Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα. Δεν ήξερα σε ποια κατηγορία να γράψω, γιατί αφορά 2 διαφορετικά μηχανήματα. 

Θα ήθελα να ρωτήσω, ο υπολογιστής και ένας ενισχυτής ήχου, καταναλώνουν ότι watt γράφουν πίσω, όταν βρίσκονται σε κατάσταση που δεν κάνουν κάποια ενέργεια? Επαναλαμβάνω, όχι standby, sleep κλπ.

Δηλαδή ο υπολογιστής που έχει τροφοδοτικό 600watt, όταν δεν κάνει κάποια εργασία και απλά είναι ανοιχτός στην επιφάνεια εργασίας, καταναλώνει 600Watt?

Επίσης έχω έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή 2χ200watt που το ταμπελάκι πίσω γράφει 550watt (προφανώς η συνολική κατανάλωση). Όταν δεν παίζει κάτι στην πηγή του ή όταν παίζει πολύ χαμηλά, καταναλώνει 550watt ή μόνο όταν παίζει τσίτα καταναλώνει 550watt?

Δημοσ.

Όχι φυσικά. Πιθανότατα να μη φτάσει ποτέ στη ζωή του 600 watt.

Παρόλα αυτά η κατανάλωση όλων των idle/Stand-by συσκευών κατά τη διάρκεια του έτους δεν είναι αμελητέα. Κάπου είχα διαβάσει ότι ένας φούρνος μικροκυμάτων στη ζωή του θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια να δείχνει τα μηδενικά του ρολογιού να αναβοσβηνουν παρά να μαγειρέψει.

Για το φούρνο μικροκυμάτων μου φαίνεται δύσκολο αλλά ξερωγω για ένα στερεοφωνικό απόλυτα φυσιολογικό.

Δημοσ.

Ο ενισχυτης θεωρητικα θα δινει 2Χ200 στα ηχεια, και θα καταναλωνει 400 watt. αλλα αυτα ειναι χωρις τις απωλειες και χωρις τις υπολοιπες λειτουργιες του. Πχ φωτακια κτλ.

οποτε τα 550 που γραφει πισω ειναι η μεγιστη ισχυς που μπορει να τραβηξει απο την πριζα οταν ολα δουλευουν στο μαξιμουμ

Δημοσ.

Στη μέγιστη κατανάλωση τους οι συσκευές καταναλώνουν ότι αναγράφουν στις ταμπέλες τους.

ο φούρνος μικροκυμμάτων μία φορά να λειτουργήσει ξεπερνάει το κόστος των ενδείξεων για τα επόμενα ΠΟΛΛΑ χρόνια, πραγματικά συγκρίνουμε τα 1-2k watt λειτουργίας με τις ενδείξεις που στη τελική ρολόι με μπαταρία πλακέ κρατάει για περισσότερο από 1 χρόνο

Το τροφοδοτικό μπορεί να παρέχει στο σύστημα τόσα, κυρίως η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής είναι οι μεγάλοι καταναλωτές ( περί τα 100watt για τη μέγιστη λειτουργία του επεξεργαστή και αναλόγως την κάρτα γραφικών 100+ αλλά αν δεν λειτουργούν στο τέρμα προφανώς καταναλώνουν λιγότερο )

και οι φορτιστές κινητών κτλπ επίσης δε καταναλώνουν κάτι όσο είναι στη πρίζα χωρίς συσκευή να φορτίζει ( αν ειναι να δώσεις 1 ευρώ το χρόνο ( λέμε τώρα ) που θα έχεις απλά τους φορτιστές στον τοίχο δε χάθηκε ο κόσμος

Δημοσ.
3 ώρες πριν, KiriosD είπε

Στη μέγιστη κατανάλωση τους οι συσκευές καταναλώνουν ότι αναγράφουν στις ταμπέλες τους.

