Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 λεπτά πριν, green gordon είπε

Λοιπον συμπτωματικα ειχα πριν απο λιγο καιρο τη συζητηση αυτη με ανθρωπο που ειναι καθηγητης εδω και καμια 20αρια χρονια σε γυμνασιο.

Κατα τη γνωμη του το ποσοστο των παιδιων που φαινεται οτι θα εχουν καποιες αξιες στη ζωη τους και θα γινουν (σωστοι ανθρωποι) ειναι ακριβως το ιδιο με πριν 20 χρονια.

Αν και αμφιλεγομενος χαρακτηρας δεν ειναι παπαρολογος οποτε σεβομαι την αποψη του.

Οσο για τη διαφωνια που offtopic εχει δημιουργηθει για μπασκετακια μεσημερι και παρταρες,ναι τα καναμε ολοι γιατι yolo sweet 16 κλπ αλλα οταν ερχεται η ωρα να κοιμαται το μωρο μας και να θελουμε ησυχια ολα αλλαζουν...κανει κυκλους η ζωη...

Εγω πχ αν ετρωγα παρατηρηση προσεχα να μην ξαναενοχλησω.

Συμφωνώ απόλυτα...

Και ξανά λέω όπως είπα και στην αρχή... μερικοί ξεχνάνε πως ήταν νέοι... με τα σωστά και τα λάθη που έχει αυτή η ηλικία... Όμως, θεωρώ ότι, το να κρίνεις αυστηρά μια γενιά που κάνει  τα ίδια με την δική σου... είναι το λιγότερο ανώριμο...

Επεξ/σία από AtiX
  • Απαντ. 93
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μια χαρά είναι οι νέες γενιές. Εγώ τους ζηλεύω σε πολλά θέματα. Κοπέλες απελευθερωμένες, πολλά μέσα ενημέρωσης, ιντερνετ και πολλά υλικά αγαθά (που τα θεωρούν δεδομένα). 

Μόνο αρνητικό είναι ότι τους έχουν περάσει την νοοτροπία ότι τις παλιότερες εποχές όλοι ήταν πλούσιοι , ότι ήρθαν τα μνημόνια, ο καπιταλισμός (ή οι ξένοι και οι πρόσφυγες κλπ) και μας κατέστρεψαν κλπ τέτοιες ανοησίες. Κρίμα σε μια κοινωνία με τόση ενημέρωση να  μην μπορούν να ανοίξουν ένα βιβλίο και να πρέπει να τα google-άρουν όλα.

Εγώ 38 είμαι και πρόλαβα ακόμη και ασπρόμαυρη τηλεόραση (για λίγα χρόνια βέβαια), μετά έγχρωμες τηλεοράσεις, λίγα κανάλια, λίγα υλικά αγαθά, αρκετός συντηρητισμός. Δεν μου λείπει καθόλου αυτός ο τρόπος ζωής!

Μέχρι το 1995-2000 έπρεπε να έχεις πολυ καλό μισθό για να μπορείς να έχεις πολυτέλειες. Υπολογιστές, παιχνιδομηχανές πολύ λίγοι είχαν γιατί οι τιμές ήταν πολλαπλάσιες σε σχέση με σήμερα.  Οι πιο πολλές οικογένειες είχαν 1 αυτοκίνητο για πολλά χρόνια. Τώρα όποια οικογένεια έχει μόνο 1 θεωρείται άπορη.

