Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

κ εμένα το 90

με τη διαφορά πως εμάς δεν μας είχαν σκατομάθει , δεν μας έκαναν όλα τα χατίρια και αν κάναμε μαλακία εκτός σπιτιού μπορεί να χάναμε το special φαγητό της εβδομάδας , το special γλυκό που τρώγαμε μια στο τόσο κ όχι καθε μέρα, το "μεγάλο δώρο" που περιμέναμε μέχρι τα Χριστούγεννα κτλ

Σήμερα τα πιτσιρίκια ειναι τόσο κακομαθημένα που τα θεωρούν όλα δεδομένα και γιαυτό συμπεριφέρονται έτσι.

Έτσι είναι όντως αλλά δεν φταίνε απαραίτητα οι γονείς για αυτό..

Μην ξεχνάς πως πλέον και οι δύο οι γονείς δουλεύουν και μάλιστα κάποιοι κάνουν δύο δουλειές.

• Απαντ. 148
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Δεν χρειαζόμαστε περισσότερους παιδότοπους. Παλιά ειχαμε μονο παιδικές χαρές και γειτονιές. Τωρα οι γειτονιές ειναι απαγορευτικές επειδή επικράτησε ο νόμος του σπαστικού γείτονα που τον ενοχλουσαν τα πάντα. Και το χειρότερο ξέρεις ποιο ειναι? Οτι αυτοι που ενοχλουνται δεν ειναι οι 60-70άριδες όπως παλιά. Ειναι οι 20-30άρηδες. Γενικά οι χώροι που ένα παιδί μπορει να εκτονωθει έχουν περιοριστεί. Ακομα και το σπιτι αποτελεί επικινδυνο μέρος διοτι ενοχλουνται οι γυρω. Οι παιδότοποι επισης ειναι μέρος που πρέπει να ακολουθουν κανονισμους. Καμια σχέση με εμάς παλαιότερα που κάναμε οτι θέλαμε.

Καλά για να ήσουν στην δική μου πολυκατοικία που έμενα το 90 να έκανες οτι ήθελες και θα σου έλεγα αν υπήρχαν ή οχι διαμαρτυρίες από γείτονες. Έβγαιναν και γκρίνιαζαν στους γονείς μου να πάμε σε γήπεδο να παίξουμε μπάλα. Οι 60-70αρηδες δεν έχουνε αλλάξει το ίδιο είναι. Επίσης οι 30αρηδες πολύ καλά κάνουν και ενοχλούνται. Τον ρωτάς τον άλλον αν έχει όρεξη να ακούει τα τσιρίγματα και την φασαρία όταν έρχεται απ' την δουλειά του μετά από 12 και 14ώρες; Ναι τα ωράρια που το 80-90 ούτε στην φαντασία ορισμένων δεν περνούσαν. Το γεγονός οτι τα παιδιά δεν έχουν που να εκτονωθούν δεν οφείλεται σε κανέναν σπαστικό γείτονα αλλά στο οτι οι γονείς φοβούνται και δεν τα αφήνουν να βγαίνουν έξω σε παιδικές χαρές ή σε γήπεδα. Επίσης έχει αλλάξει αρκετά ο τρόπος που μεγαλώνουν τα παιδιά, εμείς πηγαίναμε στα γηπεδάκια και τις αλάνες και τώρα αποβλακώνονται στον υπολογιστή και τα βιντεοπαιχνίδια.

Το να θυμασαι ελαχιστες εικονες στην ηλικια των τεσσαρων δεν ειναι επιτευμα. Τεσσαρων χρονων δεν ειχες παει ακομα ουτε προνηπιακο σταθμο, εννοειτε οτι δεν μπορεις ουτε να θυμασαι, ουτε να απολαυσεις, ουτε να κατανοησεις ενα τετοιο ταξιδι. Σου εξηγησαν δλδ την piazza san marco; :)

Δεν έχει καμιά σχέση αν έχεις παέι σε προνηπιακό σταθμό στα 4. Υπάρχουν λίγες εικόνες και πράγματα που θυμάμαι από τα 4 μου.

