Προς το περιεχόμενο

Ο παράδοξος “κβαντικός κόσμος” αποδεικνύει πως το σύμπαν δεν είναι μία προσομοίωση σε υπολογιστή


deligkos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οταν κάτι είναι κατανοητό και λογικό, υπάρχει πάντα και μια σωστή, έστω λίγο απλοποιημένη, εξήγηση, για τους πολλούς. Η έστω και για τους λίγους. Η έστω και για τους ελάχιστους που έχουν διδακτορικό στη φυσική και στους υπλογιστές. Εδω μέσα όμως, σε κάθε αρθρο για κβαντικούς υπολογιστές και q-bits, δεν μοιάζει να'χει καταλάβει κανένας Χριστό! Και επειδή σίγουρα δεν είμαστε ηλίθιοι (??) αναρωτιέμαι αν και οι "γνώστες" έχουν καταλάβει Χριστό για τι πράγμα μιλάνε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Περιμένω να διαβάσω τα σχόλια των αστροφυσικών του insomnia για να καταλάβω καλύτερα το άρθρο..

 

Δηλαδή συγγνώμη, αν δεν έχουμε master στην Αστροφυσική, δεν έχουμε δικαίωμα σχολιασμού και συμμετοχής στη συζήτηση, αν γίνεται με σωστό τρόπο ( χωρίς να το παίζουμε ξερόλες ενω δεν είμαστε δλδ )?

 

Μήπως επίσης επειδή δε μπορώ να παίξω το ποδόσφαιρο που παίζει ο Cristiano Ronaldo, ούτε έχω τις γνώσεις προπονητικής που έχει ο Zidane, δεν έχω το δικαίωμα να σχολιάζω με φίλους / συμφορουμίτες τα του ποδοσφαιρου ?

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αδυνατώ να πιστέψω ότι ο σκοπός της ύπαρξής μας είναι να δουλεύουμε και να πληρώνουμε φόρους.

 

Οι θεωρητικοί φυσικοί λένε άλλα, αλλά αυτό διαφαίνεται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ να πω την αλήθεια απογοητεύομαι βλέποντας το πόσα πολλά like πήρε μια εξυπνάδα που απλα υποτιμά την κοινότητα του insomnia και ειδικά τους ανθρώπους που λόγω δουλειάς ίσως έχουν μια παραπάνω ιδέα για το αντικείμενο.

 

Κλασσικα Ελλάς το μεγαλείο σου, μόνο για άρτο και θεάματα είμαστε πλέον.

 

Καλο βράδυ.

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, τα παιδάκια στην Αφρική δεν έχουν να φάνε, το πόσιμο νερό είναι είδος πολυτελείας για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας

 

Και κάποιοι "επιστημονικά αναλφάβητοι" δοξάζουν τενίστες κι απαξιώνουν επιστήμονες.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΧΙΟΥΜΟΡ λεγεται αυτό φίλε μου. Δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω μιας και δηλώνεις γνωστης. Εγώ απλά διασκέδασα την άγνοια μου και νιώθω χαρούμενος.

Καλό βράδυ και σε σένα!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, τα παιδάκια στην Αφρική δεν έχουν να φάνε, το πόσιμο νερό είναι είδος πολυτελείας για την πλειοψηφία της ανθρωπότητας και κάποιοι Zohar Ringel, Dmitry Kovrizhin από κάποια πανεπιστήμια της πλάκας ασχολούνται με κάτι ντεμεκ παραμορφώσεις στο χωροχρονικό συνεχές, κβαντικές φυσικές και πράσινα άλογα...ρε ταΐστε ρε τον κοσμάκη που πεινάει κι αφήστε την μέθοδο Μόντε Κάρλο, F1 κτλ ρε

ρε αφήστε τα κβαντικά και δώστε φρέσκα φάρμακα γιατί τα ληγμένα πειράξανε πολύ κόσμο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ερώτημα για το αν είναι πιθανό (ή δυνατό) ένας υπολογιστής να τρέχει σε εξομοίωση το σύμπαν μας είναι ενδιαφέρον αλλά σε τι θα μπορούσε να χρησιμεύσει, δεν καταλαβαίνω.

 

Όλα όμως τα μεγάλα βήματα στην εξέλιξη των επιστημών κάπως έτσι ξεκίνησαν. Με ονειροπολήσεις. Με σκέψεις που αρχικά δεν φαίνονταν πρακτικές ή με ανακαλύψεις όπως το μποζόνιο που αρχικά δεν ήξεραν τι να το κάνουν.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το να αποδειξεις ότι κάτι είναι δυνατό, είναι γενικά εφικτό, και στην "χειρότερη" περίπτωση το βάζεις μπροστά το εργαστήριο, το πραγματοποιείς πειραματικά και το απέδειξες. Το να αποδείξεις όμως ότι κάτι είναι αδύνατο, δεν είναι καθόλου εύκολο! Οταν μάλιστα απλά δοκιμάζεις μόνο "διάφορες εκδοχές της μεθόδου Μόντε Κάρλο" (λές και είναι η μοναδική μέθοδος μοντελοποίησης-προσομοίωσης, ή λές και οι 5-6 γνωστές εκδοχές της εξαντλήσανε όλες τις δυνατότητες...), αυτό δεν με πείθει καθόλου σαν "απόδειξη"! Θυμάμαι και η μακαρίτισσα η γιαγιά μου "αποδείκνυε" με πάθος ότι το τηλεκοντρόλ δεν δούλευε πιά, με το επιχείρημα ότι πάτησε όλα τα κουμπιά κι όμως η TV δεν άναβε! Μόνο που το κράταγε ανάποδα ...

Δυνατο, εφικτο, αδυνατο.....χμμ. περιεργες λέξεις.

 

Για την επιστημη κατι (μια θεωρία,υπόθεση κλπ) είτε ισχυει (εχει αποδειχθεί καθολικα αληθής) είτε δεν ισχύει (εχει αποδειχθεί καθολικα ψευδής).

 

Ωστοσο προσοχη.

Μπορεις να αποδειξεις ΜΟΝΟ οτι μια υπόθεση καθολικα ΔΕΝ ισχυει δηλ. οτι ειναι ψευδής και ΔΕΝ μπορεις να αποδειξεις οτι καθολικα ισχυει δηλ. οτι ειναι αληθής (μονο υπο προυποθεσεις και μεχρι να αποδειχθει το αντιθετο)

 

Με άλλα λόγια, όσες αποδειξεις και να βρεις υπερ καποιας θεωρίας δεν σημαίνει οτι ισχύει (καθολικα και για παντα).

Μια απόδειξη "εναντιων" μιας θεωρίας αρκει (καθολικα και για παντα) για να απορριψεις την θεωρία.

 

Αρα διαχρονικά η επιστημη προχωράει με απορρίψεις/διαψευσεις θεωρίων και όχι με τις "ανακαλύψεις" τους και την αποδοχή τους.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Falsifiability

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

είμαστε απλά ένα παιχνιδάκι του ΕΤ και κάθε τόσο για την πλάκα του μας πετά και ένα ξεροκόμματο για να ασχολούμαστε και να γελάει μαζί μας...main.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...