Ακόμη και σήμερα βλέπω παιδιά φίλων και γνωστών μου να έχουν ολόκληρα δωμάτια γεμάτα παιχνίδια, 50 barbie, 100 playmobil, πράγματα αδιανόητα σε παλιότερες εποχές.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Το ότι έχουμε γίνει απείθαρχοι γίνεται αντιληπτό από την έλλειψη κάθε μέτρου που εφαρμόζουμε στους εαυτούς μας και στις κοινωνίες μας.
Τουλάχιστον στις πιο πρωτόγονες κοινωνίες και πιο πρόσφατα στην Ελληνική ύπαιθρο στο χωριό, υπήρχε κάποιου είδους κοινωνικού ελέγχου σε περίπτωση που κάποιο μέλος παρεκτρεπόταν από τις κοινωνικές αντιλήψεις και συμπεριφορές περί σωστού. Δεν ήταν τέλειο σύστημα αλλά εάν υπήρχε κάποια παρεκτροπή έπεφτε και καμιά σφαλιάρα ή βουρδουλιά με την αποδοχή σχεδόν του συνόλου. 
Στις πόλεις η κατάσταση ξέφυγε, κανένας κοινωνικός έλεγχος ελευθερία-ασυδοσία γιατί την ελευθερία εάν δεν την προστατεύεις καταντά ασυδοσία, εφόσον η ελευθερία του ενός δεν ενδιαφέρει για την ελευθερία του άλλου και μόνο με την σύγκρουση και επικράτηση του ισχυροτέρου τελειώνει, δηλαδή ζούγκλα. 
Οι νόμοι φτιάχτηκαν για να υπηρετούν τους λίγους και να εφαρμόζονται στους πολλούς, πράγμα που δημιουργεί στρεβλώσεις στην λειτουργία του συνόλου της κοινωνίας.
Οι πλειονότητα των πολιτών στις πόλεις συμβιβάστηκαν και ήταν αυτές οι ομάδες ανθρώπων που έκαναν απογόνους, ελπίζοντας τα παιδιά τους να αναρριχηθούν κοινωνικά ώστε να βρεθούν κοντά και να επωφεληθούν μαζί με τους λίγους αφέντες τους, δημιουργώντας τις κοινωνίες που βλέπουμε σήμερα, για να το συνδέσω με την προηγούμενη τοποθέτησή μου  περί βιολογικής-κοινωνικής κατάπτωσης.
Με αυτήν την κοινωνική νοοτροπία  εγώ να και οι άλλοι να πάνε να .... είναι η αρχή της κοινωνικής αδικίας, της αναρχίας και τελικά της ατομικής και κοινωνικής απαξίωσης που τελικά οδηγεί στην κοινωνική κατάρρευση. 
Έτσι εξηγείται ο μη σεβασμός προς το άλλο άτομο. 

• Like 2
Δημοσ.
54 λεπτά πριν, GenesisX είπε

Μόνο αρνητικό είναι ότι τους έχουν περάσει την νοοτροπία ότι τις παλιότερες εποχές όλοι ήταν πλούσιοι 

για τον περισσότερο κόσμο έτσι ήταν

μιλάς για ένα αυτοκίνητο στα τέλη του '90 σοβαρά; σήμερα είναι πολυτέλεια το αυτοκίνητο γενικά 

από κονσόλες και παιχνίδια γινόταν χαμός, pc δεν ήταν τόσο ότι ήταν ακριβό, όσο ότι πολλοί δεν καταλάβαιναν γιατί πρέπει να έχουν 

Δημοσ.
3 hours ago, webparts said:

Και λιγη ταπεινοτητα,κατι που ο ελληνας δεν εχει.

Η ταπεινοτητα εχει περιπου μηδενικη σχεση με την εθνικοτητα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μια χαρα ειναι η καθε γενια, η καθε μια με τα καλα της και τα κακα της!! αλλα για την δικη μου γενια του 80s με αρχες 90s πιστευω οτι ειμασταν χειροτεροι σαν νεολαια, ποιο αρουγκανοι απο τα σημερινα παιδια και γενικα ποιο αμορφωτοι...τα σημερινα παιδια ειναι πιστευω ποιο openmind και γενικα ποιο διαβασμενα και μπορουν να κανουν θαυματα σε σχεσεις με εμας τοτε, αρκει να εχουν μια σωστη καθοδηγηση, αυτην που δεν ειχαμε εμεις δηλαδη......

Επεξ/σία από markoliaz
Επισκέπτης
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
30 λεπτά πριν, logistoulis είπε

για τον περισσότερο κόσμο έτσι ήταν

μιλάς για ένα αυτοκίνητο στα τέλη του '90 σοβαρά; σήμερα είναι πολυτέλεια το αυτοκίνητο γενικά 

από κονσόλες και παιχνίδια γινόταν χαμός, pc δεν ήταν τόσο ότι ήταν ακριβό, όσο ότι πολλοί δεν καταλάβαιναν γιατί πρέπει να έχουν 

Εποχές δραχμής ήταν πανάκριβα τα pc. Ακόμη και λίγο πριν μπούμε στο ευρώ (σε εποχές σύγκλισης με το ευρώ) ένα pc με PIII κόστιζε 500.000 δρχ. (=1500 ευρώ). Για δεκαετία 80 αρχές 90 άστο καλύτερα. Ηθελες πολλά μηνιάτικα για να αγοράσεις υπολογιστή.

