Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Θα δείτε το φεγγάρι πεντακάθαρα να φεγγοβολάει, τουλάχιστον από τις 4:30 που το είδα εγώ και το έβγαλα φωτό.

gZS0oqD.jpg

Ντάλα μεσημέρι το φεγγάρι φαίνεται σαν να ήταν νύχτα.

Ας μου το εξηγήσει κάποιος. Υποτίθεται πως αν και το φεγγάρι περνά από τον ουρανό ακόμα και την ημέρα σταματάμε να το βλέπουμε λόγο του ότι το φως του Ήλιου είναι πιο δυνατό. Μάλιστα στην Ελλάδα κατά το Καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες από 12 έως 7 το φως του Ήλιου είναι πιο δυνατό από οποιεσδήποτε άλλες μέρες και ώρες.

Πως εξηγείται λοιπόν το φεγγάρι να φωτίζει σαν να ήταν νύχτα από τις 4:30 το μεσημέρι καλοκαιριάτικα, τον Ιούλιο ; Για να φαίνεται συνεπάγεται πως η ποσότητα φωτός που στέλνει είναι μεγαλύτερη απ' αυτή που φτάνει κατ' ευθείαν από τον Ήλιο, αλλά πως γίνεται αυτό ? Διότι έχω την εντύπωση πως το φεγγάρι ως ετερόφωτο έχει πάντα λιγότερο φως απ' τον Ήλιο. Για πρώτη φορά όμως στη ζωή μου (30 χρ) βλέπω σήμερα, μεσημεριάτικα και με τα τζιτσίκα να σκάνε τραγουδόντας το φεγγάρι να φωτίζει πιο φωτεινά από οποιοδήποτε πρωί ή απόγευμα το έχω δει στη ζωή μου.

• Like 1
Δημοσ.

Με λίγο google, τυχαία εξήγηση από quora:

John Stockwell, A lifelong interest in astronomy: The moon is bright and appears large in the sky. Interestingly with a telescope, the brighter stars and planets are also visible in the day, if you know where to look. The sky is not some blue curtain. It is bright because sulight is scattered, but it is as transparent as the night sky.

Robert Newton, studied at King's College London¨Here's something that's not been pointed out in other answers. In the summer, at high latitudes, the full Moon can be visible while the Sun is in the sky. Inside the Arctic Circle we have the "land of the midnight Sun". There are days when the Sun never sets, so the Sun and full Moon could, in theory, be seen together in the sky.

However, it's still unlikely that you will see the full Moon with the Sun in the sky, except perhaps very briefly. That's because when the Sun is high in the summer sky, the full moon is low. At a high enough latitude, the full Moon never rises above the horizon at all.

For details about the Arctic Circle case, Google: "Is it possible to see the full Moon and the Sun...?" and that will take you to a nice discussion on the "Ask an Astronomer" site. (The web address is incredibly long, so I've not put it in as a link.)

Σίγουρα υπάρχει και πιο επιστημονική εξήγηση απλά με μια πρώτη αναζήτηση βρήκα εξηγήσεις που αφορούν γενικά την ορατότητα του μαζί με τον ήλιο, όχι το γιατί συμβαίνει αυτή (με λίγα λόγια ακόμα και το ποσοστό του φωτός που αντανακλά είναι αρκετό)  :P

Δημοσ.

Το θέμα είναι ότι το να φαίνεται (καλοκαιριάτικες ώρες) έως 10-11 το πρωί ή από τις 7:30 - 8:00 το απόγευμα που είτε ο Ήλιος δεν είναι ακόμα σε full δύναμη ή έχει αρχίσει και φεύγει είναι συνηθισμένο. Αλλά 4:30 το μεσημέρι του Καλοκαιριού που υποτίθεται ότι είναι σε full δύναμη ; Δε μου έχει τύχει ξανά.

Επίσης κάτι άλλο που θυμήθηκα. Συνήθως όταν βγαίνω απ' το σπίτι μου κατά τη διάρκεια της ημέρας, με το που βγαίνω πονάν τα μάτια μου απ' τον Ήλιο. (που είναι και λόγος που τα καλοκαίρια συνήθως βγαίνω ή έως τις 10 το πρωί ή μετά της 8 το βράδυ). Σήμερα δε με πόνεσαν καθόλου.

Robert Newton, studied at King's College London¨Here's something that's not been pointed out in other answers. In the summer, at high latitudes, the full Moon can be visible while the Sun is in the sky. Inside the Arctic Circle we have the "land of the midnight Sun". There are days when the Sun never sets, so the Sun and full Moon could, in theory, be seen together in the sky.

However, it's still unlikely that you will see the full Moon with the Sun in the sky, except perhaps very briefly. That's because when the Sun is high in the summer sky, the full moon is low. At a high enough latitude, the full Moon never rises above the horizon at all.

For details about the Arctic Circle case, Google: "Is it possible to see the full Moon and the Sun...?" and that will take you to a nice discussion on the "Ask an Astronomer" site. (The web address is incredibly long, so I've not put it in as a link.)

Έλα όμως ντε που ούτε στον Αρκτικό κύκλο είμαστε, ούτε το φεγγάρι ήταν πολύ χαμηλά. Και δεν ήταν καν full moon.  :mellow:

Δημοσ.

Δεν είμαστε και σε χαμηλό latitude όμως :P Αυτό που λέει για το full moon είναι πως έτσι κι αλλιώς είναι δύσκολο να φανεί.

Γενικά θα χρειαστεί η συμβολή έστω κάποιου ερασιτέχνη αστρονόμου γιατί χωρίς καφέ δεν καταλαβαίνω και πολλά :D Ενδιαφέρον προβληματισμός πάντως!

• Like 1
Δημοσ.

Απλά μου κίνησε τη περιέργεια. Θυμάμαι πως στο "Εμείς και ο Κόσμος" στο δημοτικό μου είχαν πει πως λόγο του ότι ο Ήλιος είναι πιο φωτεινός, το φεγγάρι και τα αστέρια δεν φαίνονται την ημέρα. Και τώρα αυτό.

Δημοσ.

4 ώρες πριν τη Δύση του Ηλίου όχι.

Λογικά, το να φέγγει το φεγγάρι περισσότερο φως από τον Ήλιο αποκλείεται. Επίσης το ότι δε με πόνεσαν τα μάτια μου όταν βγήκα απ' το σπίτι δηλώνει πως το φως που φτάνει στη Γη σήμερα ήταν λιγότερο από τις προηγούμενες ημέρες.

Το συμπέρασμα είναι πως για κάποιο λόγο η ποσότητα του φωτός του Ήλιου σήμερα που φτάνει έως εδώ είναι μικρότερη από αυτή των υπολοίπων ημερών. Το γιατί παραμένει να βρούμε.

Δημοσ.

Γενικώς την ημέρα έχω δει φεγγάρι, πρέπει να ήταν είτε πολύ πρωινές ώρες είτε βραδυνές κατά την δύση του ήλιου, αλλά 16:30 οχι ποτέ μου.

Δημοσ.

για να δει κάποιος τη σελήνη την ήμερα πρέπει και να την κοιτάζει μετά την ώρα ανατολής της, αν δεν έχει ανατείλει όσο να κοιτά δεν θα δει κάτι

Δημοσ.

Αμα σου πω οτι το ειδα κι εγω ? Βεβαια δεν εδωσα βαση σε τοσες λεπτομερεις. Και αν δε το διαβαζα εδω θα το ειχα ηδη ξεχασει 

Θυμαμαι οτι σε μια φευγαλεα ματια στον ουρανο,επιασε το ματι μου κατι σαν ενα καθαρο,στρογγυλοκαπως συννεφακι. Πηρα το  βλεμμα μου και ( καπου εκει ο εγκεφαλος μαλλον επεξεργαστηκε την πληροφορια) αστραπιαια ξαναγυρισα λεγωντας "Ωχ!Το φεγγαρι."

Ηταν οντως διαφορετικο απο αλλες φορες. Πολυ καθαρο θα το χαρακτηριζα.

Η ωρα ηταν κοντα  τεσσερες  :-D

Δημοσ.

Πιστεύω πως το λέει η φωτογραφία σου γιατί το είδες.Μία φωτογραφία 1000 λέξεις.

Βλέπουμε μία πεντακάθαρη ατμόσφαιρα και ένα καταγάλανο ουρανό που σημαίνει ότι στην ατμόσφαιρα δεν υπάρχει υγρασία σκόνη χαμηλή νέφωση ή κάτι άλλο που να εμποδίζει την ορατότητα. :-D

Ενδεχομένως όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει (περισσότερο τις κρύες μέρες) μετά από δυνατή βροχή την επόμενη μέρα η ορατότητα να είναι απεριόριστη και να βλέπουμε πράγματα ειδικά όσοι ζουν κοντά και ψηλά

από θάλασσα,να βλέπουν νησιά που κάποιες φορές π.χ. το καλοκαίρι με υγρασία νέφος σκόνη να είναι

αδύνατο να τα δουν και να νομίζουν ξαφνικά ότι η απόσταση από αυτά έχει μικρύνει πάρα πολύ.

Θυμάμαι μικρός στο ορεινό χωριό μου πολλούς μεγαλίτερους να λένε ότι βγαίνοντας σε ένα κοντινό ψηλό

βουνό έβλεπαν τη  θάλασσα η οποία είναι οδικώς 80 με 100 χιλιόμετρα μακριά.

Είχα πάει αρκετές φορές και ποτέ δεν την είχα δεί.Μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεν είχα πάει μέρα με καθαρή

και ανεμπόδιστη ορατότητα.

Τώρα είναι δύσκολο να πάω γιατί δεν υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητο και τα πόδια μου δεν αντέχουν τόση ανηφόρα. :mrgreen:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...