• Like 1
Δημοσ.

Έτσι είναι όντως αλλά δεν φταίνε απαραίτητα οι γονείς για αυτό..

Μην ξεχνάς πως πλέον και οι δύο οι γονείς δουλεύουν και μάλιστα κάποιοι κάνουν δύο δουλειές.

δεν το ξεχνάω απλά

μας μεγάλωσε μόνη της η μάνα μου χωρίς βοήθεια(ούτε απ τη μάνα της) κάνοντας δυο δουλειές κ πληρώνοντας την κόρη μιας γειτόνισσας να μας προσέχει (μέχρι που μας πρόσεχε η μεγάλη μου αδερφή π με περνάει 8 χρόνια)

γιαυτό το λέω , επειδή έχω δει δυσκολότερες καταστάσεις απο αυτές που θεωρούν οι σημερινοί γονείς "δύσκολες" και πάλι υπήρχε πάντα ο χρόνος να ασχοληθεί κ με εμάς , ακόμα κ αν έχανε 2 ώρες ύπνου . Βέβαια το οτι μεγαλώναμε σε δύσκολες καταστάσεις μας έκανε να σεβόμαστε περισσότερο κ τον γονέα μας κ να μη θέλουμε να τον "ντροπιάσουμε" εκτός σπιτιού. Ναι όταν είσαι 3-4 ξέρω γω δεν καταλαβαίνεις , αλλα 10+ χρονών πιτσιρίκια να σκούζουν σαν τρελά ε όχι , μου έχει τύχει άπειρες φορές κ απορώ ...

• Like 3
Δημοσ.

Να πω κι εγώ τη γνώμη μου σε κάποια πράγματα που γράφτηκαν.

1. Τα παιδιά, όσο μικρά και να είναι, μόνο να κερδίσουν έχουν από επισκέψεις σε μουσεία, συναυλίες κτλ. Και ταξίδια. Δεν έχει σημασία να θυμούνται, ούτε αν τα καταλαβαίνουν όλα. Στα πρώτα χρόνια της ζωής το βασικό είναι να παίρνουν ερεθίσματα που τα βοηθάνε να αναπτυχθούν νοητικά/συναισθηματικά. Επομένως δεν ισχύει το "περίμενε να γίνει 12 για να το πας".

2. Μερικά θεάματα είναι όντως ακατάλληλα για μικρά παιδιά. Π.χ. συναυλία κλασικής μουσικής ή αγώνας τένις. Είναι λάθος του γονιού να πάει με το παιδί του εκεί.

3. Ό,τι και να κάνεις, όσο καλόβολο και εκπαιδευμένο παιδί και να έχεις, υπάρχουν στιγμές που θα φερθεί σαν υστερικό χωρίς προφανή λόγο. Μιλάμε πάντα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Είναι βιολογικό το θέμα, δεν μπορούν να ελέγξουν το συναίσθημά τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το αφήνεις στην τύχη του. Το προετοιμάζεις πριν πας κάπου, συζητάτε τις προσδοκίες και τις συνθήκες, τι επιτρέπεται και τι όχι και ελπίζεις για το καλύτερο.

4. Μερικές φορές είναι σωστότερο να αφήσεις το παιδί να κάνει φασαρία, κι ας ενοχλεί, παρά να του κάνεις κάποιο χατίρι για το βουλώσει. Πχ είσαι σε θέατρο και το παιδί ζητάει επίμονα το κινητό για να δει βίντεο ή σοκολάτα κι αρχίζει να ουρλιάζει. Αν του κάνεις τη χάρη θα ησυχάσει, αλλά θα γίνει ένας κακομαθημένος ενήλικας. Φυσικά, μπορείς να το πάρεις και να φύγεις για να μην ενοχλεί, αλλά κι αυτό παίρνει κάποια ώρα. Οι μη γονείς καλό είναι να το σκέφτεστε κι αυτό όταν ενοχλείστε.

