Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπερα,εχω ενα τροφοδοτικο(οχι υπολογιστη) το οποιο εχει σημειομενο στην εισοδο του τον ρευματοφορο L τον ουδετερο N και την γειωση.Υποθετω πως στο πρωτο πραγμα που θ βρει το ρευμα οταν περασει στο τροφοδοτικο ειναι ο μετασχηματιστης,για πιο λογο να χρειαζεται να βαλω τον ρευματοφορο εκει που μου αναγραφει και οχι ας πουμε στον ουδετερο(δεν δοκιμασα να τα βαλω αναποδα).Καθε φορα δλδ θα πρεπει ν τσεκαρω στην πριζα ποιος ειναι ο ρευματοφορος για να τον συνδεσω στο τροφοδοτικο?Αν τον βαλω στον ουδετερο τι μπορει να γινει?

Δημοσ.

το τροφοδοτικό δεν  έχει βύσματα "plug an play";  Τι εννοείς να συνδέσεις το L και το Ν; βάζεις το μαύρο καλώδιο και είσαι έτοιμος. Αν είναι τροφοδοτικό εμπορίου το καλώδιο μπαίνει με μία φορά.  Η άκρη σούκο δεν μας ενδιαφέρει πως θα μπει. Αν δεν ξέρεις τι είναι σούκο ή απλά έχεις "χύμα" καλώδια να συνδέσεις τότε άσ' το για κάποιον ειδικό όσο απλό και αν φαίνεται. Δεν πειραματίζεσαι

image.jpeg.1feb39cef7a83aaa7771e11a094e6b45.jpeg

Δημοσ.

Ειπε οχι υπολογιστη,  ας βαλει μια φωτογραφια του PSU αν αναφερεται σε polarity

Δημοσ.

Θελω να καταλαβω γιατι το συγκεκριμενο εχει πολυκοτητα αφου πρωτα το ρευμα παει ατον μετασχηματιστη πιστευω.Υπαρχει περιπτωση να παει σε καποιο αλλο κυκλωμα πριν τον μετασχηματιστη και ν χρειαζεται πολυκοτητα?(Δεν θελω να το ανοιξω για αυτο ρωταω)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τα τροφοδοτικά των υπολογιστών δεν διαθέτουν μετασχηματιστές, ο μετασχηματισμός γίνεται με κυκλώματα(δηλαδή η φάση διατρέχει όλο το τροφοδοτικό), η επισήμανση L-N καλό είναι να τηρείται, γιατί αν συνδέσεις ανάποδα μπορεί να έχεις το φαινόμενο του "ρεύματος" στο κουτί σου, αυτό ειναι πιθανόν να συμβεί αν ταυτόχρονα απουσιάσει και η γείωση

Βέβαια αυτό δεν τηρείται από κανέναν :P

Επεξ/σία από NikosKallithea
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καπως με καλυπτεις τωρα...Αυτο που θελω να καταλαβω ειναι πως αν στο τροφοδοτικο που εχω δεν τηρησω την πολυκοτητα που αναγραφεται και εχει κυκλωματα μεσα(αντι για μετασχηματιστη)θα εχω προβλημα?και αν ναι υπαρχει καποιος τροπος να κανω ενα κυκλωμα πριν το τροφοδοτικο που με καποιο τροπο θα του δινει την πολυκοτητα που θελει ανεξαρτητως πως την δεχεται αυτο?Να ξαναπω οτι το τροφοδοτικο δεν ειναι για pc ειναι ενα γενικης χρησεως που χρησιμοποιηται κυριως σε βιομηχανικες εφαρμογες.

Επεξ/σία από keto
Δημοσ.

Δεν ξερω τις προδιαγραφές του τροφοδοτικού σου, αφου λοιπον αναφέρει L-N και θέλεις να είσαι οκ, τοτε πρεπει να το τηρείς και για να το τηρήσεις χωρίς κάθε φορα να το ψάχνεις, τοτε πρέπει να το συνδέσεις μόνιμα στην παροχή  και να το ανοιγοκλεινεις απο ενα διπολικό διακόπτη

Δημοσ.

"Τα τροφοδοτικά των υπολογιστών δεν διαθέτουν μετασχηματιστές, ο μετασχηματισμός γίνεται με κυκλώματα(δηλαδή η φάση διατρέχει όλο το τροφοδοτικό)"

Πονέσανε τα μάτια μου διαβάζοντας τέτοιες μπαρούφες μέρες που είναι, ήμαρτον πια

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/1/2018 στις 11:49 ΠΜ, Qless είπε

"Τα τροφοδοτικά των υπολογιστών δεν διαθέτουν μετασχηματιστές, ο μετασχηματισμός γίνεται με κυκλώματα(δηλαδή η φάση διατρέχει όλο το τροφοδοτικό)"

Πονέσανε τα μάτια μου διαβάζοντας τέτοιες μπαρούφες μέρες που είναι, ήμαρτον πια

....

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 5/1/2018 στις 6:48 ΜΜ, Qless είπε

Ναι καλύτερα είναι από το να γράφω μπαρούφες για πράγματα που δεν έχω ιδέα snoopy

..

Δημοσ.
Στις 4/1/2018 στις 5:26 ΜΜ, keto είπε

Για πιο λογο να χρειαζεται να βαλω τον ρευματοφορο εκει που μου αναγραφει και οχι ας πουμε στον ουδετερο(δεν δοκιμασα να τα βαλω αναποδα).Καθε φορα δλδ θα πρεπει ν τσεκαρω στην πριζα ποιος ειναι ο ρευματοφορος για να τον συνδεσω στο τροφοδοτικο?Αν τον βαλω στον ουδετερο τι μπορει να γινει?

Ας απαντήσουμε απλά, ο λόγος που θα βάλεις το καφέ η μαύρο καλώδιο στην φάση ( η ρευματοφόρο) όπως το αναφέρεις,το μπλέ στον ουδέτερο και το κίτρινο με πράσινη ρίγα στην γείωση είναι ένας, να μήν σκοτωθεί ο επόμενος που θα ανοίξει αυτό που έχεις φτιάξει, όπως σε όλες τις τέχνες και στην ηλεκτρολογία υπάρχουν στάνταρ και τα τηρούμε, τώρα εάν μπούν απο λάθος σε ένα φις ουδέτερος φάση ανάποδα δέν σημαίνει ότι δέν θα δουλέψει η συσκευή γιατι ο μετασχηματισμός γίνεται με ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, συνεχές ρεύμα παίρνεις μετά την γέφυρα ανόρθωσης, να μήν σε κουράζω όμως με βαρετά ηλεκτρολογικά, απλά να ξέρεις πως την συνδεσμολογία την κάνουμε έτσι για να μπορεί να δουλέψει και ο επόμενος που θα αναλάβει.

Δημοσ.

Φαντάζομαι μιλάμε για τροφοδοτικό σαν αυτό:

mean-well-led-power-supply-se-series-enc

Σύντομη απάντηση: Δέν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αντιστραφεί η πολικότητα φάσης-ουδετέρου πάνω στις κλέμες, ούτε φυσικά χρειάζεται να γυρίζεις την πρίζα ανάποδα.

Μεγάλη απάντηση: Στο εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) δεν υπάρχει η πολικότητα με την αυστηρή έννοια όπως στο DC, και όλες ανεξαιρέτως οι συσκευές που λειτουργούν με AC θα συνεχίσουν να λειτουργούν και αν αντιστραφεί η φάση με τον ουδέτερο.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να θέλουμε φάση και ουδέτερο να συνδεθούν με συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, στα ντουί των βιδωτών λαμπών.

tilexirizomeno-ntoui-lampas-1000x1000.jp

Ο ένας πόλος είναι το σπείρωμα, και ο άλλος είναι το κεντρικό μεταλλικό έλασμα. Η λάμπα θα δουλεύει όπως και να συνδεθούν η φάση και ο ουδέτερος, όμως για λόγους ασφαλείας τα συνδέουμε έτσι ώστε ο ουδέτερος να είναι στο σπείρωμα.

Αυτό γιατί αν κάποιος πάει να αλλάξει τη λάμπα και ο διακόπτης είναι αναμμένος, αν η φάση είναι συνδεδεμένη στο σπείρωμα και το ακουμπήσει, θα τον χτυπήσει το ρεύμα. Το μεσαίο έλασμα ειναι αρκετά βαθειά και δέν είναι εύκολα προσβάσιμο, οπότε είναι πιό ασφαλες να συνδέεται εκεί η φάση. Φυσικά αυτό αφορά μόνιμες εγκαταστάσεις. Αν μιλάμε για πορτατίφ, το που θα πάει η φάση και που ο ουδέτερος εξαρτάται απο το πώς θα γυρίσουμε το καλώδιο στην πρίζα.

Αλλος λόγος είναι οτι μπορεί να θέλουμε να διακόπτουμε μόνο τη φάση σε ένα κύκλωμα, ή να διακόπτουμε και τον ουδέτερο, αλλά με καθυστέρηση. Γι αυτό το λόγο πάλι πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες θέσεις φαση και ουδέτερος, αλλά και αυτό αφορά μόνιμες εγκαταστάσεις.

Υπάρχουν και κάποιοι ιστορικοί λόγοι. Στην Αμερική για παράδειγμα, το δίκτυο ηλεκτροδότησης αρχικά δέν είχε αγωγό γείωσης στις πρίζες, παρα μόνο φάση και ουδέτερο. Έτσι για κάποια ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που χρειαζόταν γειωμένο σασί, αναγκαστικά το συνδέανε πάνω στον ουδέτερο. Αυτό βέβαια απαιτεί πρίζες με πολικότητα και φυσικά το σασί να είναι μονωμένο με κάποιο μή αγώγιμο περίβλημα, καθώς ο ουδέτερος σαν ενεργός αγωγός δέν είναι απόλυτα ασφαλής. Αυτό έχει σταματήσει να γίνεται εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, και στις σύγχρονες συσκευές δέν έχει σημασία όμως για ιστορικούς λόγους παραμένει η πολικότητα

Ο ουδέτερος είναι η πιό φαρδιά σχισμή:

electricity-tiles-type-A-200-px.jpg

-------------------------------------------------------------

Όσον αφορά τα τροφοδοτικά και τους μετασχηματιστές: Απο τεχνικής άποψης ο μετασχηματιστής δέν είναι απαραίτητος σε ένα τροφοδοτικό DC, μπορεί να γίνει ανόρθωση του AC και απευθείας buck conversion απο την υψηλή τάση σε χαμηλή. Όμως αν βραχυκυκλώσει κάποιο τρανζίστορ, στην έξοδο θα βγάζει 300V ώς προς τη γή.

Γι αυτό το λόγο πάντα χρησιμοποιείται κάποια τοπολογία που περιλαμβάνει μετασχηματιστή, ωστε να υπάρχει γαλβανική απομόνωση μεταξύ εισόδου και εξόδου.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Eυχαριστω για τις απαντησεις,στην δικη μου περιπτωση αφου πειρα και αλλες γνωμες,η πολικοτητα ηταν για την ασφαλεια του κυκλωματος μιας και υπηρχε ασφαλεια μονο στην φαση,οποτε για σιγουρια προσθεσα και μια στον ουδετερο για να εχω το κεφαλι μου ησυχο.:rolleyes:

Επεξ/σία από keto
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 6/1/2018 στις 9:06 ΜΜ, keto είπε

Eυχαριστω για τις απαντησεις,στην δικη μου περιπτωση αφου πειρα και αλλες γνωμες,η πολικοτητα ηταν για την ασφαλεια του κυκλωματος μιας και υπηρχε ασφαλεια μονο στην φαση,οποτε για σιγουρια προσθεσα και μια στον ουδετερο για να εχω το κεφαλι μου ησυχο.:rolleyes:

Όντως αυτο ισχυει, αλλά δέν έχει ουσιαστική σημασία αν η ασφάλεια βρίσκεται απο την πλευρά της φάσης ή του ουδετέρου. Σε κάθε περίπτωση αν υπάρξει σφάλμα στη συσκευή θα καεί και θα διακόψει το κύκλωμα. Οπότε δέν είναι ανάγκη να βάλεις επιπλέον ασφάλεια.

Υπόψιν οτι και τα τροφοδοτικά υπολογιστή έτσι είναι φτιαγμένα, δηλαδή το διακοπτάκι στο πίσω μέρος τους αλλά και η εσωτερική ασφάλεια (οπου υπάρχει) είναι τοποθετημένη στην πλευρά της φάσης. Το καλώδιο IEC έχει πολικότητα:

376258d1387172723-rf-interference-my-lef

Όμως η πολικότητα μπορεί να τηρηθεί μόνο για τις αμερικάνικες, αυστραλέζικες ή άλλες πρίζες που έχουν πολικότητα. Στις σούκο που μπαίνουν και ανάποδα δέν ισχύει αυτό. Οπότε δεδομένου οτι τα τροφοδοτικά όπως και αρκετές άλλες ηλεκτρικές συσκευές πωλούνται οι ίδιες ακριβώς σε όλες τις χώρες του κόσμου, κατασκευάζονται έτσι ωστε η πολικότητα να μήν έχει σημασία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...