Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

 

Το φιλοδώρημα πώς φορολογείται;;;

 

 

 

Το φιλοδώρημα είναι μαύρο χρήμα αφορολόγητο 

 

 

Xμμμ.

 

Σχεδον σε ολα τα restaurants (αλυσιδες και μη)  εδω περα, κατα 99% πληρωνω με καρτα, και οταν ζηταω τον λογαριασμο και πληρωνω,  φερνουν το receipt για να συμπληρωσω το graduity και το δινω πισω στο σερβιτορο/α και αυτοι το παιρνουν απο την καρτα μου. 

 

Επισης σε αρκετα pos εμφανιζει πρωτα το graduity και μετα ο λογαριασμος ( αντι να δινω το receipt συμπληρωμενο πισω δηλαδη).

 

 

Οποτε εφοσον γινονται via bank card δεν νομιζω να μην ειναι taxable. 

 

:-)

  • Like 1
Δημοσ.

Οι περισσοτεροι ρωτησανε αλλα κανενας δεν απαντησε: Γιατι δινουμε μονο στον χωρο της εστιασης και οχι αλλου? Γιατι να μην δωσουμε και στον ταλαιπωρα τον πωλητη του Πλαισιου ή στον ταμια? Γιατι ειναι γυφτια να μην αφησω μπουρμπουαρ στον σερβιτορο που επρεπε να πουμε 4 φορες τι θελουμε και μετα να περιμενω 5 λεπτα να κανει προσθεση τα 3 ποτα? Ή σημερα στην ταβερνα, σε χαλαρη ωρα, του ειπαμε 5 πιατα οπου το ενα ειδικα τονισε οτι το σημειωσε αλλα τον φωναξα 2 φορες να τα φερει εφοσον φαγαμε οοοοολα τα αλλα (το tip το πηρε). Εμεις να νιωσουμε γυφτοι που δεν αφηνουμε tips αλλα αυτοι πως θα μαθουν οτι ειναι κακοι στην δουλεια τους?

 

Αντιθετα, οταν ενας σερβιτορος ειναι αψογος σε φισκα μαγαζι και φροντιζει να τα φερει βολτα καλυπτοντας αλλους 3, χωρις να χανει την ευγενεια του, τοτε θα παρει το tip με την αξια του.

  • Like 2
Δημοσ.

Ηρεμησε καταρχην δεν θελω να ταραζεσαι .

Εσυ ανηκεις στην δευτερη κατηγορια δεν λογιζεσαι καν ως καταναλωτης  εχεις την αγοραστικη δυναμη ενος  μεσου Ινδου .

Επομενως τσαμπα ασχολεισαι με το θεμα .

 

Εσύ δεν υπολογίζεσαι καν ως άτομο για συζήτηση. Σε κάθε thread θα κράξεις ελληνάρες που δεν πληρώνους φόρους κ.λπ. και εδώ θα κράξεις επειδή δεν αφήνουμε μαύρα.

 

Ο λόγος που δεν κράζεις κατά των tips όμως είναι επειδή δεν σου το είπε κανείς - ναι δεν σκέφτεσαι από μόνος σου. Αν αύριο-μεθαύριο κάποιο τηλεοπτικό κανάλι βγάλει βαρύγδουπο τίτλο του στυλ "ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑΣΗ" πιστεύω θα είσαι ο πρώτος που θα κράξει "ελληνάρες καταναλωτές".

 

(ένας πιο πριν έγραψε για 2χιλιαρα tips στην Μύκονο)

 

Αλλά δεν πρόκειται να το κάνουν αυτό επειδή στην εστίαση υπάρχει πολύ χρήμα και αρκετοί "μεγάλοι" με συμφέροντα.

 

Xμμμ.

 

Σχεδον σε ολα τα restaurants (αλυσιδες και μη) εδω περα, κατα 99% πληρωνω με καρτα, και οταν ζηταω τον λογαριασμο και πληρωνω, φερνουν το receipt για να συμπληρωσω το graduity και το δινω πισω στο σερβιτορο/α και αυτοι το παιρνουν απο την καρτα μου.

 

Επισης σε αρκετα pos εμφανιζει πρωτα το graduity και μετα ο λογαριασμος ( αντι να δινω το receipt συμπληρωμενο πισω δηλαδη).

 

 

Οποτε εφοσον γινονται via bank card δεν νομιζω να μην ειναι taxable.

 

:-)

Αυτό τώρα εσύ το έγραψες ως ικανοποιητική απάντηση σε αυτό που έγραψα;

 

Πόσοι δίνουν φιλοδώρημα με κάρτες;

 

Άσε που τέτοιου είδους φιλοδώρημα είναι κάπως απίθανο να πάει στην τσέπη/λογαριασμό του υπαλλήλου.

Δημοσ.

Αξιωματικός εν αποστρατεία σε λέσχη αξιωματικών οπού έκανα ένα μικρο πέρασμα, μου ζήτησε να του δώσω 30 λεπτά για να μου αφήσει 50  λεπτά ως φιλοδώρημα.

