Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μια πολύ σημαντική δυνατότητα παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η Microsoft στο OneDrive, μέσω της οποίας η δημοφιλής cloud υπηρεσία προστατεύει και δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των αρχείων σας σε περίπτωση επίθεσης ransomware.

Η λειτουργία ονομάζεται Files Restore και ήταν διαθέσιμη αρχικά στους συνδρομητές του OneDrive  for Business ενώ πλέον ναι μεν είναι διαθέσιμη και στους προσωπικούς λογαριασμούς OneDrive μόνο όμως αν ο χρήστης έχει ενεργή συνδρομή στην cloud υπηρεσία Office 365. Με το Files Restore, οι χρήστες μπορούν να ανακτήσουν τα αρχεία τους από οποιοδήποτε σημείο της ώρας στο διάστημα των τελευταίων 30 ημερών. Αν πραγματοποιήθηκε διαγραφή ενός αρχείου κατά λάθος, και πάλι θα είναι δυνατή η ανάκτησή του ή σε περίπτωση που έγιναν κάποιες μη επιθυμητές αλλαγές στο αρχείο και ο χρήστης επιθυμεί να επιστρέψει σε ένα προηγούμενο αντίγραφο.

Αναμενόμενα, η Microsoft προωθεί το νέο χαρακτηριστικό ως μια αξιόπιστη λύση προστασίας στο πρόβλημα των επιθέσεων ransomware, όπου τα αρχεία του χρήστη «κλειδώνονται» και προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σ' αυτά ξανά θα πρέπει να καταβάλλει ένα χρηματικό ποσό. Αν το OneDrive εντοπίσει μαζική διαγραφή αρχείων από το λογαριασμό, η Microsoft θα ενημερώσει τον χρήση μέσω e-mail ή ειδοποίησης στο desktop/κινητό, και θα ξεκινήσει γρήγορα την ανάκτηση των αρχείων στην κατάσταση που αυτά βρισκόντουσαν πριν την επίθεση ransomware. Οι δυνατότητες αυτές είναι ο λόγος που ο γενικός διευθυντής του Office 365, Seth Patton, αναφέρει ότι «το OneDrive είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να αποθηκεύσει κάποιος τα αρχεία του».

large?v=1.0&px=999

Εκτός από τη λειτουργία Files Restore, η Microsoft προσθέτει ακόμα στο OneDrive δυνατότητα προσθήκης κωδικού σε συνδέσμους που διαμοιράζει ο χρήστης προκειμένου να κάνει λίγο πιο ασφαλή τη διαδικασία ειδικά όταν τα αρχεία περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες.

TheVerge

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Δημοσ.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης οποιασδήποτε δικτυακής απειλής είναι ένας. Το backup σε φυσικό μέσο αποθήκευσης με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο copy/paste. 

Διαγραφή τόμου επανεγκατάσταση και επαναφορά αρχείων ο ασφαλέστερος τρόπος αν έχουμε κολλήσει κάτι σοβαρό που απειλεί τα αρχεία μας. Το online backup είναι ακόμη πολύ νέο για να προσφέρει ασφάλεια. 

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
47 λεπτά πριν, nectons είπε

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης οποιασδήποτε δικτυακής απειλής είναι ένας. Το backup σε φυσικό μέσο αποθήκευσης με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο copy/paste. 

Διαγραφή τόμου επανεγκατάσταση και επαναφορά αρχείων ο ασφαλέστερος τρόπος αν έχουμε κολλήσει κάτι σοβαρό που απειλεί τα αρχεία μας. Το online backup είναι ακόμη πολύ νέο για να προσφέρει ασφάλεια. 

Χριστος Ανεστη, το αρθρο γραφτηκε για ενα συγκεκριμενο προιον και μια συγκεκριμενη προσθηκη που εγινε, ας σταματησουμε καποια στιγμη να σχολιαζουμε για το τι ειναι καλυτερο η θα θελαμε να ειναι. Η νεα προσθηκη για εμας που το χρησιμοποιουμε για ολα μας τα αρχεια ειναι πολυ καλη κινηση

Επεξ/σία από belkin
  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, nectons είπε

Πρέπει να γράφεις σε όλα τα θέματα μια άποψη που φανερώνει ότι δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο; Δεν καταλαβαίνω γιατί. Απλά για να.δειξεις ότι έχεις άποψη; Για να βρεις και κάποιον άλλο που δεν έχει ιδέα και να σου κάνει like;

