Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας και ελπίζω να το βάζω στο σωστό θέμα.

Αν δεν κάνω λάθος στους σκληρούς δίσκους υπάρχουν τα mbr, cbr, abr και τα βασικός και δυναμικός (έχω καιρό να τα δουλέψω και δεν τα θυμάμαι καλά).

Κάθε φορά που ανοίγω έναν σκληρό δίσκο και πριν συνδεθεί στα windows είναι νομίζω mbr και δυναμικός αλλά μετά από το secure bios είναι cbr και βασικός, με τελικό αποτέλεσμα ακόμα και αν το επεξεργαστώ με κάποιο πρόγραμμα, να μην μπορώ να φορτώσω δεύτερο λειτουργικό π.χ. linux στο σκληρό δίσκο.

Οπότε αναρωτιέμαι σε τι μορφή πρέπει να είναι ένας σκληρός δίσκος προκειμένου να βάζεις όσα θέλεις λειτουργικά συστήματα (win 7, 8.1, 10, linux) χωρίς να έχεις κάποιο πρόβλημα?

Δημοσ.

Το mbr επέτρεπε μέχρι και 4 primary/κεντρικά διαμερίσματα από τα οποία μπορούσες να τρέξεις λειτουργικό τώρα με τα uefi bios υπάρχει το gpt (Όχι Γ.Τ.Π. προσοχή) που επιτρέπει μέχρι 128 διαμερίσματα και επειδή η εκκίνηση γίνεται από το recovery/boot partition δεν έχει σημασία αν είναι primary η όχι, μπορείς να φορτώσεις ότι θες και να το τρέχεις.

Δημοσ.

Δυστυχώς είναι γ.τ.π. αν δεν μου επιτρέπει να βάλω όσα λειτουργικά θέλω. Κυριολεκτικά με το secure bios, δεν μπορώ να βάλω κάποιο λειτουργικό ξανά π.χ. win 8.1 σε υπολογιστή γιατί δεν το δέχεται!!! Ειρωνεία στο μεγαλείο της από την Microsoft γιατί εκείνη το εισήγαγε. Αυτο μου έτυχε 2 φορές σε λάπτοπ και desktop όπου στο λάπτοπ έμπλεξα με command line σε live cd linux mint για να κάνω τη δουλειά μου για να ξαναβάλω win 8.1 και στο desktop ήθελα παράλληλα τα 8.1 με τα 7 και απλά δεν τα συνέχισα λόγω να μην έχανα τα αρχεία από μέσα.

Οπότε, επιστρέφω στην αρχική μου ερώτηση. Για να μην έχω προβλήματα τέτοιου είδους, τι είδος συνδιασμό πρέπει να κάνω έτσι ώστε να μπορώ να βάζω λειτουργικά συστήματα χωρίς πρόβλημα? π.χ. mbr, gpt, βασικό, δυναμικό κτλ. Έχω να κάνω και ένα φορμάτ στο μέλλον στο λάπτοπ σε ένα φίλο μου και δεν θέλω να κάνω 2 εβδομάδες! όπως έτυχε σε εμένα στο δικό μου λάπτοπ.

Δημοσ.

Μαγική λύση όλα σε ένα δεν υπάρχει,σε σύγχρονα συστήματα με secure πρέπει να φροντίζεις να είναι και το δισκάκι φτιαγμένο για uefi,εσένα για αυτό δεν δεχόταν να βάλει τα 8 γιατί ήταν παλιότερο δισκάκι για Mbr.

Ή αλλάζεις το bios από secure και το κάνεις legacy ή βρίσκεις/φτιάχνεις δισκάκι για uefi.

Δημοσ.

κλασσικο προβλημα οταν μου φερνουν κατι λενοβο με windows 10 με ολα τα bloatware φορτωμενα,να μη μπορω να βρω με τποτ το συνδιασμο που θα με αφησει να περασω windows 7.

και 10 συνεχομενες φορες να το κανω παντα ψαχνω να βρω το συνδιασμο στο bios..

Δημοσ.

κλασσικο προβλημα οταν μου φερνουν κατι λενοβο με windows 10 με ολα τα bloatware φορτωμενα,να μη μπορω να βρω με τποτ το συνδιασμο που θα με αφησει να περασω windows 7.

και 10 συνεχομενες φορες να το κανω παντα ψαχνω να βρω το συνδιασμο στο bios..

Μα πόσο δίκιο να έχεις...  B) 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...