Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους.  Στην πολυκατοικία που μένουμε τα κοινόχρηστα δεν βγαίνουν από κάποια εταιρεία αλλά με λίγο μπακαλίστικο τρόπο. Υποθέτουμε για την οικονομία της συζήτησης ότι όλα τα διαμερίσματα είναι ίδια τετραγωνικά, χιλιοστά και ότι άλλο μετράνε οι εταιρείες δεν ξέρω. Μόνες διαφορές έστω ότι είναι η διαφορά των ορόφων και το τι καίει ο καθένας με βάση των ωρομετρητή του λέβητα. Αν λοιπόν ένα διαμέρισμα είναι στον πρώτο με συντελεστή 40% και ένα στο ρετιρέ με συντελεστή 60% και ο πρώτος καίει πχ 30% του πετρελαίου και το ρετιρέ το 70% του πετρελαίου. Ποιος πρέπει να είναι ο τύπος για να δούμε τι αντιστοιχεί τον καθένα; 

Αν καίγανε και οι 2 το ίδιο από πετρέλαιο θα ήταν απλό το 40% του ποσού ο ένας και το 60% ο άλλος. Όταν όμως υπάρχει και διαφορετική κατανάλωση τι κάνουμε;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στη σύσταση οριζόντιων και κάθετων ιδιοκτησιών δηλαδή στους τίτλους ιδιοκτησίας των διαμερισμάτων υπάρχει (ή πρέπει να υπάρχει)  πινακας που να αναγράφει τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το κάθε διαμέρισμα αναλυτικά .

Αλλο ποσοστό πληρώνουν τα διαμερίσματα του πρώτου και άλλο του τετάρτου όσον αφορα τις δαπάνες του ανελκυστήρα π.χ.

Ενδεικτικά δες εδώ σχετικά με την αυτόνομη θέρμανση  http://www.toktirio.gr/main/ypologismos-aytonomhs-thermansis/

Τους συντελεστές ei και fi για κάθε διαμέρισμα τους δίνει ο μελετητής μηχανικός , Ωi είναι οι ώρες που γράφει το κάθε διαμέρισμα.

Επεξ/σία από nik0laus
Δημοσ.

Ευχαριστώ για την απάντηση αλλά επειδή εμείς το βγάζουμε μπακαλίστικα δεν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς με συντελεστές ei και fi. Εμείς το μόνο διαφορετικό συντελεστή που έχουμε είναι μόνο του ορόφου. Οπότε μπακαλίστικα και πάλι όποιος έχει την καλοσύνη.. έστω 1000 ευρώ πετρέλαιο συνολική κατανάλωση, εκ των οποίων ο "α" κατανάλωσε το 70% και ο "β" το 30%. Με αυτή την λογική ο "α" πληρώνει 700 και ο "β" 300. Επίσης λόγω ορόφου έστω ότι ο "α" έχει 0,6 συντελεστή και ο "β" 0,4 (δηλαδή σε ισόποση κατανάλωση πετρελαίου ο "α" θα πληρώνει 600 και ο β 400). Αυτά τα 2 (ένας μοναδικός συντελεστής ορόφου και η κατανάλωση ωρών) πώς μπορούν να συνδυαστούν μαζί;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να βρείτε τους συντελεστές  και να αφήσετε τη μπακαλική εκτός κι αν θέλετε να πληρώνετε κάποιοι παραπάνω από όσο σας αναλογεί .

Δεν είναι και κανένας τραγικός μαθηματικός τύπος ....

Ο συντελεστής ορόφου που λές αναφέρεται στη θέρμανση ή είναι τα χιλιοστά επί  των κοινόχρηστων χώρων και επί του οικοπέδου;

Στις υπόλοιπες κοινόχρηστες δαπάνες άλλη είναι η κατανομή για τη ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-Καθαρισμό κλπ και άλλη η κατανομή για τον ανελκυστήρα ....

Να βρειτε τη σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών και να δείτε τον πίνακα κατανομής δαπανών.

Επεξ/σία από nik0laus
  • Like 1
Δημοσ.

Σε ισοποση καταναλωση ας πουμε 500 λιτρα ο καθενας 1000 λιτρα δηλαδη συνολο  ο α πληρωνει 600 και ο β 400.Με 70% και 30% σημαινει 700 λιτρα και 300 λιτρα αντιστοιχα.Αρα  ο α στα 500 λιτρα 600 ευρω στα 700 ποσο?=840 ευρω και ο β στα 500 πληρωνει 400 ευρω στα 300 ποσο?=240 ευρω.Κοινως απλη μεθοδο των 3ων.Ετσι εντελως μπακαλιστικα

Δημοσ.