Επίσης δεν ξέρω και αν διάβασες το άρθρο γιατί στην ουσία σου παίρνει αυτόματα backup και μάλιστα με versioning, απομακρυσμενο γεωγραφικα και full disaster recovery. Το οποίο γίνεται σε φυσικα μεσα, γιατί και το cloud φυσικά μέσα είναι. Δεν είναι σύννεφα. Μεταφορικά χρησιμοποιείτε. :P

Για να κανεις το αντίστοιχο θα πρέπει να έχεις δύο servers 24/7 σε 2 σπίτια και να συνδέσεις όλες τις συσκευές σου να κάνουν backup αυτόματα εκεί, κινητά, laptops, και sync μεταξύ των server. Το οποίο να σε δω πως θα το κάνεις με το upload που έχει το consumer internet. Και σε αυτό βάλε και ένα τρόπο να κάνεις versioning γιατί αλλιώς αν κάνεις sync χαλσμενα data, τον ήπιες.

Και όλα αυτά με μειωμένο functionality. Ποτέ δεν θα μπορέσεις να έχεις το επίπεδο ασφάλειας σε physical και digital ούτε τις ευκολιες sharing ,και ταχύτητας πρόσβασης.

Εγώ δεν έχω cloud, ένα Nas έχω με raid mirror και backup σε τρίτο σκληρό, αλλά καταλαβαίνω πόσο μειονεκτεί η λυση έναντι του cloud. Αρκεί ένα κλέφτης να μου κλέψει τον Nas ή ένα ransomware να μου τα κλειδώσει.

Και στο κάτω κάτω αν κάποιος είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το cloud, για αυτόν είναι πολύ καλή προσθήκη για την ασφάλεια του. Το ότι δεν χρειάζεσαι εσύ το cloud δεν σημαίνει ότι για τους άλλους δεν είναι χρήσιμο. Άτοπη τελείως η σύγκριση που κανεις, την οποία έκανα και εγώ απλά για να καταλάβεις ότι ακόμη και έτσι καλύτερα στο cloud.

Και μην μου πεις πάλι ότι παρακολουθούμε τι κάνεις. Όταν μπαίνεις πρώτος πρώτος και γράφεις τέτοια, δύσκολα να τα χάσει κάνεις.

Υγ. copy/paste η λύση που προτείνετε. Γελάνε και οι πέτρες.

Επεξ/σία από Retromaniac
  • Like 26
Δημοσ.

Εγώ πάντως έχω 2 δίσκους ένας ο οποίος γράφει σβήνει συνέχεια και είναι ονλαιν πάντα και ο δεύτερος ο οποίος συνδέετε μόνο για να γράψει δεδομένα που πρέπει να αποθηκευτούν. 

Δημοσ.
19 ώρες πριν, belkin είπε

Χριστος Ανεστη, το αρθρο γραφτηκε για ενα συγκεκριμενο προιον και μια συγκεκριμενη προσθηκη που εγινε, ας σταματησουμε καποια στιγμη να σχολιαζουμε για το τι ειναι καλυτερο η θα θελαμε να ειναι. Η νεα προσθηκη για εμας που το χρησιμοποιουμε για ολα μας τα αρχεια ειναι πολυ καλη κινηση

Αληθώς ο Κύριος. 

Παρεξηγήθηκα με αυτό που έγραψα και το καταλαβαίνω. 

Για να καταλάβεις και εσύ και όλοι όσοι με παρεξήγησαν.  Δεν κατηγόρησα το σύννεφο και το backup που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό! Προς Θεού. Απλώς επειδή είχα μια κακή εμπειρία παλιότερα (σίγουρα τώρα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα) με πολύ σημαντικά αρχεία για εμένα, θεωρώ και γράφω την γνώμη μου ότι η αποθήκευση αρχείων σε φυσικό μέσο όπου το αντικαθιστά κανείς μετά από ένα χρονικό διάστημα με κάποιο καινούριο και ακόμη καλύτερα σε δεύτερο μέσο για απόλυτη ασφάλεια, θεωρώ ότι είναι ποιο σίγουρο και αποτελεσματικό τουλάχιστον για αρχεία που έχουν ζωτική σημασία για τον καθένα.

Μόνον αυτό. Τίποτε άλλο. Φυσικά και το σύννεφο είναι ασφαλές, φυσικά και είναι εύκολο και προσβάσιμο από παντού (και από όλους δυστυχώς αρκεί αυτοί οι όλοι να γνωρίζουν πως να έχουν πρόσβαση η ακόμη χειρότερα οι κάτοχοι του σύννεφου) που είναι και το μεγαλύτερο προσόν του. 

