Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 ώρες πριν, mululu είπε

Απομόνωσα το ρελέ καστάνιας και μέτρησα με πολύμετρο ανάμεσα Α1 και Α2, δε περνά ρεύμα, όπως είναι αναμενόμενο δεν υπάρχει γέφυρα.

Α1 και Α2 είναι ΕΙΣΟΔΟΙ για να δουλέψει το ρελέ και το συγκεκριμένο της φωτογραφίας δουλεύει στην τάση που γράφει στον πάνω κύκλο. Έχει και μία κατανάλωση αλλά δε μας ενδιαφέρει τώρα.

Όταν δίνεις στο Α1 ή στο Α2 θα περάσει απο το πηνίο το οποίο θα γίνει ηλεκτρομαγνήτης και θα βγεί απο την άλλη Α2 ή Α1. Για να δουλέψει το ρελέ θέλει διαφορά δυναμικού. Αν δώσεις L στο Α1 και στο Α2 δεν θα έχουν διαφορά δυναμικού. Θέλει L και Ν.

image.png.9e34fe61659145ecd64da17ee34c127e.png

Αφού αντικατέστησες το ρελέ με το σονοφ συνδέεις τα μπουτόν στις θέσεις S 

ZBMINIR2_16-1.webp

Η ερώτηση μου είναι ΓΙΑΤΙ υπήρχε ρελέ? Τα μπουτόν/φώτα τί ρεύμα παίρνουν? Υπάρχει μετασχηματιστής 220/220? 

Αν δεν ξέρεις τις απαντήσεις άσε τα όπως είναι και κάλεσε ηλεκτρολόγο.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ 🤪

• Απαντ. 9,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ένας λόγος ύπαρξης του ρελέ καστάνιας μπορεί να είναι η απομακρυσμένη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση φώτων ή θερμοσίφωνα από ένα ή περισσότερα σημεία — είτε μέσω μπουτόν στους ηλεκτρολογικούς πίνακες, είτε μέσω μπουτόν τοίχου. Παραδείγματα είναι η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της ίδιας κατανάλωσης απο διαφορετικούς ορόφους ή διαφορετικά σημεία μέσα στο ίδιο σπίτι, η ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κοινόχρηστων καταναλώσεων απο διαφορετικά σημεία κοινόχρηστων επιπέδων ή απομακρυσμένων σημείων.

Αν το έχετε βγάλει (το ρελε καστάνιας), αυτά τα σημεία ελεγχου πλέων δεν είναι λειτουργικά και η όποια διαχείρηση θα πρέπει να γίνει με άλλους τρόπους (πχ wifi). Βέβαια θα μπορούσε να παραμείνει το καστάνιας και να γίνει και ταυτόχρονη χρήση του wifi. Αλλά τι κάθομαι και λέω τώρα.

Δεν πρόκειται να επαναλάβω τον κίνδυνο — έχω κουραστεί. Το πολύ-πολύ, ένας λιγότερος...

13 ώρες πριν, mululu είπε

Απομόνωσα το ρελέ καστάνιας και μέτρησα με πολύμετρο ανάμεσα Α1 και Α2, δε περνά ρεύμα, όπως είναι αναμενόμενο δεν υπάρχει γέφυρα.

Έχουμε φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή.

το A1 και Α2 είναι πηνίο (κατανάλωση) και μετριέται σε ωμική αντίσταση.

Φώναξε ηλεκτρολόγο χθες.

Επεξ/σία από thn
Δημοσ.
1 ώρα πριν, teodor_ch είπε

Α1 και Α2 είναι ΕΙΣΟΔΟΙ για να δουλέψει το ρελέ και το συγκεκριμένο της φωτογραφίας δουλεύει στην τάση που γράφει στον πάνω κύκλο. Έχει και μία κατανάλωση αλλά δε μας ενδιαφέρει τώρα.

Όταν δίνεις στο Α1 ή στο Α2 θα περάσει απο το πηνίο το οποίο θα γίνει ηλεκτρομαγνήτης και θα βγεί απο την άλλη Α2 ή Α1. Για να δουλέψει το ρελέ θέλει διαφορά δυναμικού. Αν δώσεις L στο Α1 και στο Α2 δεν θα έχουν διαφορά δυναμικού. Θέλει L και Ν.

image.png.9e34fe61659145ecd64da17ee34c127e.png

Αφού αντικατέστησες το ρελέ με το σονοφ συνδέεις τα μπουτόν στις θέσεις S 

ZBMINIR2_16-1.webp

Η ερώτηση μου είναι ΓΙΑΤΙ υπήρχε ρελέ? Τα μπουτόν/φώτα τί ρεύμα παίρνουν? Υπάρχει μετασχηματιστής 220/220? 

Αν δεν ξέρεις τις απαντήσεις άσε τα όπως είναι και κάλεσε ηλεκτρολόγο.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ 🤪

Ρελέ υπήρχε για να διαχειριστεί τις 10+ λάμπες. Όλα 230V.

Χθές ξαναγύρισα στο μοντέλο που έχω μόνο το Sonoff πια, χωρίς ρελέ. Απο HAOS όλα εντάξει.
Το πρόβλημα είναι όπως γράφει και αυτό εδώ το πόστ, οτι τα μπουτόν δε λειτουργούν σωστά όταν συνδέω
S2 με το καλώδιο του μπουτόν. Η συνδεσμολογία σωστή, αλλά το Sonoff θέλει σωστή ρύθμιση. Δε θα ήθελα να βάλω το mini-R4 με WiFi για διάφορους λόγους.
https://community.home-assistant.io/t/sonoff-mini-r2-with-3-pulse-botton-switches/721648

Αν ξέρει κάποιος τι άλλο θα μπορούσα να δοκιμάσω από τις ρυθμίσεις?

image.png.6f33581f62c46c2c302c81c86f5501c1.png

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φώναξε ηλεκτρολόγο θα στο φτιάξει σε 20 λεπτά (ίσως και καμια ώρα ανάλογα ποσες απο τις αλχυμίες που έχεις κάνει πρέπει να ξηλώσει και να ξαναφτιάξει).

Το ρελέ καστάνιας να έχεις στο χέρι να του δώσεις θα το χρειαστεί. (και χωρίς γίνεται εγώ απλά θα προτιμούσα να μην το βγάλω).

Επεξ/σία από thn
Δημοσ.
17 minutes ago, mululu said:

Ρελέ υπήρχε για να διαχειριστεί τις 10+ λάμπες. Όλα 230V.

Χθές ξαναγύρισα στο μοντέλο που έχω μόνο το Sonoff πια, χωρίς ρελέ. Απο HAOS όλα εντάξει.

Οπότε, πριν, είχατε ρελέ για 10 λάμπες, και τώρα τις 10 λάμπες θα τις διαχειριστεί το μικροσκοπικό ρελεδάκι του sonoff? Δεν το βλέπω σόι...

13 hours ago, mululu said:

Όταν δίνω φάση στο Α1 αυτομάτως έχει και το Α2 ρεύμα 230V. Πώς γίνεται αυτό?
Δε το καταλαβαίνω, δε θα έπρεπε το Α2 να μην έχει ρεύμα?
Δοκίμασα και 2ο καινούριο ρελέ (
Hager EPN510) και το ίδιο συμβαίνει.
Αυτός είναι και ο λόγος που στο μπουτόν έχω φάση την οποία την παίρνει από το Α1 το οποίο παίρνει από το Α2. Μου φάνηκε και εμένα παράξενο πως έχω στο μπουτόν φάση και ουδέτερο και περίμενα ουδέτερο όπως δείχνει η συνδεσμολογία παρακάτω.

Οπως είπαν και οι παραπάνω, αγνοείς τα ΒΑΣΙΚΑ! Αγνοείς την έννοια της τάσης (διαφορά δυναμικού) και μπερδεύεις παράλληλα και την ένοια του ρεύματος. 

Καταλαβαίνω την θέλησή σου να το φτιάξεις μόνος σου,  όπως επίσης και την  ικανοποίηση του DIY. Παρόλα αυτά, επειδή πρόκειτε για ηλεκτρική εγκατάσταση, θα πρότεινα να αφήσεις κάποιον επαγγελματία (σωστό) να στο φτιάξει.

Αν θες φτιάξε ένα test bed κάπου και παίξε  μόνος σου για να μάθεις, αλλά όχι σε εν ενεργεία εγκατάσταση, γιατί θέτεις σε κίνδυνο και τον εαυτό σου και τους άλλους (και το σπίτι σου και την ζωή σου).

Δημοσ.

Έβαλα σήμερα μια φάση στο Lin του Sonoff και μια διαφορετική φάση στο Α2 του ρελέ για να παίρνουν ξεχωριστές φάσεις απο το τριφασικό. Κάθε φορά ρίχνει τις 2 ασφάλειες και καίει και τις 2 κύριες παλιές ασφάλειες. Έκαψε 4 απο τις παλιές ασφάλειες έτσι. Πώς αλλιώς να το συνδέσω για να πάρει διαφορετικές φάσεις?

Δημοσ.
2 hours ago, mululu said:

Έβαλα σήμερα μια φάση στο Lin του Sonoff και μια διαφορετική φάση στο Α2 του ρελέ για να παίρνουν ξεχωριστές φάσεις απο το τριφασικό. Κάθε φορά ρίχνει τις 2 ασφάλειες και καίει και τις 2 κύριες παλιές ασφάλειες. Έκαψε 4 απο τις παλιές ασφάλειες έτσι. Πώς αλλιώς να το συνδέσω για να πάρει διαφορετικές φάσεις?

Γιατί δεν του βάζεις και τις τρεις φάσεις μαζί; Έτσι για να δεις πυροτέχνημα 

Δημοσ.

offtopic αλλά πραγματικά θα σκάσω! σου λένε όλοι οι άνθρωποι εδώ σε κάθε ποστ, πως θα πρέπει να γίνει σωστή δουλειά από ηλεκτρολόγο. Δεν είναι κακό να είσαι άσχετος - κι εγώ είμαι εντελώς άσχετος - αλλά κακό είναι να νομίζεις πως θα τα καταφέρεις με τα ρεύματα όντας άσχετος. Πραγματικά, απλά νομίζω πως μια μέρα θα σταματήσεις να γράφεις και αυτό δε θα είναι επειδή κατάφερες να κάνεις το sonoff να δουλέψει... Όπως σοφά είπε και ο φίλος παραπάνω, ας δουλέψει η φυσική επιλογή. Η φύση πάντα ξέρει τι να κάνει :) Εύχομαι να βάλεις μυαλό πριν να είναι αργά για σένα. Με σεβασμό στη λογική και αγάπη τα λέω αυτά.

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, mululu είπε

Υπάρχει και τριφασικό ?!?!?!?!??!?!!

RIP! 

Δημοσ.
3 minutes ago, teodor_ch said:

Υπάρχει και τριφασικό ?!?!?!?!??!?!!

RIP! 

Μερικές φορές και 4 φάσεις. Αλλά αυτά είναι μετά απο συγκεκριμένη ζήτηση στον ΔΕΔΗΕ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...