Ακόμη και τις θεωρητικά καλές εποχές του ευρώ, ο βασικός μισθός (700 ευρώ) δεν αρκούσε για να ζήσεις. Ενα χαρτζιλίκι ήταν και τότε.

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.
11 ώρες πριν, NotAliki177 είπε

Κανείς δεν λέει αυτό, απλά η σημερινή νεολαία είναι γμστα λίγο χειρότερη. Από τα 12 ξεφεύγουν ξενυχτούν, καπνίζουν, βρίζουν κλπ. Δεν πρέπει να ρίχνουμε το φταίξιμο στους γονείς τους γιατί με την κρίση οι άνθρωποι δουλεύουν συνέχεια.

Kαλα γελαει ο κοσμος. Δεκαετια 90 αρχες να πηγαινες σε σχολειο να εβλεπες.

ΤΙ σχεση εχουν τωρα τα παιδια με εκεινη την αλητοφαση?

Προφανως και η τωρινη γενια ειναι καλυτερη. Αν και ισως δεν ειναι η σωστη φραση. Γιατι τοτε η μαγκια ηταν η τζινα τα φλαι και η αλητεια και τωρα ειναι ο κλαρινογαμπρισμος και το παντελονι στον αστραγαλο με το μαλι κιμ γιουν ουν. Μαλλον απλα εχει αλλαξει η μοδα.

Αλλα σε φαση αλητειας κτλ μερα με τη νυχτα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερη/χειρότερη γενιά αλλά σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Κυρίως η εξέλιξη της τεχνολογίας και του ίντερνετ. Ωστόσο υπάρχουν κάποια αρνητικά της παλιότερης τα οποία έχουμε καταλάβει. Όσο ήμουν μικρός άκουγα συνέχεια για το δημόσιο, "να μπεις στο δημόσιο", "να είσαι εξασφαλισμένος", "με αυτή τη σχολή  μπαίνεις πιο εύκολα στο δημόσιο", γενικά η κοινωνία τις τελευταίες 2 δεκαετίες πριν την κρίση ήταν δομημένη με ένα συγκεκριμένο mindset. Λόγω παγκοσμιοποίησης, ανοίγματος των συνόρων και τεχνολογίας ο τρόπος που λειτουργεί η κοινωνία μας έχει αλλάξει και επειδή στην Ελλάδα αλλάζει πιο αργά από ότι στην Ευρώπη αυτό μας έχει φέρει σε μειονεκτική θέση. Η Ελλάδα θα ήταν δύσκολο να αποκτήσει βιομηχανία, ωστόσο θα μπορούσε να αποκτήσει υπηρεσίες. Και εκεί μείναμε πίσω και μας έχουν ξεπεράσει Πολωνία, Εσθονία, Ρουμανία κλπ. Γενικά αργούμε πάρα πολύ να εκσυγχρονιστούμε και βλέπω ότι ενώ οι νέοι (όχι όλοι αλλά ένα ποσοστό) προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται γύρω μας στον κόσμο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι κολλημένοι σε εκείνο το παλιό, το ασφαλές, το "έλα μωρέ και τι έγινε", γενικά αλλάζουν πολύ δύσκολα και δε θέλουν να μάθουν, για αυτό η Ελλάδα είναι από τις πιο ηλεκτρονικά αναλφάβητες χώρες. Σε εμάς οι μεγάλοι δεν ασχολούνται "με τα κομπιούτερς" παρά μόνο τώρα τελευταία για να κάνουν facebook και οι γονείς μας. Πολλοί γονείς είναι πάρα πολύ κακοί, για παράδειγμα όταν πηγαίνουν για βαθμούς μαλώνουν τον καθηγητή για τον χαμηλό βαθμό αντί να μαλώνουν τα παιδιά τους. Γιατί προφανώς το παιδί τους είναι μια γλάστρα και πως να κοκορευτούν αν το παιδί τους βγάζει 12 στο σχολείο. Τέλος πάντων, η αλήθεια είναι μια, η γενιά μου και οι μικρότερες αυτή τη στιγμή πληρώνουν τα λάθη της παλιότερης γενιάς. Η νέα γενιά έχει επίσης αρνητικά, αλλά αυτά κυρίως αφορούν το ιντερνετ και τα σόσιαλ μίντια και την αποξένωση που υπάρχει τριγύρω όπως και την έλλειψη υπομονής επειδή έχουμε τα πάντα μέσα σε λίγα κλικς του πληκτρολογίου. Όσον αφορά το θέμα του τοπικ, ναι υπάρχει έλλειψη σεβασμού πολλές φορές στην εποχή μας που δεν υπήρχε παλιότερα, αλλά μαντέψτε αυτό είναι κάτι που τα παιδιά μαθαίνουν από τους γονείς τους, άρα κύριε που έφτιαξες το τόπικ φταίει η παλιότερη γενιά και οι γονείς των παιδιών για την έλλειψη σεβασμού που δείχνουν στους μεγαλύτερους και όχι τα ίδια τα παιδιά.