5. Καταλαβαίνω απολύτως όσους ενοχλούνται από τα παιδιά και δε θα πω ότι έχουν άδικο. Αλλά, με εξαίρεση προφανείς περιπτώσεις αδιαφορίας από τους γονείς, ευτυχώς ή δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να ανεχθούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να υπάρχουν παιδιά.

• Like 10
Δημοσ.

Στο 1) δεν πιστευω οτι σε βοηθαει κατι, που ουτε το θυμασαι ουτε το κατανοεις. Ποιο 100% αυτο δεν το εχουν ουτε οι μεγαλοι. Ουτε το 10% δεν φτανουν. Βαλε και ποσο θα μηνει τελικα ->0%.

Πως θα σε βοηθησει νοητικα κατι που δεν καταλαβαινεις πληρως; δηλαδη αν τα πανε στο cern ή στο μουσειο τεχνολογιας της Αγγλιας τι θα καταλαβουν;

Νοητικα βλετιωνεσαι μονο με καινουργια γνωση ή δεξιοτητα. Πχ με ενα tAblet ή μια μπαλα. Ή με ενα βιβλιο

Και συναισθηματικα πως; θα γινεις καλυτερος ανθρωπος γιατι σε πηγαν σε μουσειο;

Στον ζωολογικο κηπο, αυτο μαλιστα. Στο λουνα παρκ, στο τσιρκο. Αυτα

Δημοσ.

Στο 1) δεν πιστευω οτι σε βοηθαει κατι, που ουτε το θυμασαι ουτε το κατανοεις. Ποιο 100% αυτο δεν το εχουν ουτε οι μεγαλοι. Ουτε το 10% δεν φτανουν. Βαλε και ποσο θα μηνει τελικα ->0%.

Πως θα σε βοηθησει νοητικα κατι που δεν καταλαβαινεις πληρως; δηλαδη αν τα πανε στο cern ή στο μουσειο τεχνολογιας της Αγγλιας τι θα καταλαβουν;

Νοητικα βλετιωνεσαι μονο με καινουργια γνωση ή δεξιοτητα. Πχ με ενα tAblet ή μια μπαλα.

Και συναισθηματικα πως; θα γινεις καλυτερος ανθρωπος γιατι σε πηγαν σε μουσειο;

Στον ζωολογικο κηπο, αυτο μαλιστα. Στο λουνα παρκ, στο τσιρκο. Αυτα

Με το συμπάθειο, αλλά κάνεις λάθος. Και τα βρέφη δεν καταλαβαίνουν τι λες όταν τους μιλάς, αλλά το να τους μιλάς συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της ομιλίας. Το να πάει ένα 2χρονο παιδί σε αρχαιολογικό μουσείο πχ δε θα του διδάξει ούτε ιστορία, ούτε τα ονόματα των γλυπτών της αρχαιότητας. Θα δει όμως αγάλματα και θα του εξηγήσεις τι είναι, θα αρχίσει να εξοικειώνεται με την έννοια του μουσείου και έτσι θα είναι πιο δεκτικό αργότερα. Ή θα γυρίσει σπίτι και θα κάτσει να ζωγραφίσει "για να φτιάξει αυτό που είδαμε στο μουσείο". Και στο κάτω κάτω, δεν είναι το μουσείο καθεαυτό που θα κάνει τη διαφορά. Είναι η δραστηριότητα με τους γονείς του, οι κουβέντες που θα γίνουν, ο χρόνος που θα περάσουν παρέα κάνοντας κάτι δημιουργικό. Φυσικά το να πας το παιδί στο μουσείο και να το αφήσεις μόνο του σε μια γωνία δεν έχει νόημα.

• Like 13
Δημοσ.