ο φούρνος μικροκυμμάτων μία φορά να λειτουργήσει ξεπερνάει το κόστος των ενδείξεων για τα επόμενα ΠΟΛΛΑ χρόνια, πραγματικά συγκρίνουμε τα 1-2k watt λειτουργίας με τις ενδείξεις που στη τελική ρολόι με μπαταρία πλακέ κρατάει για περισσότερο από 1 χρόνο

Το τροφοδοτικό μπορεί να παρέχει στο σύστημα τόσα, κυρίως η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής είναι οι μεγάλοι καταναλωτές ( περί τα 100watt για τη μέγιστη λειτουργία του επεξεργαστή και αναλόγως την κάρτα γραφικών 100+ αλλά αν δεν λειτουργούν στο τέρμα προφανώς καταναλώνουν λιγότερο )

και οι φορτιστές κινητών κτλπ επίσης δε καταναλώνουν κάτι όσο είναι στη πρίζα χωρίς συσκευή να φορτίζει ( αν ειναι να δώσεις 1 ευρώ το χρόνο ( λέμε τώρα ) που θα έχεις απλά τους φορτιστές στον τοίχο δε χάθηκε ο κόσμος

Κάπου είχα διαβάσει ότι ένα συγκεκριμένο μοντέλο βίντεο (η τέλος πάντων τα καινούργια players) σε standby έκαιγε 6watt ( όχι μόνο το ρολόι προφανώς). Ένας φούρνος μικροκυμάτων σαν τον δικό μου που είναι μικρός (700watt) αν τον χρησιμοποιώ 2.5 λεπτά τη μέρα καίει περίπου 1750 Watt*min. Αν stånd by θέλει 1 watt στο υπόλοιπο της ημέρας θα έκαιγε 1438. Βέβαια μπορεί να μη και και τίποτα δε ξέρω. Δε μου φαίνεται απίθανο να υπάρχουν τέτοιες συσκευές κάπου αν χρησιμοποιούνται σπάνια ... Που να καταναλώνουν σε lifetime περισσότερο standby.

Δημοσ.

edit: 

πηγή

Meier, A., & Huber, W. (1999). Results from the investigations on leaking electricity in the USA. In Energy Efficiency in Household Appliances (pp. 342-352). Springer, Berlin, Heidelberg.

Capture.JPG

Δημοσ.
10 ώρες πριν, DrLo είπε

Κάπου είχα διαβάσει ότι ένα συγκεκριμένο μοντέλο βίντεο (η τέλος πάντων τα καινούργια players) σε standby έκαιγε 6watt ( όχι μόνο το ρολόι προφανώς). Ένας φούρνος μικροκυμάτων σαν τον δικό μου που είναι μικρός (700watt) αν τον χρησιμοποιώ 2.5 λεπτά τη μέρα καίει περίπου 1750 Watt*min. Αν stånd by θέλει 1 watt στο υπόλοιπο της ημέρας θα έκαιγε 1438. Βέβαια μπορεί να μη και και τίποτα δε ξέρω. Δε μου φαίνεται απίθανο να υπάρχουν τέτοιες συσκευές κάπου αν χρησιμοποιούνται σπάνια ... Που να καταναλώνουν σε lifetime περισσότερο standby.

ανα λεπτό κάνεις τους υπολογισμούς; ανα ώρα είναι... σε μια ώρα (60') που θα το χρησιμοποιήσεις θα καταναλώσει 700 watt , 1 watt ΑΜΑ ρουφαει για τα λαμπιονια θα καταναλώσει 24 στη μερα

η παράθεση έρευνας είναι του 1999;; με σχεδόν αναλογικές συσκευές;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, KiriosD είπε

ανα λεπτό κάνεις τους υπολογισμούς; ανα ώρα είναι... σε μια ώρα (60') που θα το χρησιμοποιήσεις θα καταναλώσει 700 watt , 1 watt ΑΜΑ ρουφαει για τα λαμπιονια θα καταναλώσει 24 στη μερα

Η μονάδα χρόνου είναι άσχετη με το προβλημα. Μπορείς να το κάνεις και σε αιώνες. Εκτός αν είναι μπουγάτσατζιδικο δεν παίζει να χρησιμοποιείς 1 ώρα την ημέρα φούρνο μικροκυμάτων.

Για το ότι έχουν αλλάξει τα προφίλ των σύγχρονων συσκευών προφανώς έχουν βελτιωθεί. Απλά αυτό είχα πρόχειρο σε μια εργασία που είχα κάνει.

ΥΓ

Για κάποιο λόγο το autocorrect μου άλλαξε το "μπουγατσατζιδικο" σε "μπουγατσα τσιρίλο" :):)

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

15 hours ago, fidolos said:

Καλησπέρα. Δεν ήξερα σε ποια κατηγορία να γράψω, γιατί αφορά 2 διαφορετικά μηχανήματα. 

Θα ήθελα να ρωτήσω, ο υπολογιστής και ένας ενισχυτής ήχου, καταναλώνουν ότι watt γράφουν πίσω, όταν βρίσκονται σε κατάσταση που δεν κάνουν κάποια ενέργεια? Επαναλαμβάνω, όχι standby, sleep κλπ.

Δηλαδή ο υπολογιστής που έχει τροφοδοτικό 600watt, όταν δεν κάνει κάποια εργασία και απλά είναι ανοιχτός στην επιφάνεια εργασίας, καταναλώνει 600Watt?

Επίσης έχω έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή 2χ200watt που το ταμπελάκι πίσω γράφει 550watt (προφανώς η συνολική κατανάλωση). Όταν δεν παίζει κάτι στην πηγή του ή όταν παίζει πολύ χαμηλά, καταναλώνει 550watt ή μόνο όταν παίζει τσίτα καταναλώνει 550watt?

Όχι, όταν κάθονται δεν καίνε ούτε κατά διάνοια τόσο.

Ούτε και όταν δουλεύουν καίνε τόσο. Δεν υπάρχει π.χ. περίπτωση να έχεις υπολογιστή που να μπορεί να κάψει 600W έστω και στιγμιαία εκτός κι αν έχεις δώσει τα κέρατά σου σε κάρτες γραφικών.

------

29 minutes ago, KiriosD said:

To Watt είναι μονάδα ισχύος, όχι ενέργειας. Σε μία ώρα θα καταναλώσει 0.7 KWh ή 2.52 MJ.

1 Watt για ένα led display που δείχνει την ώρα και τέτοια είναι πολύ μεγάλο νούμερο, κάτι του στυλ 200-300 mW είναι πιο ρεαλιστικό.

Επεξ/σία από defacer
Δημοσ.

Ευχαριστώ παίδες για την απάντησή σας. Μου έφυγε ένα βάρος, γιατί έχω αρκετές ώρες τον υπολογιστή να παίζει μουσική στο σπίτι και φοβήθηκα μήπως καίει 600+550 = 1150 w/ ώρα. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, defacer είπε

To Watt είναι μονάδα ισχύος, όχι ενέργειας. Σε μία ώρα θα καταναλώσει 0.7 KWh ή 2.52 MJ.

1 Watt για ένα led display που δείχνει την ώρα και τέτοια είναι πολύ μεγάλο νούμερο, κάτι του στυλ 200-300 mW είναι πιο ρεαλιστικό.

Δηλαδή συμφωνείς με τον προλαλήσαντα; Που λέει 700watt το δευτερόλεπτο; θα με τρελάνετε;

Οι συσκευές καταναλώνουν watt όχι Wh. Χρησιμοποιείς στη πρόταση σου δυο φορές την ώρα, σε μία ώρα θα καταναλωθούν 700 Watt, εμείς χρεωνόματε την ενέργεια που σπαταλήθηκε δηλαδή 0.7KWh

Στο led κόλησες που το χρησιμοποίησα για παράδειγμα με το καημένο watt... μπορεί να είναι οθονάρα που ανοιγει και το insomnia σε πλήρη φωτεινότητα (*σε μπακάλη μιλάς μπακάλικα μπας και βγει μια ακρη)

Επεξ/σία από KiriosD
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
32 λεπτά πριν, KiriosD είπε

Δηλαδή συμφωνείς με τον προλαλήσαντα; Που λέει 700watt το δευτερόλεπτο; θα με τρελάνετε;

Οι συσκευές καταναλώνουν watt όχι Wh. Χρησιμοποιείς στη πρόταση σου δυο φορές την ώρα, σε μία ώρα θα καταναλωθούν 700 Watt, εμείς χρεωνόματε την ενέργεια που σπαταλήθηκε δηλαδή 0.7KWh

Στο led κόλησες που το χρησιμοποίησα για παράδειγμα με το καημένο watt... μπορεί να είναι οθονάρα που ανοιγει και το insomnia σε πλήρη φωτεινότητα (*σε μπακάλη μιλάς μπακάλικα μπας και βγει μια ακρη)

Με μέσο πέρασες φυσική λυκείου ?

Ξέρεις να διαβάζεις ή είσαι γενετικά ανίκανος και για αυτό?

Και μόνο που γράφεις το κόκκινο αποδικνύει ότι είσαι άσχετος με στοιχεώδη φυσική γυμνασίου.

Έγραψα ότι σε ένα λεπτό θα κάψει 700 W*min (βατολεπτά = 1/60 της βατώρας = 1/60000 της κιλοβατώρας), σ2 2.5 1750 ΒΑΤοΛΕΠΤΑ.

@defacer

Βλέπεις τι τραβάω? και μου λένε μετά να μη κράζω στο insomnia. Και όσο σκέφτομαι ότι τέτοιοι άνθρωποι παίρνουν απολυτήριο λυκείου, μπαίνουν ακόμα και σε ΤΕΙ/ΑΕΙ έρχονται μετά και λένε "μα έχω 3 πτυχία και δε βρίσκω δουλειά" τρελαίνομαι.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fidolos είπε

Ευχαριστώ παίδες για την απάντησή σας. Μου έφυγε ένα βάρος, γιατί έχω αρκετές ώρες τον υπολογιστή να παίζει μουσική στο σπίτι και φοβήθηκα μήπως καίει 600+550 = 1150 w/ ώρα. 

ένας υπολογιστής που είναι αναμένος (όχι σε sleep) δε καίει αμελητέα ποσότητα ρεύματος, έστω και σε μηδενικό load σε CPU, γραφικά κλπ.

ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του το best guess μου θα ήταν κάποιες δεκάδες watt.

Η καλύτερη λύση είναι ένας SSD σκληρός και ένας λογικό διάστημα για να γυρίζει σε sleep mode.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, defacer είπε

To 1 watt το είπα έτσι.

Τη φράση "για να δείχνει την ώρα" την είχε γράψει κάποιος με την έννοια όχι ότι το συγκεκριμένο εξάρτημα καίει Χ watt (όσα έλεγε στην ανάλυσή του) αλλά το όλο του point ηταν ότι εκκατομύρια συσκεύες στον κόσμο καίνε μη αμελητέα ποσότητα ρεύματος ως stand-by και το μόνο που "κερδίζεις" από αυτό είναι 4 μηδενικά να αναβοσβήνουν, ούτε καν την ώρα. Είχε δηαδλή την έννοια ότι πχ ένας φούνος, ή ένα βίντεο stand by δεν κάνει ούτε καν αυτό συνήθως γιατί εξαιρετικά σπάνια ρυθμίζει κάποιος παντού την ώρα. Ήθελε δηλαδή να τονίει το πόσο "τσάμπα" πάει αυτή η ενέργεια.

PS

ήταν όντως πολύ παλιό άρθρο, οι σύχρονες συσκευές είναι πιο αποτελεσματικές.στο τομέα αυτό.

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, KiriosD είπε

...

Η Δ.Ε.Η. γιατί με χρεώνει kWh (J) και όχι W ; :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...