Επεξ/σία από Lelouch
Δημοσ.
12 ώρες πριν, Sheogorath είπε

Κατά την γνώμη μου, όλη η κοινωνία έχει πάρει την κατρακύλα, αλλά η νεότερη γενιά φαίνεται, ενώ οι άλλοι μιζέρια ζουν συνήθως σπίτι τους.

Κατι πρέπει να αλλάξει πάντως. Και σύντομα. Και μιλάω σαν εκπρόσωπος της νέας γενιάς, χωρίς να κάνω εγώ μλκιες (ή τα κοντινά μου άτομα), βλέπω που οδεύουμε...

Ίσως το πιο σωστό πράγμα που διάβασα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι άλλο. Ο κατήφορος και η έλλειψη σεβασμού είναι κάτι γενικό που αφορά όλους. Μέσα σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι νέοι.

• Like 1
Δημοσ.

Κατ' εμέ, η διαφορά έχει να κάνει με το ποιά είναι η αναλογία οικογένειας/υπόλοιποι πλην οικογενείας (σχολείο,φίλοι,κοινωνικά δίκτυα) που έρχεται σε επαφή και επηρεάζει το παιδί.

Από τη στιγμή που η αναλογία του 50-50, έχει φτάσει να γίνει 20-80 και το 80 επιτάσσει κάποιες συμπεριφορές, είναι λογικό να το βλέπουμε σε μεγαλύτερο βαθμό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, GenesisX είπε

Εποχές δραχμής ήταν πανάκριβα τα pc. Ακόμη και λίγο πριν μπούμε στο ευρώ (σε εποχές σύγκλισης με το ευρώ) ένα pc με PIII κόστιζε 500.000 δρχ. (=1500 ευρώ). Για δεκαετία 80 αρχές 90 άστο καλύτερα. Ηθελες πολλά μηνιάτικα για να αγοράσεις υπολογιστή.

Ακόμη και τις θεωρητικά καλές εποχές του ευρώ, ο βασικός μισθός (700 ευρώ) δεν αρκούσε για να ζήσεις. Ενα χαρτζιλίκι ήταν και τότε.

Θυμάμαι να έχει παρθεί p3 όταν ήταν high end στα 700 χιλιάρικα όλα μαζί

Και το αντίστοιχο mid to high pc που έχω τώρα μαζί με τα παρελκόμενα κάνει 2 χιλιάρικα

Τα ίδια πάνω κάτω (αν και ένα ακριβό high end pc σήμερα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα) αν μετατρέψουμε τα ευρω σε δραχμές, αλλά σήμερα τα 2 χιλιάρικα είναι πιο σπουδαίο πόσο σε σχέση με τότε

Επίσης μην κοιτάμε μόνο αυτά που είναι και περιττά, το φαγητό αυτή τη στιγμή κοστίζει αρκετά, ρευμα, καύσιμα.. 

Επίσης πιο παλιά δεν έπαιζε τόσο πολύ ο βασικός όπως σήμερα γιατί σε παρακαλαγαν σχεδόν να δουλέψεις, ενώ σήμερα παρακαλάς εσύ

Επεξ/σία από logistoulis
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, logistoulis είπε

αλλά σήμερα τα 2 χιλιάρικα είναι πιο σπουδαίο πόσο σε σχέση με τότε

what? 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, webparts είπε

what? 

2000€ σήμερα είναι πιο δύσκολο να βγουν σε σχέση με 700 χιλιάδες δραχμές στα '90s, τι το περίεργο λέω;

Δημοσ.
Μόλις τώρα, logistoulis είπε

2000€ σήμερα είναι πιο δύσκολο να βγουν σε σχέση με 700 χιλιάδες δραχμές στα '90s, τι το περίεργο λέω;

Λες 2 διαφορετικα πραματα,καθως η ζωη τωρα ειναι αρκετα πιο ακριβη.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...