Σωστο εχεις δικαιο αλλα προσεξε, ειναι παιδια, δηλαδη εσυ μου λες οτι ησουν στρατιωτακι μικρος και δεν εκανες χαζα ;

Δεν σκεφτονται οπως εμεις , οπως και οι γυναικες δεν σκεφτονται οπως οι αντρες..

Διαφορετικη αποψη για τα παντα εχουν τι να κανουμε ; Ναι ουρλιαζουν αλλα την στιγμη που το κανουν αν νευριασεις τελειωσε...τα εχασες επι τοπου, τεσπα ειναι δυσκολα και εχετε δικαιο ολοι εννοειται.

και κατι τελευταιο....Η εικονα που παρουσιασες πιο πανω με τα παιδια να χαιρονται για το κυμα ειναι οτι καλυτερο ....σκεψου μονο πως χαιρονται -καμια σχεση με εμας !

Συμφωνουμε,αλλα στο οτι εμενα χαλαει το μπανιο μου τι μπορουμε να κανουμε?

Εγω δεν χαιρομαι να ακουω 6 παιδια να τσιριζουν στα 3 μετρα.

• Like 1
Δημοσ.

Συμφωνουμε,αλλα στο οτι εμενα χαλαει το μπανιο μου τι μπορουμε να κανουμε?

Εγω δεν χαιρομαι να ακουω 6 παιδια να τσιριζουν στα 3 μετρα.

οταν θα κανεις παιδια θα δεις τι παιζει - μεχρι τοτε υπομονη η πηγαινε σε παραλιες που εχει μονο μεγαλους :)

Δημοσ.

οταν θα κανεις παιδια θα δεις τι παιζει - μεχρι τοτε υπομονη η πηγαινε σε παραλιες που εχει μονο μεγαλους :)

Το να μαζεψετε δλδ τα παιδια σας δεν παιζει σαν σεναριο ετσι?

Δημοσ.

Το να μαζεψετε δλδ τα παιδια σας δεν παιζει σαν σεναριο ετσι?

Σπίτι τα παιδιά; βρε συ τι λες; τα παιδιά θέλουν όλη μέρα έξω ειδικά καλοκαίρι, να μου έλεγες για χειμώνα οκ δεκτό αλλά καλοκαίρι;;;; εγώ τα πηγαίνω σε παραλίες με παιδιά οπότε δνε δημιουργώ θέμα.. Κλαίνε όλα μαζί γίνεται συναυλία και τέλος :)

Δημοσ.

Σπίτι τα παιδιά; βρε συ τι λες; τα παιδιά θέλουν όλη μέρα έξω ειδικά καλοκαίρι, να μου έλεγες για χειμώνα οκ δεκτό αλλά καλοκαίρι;;;; εγώ τα πηγαίνω σε παραλίες με παιδιά οπότε δνε δημιουργώ θέμα.. Κλαίνε όλα μαζί γίνεται συναυλία και τέλος :)

Δε μου απαντας ομως,εγω τι φταιω να τα ακουω?

Και δεν ειπα πουθενα να τα μαζεψεις σπιτι,ειπα απλα να τα μαζεψεις.

Δημοσ.

Δε μου απαντας ομως,εγω τι φταιω να τα ακουω?

Και δεν ειπα πουθενα να τα μαζεψεις σπιτι,ειπα απλα να τα μαζεψεις.

Σου απάντησα δεν φταις λέμε, αλλά αν δεν θες να τα βλέπεις και να τα ακούς είπαμε... Παραλία με μεγάλους, έχει πολλές.

Τώρα για αυτούς που δεν τα μαζεύουν τι να κάνω; εμείς όταν κάνουν φασαρία τα παίρνουμε και φεύγουμε αμέσως, ούτε εγώ αντεχω την φασαρία οπότε δρόμο σπίτι.

Δημοσ.

Οποτε θα διαλεγω που θα παω για μπανιο με κριτηριο το αν εχει παιδια η παραλια?

