεξ/σία 3 Οκτωβρίου από sergeantd 2 1
scarface5323 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Εγώ πήρα αυτόν πέρσυ,και όντως είναι από τους καλύτερους opentherm ,και τέλεια συνεργασία με home assistant https://diyless.com/product/opentherm-thermostat3
sergeantd Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Δημοσ. 3 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 57 λεπτά πριν, scarface5323 είπε Εγώ πήρα αυτόν πέρσυ,και όντως είναι από τους καλύτερους opentherm ,και τέλεια συνεργασία με home assistant https://diyless.com/product/opentherm-thermostat3 Για αποφυγή παρανοήσεων για το πως δουλεύει ένας πραγματικός OpenTherm θερμοστάτης έγραψα αυτό το discussion https://github.com/Alexwijn/SAT/discussions/95. Αν δουλεύει κατά τον τρόπο που περιγράφω στο discussion τότε ναι είναι καλός. Αλλιώς είναι naive approach. Περί επιβεβαίωσης των λεγόμενων μου, παραθέτω και αυτο το link https://otgw.tclcode.com/background.html από τον άνθρωπο που αποκωδικοποίησε το OpenTherm το 2009 ( Schelte Bron ). Υ.Γ. Πραγματικά χαίρομαι που κάνω αυτές τις συζητήσεις στην Ελλάδα. Είναι πολλά βήματα μπροστά. Επεξ/σία 3 Οκτωβρίου από sergeantd 1
Craven Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Δημοσ. 3 Οκτωβρίου Επανέρχομαι για μια παράκληση γιατί ήρθε και 3ος (όχι εγκαταστάτης αλλά περισσότερο "εργολάβος", που θεωρητικά θα μάζευε τα διάφορα συνεργεία και θα έβγαζε προσφορά). Όλα καλά στην συζήτηση, baxi βάζει και αυτός (που προτιμώ απο Vailant γιατί και δεν θέλω να πληρώσω μάρκα τόσο ακριβά αλλά και προτιμώ και εγώ opentherm χωρίς addons και κόλπα). Μου είπε απο μόνος του για χημικό καθαρισμό των σωμάτων (που ξέχασα να ρωτήσω τους άλλους 2).. όλα τέλεια ΑΛΛΑ... με κάλεσε και δεν βρίσκει κανένα συνεργείο διαθέσιμο για το επόμενο διάστημα... Εδώ έρχεται και η παράκληση.. επειδή πιάνουν τα κρύα σιγά σιγά εδώ πάνω (σήμερα είχε 12 βαθμούς) και δεν θέλουμε να μπλέξουμε πάλι με πετρέλαια κτλ, ΑΝ κάποιος είτε αναλαμβάνει τέτοια πράγματα είτε ξέρει κάποιον καλό (που να μην παίρνει σκαλπ...) να μας βγάλει μια προσφορά και μπορεί να διαθέσει χρόνο κάπου μέσα στον μήνα για εγκατάσταση, ας με ενημερώσει σε PM. Η περιοχή είναι έξω απο το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (Μυγδονία) και είναι 3πλή εγκατάσταση (3 λέβητες)... αλλιώς με βλέπω να καταλήγω στον δεύτερο με τους Vaillant και να του ζητάω baxi για εμένα ελπίζοντας να μπορέσει να βάλει κάποιον άλλο θερμοστάτη απο τον μοναδικό που ξέρει να εγκαθιστά, μιας και 4ο για προσφορά δεν βρίσκω με τίποτα... 2 ώρες πριν, scarface5323 είπε Εγώ πήρα αυτόν πέρσυ,και όντως είναι από τους καλύτερους opentherm ,και τέλεια συνεργασία με home assistant https://diyless.com/product/opentherm-thermostat3 Σε baxi έβαλες τον συγκεκριμένο; Είχα σκοπό να πάρω τον baxi mago αλλά τώρα που είδα ότι πήγε τις τελευταίες μέρες στα 200 ευρώ, αυτός που έβαλες (και με το σκεπτικό ότι τα πάντα στο σπίτι τρέχουν μέσω home assistant) ακούγεται αρκετά δελεαστικό. Το μόνο που δεν ξέρω είναι πως είναι οι συνδέσεις αυτή τη στιγμή στον θερμοστάτη που υπάρχει σπίτι (ο κλασσικός παλιός Siemens με την ροδέλα) και λίγο με ανησυχεί ότι αν και δεν έχω δει ποτέ την καλωδίωση πως είναι, σε φώτος χρηστών βλέπω πέρα απο το ρεύμα, να πηγαίνει μόνο ένα καλώδιο για την εντολή και μετά να υπάρχει μια απλή γέφυρα, ενώ opentherm θέλει 2 καλώδια (και μάλιστα με θωράκιση αν κατάλαβα καλά).. αν και σε εμένα απο το υπόγειο όπου θα μπει ο λέβητας αερίου και είναι τώρα ο λέβητας πετρελαίου (η ηλεκτροβάνα) έρχεται μόνο ένα καλώδιο για εντολή... καλά κρασιά...
scarface5323 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου Δημοσ. 4 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) 17 ώρες πριν, Craven είπε Επανέρχομαι για μια παράκληση γιατί ήρθε και 3ος (όχι εγκαταστάτης αλλά περισσότερο "εργολάβος", που θεωρητικά θα μάζευε τα διάφορα συνεργεία και θα έβγαζε προσφορά). Όλα καλά στην συζήτηση, baxi βάζει και αυτός (που προτιμώ απο Vailant γιατί και δεν θέλω να πληρώσω μάρκα τόσο ακριβά αλλά και προτιμώ και εγώ opentherm χωρίς addons και κόλπα). Μου είπε απο μόνος του για χημικό καθαρισμό των σωμάτων (που ξέχασα να ρωτήσω τους άλλους 2).. όλα τέλεια ΑΛΛΑ... με κάλεσε και δεν βρίσκει κανένα συνεργείο διαθέσιμο για το επόμενο διάστημα... Εδώ έρχεται και η παράκληση.. επειδή πιάνουν τα κρύα σιγά σιγά εδώ πάνω (σήμερα είχε 12 βαθμούς) και δεν θέλουμε να μπλέξουμε πάλι με πετρέλαια κτλ, ΑΝ κάποιος είτε αναλαμβάνει τέτοια πράγματα είτε ξέρει κάποιον καλό (που να μην παίρνει σκαλπ...) να μας βγάλει μια προσφορά και μπορεί να διαθέσει χρόνο κάπου μέσα στον μήνα για εγκατάσταση, ας με ενημερώσει σε PM. Η περιοχή είναι έξω απο το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης (Μυγδονία) και είναι 3πλή εγκατάσταση (3 λέβητες)... αλλιώς με βλέπω να καταλήγω στον δεύτερο με τους Vaillant και να του ζητάω baxi για εμένα ελπίζοντας να μπορέσει να βάλει κάποιον άλλο θερμοστάτη απο τον μοναδικό που ξέρει να εγκαθιστά, μιας και 4ο για προσφορά δεν βρίσκω με τίποτα... Σε baxi έβαλες τον συγκεκριμένο; Είχα σκοπό να πάρω τον baxi mago αλλά τώρα που είδα ότι πήγε τις τελευταίες μέρες στα 200 ευρώ, αυτός που έβαλες (και με το σκεπτικό ότι τα πάντα στο σπίτι τρέχουν μέσω home assistant) ακούγεται αρκετά δελεαστικό. Το μόνο που δεν ξέρω είναι πως είναι οι συνδέσεις αυτή τη στιγμή στον θερμοστάτη που υπάρχει σπίτι (ο κλασσικός παλιός Siemens με την ροδέλα) και λίγο με ανησυχεί ότι αν και δεν έχω δει ποτέ την καλωδίωση πως είναι, σε φώτος χρηστών βλέπω πέρα απο το ρεύμα, να πηγαίνει μόνο ένα καλώδιο για την εντολή και μετά να υπάρχει μια απλή γέφυρα, ενώ opentherm θέλει 2 καλώδια (και μάλιστα με θωράκιση αν κατάλαβα καλά).. αν και σε εμένα απο το υπόγειο όπου θα μπει ο λέβητας αερίου και είναι τώρα ο λέβητας πετρελαίου (η ηλεκτροβάνα) έρχεται μόνο ένα καλώδιο για εντολή... καλά κρασιά... Τον έχω δοκιμάσει σε italtherm,και σε beretta, και στα 2 δουλεύει άψογα, βασικά οποίος λέβητας είναι opentherm protocol υποστηρίζεται κατευθείαν ,και κάνει modulation κανονικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις έχει έξυπνο αλγόριθμο οικονομίας @sergeantd Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου από scarface5323 1
Silverage Δημοσ. 5 Οκτωβρίου Δημοσ. 5 Οκτωβρίου (επεξεργασμένο) Μας έδωσαν προσφορά σήμερα για εγκατάσταση φυσικού αερίου 4660€. Απο την αυλή μέχρι τον 1ο όροφο είναι 10 μέτρα και ο λέβητας θα μπεί στο μπαλκόνι όπου θα ενωθεί με τα υπάρχοντα καλοριφερ. Επειδή παλιά ήταν 2 σπίτια τα οποία μετά ενώθηκαν εσωτερικά έχουν ξεχωριστά κυκλώματα καλοριφερ και θα πρέπει να τα ενώσει εσωτερικά τραβώντας σωλήνα. Μπορείτε να δείτε αν είναι λογική τιμή και αν η μάρκα του λέβητα (Sime Vera) είναι καλή; Γενικά ποιές μάρκες είναι οικονομικές και έχουν καλή φήμη; ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Spoiler Θα τοποθετηθούν συνολικά : Επίτοιχος λέβητας συμπυκνωμάτων 30 kw VERA EV HE 30 SIME Σφαιρικοί διακόπτες αερίου, Σιδεροσωλήνα γαλβάνιζε κατάλληλη για φυσικό αέριο. Κατάλληλα εξαρτήματα στήριξης για τις σωλήνες θέρμανσης και δίκτυου αερίου. Διαχωριστή αέρος για καπναγωγό. Σύνδεσμος εύκαμπτος inox, Φίλτρο φυσικού αερίου. Ομοκεντρική καπνοδόχο Φ 60/100 και πρόσθετο τμήμα επέκτασης κατάλληλη για εξωτερική τοποθέτηση. Διάνοιξη οπών στο σκυρόδεμα με αδιατάραχτη κοπή για την όδευση του σωλήνα όπου χρειαστεί. Μετατροπή κεντρικής στήλης και επέκταση σωλήνων για σύνδεση με υπάρχον εγκατάσταση θέρμανσης ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Spoiler Εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου από σιδεροσωλήνα 1”: 850,00 € Προμήθεια Λέβητα αερίου συμπυκνωμάτων με καμινάδα και Θ/Χ: 1.180,00 € (τί είναι το Θ/Χ?) Τοποθέτηση μεταλλικού ερμαρίου προστασίας επίτοιχου λέβητα: 220,00 € (θα το αφαιρέσουμε γιατί δεν χρειάζεται αφού θα είναι στο μπαλκόνι και θα είναι προστατευμένος) Τοποθέτηση Δ.Δ., μαγνητικού διαχωριστή και λοιπά εξαρτήματα, σύνδεση και εκκίνηση επίτοιχου λέβητα αερίου 680,00 € Μετατροπή κεντρικής στήλης , επέκταση και σύνδεση με λέβητα: 760,00 € Εγκατάσταση δικτύου και σύνδεση του υπάρχον ηλιακού θερμοσίφωνα: 260,00 € Μελέτη μηχανικού και διεκπεραίωση εγγράφων αερίου: 440,00 € Χημικός καθαρισμός τις παλιάς εγκατάστασης και σωμάτων: 270,00 € ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΟΣΟ ΕΡΓΟΥ: 4.660,00 € Επεξ/σία 5 Οκτωβρίου από Silverage
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα