Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι σίγουρο όμως ότι πλέον αντί για Χ σακούλες που διέθεταν θα διαθέτουν πχ τις μισές? Αν θα γίνει θα γίνει σταδιακά υποθέτω, δεν μπορούν να κατευθείαν να ρίξουν τόσο πολύ την ποσότητα...

Έχω την υποψία πως αν επαναδιατίθετο η δωρεάν διάθεση σακούλας,

το κόστος από την πρώτη στιγμή θα ενσωματώνονταν...

Όπως και να έχει μεσοπρόθεσμα ή άμεσα,

προκύπτει

α.ένα μειωμένο λειτουργικό κόστος

και

β. ένα περιβαλλοντικό τέλος.

Το μειωμένο λειτουργικό κόστος μπαίνει στις τσέπες του εμπορικού κόσμου

και το περιβαλλοντικό τέλος κατευθύνεται στον ΕΟΑΝ.

Ο καταναλωτής θα συνεχίσει να πληρώνει ένα καπέλο σακούλας ενσωματωμένο στις τιμές απαράλλαχτο σε σχέση με το παρελθόν

και ένα επιπλέον περιβαλλοντικό τέλος.

Αναφέρομαι στην έννοια της μεταβολής του λειτουργικού κόστους,

με τον ίδιο τρόπο που την επικαλείται ο εμπορικός κόσμος όποτε προβαίνει σε αυξήσεις τιμών.

• Απαντ. 905
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ο γαλαξιας δεν εχει βιοαποδομησιμες σακουλες? γιατι θυμαμαι καποιες που ειχα κρατησει για να βαζω παπουτσια εγιναν κομματακια.

Προσωπικα δεν βρισκω καποιο ιδιαιτερο προβλημα με την καταργηση,εγω με δικη μου πηγαινω και μαλιστα δεν παιρνω καν καλαθακι οτι παιρνω απο το ραφι μεσα στη σακουλα και απλα την αδειαζω στο ταμειο.Με εχει βοηθησει αυτη η πρακτικη να κανω οικονομια καθως δεν χωραει τον αμπακο η σακουλα μου και ετσι αγοραζω μετρημενα.

Δημοσ.

ο γαλαξιας δεν εχει βιοαποδομησιμες σακουλες? γιατι θυμαμαι καποιες που ειχα κρατησει για να βαζω παπουτσια εγιναν κομματακια.

Προσωπικα δεν βρισκω καποιο ιδιαιτερο προβλημα με την καταργηση,εγω με δικη μου πηγαινω και μαλιστα δεν παιρνω καν καλαθακι οτι παιρνω απο το ραφι μεσα στη σακουλα και απλα την αδειαζω στο ταμειο.Με εχει βοηθησει αυτη η πρακτικη να κανω οικονομια καθως δεν χωραει τον αμπακο η σακουλα μου και ετσι αγοραζω μετρημενα.

Πληρώνεις βέβαια στο ακέραιο ένα κόστος σακούλας

και θα συνεχίσεις να το πληρώνεις μια και δεν προβλέπεται ελάφρυνση των τιμών από την επιβάρυνσή του στα ύψη που ίσχυε ως σήμερα.

• Super Moderators
Δημοσ.

Ο καταναλωτής θα συνεχίσει να πληρώνει ένα καπέλο σακούλας ενσωματωμένο στις τιμές απαράλλαχτο σε σχέση με το παρελθόν

και ένα επιπλέον περιβαλλοντικό τέλος.

Ναι λογικά.

Δημοσ.

Ναι φυσικα υφιστανται οι βιοδιασπώμενες / κομποστοποιησιμες σακουλες, το ζητημα εδω ειναι πως ουκ ολιγοι διαφημιζαν τις απλα διασπωμενες ως οικολογικες, οπου απεχει γαλαξιες φωτος απο την πραγματικοτητα. Δες εδω για περισσοτερες πληροφοριες.

http://archipelago.gr/diaspomenes-plastikes-sakoules-echthrikes-pros-to-perivallon-filikes-gia-kapious-allous/

Το παραπανω που περιγραφεις προσπαθησα να κανω και εγω, αλλα δεν μου επιτραπηκε κατι τετοιο. Δεν εχω λαβει ακομα απαντηση στα ερωτηματα που εστειλα στο σκλαβενιτη επι αυτου.

• Super Moderators
Δημοσ.

ο γαλαξιας δεν εχει βιοαποδομησιμες σακουλες? 

Σχεδόν όλοι έχουν. Αν τις φυλλάξεις στο σπίτι για κάμποσο καιρό, θα δεις ότι θα αρχίζουν να διαλύονται.

Δημοσ.

Το βιοδισπόμενες με το να "γίνεται κομματάκια" δεν έχει κάποια σχέση.

Για την ακρίβεια είναι τα δύο άκρα, το ένα θεωρητικά έχει σχεδόν μηδενικό "οικολογικό κόστος" το άλλο είναι ότι χειρότερο.

Γι αυτό άλλωστε στοεύονται αυτού του τύπου οι σακούλες.

Σχεδόν όλοι έχουν. Αν τις φυλλάξεις στο σπίτι για κάμποσο καιρό, θα δεις ότι θα αρχίζουν να διαλύονται.

Όχι

http://schoolsrecycle.planetark.org/documents/doc-854-plastic-bags-factsheet-2012.pdf

What Is A ‘Biodegradable Bag’?

Biodegradable bags are made from plant-based materials like corn and wheat starch rather than petroleum. Under certain conditions when oxygen is present, biological processes break these bags down into molecules such as carbon dioxide, water and methane . Currently there are no mandatory standards in Australia regulating the amount of time it takes a biodegradable bag to fully biodegrade. However, ‘compostable bags’ generally refer to biodegradable bags that will biodegrade within 6 months if composte.

What Is A ‘Degradable Plastic Bag’?

‘Degradable plastic bags’ (also known as ‘oxo-degradable plastic bags’) are made from petroleum products that contain metal compounds to help accelerate their breakdown. Oxygen, ultra-violet light and/or heat chemically weaken degradable plastic bags until they become brittle and fragment into smaller pieces. This process may take up to 5 years to occur. Oxo-degradable bags cannot be composted.

To να θρυματίζεται σε μικρότερα κομμάτια μαι σακούλα με το χρόνο από μόνο του δεν είναι κάτι άξιο λόγου, μπορείς να το κάνεις και μηχανικά για οποιοδήποτε πλαστικό.

Δημοσ.

Ασχέτως ποια είναι η σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, δε θα έπρεπε να μπει τελικά ένα φρένο στην αλόγιστη απόρριψη σακουλών; 

Δημοσ.

Ασχέτως ποια είναι η σκοπιμότητα της κίνησης αυτής, δε θα έπρεπε να μπει τελικά ένα φρένο στην αλόγιστη απόρριψη σακουλών; 

μια συσκευασία πατατάκια παίζει να αποτελεί συγκρίσιμο μέγεθος αποβλήτου

ένα πλαστικό πιάτο μιας χρήσης ίσως περιέχει περισσότερη μάζα πλαστικού

το κακό με τις πλαστικές σακούλες είναι όταν είναι δωρεάν...

Δημοσ.

Eυτυχως η χρεωση ειναι αμελητεα , γιατι καπου διαβασα οτι σε μερικες χωρες δεν ειναι διολου ευκαταφρονητη.

Αλλη ορεξη δεν ειχαμε τωρα, να προγραμματιζουμε την επισκεψη στο σουπερμαρκετ, να κουβαλαμε το τσαντικο μαζιμας και να  απλωνουμε να στεγνωσει καθε φορα που θα ψιχαλιζει.Μονο η μπουγαδα λειπει  :-D

• Like 1
Δημοσ.

Eυτυχως η χρεωση ειναι αμελητεα , γιατι καπου διαβασα οτι σε μερικες χωρες δεν ειναι διολου ευκαταφρονητη.

Αλλη ορεξη δεν ειχαμε τωρα, να προγραμματιζουμε την επισκεψη στο σουπερμαρκετ, να κουβαλαμε το τσαντικο μαζιμας και να  απλωνουμε να στεγνωσει καθε φορα που θα ψιχαλιζει.Μονο η μπουγαδα λειπει  :-D

η χρέωση είναι τιμή γνωριμίας  :-D

αλλάζει ένα χρόνο μετά

και από το 2019 θα τις πληρώνεις ακριβότερα από Ισπανία και στα ίδια επίπεδα με Αγγλία και Πορτογαλία

• Super Moderators
Δημοσ.

Αναλόγως την περιοχή και το SM και το μέσο που έχεις την βγάζεις εύκολα. Πχ πας το καρότσι μέχρι το αμάξι στο parking του SM και ξεφορτώνεις χύμα μέσα που λέει ο λόγος.

Δημοσ.

Αν υποθετικά συνέβαινε το αντίστροφο και εκεί που η πλαστική σακούλα ήταν επί πληρωμή

από 1/1/18 η πλαστική σακούλα δίνονταν δωρεάν,

θα μιλούσαν όλοι στην αγορά για κόστος που θα επρόκειτο να ενσωματωθεί στην τιμή των προϊόντων.

Τώρα που το κόστος της πλαστικής σακούλας είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή των προϊόντων,

άραγε θα μειωθούν από 1/1/18 οι τιμές από τη στιγμή που δε θα επιβαρύνονται πια με το κόστος της σακούλας;

Με 4 cents που έχει η σακούλα, πόσο πρέπει να πέσει η τιμή του ενός προϊόντος; 0,004 ευρώ; 0,002 ευρώ;

Αν η τιμή σε ένα κουτάκι πάει από 1,99 σε 1,98 ευρώ θα πεις "α ωραία μείωσαν τις τιμές αφού κοστίζουν οι σακούλες" ή "πάνε να μας ξεγελάσουν με τακτικές μαρκετινγκ";

Δημοσ.

η χρέωση είναι τιμή γνωριμίας  :-D

αλλάζει ένα χρόνο μετά

και από το 2019 θα τις πληρώνεις ακριβότερα από Ισπανία και στα ίδια επίπεδα με Αγγλία και Πορτογαλία

Θα μειωσω την καταναλωση 

Εγω ειμαι εργενης .Μπορει να πεταχτω να παρω ενα μιλκο η μια μπυρα.Θα κουβαλω την τσαντα μαζι μου ?  :-D

Και ενταξει, να λεγανε για εισπρακτικους λογους.Ε οχι και περιβαντολλογικους .. :-D

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...