Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

εισόδημα δίνουν, αλλά μια χαρά νοικιάζεις σπίτι μαύρα.

εγώ για παράδειγμα μένω σε ένα σπίτι στο οποίο έχω την υψηλή κυριότητα, αλλά και να πάω να μείνω σε ένα άλλο σπίτι της οικογενείας μου που πρακτικά θα ήταν δωρεάν παραχώρηση πού θα φανεί? ενώ αν μου παραχωρήσει ένα κατάστημα για παράδειγμα ο πατέρας μου για να το ανοίξω, τα πράγματα απ ότι φαίνεται αλλάζουν.      

Μια χαρά νοικιάζεις και επαγγελματικό χώρο μαύρα, μην μπερδεύεις όμως το μαύρο με το επίσημο. Επίσης μην μπερδεύεις την φιλοξενία με την δωρεάν παραχώρηση.

Το ποιος έχει την ψιλή(και όχι υψηλή) κυριότητα στο σπίτι που μένεις δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχει μόνο ποιος έχει την επικαρπία. Αν δεν έχεις εσύ την επικαρπία και δεν το νοικιάζεις, τότε είτε στο παραχωρούν δωρεάν είτε σε φιλοξενούν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μένεις σε αυτό επίσημα. Ομοίως και αν πας να μείνεις επίσημα σε άλλο σπίτι της οικογένειας, πάλι θα πρέπει ο επικαρπωτής είτε να σου κάνει δωρεάν παραχώρηση είτε να σε φιλοξενήσει.

Η μόνη περίπτωση που επικαρπωτής δεν φορολογείται τεκμαρτά για την δωρεάν παραχώρηση είναι όταν η παραχώρηση γίνεται από γονέα σε τέκνο ή και το αντίστροφο(δλδ όχι αδέρφια, θείους, ανήψια κτλ), και μόνο αν πρόκειται για σπίτι έως 200τμ που θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία. Στο διευκρινίζω γιατί πριν είχες γράψει γενικά για "κάποιον συγγενή", ενώ τώρα γράφεις για τον πατέρα σου.

Δημοσ.

τώρα που το λες όντος στην φορολογική μου φαίνεται οτι φιλοξενούμαι, απλά στον επαγγελματικό χώρο κολλάω κάπως... στο πώς για παράδειγμα να ανοίξει ένα μαγαζί ενώ νοικιάζετε μαύρα.. τσπ δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει και προφανώς είναι offtopic. 

συνοψίζοντας δλδ πλην της περίπτωσης που ανέφερες, η οποιαδήποτε δωρεάν παραχώρηση επιβαρύνει φορολογικά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου?     

Δημοσ.

Ειτε φιλοξενια ειτε δωρεαν παραχωρηση προς τριτους(οχι παιδια γονεις και μονο αν ηταν να μεινουν σαν α κατοικια)τα τεκμηρια υπαρχουν σαν να τα νοικιαζεις..

Αν δεν τα καλυπτει θα πληρωσει και φορο γιατι θα ξεπερασει τα τεκμηρια του..

Αν δεν κανω λαθος ειναι καθε χρονο το 3% της αντικειμενινης αξιας..δεν ξερω καν αν υπαρχει μειωση λογο παλαιοτητας νομιζω οχι...

Το μαγαζι δεν ειναι α κατοικια...

Αν η αντικειμενικη αξια ειναι μεγαλη η δωρεαν παραχωρηση θα ναι πιο ακριβη και απο απλη ενοικιαση :P

Δημοσ.

Αν η αντικειμενικη αξια ειναι μεγαλη η δωρεαν παραχωρηση θα ναι πιο ακριβη και απο απλη ενοικιαση :P

Μου εδωσες μια ιδεα, cask ισως να μπορεις να κανεις ενα συμβολαιο ενοικιασης με τον ξαδερφο σου, για καποια χρονια που θα συμφωνησετε και με δικαιωμα υπενοικιασης, αλλα με πολυ χαμηλο αντιτιμο (ας πουμε 5 ευρω το μηνα). Δεν ξερω αν μπορει να γινει (οποτε την ερωτηση σε νομικο δεν την γλιτωνεις) αλλα αυτο ισως ειναι μια ευκολη λυση.

Δημοσ.

τώρα που το λες όντος στην φορολογική μου φαίνεται οτι φιλοξενούμαι, απλά στον επαγγελματικό χώρο κολλάω κάπως... στο πώς για παράδειγμα να ανοίξει ένα μαγαζί ενώ νοικιάζετε μαύρα.. τσπ δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει και προφανώς είναι offtopic.

Επαγγελματικός χώρος μπορεί να είναι και μια αποθήκη πχ... αλλά μια και είναι offtopic το αφήνω :)

Ειτε φιλοξενια ειτε δωρεαν παραχωρηση προς τριτους(οχι παιδια γονεις και μονο αν ηταν να μεινουν σαν α κατοικια)τα τεκμηρια υπαρχουν σαν να τα νοικιαζεις..

Αν δεν τα καλυπτει θα πληρωσει και φορο γιατι θα ξεπερασει τα τεκμηρια του..

Αν δεν κανω λαθος ειναι καθε χρονο το 3% της αντικειμενινης αξιας..δεν ξερω καν αν υπαρχει μειωση λογο παλαιοτητας νομιζω οχι...

Το μαγαζι δεν ειναι α κατοικια...

Τα έχεις μπερδέψει λιγάκι... άλλο τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης(ατομικό, κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους, πισίνας κτλ), και άλλο το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση.

Το τεκμήριο κατοικίας επιβαρύνει αυτόν που δηλώνει το σπίτι ως κατοικία, άσχετα αν είναι δικό του, αν πληρώνει ενοίκιο ή αν του έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Αυτό λειτουργεί όπως το περιγράφεις, αν το σύνολο των τεκμηρίων του είναι μικρότερο από το εισόδημα που δηλώνει τότε φορολογείται βάση εισοδήματος, αν το σύνολο των τεκμηρίων είναι μεγαλύτερο τότε φορολογείται βάση τεκμηρίων.

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση επιβαρύνει αυτόν που κάνει την παραχώρηση, το οποίο φορολογείται κανονικά σαν να ήταν δηλωμένο εισόδημα, δλδ φορολογείται συναθροιζόμενο με τυχόν άλλα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία. Αυτό το τεκμαρτό εισόδημα υπολογίζεται 3% ετησίως πάνω στην αντικειμενική αξία του σπιτιού.

Για παράδειγμα, αν εγώ κάνω σε σένα δωρεάν παραχώρηση ένα σπίτι που έχει αντικειμενική 50.000€ το τεκμαρτό εισόδημα που θα φορολογηθώ θα είναι 1.500€, και ο φόρος που θα πληρώσω στην περίπτωση που δεν έχω άλλα εισοδήματα από ακίνητα θα είναι 1500*11%=165€. Και εσύ φυσικά θα επιβαρυνθείς κανονικά το τεκμήριο κατοικίας.

Σε καμιά περίπτωση. Όταν εκμισθώνεις μια κατοικία και το ετήσιο μίσθωμα είναι μικρότερο από το 3,5% της αντικειμενικής αξίας, τότε θα σε φορολογήσει τεκμαρτά στο 5% της αντικειμενικής αξίας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...