Προς το περιεχόμενο

Smart Home

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, IKARIWTHS είπε

Φιλε teodor προσπαθω να μην εχω τις smart συσκευες στο ιδιο δικτυο wifi του σπιτου ,τωρα εβαλα pfsense και προσπαθω να φτιαξω vlans.Μεχρι να το καταφερω δεν θα ηθελα να τα εχω με wifi

Εάν τρέχεις esphome δε βλέπω κάποιο κίνδυνο. Άντε να τους δίνεις συγκεκριμένες IP και να τις κόβεις απο το ιντερνετ.

Τώρα ο καθένας αποφασίζει μόνος του πώς διαχειρίζεται τον χρόνο του. Αν είναι η δουλειά σου καλώς, θα είναι παιχνιδάκι. Αλλά αν απο μηδέν γνώσεις να κάτσεις να στήσεις vlans είναι πολύ χρονοβόρο κατα τη γνώμη μου και δεν βλέπω το όφελος.

Πάντα εφόσον αγοράζεις επώνυμες συσκευές και ακόμα καλύτερα βάζεις tasmota/esphome.

Και αυτά τα λέω αφού τα έχω κάνει.

Έστησα vlans σε mikrotik+ubiquity και το έχω κρατήσει για τις κάμερες. Αλλά για όλα τα υπόλοιπα το άφησα χωρίς vlan. Στις κάμερες δεν κάνω αλλαγές. 10 χρόνια παίζουν όλες εκτός απο μία αντικατάσταση και μία προσθήκη. Στις smart συσκευές όλο και κάτι θα προσθέσω/πειράξω.

Τόσα χρόνια με τόσες συσκευές το μόνο που μου έχει ύποπτη συμπεριφορά είναι ένα Xiaomi TV Box (ακόμα και με restore defaults). Τρελαίνεται στις συνδέσεις ακόμα και idle (>>300 !!!).

Το έχω μπλοκάρει απο το lan/internet και δεν έχω ασχοληθεί.

!!!! Ξέχασα το σημαντικότερο!

Το wifi του γκαραζ θα μπορεί να βγάζει δύο SSID σε διαφορετικά vlans.

• Απαντ. 10k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
4 λεπτά πριν, IKARIWTHS είπε

Φιλε teodor προσπαθω να μην εχω τις smart συσκευες στο ιδιο δικτυο wifi του σπιτου ,τωρα εβαλα pfsense και προσπαθω να φτιαξω vlans.Μεχρι να το καταφερω δεν θα ηθελα να τα εχω με wifi

Eιναι η κλασσικη που μαζευει προς τα πανω τα φυλα .Ειχα παρε παλιοτερα ενα μηχανισμο tuya wifi αλλα αποφασισα να μην το φτιαξω ετσι.

Το λιγότερο παρεμβατικό είναι το εξής: ενα esp32 poe Ethernet πάνω στο οποίο θα βάλεις ενα ρελαδακι ξηρής επαφής. Μετά ανοιξε ενα από τα τηλεκοντρόλ RF που έχεις, δώστου μονιμα ρεύμα με ενα κατάλληλο τροφοδοτικό ( 3V ή όσο είναι η μπαταρία του ) και μέτρα με πολύμετρο ποιες επαφές γειωνουν όταν πατάς το κουμπί. Στις επαφές αυτές βάλε το ρελεδακι. 

Οπότε θα έχεις ενα κουμπί μέσα από το esphome , αυτό θα δίνει εντολή στα gpio να οπλίζουν το ρελέ και το ρελέ θα ειναι σαν να πατάει το κουμπί. 

Δημοσ.

Αρα δεν χρειαζεται καν να αγορασω μαγνητακια πορτας για να βλεπει το status της γκαραζοπορτς οπως εβλεπα στο ιντερνετ.Απλο on off.

Aυτο που βρηκα στο σκρουτζ καλο ειναι?

https://www.skroutz.gr/s/58541015/Waveshare-Esp32-s3-Development-Board-10-100mbps-Rj45-Ethernet-Without-Headers.html

Τι χρειαζομαι ακομα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η δικιά μου πρόταση είναι Shelly Plus 1 (dry contact) 

1) Είτε όπως λέει ο @liakjim

2) Είτε στον controller εκεί που συνδέεται κάποιος διακόπτης 

ΣΥΝ Shelly Plus addon

για να βάλεις δύο επαφές (όπως αυτές που βάζουν στους συναγερμούς) για να βλέπεις αν η πόρτα είναι ανοιχτή ή κλειστή (και άρα μισάνοιχτη!)

Εντιτ:

100% χρειάζεται ενημέρωση για την κατάσταση της πόρτας. Πές ότι πατάς το κουμπί απομακρυσμένα τυχαία. Πώς θα ξέρεις τί έγινε?

Είτε με επαφές είτε με κάμερα. Εκτός αν η πόρτα κλείνει μόνη της με χρονοδιακόπτη (εγώ τον πρόσθεσα στο HA).

Επεξ/σία από teodor_ch
Δημοσ.
15 hours ago, NikosKallithea said:

Εχει ενα τεραστιο μειονέκτημα το Zigbee η εμβέλεια του περιορίζεται σε καποια μετρα, εγω δυο τέτοιες συσκευές που ειχα τις αντικατέστησα με wifi.

Από 3ο όροφο στο ισόγειο χωρίς repeaters και φώτα, ποτιστικά, αισθητήρες κίνησης δουλέυουν ρολόι 3 χρόνια τώρα. Παρεμβολές μπορεί να έχει κανείς στο zigbee, όπως και στο wifi τα οποία συνήθως διορθώνονται με αλλαγές καναλιού.

18 hours ago, GP said:

Για όσους δεν το έχουν δει, η Sonoff έβγαλε μια εξαιρετική συσκευή Zigbee για ανάγνωση θερμοκρασίας (από θερμοσίφωνα ή όπου αλλού) με τον γνωστό αισθητήρα DS18B20.

Sonoff SNZB-02LD

• Διάρκεια μπαταρίας 2 έτη (μένει να αποδειχθεί)
  • IP65
  • Ενσωματωμένος μαγνήτης στο καπάκι
  • Υποστηρίζεται ήδη από Z2M,ΗΑ
  • Η οθόνη αφαιρείται πανεύκολα για μεγαλύτερη αυτονομία

Δοκιμή εδώ για όποιον ενδιαφέρεται https://smarthomescene.com/reviews/sonoff-temperature-and-humidity-snzb-02wd-snzb-02ld-review/
Για μένα μειονέκτημα η εμμονή της Sonoff σε περίεργες μπαταρίες, που αν και κρατάνε περισσότερο από τις οικονομικές CR2032, ανεβάζουν αρκετά το κόστος.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, NikosKallithea είπε

Εχει ενα τεραστιο μειονέκτημα το Zigbee η εμβέλεια του περιορίζεται σε καποια μετρα, εγω δυο τέτοιες συσκευές που ειχα τις αντικατέστησα με wifi.

Μεγάλη αλήθεια. Αν σε καλύπτει πάντως, το Ζigbee στο ανταποδίδει με την πολύ μεγαλύτερη αυτονομία.

Για τους μερακλήδες επίσης υπάρχει και η λύση της εξωτερικής κεραίας, αλλά εν προκειμένω θέλει ακόμα περισσότερο προσοχή λόγω IP65. 

17 λεπτά πριν, Theo X είπε

Για μένα μειονέκτημα η εμμονή της Sonoff σε περίεργες μπαταρίες, που αν και κρατάνε περισσότερο από τις οικονομικές CR2032, ανεβάζουν αρκετά το κόστος.

Πραγματικά, αγνοούσα την ύπαρξη της μπαταρίας CR2477 μέχρι τώρα. Ίσως να έπαιξε ρόλο και το IP65 στην επιλογή της συγκεκριμένης μπαταρίας από την Sonoff. 🤷‍♂️

Δημοσ.

Ωραίο και το Shelly . Υπάρχει κάποιος οδηγός για να το συνδέσω στην γκαραζοπορτα; Επίσης βγαίνει μόνο για ράγα;

Δημοσ.

Χαιρετώ σας.

Έχω βάλει στο υπνοδωμάτιο ανεμιστήρα οροφής με φωτιστικό.

Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη και αναγκάζομαι να ανοικλείνω το φως απο τα κορδονάκια, κάτι που θεωρώ απογοητευτικό.

Ψάχνω κάποια λύση, κάποιου διπλού smart διακόπτη, που να μπορεί να ανοιγοκλείνει ξεχωριστά φως και ανεμιστήρα.

Υποθέτω κάποιου είδους switch επάνω στο φωτιστικό και κάποιον rf διακοπτή κάτω;

Έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο (πχ διπλό φωτιστικό με μονή επιστροφή);

Έχετε κάποια πρόταση σε υλικά;

Έχω κάποια ελάχιστη εμπειρία και χρησιμοποιώ κάτι sonoff αλλά δε θα με πείραζε οποιαδήποτε συμβατή λύση.

Ευχαριστώ

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Χαιρετώ σας.

Δυστυχώς δεν υπήρχε πρόβλεψη και αναγκάζομαι να ανοικλείνω το φως απο τα κορδονάκια, κάτι που θεωρώ απογοητευτικό.

Ψάχνω κάποια λύση, κάποιου διπλού smart διακόπτη, που να μπορεί να ανοιγοκλείνει ξεχωριστά φως και ανεμιστήρα.

Έχω κάποια ελάχιστη εμπειρία και χρησιμοποιώ κάτι sonoff αλλά δε θα με πείραζε οποιαδήποτε συμβατή λύση.

Ευχαριστώ

Αν είναι westinghouse έχει κιτ με remote (κανα 60αρι?) για να το κάνεις ασύρματο. 

Αλλιώς θέλει καλή ματσακωνιά

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, thn είπε

Αν είναι westinghouse έχει κιτ με remote (κανα 60αρι?) για να το κάνεις ασύρματο. 

Αλλιώς θέλει καλή ματσακωνιά

Όχι δεν είναι westinghouse.

Αν είναι να κάνω ματσακωνιές, σκάβω και περνάω πλακέ με διπλή επιστροφή :D

Δημοσ.
1 hour ago, nickol-us said:

Χαιρετώ σας.

Ευχαριστώ

Κάτι τέτοιο χωράει να το στριμώξεις κάπου πάνω στον ανεμιστήρα; https://www.e-shop.gr/coolseer-col-sm04w-wifi-switch-2-gang-p-PER.245076?gQT=1 τον ένα διακόπτη στο φως και τον άλλο στον ανεμιστήρα

Αν έχεις home assistant μπορείς να το ελέγχεις με 1 μόνο button (single click για φως, double για ανεμιστήρα)

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, snot είπε

Κάτι τέτοιο χωράει να το στριμώξεις κάπου πάνω στον ανεμιστήρα; https://www.e-shop.gr/coolseer-col-sm04w-wifi-switch-2-gang-p-PER.245076?gQT=1 τον ένα διακόπτη στο φως και τον άλλο στον ανεμιστήρα

Αν έχεις home assistant μπορείς να το ελέγχεις με 1 μόνο button (single click για φως, double για ανεμιστήρα)

Λογικά χωράει.

Το θέμα είναι να βρω κάποιο διακόπτη (rf;) να το συνδυάσω.

Home assistant δεν παίζει.

Sonoff παίζει μόνο και ότι έχω ρίξει σε google home, που λόγω γλώσσας δε μου επιτρέπει να φιτάξω σενάρια...

Δημοσ.
2 minutes ago, nickol-us said:

Λογικά χωράει.

Το θέμα είναι να βρω κάποιο διακόπτη (rf;) να το συνδυάσω.

Home assistant δεν παίζει.

Sonoff παίζει μόνο και ότι έχω ρίξει σε google home, που λόγω γλώσσας δε μου επιτρέπει να φιτάξω σενάρια...

Ίσως κάτι τέτοιο τότε https://www.electronio.gr/en/rf-remote-control-switch-two-channels.html?gQT=1

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...