Δεν το αγνοώ λοιπόν. Αντιθέτως το χρησιμοποιώ σε πολλούς τομείς και είναι πολύ χρήσιμο. Για τα αρχεία όμως μεγάλης σημασία για μένα δεν θα το χρησιμοποιήσω ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.

18 ώρες πριν, Retromaniac είπε

Πρέπει να γράφεις σε όλα τα θέματα μια άποψη που φανερώνει ότι δεν έχεις καμία σχέση με το αντικείμενο; Δεν καταλαβαίνω γιατί. Απλά για να.δειξεις ότι έχεις άποψη; Για να βρεις και κάποιον άλλο που δεν έχει ιδέα και να σου κάνει like;

Το ποιος μαζεύει Like καλέ μου αυτό είναι ξεκάθαρο :D

Επίσης δεν ξέρω και αν διάβασες το άρθρο γιατί στην ουσία σου παίρνει αυτόματα backup και μάλιστα με versioning, απομακρυσμενο γεωγραφικα και full disaster recovery. Το οποίο γίνεται σε φυσικα μεσα, γιατί και το cloud φυσικά μέσα είναι. Δεν είναι σύννεφα. Μεταφορικά χρησιμοποιείτε. :P

Το διάβασα το άρθρο και παρακολουθώ τα δρώμενα και δεν περιμένω να τα διαβάσω σαν είδηση. Οτιδήποτε αποθηκεύεται στο σύννεφο και όχι σε φυσικό μέσο είναι σύννεφο. Για τους κατόχους του σύννεφου είναι φυσικό μέσο. Όχι για εμάς που αποθηκεύουμε σε αυτό. Και φυσικά δεν είναι στον ουρανό αν αυτό περνάει από το μυαλό σου έστω και αν το ξεκαθαρίζεις:D

Για να κάνεις το αντίστοιχο θα πρέπει να έχεις δύο servers 24/7 σε 2 σπίτια και να συνδέσεις όλες τις συσκευές σου να κάνουν backup αυτόματα εκεί, κινητά, laptops, και sync μεταξύ των server. Το οποίο να σε δω πως θα το κάνεις με το upload που έχει το consumer internet. Και σε αυτό βάλε και ένα τρόπο να κάνεις versioning γιατί αλλιώς αν κάνεις sync χαλσμενα data, τον ήπιες.

Αν όλα λειτουργούσαν τέλεια τότε ίσως εδώ θα συμφωνούσα μαζί σου. Όμως τίποτε δεν λειτουργεί τέλεια (εξού και η αναβάθμιση και οι άπειρες αναβαθμίσεις που γίνονται στα λογισμικά).

Και όλα αυτά με μειωμένο functionality. Ποτέ δεν θα μπορέσεις να έχεις το επίπεδο ασφάλειας σε physical και digital ούτε τις ευκολιες sharing ,και ταχύτητας πρόσβασης.

Για μένα η σιγουριά  η ταχύτητα και τα προσωπικά δεδομένα είναι το functionality (εδώ να ξεκαθαρίσω ότι μιλάω για αυστηρά προσωπικά δεδομένα με περιεχόμενο που αφορά οικογένεια και εργασία να μην παρεξηγηθώ μιας και δεν με ενοχλεί να με παρακολουθούν κάμερες στο δρόμο η να γράφω ποιος είμαι ακριβώς σε φόρουμ η μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Το να κάνω share οτιδήποτε χρήσιμο υπάρχουν χίλιοι 2 τρόποι και υπηρεσίες. Το επίπεδο ασφάλειας εξαρτάτε από τις γνώσεις του καθενός. Αν προσέχεις όσο πρέπει έχεις. Απλό και σοφό κατά την γνώμη μου.

Εγώ δεν έχω cloud, ένα Nas έχω με raid mirror και backup σε τρίτο σκληρό, αλλά καταλαβαίνω πόσο μειονεκτεί η λυση έναντι του cloud. Αρκεί ένα κλέφτης να μου κλέψει τον Nas ή ένα ransomware να μου τα κλειδώσει.

Χρησιμοποιείς ακόμη mirror? Παραείσαι retroμάνιακ! :D Πάντως απορώ αφού το υποστηρίζεις τόσο και έχεις και φυσικό backup μου την έπεσες τόσο χύμα για την άποψή μου... Περίεργα πράγματα...

