Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα.

Είμαι μηχανικός και δουλεύω σε εταιρεία με το καθεστός της παρ.9 του άρθρου 39 του νόμου 4386/2016 

δηλ. πληρώνω 16,72% των τιμιλογίων μου εγώ και το υπόλοιπο ο εργοδότης μου.

Έστω ότι το 2017 είχα συνολικά τιμολόγια 10.000 ευρώ.

θέλω να μάθω τι θα πληρώνω στα δύο παρακάτω σενάρια:

1. Αν σταματήσω να δουλεύω για την εταιρεία αυτή αλλά έχω ακόμα ανοικτά βιβλία.

Τι θα πληρώνω πλέον εγώ σαν ασφαλιστικές εισφορές ?

Το 16,72% του μηνιαίου εισοδήματός μου (10.000/12) του προηγούμενου έτους ή το σύνολο (μαζί με όσα πλήρωνε ο εγοδότης).

2. Αν σταματήσω και κλείσω βιβλία.

Θα πληρώνω το ίδιο με την περίπτωση 1 ή κάτι άλλο?

Μιλάμε πάντα ότι επιλέγω να έχω προαιρετική ασφάλιση.

Δημοσ.

27% είναι των καθαρών κερδών βγάζοντας το αφορολόγητο. 

Πχ έχεις 30 χιλιάδες εισόδημα και τα 20 είναι καθαρά. Τα 8.5 είναι αφορολόγητο αυτή τη στιγμή. Οπότε στα 11.500 θα πληρώσεις 27% περίπου 3100 δηλαδή. Έτσι γίνεται σε μας τουλάχιστον. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Heybro είπε

27% είναι των καθαρών κερδών βγάζοντας το αφορολόγητο. 

Πχ έχεις 30 χιλιάδες εισόδημα και τα 20 είναι καθαρά. Τα 8.5 είναι αφορολόγητο αυτή τη στιγμή. Οπότε στα 11.500 θα πληρώσεις 27% περίπου 3100 δηλαδή. Έτσι γίνεται σε μας τουλάχιστον. 

Μάλλον μιλάς για άλλο πράγμα.

Μιλάω για ασφαλιστικές εισφορές.

5 λεπτά πριν, fylatos είπε

Εικοσιέξι κόμμα ενενήντα πέντε όχι είκοσι επτά

Τι σχέση έχει το αφορολόγητο και από που προκεύτει αυτό το νούμερο/ποσοστό ?

ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΦΟΡΟ

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, DrLo είπε

Μάλλον μιλάς για άλλο πράγμα.

Μιλάω για ασφαλιστικές εισφορές.

Τι σχέση έχει το αφορολόγητο και από που προκεύτει αυτό το νούμερο/ποσοστό ?

ΔΕ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΦΟΡΟ

Για αυτό μιλάω εφκα πέρσι 218 το μήνα έδινα φέτος 241 και θα πάει 300. Τα πληρώνω μέσω ebanking όλα μπαίνω taxis τα εκτυπώνω και μετά ebanking που πάλι εκτυπώνω την απόδειξη πληρωμής. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, Heybro είπε

Για αυτό μιλάω εφκα πέρσι 218 το μήνα έδινα φέτος 241 και θα πάει 300. Τα πληρώνω μέσω ebanking όλα μπαίνω taxis τα εκτυπώνω και μετά ebanking που πάλι εκτυπώνω την απόδειξη πληρωμής. 

Το 27% από που προκύπτει ?

Επίσης των καθαρών κερδών ποιού έτους ?

- Του προηγούμενου

ή 

- Του προηγούμενου που είσουν Ελ. Επαγγελματίας αλλά όχι στή παρ.9 του άρθρου 39 του νόμου 4386/2016 ? (όπου οι εισφορές σου απλά παρακρατούνται από το πληρωτέο)

Τέλος,

Αυτό σε ποιά περίπτωση? Ανεξάρτητα τι κάνεις με τα βιβλία σου?

Επεξ/σία από DrLo
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, DrLo είπε

Το 27% από που προκύπτει ?

Επίσης των καθαρών κερδών ποιού έτους ?

- Του προηγούμενου

ή 

- Του προηγούμενου που είσουν Ελ. Επαγγελματίας αλλά όχι στή παρ.9 του άρθρου 39 του νόμου 4386/2016 ? (όπου οι εισφορές σου απλά παρακρατούνται από το πληρωτέο)

Τέλος,

Αυτό σε ποιά περίπτωση? Ανεξάρτητα τι κάνεις με τα βιβλία σου?

Εγω έχω βιβλία με ογα ασφάλεια 27% του προηγούμενου έτους συν 27 φόρος συν 7 φόρος αλληλεγγύης και επιτηδευματος συν 27 προκαταβολή που προσθαφερειτε κάθε χρόνο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι ακριβώς το ίδιο με αγρότες. Δύσκολα τα πράγματα όπως κατάλαβες. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 λεπτά πριν, Heybro είπε

Εγω έχω βιβλία με ογα ασφάλεια 27% του προηγούμενου έτους συν 27 φόρος συν 7 φόρος αλληλεγγύης και επιτηδευματος συν 27 προκαταβολή που προσθαφερειτε κάθε χρόνο. Ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι ακριβώς το ίδιο με αγρότες. Δύσκολα τα πράγματα όπως κατάλαβες. 

Όχι δεν είναι  τα ίδια, σίγουρα όχι για αυτούς που υπάγονται στη περίπτωση που περιγράφω παραπάνω.

Στη πιο "ίδια" περίπτωση (του "καθαρόαιμου" Μηχανικού) το δικό μας ποσσοτό είναι κάπου στο 36% ... εγώ ανήκω στη κατηγορία που ένα μέρος των ασφαλίστρων σου το "χρεώνεται" ο εργοδότης σου (πράγμα που δεν έχουν οι "καθαρόαιμοι").

Έτσι στο τιμολόγιο 100ευρώ που θα κόψω εγώ θα μου παρακρατηεθεί 16,72% και ο εργοδότης μου θα πληρώσεις ένα ακόμα 20%.

και αυτό όχι επί του "καθαρού" αλλά επί των εσόδων σου .... "επί των πάσης φύσεως αποδοχών"

και ρωτάω αν με βάσει ποιο ποσοστό  θα "χρεώνομαι" σαν "άνεργος".

Επεξ/σία από DrLo

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...