Chape Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Βλέπω κάποιους να κατηγορούν και να υποβαθμίζουν τα διάφορα επαγγελματικά "λύκεια" και κυρίως αυτούς που τα επέλεξαν (παλιότερα ΤΕΕ και πλέον ΕΠΑΛ)... Ευτυχώς (και το εννοώ) δεν κάνουμε όλοι για δικηγόροι,δάσκαλοι,γιατροί ή ότι άλλο... Κάποιοι επέλεξαν κάποιο τεχνικό λύκειο είτε γιατί δεν το έχουν με το διάβασμα είτε γιατί δεν είναι αρκετά έξυπνοι είτε γιατί γούσταραν κάποιο συγκεκριμένο επαγγελμα (και μέσα σε αυτούς και εγώ) δεν έχει σημασία. Ήθελα να γράψω σεντόνι αλλα βαριέμαι θα πω μόνο το ότι προ κρίσης αλλά και σήμερα το ποσοστό αυτών που σπουδαζουν και βρίσκουν δουλειά πάνω στο κλάδο σπουδών τους (Άμεσα) είναι λιγότερο του 15%... Όλοι σερβιτοροι ή πακεταδες θα γίνουν (αλλοι για κάποια χρόνια άλλοι σχεδόν για πάντα) απλά οι μισοί θα έχουν και μια ωραία κορνίζα στον τοίχο του σαλονιού τους! 2
xgol Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Μα δε σου προσφερει καν ικανοποιητικη τεχνική εκπαιδευση το επαλ. Αν θες να γινεις μαστορας που ειναι και θεμιτο και πολω ωριμο, πιασε απο πισω εναν παλιο μπες σε ενα συνεργειο και μαθε τη δουλειά.
sargio01 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 ^Αυτό είναι καθαρά θέμα γενικά του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, αντίστοιχο επίπεδο για τα μέτρα τους έχουν και τα ΓΕΛ, ΤΕΙ, ΑΕΙ... Εν το μεταξύ νομίζεις οτι μιλάμε για μπογιατζίδες; Για ηλεκτρολόγους και βοηθούς λογιστών, νοσηλευτών κλπ λέμε. Αν δεν βγάλεις το ΕΠΑΛ, δεν παίρνεις άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Chape Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Μα δε σου προσφερει καν ικανοποιητικη τεχνική εκπαιδευση το επαλ. Αν θες να γινεις μαστορας που ειναι και θεμιτο και πολω ωριμο, πιασε απο πισω εναν παλιο μπες σε ενα συνεργειο και μαθε τη δουλειά.Δεν αρκεί μόνο αυτό και στο λέω επειδή το έχω δει με τα μάτια μου... Οι τεχνολογία δεν προχωράει μόνο πάνω στους υπολογιστές αλλά σε όλους τους κλάδους και από έναν παλιό μάστορα θα μάθεις παλιές τεχνικές και με παπαγαλιστικο τρόπο... Με αποτέλεσμα να χρειάζεσαι πάντα κάποιον να σου πει πως να κάνεις τι... Και το λέω γιατί στην έταιρια που δούλευα υπήρχαν πριν από εμένα τέτοια άτομα και μετά από ένα χρόνο κατέληξαν βοηθοί μου γιαυτό ακριβώς τον λόγο... Γιατί δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποτέ πρέπει να κάνουν τι και για ποιο λόγο... Απλά μάθανε να κάνουν ότι κάνει και ότι πει ο μάστορας... 1
sargio01 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Ναιιι!! Αυτό είναι που μ' έκανε κι εμένα να ψαχτώ μόνος μου στο να εμβαθύνω στην τεχνογνωσία του κλάδου μου(ελαιοχρωματισμοί). Τα πρώτα ερεθίσματα, μου τα 'διναν οι μηχανικοί που συναντούσα στα εργοτάξια. Μέχρι και για ψυχολογία των χρωμάτων διάβασα για την οποία αργότερα έκανα και έρευνα πάνω σ' αυτό το θέμα κι έχω βγάλει και βιβλιαράκι γι αυτό!! Επιπέδου ΕΠΑΛ βέβαια, με οδηγό δημοσιεύσεις επαγγελματιών ψυχολόγων και διακοσμητών... Αυτό είναι το πρωτότυπο βέβαια αλλά παίρνετε μια ιδέα.
