Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα, αντιμετωπίζω μια περίεργη ιστορία με το τελωνείο και θα ήθελα τα φώτα σας μιας και είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Πριν από ένα μήνα βρέθηκα Αμερική, απ όπου και αγόρασα από Άμαζον ένα λάπτοπ. Το παρέλαβα ελαττωματικό, ενημέρωσα την εταιρία και μου έστειλαν κούριερ να το παραλάβει προς επισκευή. Στο μεσοδιάστημα  εγώ επέστρεψα Ελλάδα και το λάπτοπ μετά την επισκευή του παραδόθηκε στην οικία μου στην Αμερική, απ όπου και μου το έστειλαν με Fedex, μόνο τη συσκευή και το φορτιστή. Κι εδώ ξεκινάει η παράνοια...

Μου έρχεται σήμερα ενημέρωση από την DHL ότι πρέπει να το εκτελωνίσω και να καταβάλω έξοδα εκτελωνισμού, ΦΠΑ 24% επί της αξίας του λάπτοπ και δασμούς. Τους παίρνω τηλ και τους ρωτάω γιατί να φορολογηθεί ένα προϊόν που επιστρέφει από ΣΕΡΒΙΣ -κάτι για το οποίο φυσικά έχω αποδεικτικά emails από τον κατασκευαστή- , έχει αποδοθεί ο φόρος του και αποστέλλεται από ιδιώτη προς ιδιώτη και ΟΧΙ ΑΠΟ ΠΩΛΗΤΗ. Η απάντηση που έλαβα σε λούπα και εντελώς μηχανικά ήταν ότι έχω 2 επιλογές, είτε να στείλω ένα σκρίνσοτ (!) άπο κάποιο σάιτ που θα φαίνεται η αξία του λάπτοπ και να αναλάβει τον εκτελωνισμό η DHL (με την ανάλογη προμήθεια...) ή να το παραπέμψουν για εκτίμηση όπου θα ανοιχθεί και θα αποτιμηθεί από τους τελωνειακούς. Το να μην πληρώσω δηλαδή δεν παίζει...

Υπάρχει κάτι που παραβλέπω εγώ στην όλη υπόθεση ή πρόκειται για κλασικό ελληνικό νταβατζιλίκι όπου θα πρέπει να βγάλω τα συκώτια μου και να πλακωθώ μαζί τους για να βρω το δίκιο μου;

Ευχαριστώ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το θέμα είναι ότι δεν έχει γίνει η εισαγωγή του στην χώρα. Οπότε είτε ελαττωματικό, είτε κανονικό θα πρέπει να καταγραφεί στο σύστημα η εισαγωγή του. Εάν είχε γίνει πρώτη φορά, όταν στο επέστρεφαν από service δεν θα πλήρωνες.

Από την άλλη κατά την αγορά του θα έπρεπε να ζητούσες απαλλαγή vat λόγο κάτοικος άλλης χώρας.

Επεξ/σία από Hapatingo
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Hapatingo είπε

Το θέμα είναι ότι δεν έχει γίνει η εισαγωγή του στην χώρα. Οπότε είτε ελαττωματικό, είτε κανονικό θα πρέπει να καταγραφεί στο σύστημα η εισαγωγή του. Εάν είχε γίνει πρώτη φορά, όταν στο επέστρεφαν από service δεν θα πλήρωνες.

Από την άλλη κατά την αγορά του θα έπρεπε να ζητούσες απαλλαγή vat λόγο κάτοικος άλλης χώρας.

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση αρχικά. Γιατί να γίνει καταγραφή του; Αν γύριζα με αυτό στις αποσκευές μου δε θα περνούσε κανονικά ως μια χρησιμοποιημένη συσκευή; Απλά ήρθε αναγκαστικά μέσω ταχυδρομείου γι αυτό το λόγο. 

Δημοσ.
Just now, m00nlight said:

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση αρχικά. Γιατί να γίνει καταγραφή του; Αν γύριζα με αυτό στις αποσκευές μου δε θα περνούσε κανονικά ως μια χρησιμοποιημένη συσκευή; Απλά ήρθε αναγκαστικά μέσω ταχυδρομείου γι αυτό το λόγο. 

Τα ασυνόδευτα πακέτα περνούν από τελωνείο, πόσο μάλλον όταν το αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρία ταχυμεταφοράς. 

Μια ακόμα επιλογή είναι να το επιστρέψουν πίσω, χωρίς να γίνει εκτελωνισμός.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Hapatingo είπε

Τα ασυνόδευτα πακέτα περνούν από τελωνείο, πόσο μάλλον όταν το αναλαμβάνει ιδιωτική εταιρία ταχυμεταφοράς. 

Μια ακόμα επιλογή είναι να το επιστρέψουν πίσω, χωρίς να γίνει εκτελωνισμός.

Στην περίπτωση επιστροφής, γνωρίζεις εάν υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση του αποστολέα;

Δημοσ.

Όχι, δεν θα περνούσε ατελώς αν την έφερνες μαζί σου όταν ήρθες. Και πάλι θα πλήρωνες τα προβλεπόμενα σε έλεγχο του τελώνη κατά την είσοδο στη χώρα.

Για να μην πληρώσεις κάτι κατά την είσοδο, πρέπει να το είχες αναφέρει όταν έφευγες από την χώρα στο εξωτερικό. Οτιδήποτε εισάγεται από τρίτες χώρες, δέχεται τα προβλεπόμενα τέλη/δασμούς.φόρους, ανάλογα την αξία του και την δασμολογική τάξη που ανήκει.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...