  • Like 1
Δημοσ.

Πάντως χαρά και το πιτογυρο που μόλις ήρθε στην πόρτα να δώσουμε κάτι το παιδί, χαρά και το καινούριο μπιχλιμπιδι από Amazon που μόλις σου παρέδωσε ο εξίσου κακοπληρωμένος τετραωρος καμικάζι της μεταφορικής, εδώ δεν θα δώσεις κάτι γύφτο;

Δημοσ.

Σε ταβέρνες και delivery εφόσον είναι σωστοί δίνουμε πάντα ανάλογα την παραγγελία. Δεν θα δώσω 5 ευρώ σε παραγγελία 10 ευρω αλλά σε 50 δεν θα φανεί τόσο. Το σωστό είναι να αναρωτηθούμε εσείς στη δουλειά σας περνετε φιλοδώρημα? Ένας υπάλληλος σε ταβέρνα θα πάρει 50 ευρώ μεροκάματο. Πληρώνεται για αυτό που κάνει γιατί να πάρει και άλλα? Ένας που δουλεύει οικοδομή που είναι 10 φορές χειρότερη δουλειά θα πάρει 40 ευρώ τη μέρα. Ούτε φιλοδώρημα ούτε τίποτα με τα 40 θα μείνει ενώ ο σερβιτόρος θα πιάσει και 70 80 ευρώ. Ο καθένας κάνει μια δουλειά αλλά είναι 2 3 κατηγορίες που δίνουμε φιλοδώρημα λες και δουλεύουν για την ψυχή της μάνας τους. Όταν μου έρχεται 80 ευρώ λογαριασμός τα 5 πάνε στον σερβιτόρο. Έχει πληρωθεί η δουλειά του δεν με φέρνει τα φαγητά αφιλοκερδώς.

  • Like 1
Δημοσ.

Όπα ρε φίλε 50 ευρώ μεροκάμματα αυτός που δουλεύει ταβέρνα; Που και πότε; Τα μισά από αυτά που λες με απλήρωτες υπερωρίες φουλ.

 

Σίγουρα ισχύει αυτό που λες κατά τα άλλα. Απλά τώρα σε εποχή κρίσης, μη νομίζεις ότι πρόκειται κανείς εργοδότης να δώσει παραπάνω ακόμη και να ξέρει ότι δεν παίρνει φιλοδώρημα. Επομένως αφού μπορείς να βοηθήσεις κάποιον, βοήθα τον. Δεν θα λύσεις όλο το κοινωνικό πρόβλημα της εποχής με το φιλοδώρημα ούτως ή άλλως.

 

5 ευρώ είναι πολλά πάντως imo. Εκτός αν είσαι λεφτάς και δεν σε νοιάζει οπότε κλάιν δώσε όσα θες. Και φυσικά ανάλογα και με τον λογαριασμό κλπ.

  • Like 1
Δημοσ.

Όπα ρε φίλε 50 ευρώ μεροκάμματα αυτός που δουλεύει ταβέρνα; Που και πότε; Τα μισά από αυτά που λες γενικά και απλήρωτες υπερωρίες φουλ.

Εδω που είμαι όπου έχω πάει 40 ευρώ είναι το minimum και πιάνουν και τα 50 με 1 2 ώρες υπερωρία. Είναι από τα καλά μεροκάματα δηλαδή. Αλλά μιλάμε για ταβέρνες που είναι πίτα από κόσμο.

Δημοσ.

Που είσαι στη Μύκονο? Στον Αστέρα Βουλιαγμένης πριν την κρίση που είχα κάνει κάποια μεροκάματα σε δεξιώσεις ήταν 45 ευρώ. Και ήταν και καλά πολυτελείας ξενοδοχείο και μιλάμε πριν την κρίση. 

 

Αν πας σε μια συνηθισμένη ταβέρνα τώρα 20-25 ευρώ θα πάρεις και θα πεις κι ευχαριστώ. 

Δημοσ.

Οι περισσοτεροι ρωτησανε αλλα κανενας δεν απαντησε: Γιατι δινουμε μονο στον χωρο της εστιασης και οχι αλλου? Γιατι να μην δωσουμε και στον ταλαιπωρα τον πωλητη του Πλαισιου ή στον ταμια? Γιατι ειναι γυφτια να μην αφησω μπουρμπουαρ στον σερβιτορο που επρεπε να πουμε 4 φορες τι θελουμε και μετα να περιμενω 5 λεπτα να κανει προσθεση τα 3 ποτα? Ή σημερα στην ταβερνα, σε χαλαρη ωρα, του ειπαμε 5 πιατα οπου το ενα ειδικα τονισε οτι το σημειωσε αλλα τον φωναξα 2 φορες να τα φερει εφοσον φαγαμε οοοοολα τα αλλα (το tip το πηρε). Εμεις να νιωσουμε γυφτοι που δεν αφηνουμε tips αλλα αυτοι πως θα μαθουν οτι ειναι κακοι στην δουλεια τους?