titanforce Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Ψάξε το λίγο καλύτερα γιατί το λινκ νομίζω είναι παλιό και τα ΕΠΑΛ είναι 5ο επίπεδο. Δεν ξέρω τι ακριβώς παίζει αλλά ξέρω ότι από ΕΠΑΛ -κάπως- παίρνεις πτυχίο 5ου επιπέδου.Οταν τελειωσεις το επαλ, εαν εχεις πανω απο 10 μεσο ορο στα μαθηματα ειδικοτητας παιρνεις πτυχιο 5ου επιπέδου στην ειδικοτητα σου. Βεβαια, κατα την αποψη μου ειναι άχρηστο στην αγορα εργασιας. Ειδικα εαν μιλαμε για ειδικοτητες τυπου Νοσηλευτικης- Οικονομιας και διοικησης. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Πήγα σε ΕΠΑΛ για λόγους οικονομικούς και η αλήθεια είναι πως φρίκαρα οταν είδα το επίπεδο των συμμαθητών μου. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω πως το θετικό σε αυτό ήταν οτι ήξερες ακριβώς με τι άτομο έχεις να κάνεις. Κανένας δεν "πλασαρίστηκε" αλλιώς. Τώρα όπως σε κάθε σχολείο σημασία έχουν και οι καθηγητές. Ειλικρινά ήταν απίστευτοι άνθρωποι και επαγγελματίες. Επιπλέον, είναι και θέμα ειδικότητας. Απο τομέα υγείας και πρόνοιας όταν τελείωνες και έπαιρνες το πτυχίο σου, έκανες 6μηνη πρακτική με μισθό και μετα πολυυυυυ εύκολα έβρισκες δουλειά. Πλέον οι περισσότερες ειδικότητες του τομέα υγείας νομίζω έχουν καταργηθεί λόγω ΙΕΚ. Εγώ πέρασα σε σχολή άσχετη με την ειδικότητα μου, όμως συμμαθητές μου που πέρασαν σε σχετικές σχολές τύπου νοσηλευτική, μαιευτική κ.α. τον πρώτο χρόνο άραζαν καθώς ήξερα ανατομία και πολλά άλλα. Νομίζω πως καλό θα ήταν να αποβάλλουμε λίγο τα κόμπλεξ και τους χαρακτηρισμούς. Τα χρόνια περνάνε. τρώμε κρισάρες και κολλάμε σε ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, ΑΕΙ-ΤΕΙ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ-ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΕΚ. Κούρασε.
lactate Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Στον τομέα υγείας νομιζω τα πραγματα δεν ειναι καλα για τα ΕΠΑΛ (ούτε και για τα ΙΕΚ). Ολοι σχεδον θέλουν έναν απόφοιτο ΤΕΙ και ΑΕΙ.
παπι Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Δημοσ. 27 Μαΐου 2017 Βλέπω κάποιους να κατηγορούν και να υποβαθμίζουν τα διάφορα επαγγελματικά "λύκεια" και κυρίως αυτούς που τα επέλεξαν (παλιότερα ΤΕΕ και πλέον ΕΠΑΛ)... Ευτυχώς (και το εννοώ) δεν κάνουμε όλοι για δικηγόροι,δάσκαλοι,γιατροί ή ότι άλλο... Κάποιοι επέλεξαν κάποιο τεχνικό λύκειο είτε γιατί δεν το έχουν με το διάβασμα είτε γιατί δεν είναι αρκετά έξυπνοι είτε γιατί γούσταραν κάποιο συγκεκριμένο επαγγελμα (και μέσα σε αυτούς και εγώ) δεν έχει σημασία. Ήθελα να γράψω σεντόνι αλλα βαριέμαι θα πω μόνο το ότι προ κρίσης αλλά και σήμερα το ποσοστό αυτών που σπουδαζουν και βρίσκουν δουλειά πάνω στο κλάδο σπουδών τους (Άμεσα) είναι λιγότερο του 15%... Όλοι σερβιτοροι ή πακεταδες θα γίνουν (αλλοι για κάποια χρόνια άλλοι σχεδόν για πάντα) απλά οι μισοί θα έχουν και μια ωραία κορνίζα στον τοίχο του σαλονιού τους! Το οτι τα επαγγελματα του ΤΕΕ (ΕΠΑΛ) ειναι υποβαθμιζμενα, ειναι γεγονος. Το θεμα ειναι τα φραγκα. Απο ΤΕΕ το πιο πιθανο ειναι να βρεις δουλεια με 1000++, απο ΑΕΙ το πιο πιθανο ειναι να μην βρεις δουλεια και να πας γκαρσονι για 500-700. Πιτσιρικας ετυχε να δουλεψω σε συνεργειο, απλος βοηθος (μου εκοβε). 