Το θεμα ειναι να τα μαζευουν ολοι φιλε και οχι να εχουν ετοιμη την απαντηση : παιδια ειναι μωρε !
Στην προηγουμενη εκδρομη ειχαμε παει στη Στουπα,στου φονεα.

Πρεπει να ηταν 100 ατομα στην παραλια και δεν ακουγες τιποτα,εκτος απο 3 κοριτσακια πανω σε ενα στρωμα που ειχανε γ@μησει ολη την παραλια με τις τσιριδες τους.

Θα ακουλουθησω τη συμβουλη εκεινου του αμεα, του αποστολη,που ελεγε να φοραμε ωτασπιδες,αλλιως με βλεπω να ξαναγεμιζω την καραμπινα.

Δημοσ.

Οποτε θα διαλεγω που θα παω για μπανιο με κριτηριο το αν εχει παιδια η παραλια?

Το θεμα ειναι να τα μαζευουν ολοι φιλε και οχι να εχουν ετοιμη την απαντηση : παιδια ειναι μωρε !

Στην προηγουμενη εκδρομη ειχαμε παει στη Στουπα,στου φονεα.

Πρεπει να ηταν 100 ατομα στην παραλια και δεν ακουγες τιποτα,εκτος απο 3 κοριτσακια πανω σε ενα στρωμα που ειχανε γ@μησει ολη την παραλια με τις τσιριδες τους.

Θα ακουλουθησω τη συμβουλη εκεινου του αμεα, του αποστολη,που ελεγε να φοραμε ωτασπιδες,αλλιως με βλεπω να ξαναγεμιζω την καραμπινα.

Εχεις δικαιο αλλα αν δεν τα παιρνουν να φυγουν τι μπορεις να κανεις ;

Δημοσ.

Με το συμπάθειο, αλλά κάνεις λάθος. Και τα βρέφη δεν καταλαβαίνουν τι λες όταν τους μιλάς, αλλά το να τους μιλάς συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της ομιλίας. Το να πάει ένα 2χρονο παιδί σε αρχαιολογικό μουσείο πχ δε θα του διδάξει ούτε ιστορία, ούτε τα ονόματα των γλυπτών της αρχαιότητας. Θα δει όμως αγάλματα και θα του εξηγήσεις τι είναι, θα αρχίσει να εξοικειώνεται με την έννοια του μουσείου και έτσι θα είναι πιο δεκτικό αργότερα. Ή θα γυρίσει σπίτι και θα κάτσει να ζωγραφίσει "για να φτιάξει αυτό που είδαμε στο μουσείο". Και στο κάτω κάτω, δεν είναι το μουσείο καθεαυτό που θα κάνει τη διαφορά. Είναι η δραστηριότητα με τους γονείς του, οι κουβέντες που θα γίνουν, ο χρόνος που θα περάσουν παρέα κάνοντας κάτι δημιουργικό. Φυσικά το να πας το παιδί στο μουσείο και να το αφήσεις μόνο του σε μια γωνία δεν έχει νόημα.

Ο εγκεφαλος αλλαζει μονο οταν μαθει κατι που δεν ηξερε πριν , ακομα και αν ειναι κατι μικρο. Η ολη διαδικασια που περιγραφεις δεν μου διχνει τιποτα τετοιο.

Δημιουργηκες δραστηριοτητες υπαρχουν πολλες, δεν χρειαζεται αφορμη το μουσειο. Υπαρχουν ειδικοι παιδοτοποι.

Απο το γυμνασιο και πανω μπορει να αρχισει να καταλαβαινει κατι, και να καλιεργειτε οπως λες.

Εγω αν παω και δω Πικασο και δεν καταλαβω τιποτα, καλιεργουμαι για μελλοντικη τεχνη; ή αν παω σε ενα σκακιστικο ομιλο στο τμημα των προχωρημενων αντι για των αρχαριων.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...