Και στο κάτω κάτω αν κάποιος είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσει το cloud, για αυτόν είναι πολύ καλή προσθήκη για την ασφάλεια του. Το ότι δεν χρειάζεσαι εσύ το cloud δεν σημαίνει ότι για τους άλλους δεν είναι χρήσιμο. Άτοπη τελείως η σύγκριση που κανεις, την οποία έκανα και εγώ απλά για να καταλάβεις ότι ακόμη και έτσι καλύτερα στο cloud.

Εγώ λοιπόν σε ενημερώνω ότι το χρησιμοποιώ το cloud. Σε απλά πράγματα και δωρεάν. Δεν χρειάζεται να πληρώσω για να έχω μια υπηρεσία εφόσον μπορώ και προστατεύομαι από μόνος μου. Εγώ αυτό που ξεκαθάρισα είναι {σκεπτόμενος πάντα ότι απευθύνομαι σε αυτόν που γνωρίζει εννοείται) ότι το φυσικό μέσο αποθήκευσης όπως σωστά κάνεις και έχεις και εσύ είναι το καλύτερο και για ζωτικής σημασίας αρχεία δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανένα σύννεφο (όχι γιατί θα βρέξει και δεν έχουμε ομπρέλα :D ... να κάνουμε και λίγη πλακίτσα ε?) παρά μόνον το φυσικό και να ξέρουμε πως να το λειτουργούμε σωστά.

Και μην μου πεις πάλι ότι παρακολουθούμε τι κάνεις. Όταν μπαίνεις πρώτος πρώτος και γράφεις τέτοια, δύσκολα να τα χάσει κάνεις.

Για σένα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι πλέον δεν πρόκειται να χάσεις τίποτε από αυτά που γράφω. Σου έχω γίνει έμμονη ιδέα πλέον :D :D :D

Υγ. copy/paste η λύση που προτείνετε. Γελάνε και οι πέτρες.

Εσύ αδερφέ να χαμογελάς στην ζωή σου και όχι οι πέτρες. Αν σε έκανε να γελάσεις χαίρομαι που βοήθησα !

Ευχαριστώ τους διαχειριστές για την άψογη δουλειά που κάνουν.

Και πάλι Χριστός Ανέστη με υγεία και αγάπη για όλους μας!

Δημοσ.

Απίστευτος. Για άλλη μια φορά ζήτησες από τους διαχειριστές να σβήσουν τα.μηνυματα σου, που σε εκθέτουν. Και προσπάθησες αυτήν την φορά να φανείς διαλεκτικός, αντί για κομπλεξικος όπως πριν, που υποτίθεται δεν θα έμπαινες στο κόπο καν να διαβάσεις τι σου απαντησα. Να ξέρεις ότι αυτό το κόλπο δεν θα πιάνει συνέχεια.

• Like 2
Δημοσ.

Τεράστιο value το Office365 χάρη στο στο 1ΤΒ storage. Όσο είχα 1Mbit upload ήταν λίγο πολύ αργό το sync των αρχείων. Τώρα με σύνδεση 100/10 και πραγματικό upload 1.2 MBytes το δευτερόλεπτο όλα είναι πολύ καλύτερα.

Άμα η Microsoft δώσει και τη δυνατότητα να προσθέτουμε όποιο folder θέλουμε στο OneDrive με δεξί click, θα είναι απόλυτα ολοκληρωμένη υπηρεσία.

• Like 2
Δημοσ.
1 ώρα πριν, imvrios είπε

Τεράστιο value το Office365 χάρη στο στο 1ΤΒ storage. Όσο είχα 1Mbit upload ήταν λίγο πολύ αργό το sync των αρχείων. Τώρα με σύνδεση 100/10 και πραγματικό upload 1.2 MBytes το δευτερόλεπτο όλα είναι πολύ καλύτερα.

Άμα η Microsoft δώσει και τη δυνατότητα να προσθέτουμε όποιο folder θέλουμε στο OneDrive με δεξί click, θα είναι απόλυτα ολοκληρωμένη υπηρεσία.

Ακριβώς αυτό!!

+++++++

Δημοσ.