250 την βδομαδα. Το παρατησα και πηγα λυκειο επειδη ο γυμνασιαρχης πιεζε την μανα μου να παω ΑΕΙ. Εγω ηθελα να παω στα τοτε ΤΕΕ μηχανικος αυτοκινητων. Το αποτελεσμα; Τελειωσα το λυκειο και εσκασε η κριση με αποτελεσμα να μπω κανονικα στην εργασια. 5 χρονια τα εχασα στα γκαρσονικια, στα ντελιβερι και αλλες "δουλειες" του κωλου επειδη δεν ειχα καμια εξειδικευση. Ενταξει, εγω σηκωθηκα, αλλα ρε πουστη μου, αχρειαστο ηταν. Θα μπορουσα καλυστα να ειχα τελειωσει το ΤΕΕ μου και να δουλευα σε συνεργειο, να εκανα κατι το οποιο δεν θα ειχα προβλημα να κανω. Για αυτο λεω, ΑΕΙ = πεταμενα λεφτα. Αν σου κοβει πανε ΑΕΙ, αλλα ρε παιδι μου, αν θες φροντιστηρια και τετοια, πανε ΕΠΑΛ. Αλλιως θα παρεις πτυχιο για να το βαλεις σε κορνιζα. 2
Chape Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Μα αυτό είναι το νόημα του "τεχνικού λυκείου" να βγάζει υδραυλικους,ηλεκτρολόγους,ψυκτικους μηχανικούς αυτοκινήτων και δεν ξέρω εγώ τι άλλο και όχι γιατρούς δικηγόρους κτλπ... Τουλάχιστον (μέχρι και όταν το τελείωσα εγώ δεν ξέρω τι παίζει τώρα) ήταν έτσι τα πράγματα μαθήματα γύρω από τον κλάδο σου + 5 ή 6 ακόμα γενικής(απλουστευμενα μαθηματικά,φυσική,χημεία κτλπ) που θα τα χρειαστείς πάλι στον κλάδο σου τίποτα παραπάνω τίποτα λιγότερο... Τι να τα κάνει τα αρχαία και την Αντιγόνη ο υδραυλικός? Πλάκα μου κάνετε? 1
Ghost_Rider Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Το οτι τα επαγγελματα του ΤΕΕ (ΕΠΑΛ) ειναι υποβαθμιζμενα, ειναι γεγονος. Το θεμα ειναι τα φραγκα. Απο ΤΕΕ το πιο πιθανο ειναι να βρεις δουλεια με 1000++, απο ΑΕΙ το πιο πιθανο ειναι να μην βρεις δουλεια και να πας γκαρσονι για 500-700. Πιτσιρικας ετυχε να δουλεψω σε συνεργειο, απλος βοηθος (μου εκοβε). 250 την βδομαδα. Το παρατησα και πηγα λυκειο επειδη ο γυμνασιαρχης πιεζε την μανα μου να παω ΑΕΙ. Εγω ηθελα να παω στα τοτε ΤΕΕ μηχανικος αυτοκινητων. Το αποτελεσμα; Τελειωσα το λυκειο και εσκασε η κριση με αποτελεσμα να μπω κανονικα στην εργασια. 5 χρονια τα εχασα στα γκαρσονικια, στα ντελιβερι και αλλες "δουλειες" του κωλου επειδη δεν ειχα καμια εξειδικευση. Ενταξει, εγω σηκωθηκα, αλλα ρε πουστη μου, αχρειαστο ηταν. Θα μπορουσα καλυστα να ειχα τελειωσει το ΤΕΕ μου και να δουλευα σε συνεργειο, να εκανα κατι το οποιο δεν θα ειχα προβλημα να κανω. Για αυτο λεω, ΑΕΙ = πεταμενα λεφτα. Αν σου κοβει πανε ΑΕΙ, αλλα ρε παιδι μου, αν θες φροντιστηρια και τετοια, πανε ΕΠΑΛ. Αλλιως θα παρεις πτυχιο για να το βαλεις σε κορνιζα. δινουν ακομη τοσο παχυλους μισθους??μηπως εισαι καμποσα χρονια πισω
παπι Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Σε αυτες τις δουλειες παντα επαιζε χρημα και παντα θα παιζει. Αντε απο τα 50-60€ να επσε στο 35-45€.