Πολύ θα ήθελα να μένω σε αυτή την πολυκατοικία και να υπολογιζόταν έτσι η δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης... θα πλήρωνα τα λιγότερα και θα είχα το πιο ζεστό σπίτι :rolleyes:

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, giorgosvet είπε

Σε ισοποση καταναλωση ας πουμε 500 λιτρα ο καθενας 1000 λιτρα δηλαδη συνολο  ο α πληρωνει 600 και ο β 400.Με 70% και 30% σημαινει 700 λιτρα και 300 λιτρα αντιστοιχα.Αρα  ο α στα 500 λιτρα 600 ευρω στα 700 ποσο?=840 ευρω και ο β στα 500 πληρωνει 400 ευρω στα 300 ποσο?=240 ευρω.Κοινως απλη μεθοδο των 3ων.Ετσι εντελως μπακαλιστικα

Κάτι λάθος υπάρχει δεν είναι απλή μέθοδο των 3. Γιατί 840+240=1080 ενώ θα έπρεπε 1000 να βγαίνει το σύνολο και εδώ. 

13 λεπτά πριν, nik0laus είπε

Πολύ θα ήθελα να μένω σε αυτή την πολυκατοικία και να υπολογιζόταν έτσι η δαπάνη για το πετρέλαιο θέρμανσης... θα πλήρωνα τα λιγότερα και θα είχα το πιο ζεστό σπίτι :rolleyes:

:D Λοιπόν για να μη σας ζαλίζω να το κάνω πιο συγκεκριμένο. 3όροφη πολυκατοικία ο 1 έβαλε φυσικό μείναμε 2. Λοιπά κοινόχρηστα δεν υπάρχουν μόνο το πετρέλαιο. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες έτσι τα βγάζανε 0,45 ο ένας 0,55 ο άλλος. Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος τώρα που μπήκα εγώ και να ζητάω χαρτιά και τίτλους ιδιοκτησίας γιατί δεν είναι στο χαρακτήρα μου. Οπότε με βάση αυτά τα δεδομένα.. Για 1000 ευρώ πετρέλαιο όταν ο "α" έκαψε 65% των ωρών και έχει συντελεστή 0,55 και ο "β" έκαψε το 35% των ωρών και έχει συντελεστή 0,45 πόσα πληρώνει ο α και πόσα ο β οέο;;  

Σόρυ που σας έπρηξα τα "μέζεα" αλλά να δώ ότι είμαστε οκ.. Στο δεκάευρω δεν χάλασε ο κόσμος..

Επεξ/σία από nick_81
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

nick_81, Πόσα διαμερίσματα είστε?

Γιατί δεν θέλετε βάσει των συμβολαίων, καταστατικών και πινάκων θέρμανσης, ασανσέρ να πάρετε τους συντελεστές και να φτιάξετε τα πράγματα να είναι ομαλά μία για πάντα? Πραγματικά δεν θα σας πάρει πάνω από 1 ώρα η εύρεση των συντελεστών. Στη συνέχεια μπορείτε να προβείτε σε έκδοση σε εταιρεία ή μέσω κάποιου προγράμματος που υπάρχουν στο Internet

Σκέψου τι θα γίνει  όταν γίνει μία βλάβη στον καυστήρα ή στο ασανσέρ...

Επεξ/σία από cger
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, cger είπε

nick_81, Πόσα διαμερίσματα είστε?

Γιατί δεν θέλετε βάσει των συμβολαίων, καταστατικών και πινάκων θέρμανσης, ασανσέρ να πάρετε τους συντελεστές και να φτιάξετε τα πράγματα να είναι ομαλά μία για πάντα? Πραγματικά δεν θα σας πάρει πάνω από 1 ώρα η εύρεση των συντελεστών. Στη συνέχεια μπορείτε να προβείτε σε έκδοση σε εταιρεία ή μέσω κάποιου προγράμματος που υπάρχουν στο Internet

Σκέψου τι θα γίνει  όταν γίνει μία βλάβη στον καυστήρα ή στο ασανσέρ...

2 διαμερίσματα είμαστε. Γιατί εγώ είμαι ενοικιαστής άρα με ημερομηνία λήξης και εφόσον έτσι τα είχαν ως τώρα δεν θέλω να τους βάζω δύσκολα. Ούτε ασανσέρ έχουμε ούτε άλλα κοινόχρηστα. 'Οσο για το αν χαλάσει ο καυστήρας δια 2 θα πάει στους ιδιοκτήτες. 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, nick_81 είπε

Κάτι λάθος υπάρχει δεν είναι απλή μέθοδο των 3. Γιατί 840+240=1080 ενώ θα έπρεπε 1000 να βγαίνει το σύνολο και εδώ. 

:D Λοιπόν για να μη σας ζαλίζω να το κάνω πιο συγκεκριμένο. 3όροφη πολυκατοικία ο 1 έβαλε φυσικό μείναμε 2. Λοιπά κοινόχρηστα δεν υπάρχουν μόνο το πετρέλαιο. Μέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες έτσι τα βγάζανε 0,45 ο ένας 0,55 ο άλλος. Δεν θέλω να το παίξω έξυπνος τώρα που μπήκα εγώ και να ζητάω χαρτιά και τίτλους ιδιοκτησίας γιατί δεν είναι στο χαρακτήρα μου. Οπότε με βάση αυτά τα δεδομένα.. Για 1000 ευρώ πετρέλαιο όταν ο "α" έκαψε 65% των ωρών και έχει συντελεστή 0,55 και ο "β" έκαψε το 35% των ωρών και έχει συντελεστή 0,45 πόσα πληρώνει ο α και πόσα ο β οέο;;  

Σόρυ που σας έπρηξα τα "μέζεα" αλλά να δώ ότι είμαστε οκ.. Στο δεκάευρω δεν χάλασε ο κόσμος..

(i) Αν πληρώνατε μόνο με βάση τις ώρες, ο α θα πλήρωνε 650 ευρώ και ο β 350 ευρώ.
(ii) Αν παίζατε μόνο με το 0,55 - 0,45, ο ο α θα πλήρωνε 550 ευρώ και ο β 450 ευρώ.

Άρα αν η (i) μας έδινε υποθετικά ποσά 500 και 500, τότε η συνθήκη (ii) μας λέει για τον β ότι τα υποθετικά 500 ευρώ γίνονται 450 ευρώ  (500 -> 450)

Όμως η (i) μας δίνει 650 και 350 άρα για 350 -> χ ?

Έτσι ο β πληρώνει (450*350)/500 = 315 ευρώ και ο α τα εναπομείναντα 1000-315 = 685 ευρώ.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, nick_81 είπε

Τα στοιχεία που δίνεις δεν επαρκούν ώστε να υπολογιστεί αυτό που θέλεις. Από ότι έγραψες οι συντελεστές 0,55 και 0,45 ισχύουν στην περίπτωση ίδιων ωρών λειτουργίας, στην περίπτωση διαφορετικών ωρών είναι εντελώς άχρηστοι.

Αν επιμένεις όμως έχω μια εντελώς μπακαλίστικη εκτίμηση, 700€ ο "α" και 300€ ο "β".

Δημοσ.

Εντελώς μπακαλίστικα χωρίς μεγάλη απόκλιση από την πραγματικότητα βάλε στον παραπάνω τύπο fι=0,3 και e1= 0,55 και e2=0,45 για τα αντίστοιχα διαμερίσματα και Ω1-Ω2 οι αντίστοιχες ώρες και βγάλε το αποτέλεσμα

Δημοσ.

Με αλλα λογια να αγαπιωμαστε, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΚΡΑΠΕΣ ΣΤΑ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, το παιζουμε ιστοριες και γνωστες αλλα επι της ουσιας μηδεν.
Δεν ξερει κανεις για να σου απαντησει σε αυτο που ρωτας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο τρόπος είναι όντως μπακαλίστικος αλλά αφού εσάς σας κάνει δεν υπάρχει θέμα.

Πρώτα πρέπει να "εφευρεθεί" ένας ιδιότυπος συντελεστής που θα περιλαμβάνει ώρες και συντελεστές για να ομογενοποιηθούν κατά κάποιο τρόπο η ωριαίες καταναλώσεις σας: { Συνολικό κόστος / [(ώρες Α * συντελεστή Α) + (ώρες Β * συντελεστή Β)]}. Αυτό πρέπει να το υπολογίσετε κάθε φορά καθώς αλλάζουν οι ώρες σας 

Ο τελικός μαθηματικός τύπος υπολογισμού θα ήταν:

Για τον Α :  Συνολικό κόστος / [(ώρες Α * συντελεστή Α) + (ώρες Β * συντελεστή Β)]  * (ώρες Α * συντελεστή Α)

Για τον Β :  Συνολικό κόστος / [(ώρες Α * συντελεστή Α) + (ώρες Β * συντελεστή Β)]  * (ώρες Β * συντελεστή Β)

Πχ. στο παράδειγμα που ζήτησες με 1000€, καταναλώσεις 65% και 35% και συντελεστές 0,55 και 0,45 οι υπολογισμοί βγαίνουν για τον Α=694,17€ και για τον Β=305,83€.

Γράψε τις πραγματικές ώρες, συντελεστές, κόστος να σου βγάλουμε πως τα μοιράζεστε.

Επεξ/σία από vasilk

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...