Σημαντική προσθήκη που έλειπε η αλήθεια είναι... Το DropBox έχει αυτή τη λειτουργία εδώ και καιρό. Για το ransomware όσο η Microsoft χρησιμοποιεί δικές της πλατφόρμες ασφάλειας (τύπου ForeFront) δεν θα δει προκοπή Οι λύσεις αυτές δεν σε εξασφαλίζουν αν έχεις κάνει εγκατάσταση το client στον υπολογιστή σου και κάνεις autosync, αφού το ransomware θα σε χτυπήσει εκεί και φυσικά στο PC δεν θα έχει rollback στα τοπικά αρχεία όταν αυτά μολυνθούν... Καλύτερα η Microsoft να συνεργαστεί με κάποιον 3rd party cloud security leader του είδους (π.χ. Symantec ThreatPulse ή ZScaler ZEN). Στο τέλος βέβαια ο χρήστης όπως και να χει θα είναι εκτεθειμένος σε zero-day exploits αφού συνήθως η default συμπεριφορά σε sandboxing solutions είναι να επιτρέπει στον 1ο χρήστη να κατεβάσει το άγνωστο αρχείο και στη συνέχεια μερικά λεπτά μετά αν βγει πόρισμα του sanboxing ότι ήταν malware να το μπλοκάρει για τους υπόλοιπους. Ελπίζω κάποια στιγμή να ασχοληθεί πιο σοβαρά η MS και να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι.

Για επιχειρήσεις πάντως υπάρχουν λύσεις για zero-day attacks (γενικά πάντα, όχι μόνο για cloud storage services) όπως π.χ. το FireGlass της Symantec που κάνει strip off κώδικα, scripts, macros, κλπ, κάνει render τη σελίδα ή το αρχείο, και μετά το δίνει στον client χωρίς να καταλάβει ο client το παραμικρό στην όλη φάση. Τέτοιες λύσεις (Web Isolation products) όμως θέλουν χρήμα, και λόγω υψηλών απαιτήσεω σε hardware, πρέπει η πολιτική ασφαλείας στο τι στέλνει η εταιρία σε αυτές να είναι εξαιρετικά επιλεκτική. π.χ. αν περάσει κάτι το URL Filtering σαν Unknown / Uncategorized, αν τα signatures είναι άγνωστα στο web traffic av scanner, αν φτάσει να πάει sandboxing και το αρχείο / σελίδα το έχει κάνεις request κάποιος με πολλά δικαιώματα ή κάποιος υψηλά ιστάμενος, τότε να στείλει το traffic στο Web Isolation. Αυτά τα προϊόντα είναι ίσως οι μόνες αξιόπιστες λύσεις για Zero-Day attacks από randomware etc αλλά είναι σχεδόν απλησίαστα σε τιμή για έναν απλό χρήστη...

• Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, Retromaniac είπε

Απίστευτος. Για άλλη μια φορά ζήτησες από τους διαχειριστές να σβήσουν τα.μηνυματα σου, που σε εκθέτουν. Και προσπάθησες αυτήν την φορά να φανείς διαλεκτικός, αντί για κομπλεξικος όπως πριν, που υποτίθεται δεν θα έμπαινες στο κόπο καν να διαβάσεις τι σου απαντησα. Να ξέρεις ότι αυτό το κόλπο δεν θα πιάνει συνέχεια.

Συνομοσιολογίες φίλε μου. Δεν ξέρω γιατί τόση επίθεση και γιατί με έχεις δει τόσο στραβά. Το ότι ζήτησα από τους διαχειριστές να σβήσουν τις βλακείες που γράφουμε το κάνω να παραμείνει το θέμα καθαρό και σε τάξη. Και το ζητάω πάντα δημόσια και δίχως αναφορά. Είπα ευχαριστώ γιατί απλά παρακολουθούν τις συζητήσεις όπως πρέπει να κάνει σωστά ένας διαχειριστής. Δεν κάνω κανένα κόλπο έχεις αχαλίνωτη φαντασία! Τι να πω. Και εγώ εκεί συνεχίζω να ασχολούμαι μαζί σου και πάλι από την αρχή. 

Ούτε τα πιστεύω μου δεν τηρώ με μερικούς. Θα σβήσω και την υπογραφή μου μάλλον γιατί ποιο πολύ την έχω εκεί να μου θυμίζει και όχι να συμβουλεύω τους άλλους. Αλλά που... τεσπά...

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ακόμα και έτσι backup σε ότι χρήσιμο, καμιά φορά την καταλαβαίνεις την ¨πατάτα" και αφού περάσουν 30 ημέρες που την έκανες, γιαυτό

game_of_thrones_data_loss_meme.jpg

Επεξ/σία από cpc464

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...