Βασίλης_29 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Δημοσ. 28 Μαΐου 2017 Το οτι τα επαγγελματα του ΤΕΕ (ΕΠΑΛ) ειναι υποβαθμιζμενα, ειναι γεγονος. Το θεμα ειναι τα φραγκα. Απο ΤΕΕ το πιο πιθανο ειναι να βρεις δουλεια με 1000++, απο ΑΕΙ το πιο πιθανο ειναι να μην βρεις δουλεια και να πας γκαρσονι για 500-700. Πιτσιρικας ετυχε να δουλεψω σε συνεργειο, απλος βοηθος (μου εκοβε). 250 την βδομαδα. Το παρατησα και πηγα λυκειο επειδη ο γυμνασιαρχης πιεζε την μανα μου να παω ΑΕΙ. Εγω ηθελα να παω στα τοτε ΤΕΕ μηχανικος αυτοκινητων. Το αποτελεσμα; Τελειωσα το λυκειο και εσκασε η κριση με αποτελεσμα να μπω κανονικα στην εργασια. 5 χρονια τα εχασα στα γκαρσονικια, στα ντελιβερι και αλλες "δουλειες" του κωλου επειδη δεν ειχα καμια εξειδικευση. Ενταξει, εγω σηκωθηκα, αλλα ρε πουστη μου, αχρειαστο ηταν. Θα μπορουσα καλυστα να ειχα τελειωσει το ΤΕΕ μου και να δουλευα σε συνεργειο, να εκανα κατι το οποιο δεν θα ειχα προβλημα να κανω. Για αυτο λεω, ΑΕΙ = πεταμενα λεφτα. Αν σου κοβει πανε ΑΕΙ, αλλα ρε παιδι μου, αν θες φροντιστηρια και τετοια, πανε ΕΠΑΛ. Αλλιως θα παρεις πτυχιο για να το βαλεις σε κορνιζα. Διαφωνώ σε πολλά από αυτά που αναφέρεις. Το παραπάνω είναι προσωπικές σου εμπειρίες, σεβαστές μεν αλλά μην γενικεύουμε γιατί οι γευνικεύσεις οδηγούν και αυτές σε λάθος συμπεράσματα. Μισθούς 1000 ευρώ εξαιρετικά σπάνια βρίσκεις πλέον σε μισθωτούς από οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα. Το οτι ήθελες να γίνεις μηχανικός αυτοκινήτων και έχασες χρόνο επειδή τελικά δεν πήγες σε ΕΠΑΛ αλλά κάθησες να δώσεις πανελλήνιες δεν λέει κάτι. Δεν φταίει το σύστημα αν σαν πολίτες δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ή δεν ξέρουμε τι θέλουμε ή ακόμα αν επηρεαζόμαστε από το τι θα πούνε οι άλλοι. Εγώ αν καθόμουν να αποφασίσω εντελώς μόνος τι θα ήθελα να ακολουθήσω όταν ήμουν 3η γυμνασίου, θα πήγαινα σε ΤΕΕ με ειδικότητα πληροφορικής/τεχνικού υπολογιστών. Τελικά θεωρώ οτι θα ήμουν πολύ χειρότερα σε σχέση με τώρα αν δεν σπούδαζα στο ΤΕΙ. Και δεν θεωρώ οτι οι σπουδές είναι πεταμένα λεφτά. Με τις σπουδές διευρύνεις τις γνώσεις σου, μπορεί στο μέλλον να δουλέψεις σε αντικείμενο παρεμφερές με αυτό που σπούδασες. Εγώ πλέον αν και δύσκολα θα εργαστώ με τα προβλ΄ματα υγείας που έχω, παραταύτα, οι σπουδές με έμαθαν πως να κάνω επιστημονική έρευνα, πλέον περνάω τον χρόνο μου στο σπίτι γράφοντας διάφορα επιστημονικά άρθρα και τα στέλνω σε περιοδικά για