 

Αντιθετα, οταν ενας σερβιτορος ειναι αψογος σε φισκα μαγαζι και φροντιζει να τα φερει βολτα καλυπτοντας αλλους 3, χωρις να χανει την ευγενεια του, τοτε θα παρει το tip με την αξια του.

 

Ποιος σου είπε ότι δίνουμε μόνο στην εστίαση; Κουρεία, ταξί και άλλα είναι υπηρεσίες που χρίζουν φιλοδωρήματος και καλύπτουν "καπρίτσια" και γούστα στην πρώτη γραμμή. Αντίθετα μάγειρες, υπάλληλοι πλαισίου και λοιπά που αναφέρθηκε ναι μεν κάνουν τη δουλειά τους αλλά δεν χρειάζεται να έρχονται σε άμεση επαφή με τον πελάτη και ούτε χρειάζεται να του δίνουν εξηγήσεις. Αν κάνει μαλακία παράδειγμα ο μάγειρας είναι στο χέρι του σερβιτόρου κατά πόσο θα "συγχωρέσει" τη μαλακία ο πελάτης. Κοινώς όποιος είναι "καρπαζοεισπράκτορας" θα πρέπει να λαμβάνει και το tip και όλα αυτά πρέπει να τα κάνει με χαμόγελο και ψυχραιμία. 

 

Στο θέμα των tips που θεωρούνται μαύρα είναι επειδή δεν είναι θεσμοθετημένο ακόμα το tip για να φορολογείται στη χώρα μας. Μακάρι μια μέρα να γίνει και να φορολογείται κιόλας. Είναι προτιμότερο να παίρνεις tips από όλους και να φορολογείσαι γι αυτό, είναι σίγουρο ότι πιο πολλά θα βγάλεις από το να περιμένεις από τον κάθε ένα ΑΝ θέλει και πόσα θέλει να δώσει. 

  • Like 2
Δημοσ.

Οι περισσοτεροι ρωτησανε αλλα κανενας δεν απαντησε: Γιατι δινουμε μονο στον χωρο της εστιασης και οχι αλλου? Γιατι να μην δωσουμε και στον ταλαιπωρα τον πωλητη του Πλαισιου ή στον ταμια?

 

να δώσω εγώ μια απάντηση.

 

επειδή οι περισσότεροι είναι πρόβατα και ό,τι κάνουν το κάνουν απλά έτσι...

έτσι μάθανε, έτσι συνεχίζουν. δε χρειάζεται να το σκεφτούν

μη ρωτάς γιατί.

 

αν αυτός που δε δίνει tip είναι γύφτος, αυτός πoυ απλά κάνει κάτι επειδή έτσι συνηθίζεται χωρίς να το πολυσκεφτεί τι είναι;

  • Like 2
Δημοσ.

Που είσαι στη Μύκονο? Στον Αστέρα Βουλιαγμένης πριν την κρίση που είχα κάνει κάποια μεροκάματα σε δεξιώσεις ήταν 45 ευρώ. Και ήταν και καλά πολυτελείας ξενοδοχείο και μιλάμε πριν την κρίση.

 

Αν πας σε μια συνηθισμένη ταβέρνα τώρα 20-25 ευρώ θα πάρεις και θα πεις κι ευχαριστώ.

Οχι πια Μύκονο. Χαλκιδική είμαι και γεμίζουν ταβέρνες καφετέριες μπιτσομπαρα καθημερινά. 25 με 30 περνουν οι απλοι σερβιτόροι στις καφετέριες. 50 στα μπιτσομπαρα και 50 σε ταβέρνες που είναι γεμάτες μονίμως.

Δημοσ.

Δεν έχετε καταλάβει ένα πράγμα. Κανείς δεν δουλεύει τσάμπα. Ο κάθε σερβιτόρος δεν σου κάνει χάρη όταν σε σερβίρει. Πληρώνεται για αυτο. Μέσα στο λογαριασμό είναι και το μερτικο του.

  • Like 1
Δημοσ.
Στο θέμα των tips που θεωρούνται μαύρα είναι επειδή δεν είναι θεσμοθετημένο ακόμα το tip για να φορολογείται στη χώρα μας. Μακάρι μια μέρα να γίνει και να φορολογείται κιόλας. Είναι προτιμότερο να παίρνεις tips από όλους και να φορολογείσαι γι αυτό, είναι σίγουρο ότι πιο πολλά θα βγάλεις από το να περιμένεις από τον κάθε ένα ΑΝ θέλει και πόσα θέλει να δώσει. 

 

Ωραία λοιπόν, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο - που ελπίζω να μην γίνει ποτέ - τα tips είναι μαύρα.

 

(με εξαίρεση εκείνους που τα δίνουν με κάρτα ->στο αφεντικό<- ... και οι πέντε τους)

 

Είμαι σίγουρος ότι το 99% εκείνων που έγραψε ότι αφήνει tips δεν το έχει αναλογιστεί ποτέ, και ότι όσοι από αυτούς έχουν κράξει σε άλλα threads για "ελληνάρες" που δεν πληρώνουν φόρους δείχνουν την υποκρισία τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...