κρίση και δημοσίευση. Βρήκα έναν τρόπο να περνάνω τον χρόνο μου, αργότερα σκοπεύω να κάνω και μεταπτυχιακό ασχέτως αν εργαστώ ή οχι, δεν θα κάθομαι στο σπίτι να χτυπάω μύγες ούτε να χαζεύω στις καφετέριες. Αν δεν είχα περάσει στο ΤΕΙ δεν θα έκανα τίποτα από αυτά. Όσο για τα περι αυτοκινήτων και συνεργείων. Έχω φίλο μου μηχανικό αυτοκινήτων που μετά σπούδαζε στο ΤΕΙ μου μηχανολογία και μπορώ να σου πω με αρκετή βεβαιότητα οτι και να μην είχες περάσει το λούκι με τις πανελλήνιες και να πήγαινες στο συνεργείο κατευθείαν, θα έβγαζες κάποια λεφτά παραπάνω την περίοδο των παχιών αγελάδων και μετά θα ήσουν άνεργος και πιθανότατα πάλι πακετάς και σερβιτόρος θα γινόσουν. Ο φίλος μου έχει δικό του συνεργείο το άνοιξε στο μέρος που κατάγεται, η δουλειά πήγαινε μια χαρά για 2.5 χρόνια περίπου από το 12-13 μέχρι τα μέσα του 15, μετά κατακόρυφη πτώση και πλέον του αφήνουνε όλοι τα αυτοκίνητα μέσα στο συνεργείο, εργασίες και δουλειές απλήρωτες. Τώρα έχει καταφέρει και κάνει μικροδουλειές επειδή είναι έξυπνος κοινωνικός και έχει βρει τρόπο και βγάζει λίγα λεφτά μαύρα από γνωστούς και πελάτες. Άλλος γνωστός μου που δούλευε σε συνεργείο με μεροκάματο έγινε αγρότης για λίγο, έφαγε την πίκρα και τώρα κατέληξε σερβιτόρος που δεν πληρώνετε κιόλας. Άτομα που είναι άνεργα και έχουν ένα χαρτί να το κοιτάνε υπάρχουν πάρα πολλά από όλες τις βαθμίδες εκαπίδευσης, ΕΠΑΛ, ΤΕΙ, ΑΕΙ, ΙΕΚ, μεταπτυχιακοί κτλ. Τι θέλω να πω με όλα αυτά, μην κρίνουμε αν αξίζει κάτι ή οχι ή αν είναι πεταμένα λεφτά με βάση προσωπικές εμπειρίες, ατυχίες και γεγονότα που μας συνέβησαν και συμβαίνουν σε όλους. Για μένα όσοι θέλουν πρέπει να στοχεύουν να σπουδάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά να το κάνουν με σχέδιο για το τι θα ακολουθήσουν οταν τελειώσουν, οχι όπως γινόταν σε εμάς που λέγαμε όλοι ας περάσω τώρα και μετά βλέπουμε γιατί έχουμε καιρό. Αυτά δεν υπάρχουν πλέον, πρέπει ο μαθητής να έχει βάλει σχέδιο από πριν, γιατί οτι και να αποφασίσει τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα μετά. Το κράτος πρέπει να δίνει το δικαίωμα της επιλογής στον μαθητή και πρέπει να έχει ποιοτικούς θεσμούς για τον πολίτη. Ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα, τόσο στην παιδεία όσο και παντού. Παρόλα αυτά, το αν αξίζει ή οχι κάτι εξαρτάται και από το πόσο σωστές είναι οι αποφάσεις που θα πάρουμε εμείς για τον εαυτό μας. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα