Dimitrios51 Δημοσ. 19 Μαΐου 2018 Δημοσ. 19 Μαΐου 2018 Τόσος κόσμος έχει μπει φυλακή απο τα δάνεια και εσύ θα πας να πάρεις;
lak10 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 43 λεπτά πριν, divo είπε Να στα αναλυσω λοιπον ενα ενα με τη σειρα. Πρωτα απο ολα δε μιλάω για τα δάνεια κομπίνες στις επιχειρήσεις. Ο σωστός επιχειρηματίας ζητάει δάνειο για να ανοίξει ή να επεκτείνει μια επιχείρηση μετα απο επιχειρηματικό σχέδιο και business plan και η τραπεζα του το εγκρίνει ή οχι αναλογα με το ρισκο και τα δικα της στανταρ. Η πιστωτική και το οριο αυτης εγκρινεται με βαση τα προιγουμενα και τα σημερινα εισοδηματα σου και μονο. Αν υποθεσουμε οτι εγκρινεται ενα επιχηρηματικο και μια πιστωτικη ποιο απο τα δυο ειναι πιο πιθανο να μη πλειρωθει; Με βαση τις τραπεζες και τα στοιχεια που ειδες παραπανω αυτο που δεν θα πληρωθει ειναι η πιστωτικη και το καταναλωτικο. Δεν ειναι δυσκολο να το αντιληφθείς, αρκει να διαβασεις ποια ειναι τα κοκκινα δανεια που θελουν να αγορασουν τα ξενα funds. Παμε στο 2ο με τα νουμερα των οφειλετων. Τι σε κανει να πιστευεις οτι αυτοι τα 2 εκ. δεν ειχαν κανει πολυ καλα τον προγραμματισμο τους γι αυτο και χρωστανε και οχι οτι απλα εχασαν ας πουμε τη δουλεια τους οποτε δεν ειχαν εισοδημα για να πληρωσουν; τα στοιχεια γι αυτο μπήκαν για να δεις με νουμερα πλεον το παραπανω που γραφω οτι σημερα δεν μπορεις να προγραμματισεις πολλα πραγματα. Εσυ ας πουμε ξερεις αν αυριο θα εχεις δουλεια και ποσο θα παιρνεις; ή ακομα χειροτερα, ξερεις οτι δε θα συμβει κατι που να εχεις αμεση αναγκη αυτα που εχεις; Η πιστωτική είναι εργαλείο όντως συμφωνω αλλα οταν αυτη χρησιμοποιηται με συνεση και οταν πρεπει. Οπως αυτο που ειπε ο φίλος παραπανω για το αιρκοντισιον, το οποίο σε 2,3,4 αντε 6 μήνες θα το έχει ξοφλήσει. Και που σιγουρα θα ειναι μικροτερης αξιας απο το μηνιαιο εισοδημα του. Οι κακοπληρωτες αλήθεια πως τη γλίτωσαν δε μας λες κι εμάς μπας και γλιτώσουμε τίποτα; Οσο γι αυτο που λες οτι ειναι δυσκολο καποιος να μαζεψει χρηματα για τις αναγκες του δε μπορω να πω οτι το καταλαβα. Βασικα για ποιες αναγκες λες; Αληθεια εσενα ποια ειναι η ηλικια σου; Τα 71 ευρω δεν ειναι απλωμα αναλογα τςο εισοδημα σου, ιδιος αν εχεις εξασφαλισει το υπολοιπο ποσο σε μια στραβη. Πιστευεις ομως οτι αυτο κανουν ολοι; Ή μηπως βαζουν 71+20+35+80+120+15+50 και στο τελος καταλιγουν να ειναι ενας απο τα 2μιρια; γιατι εγω ξερω πολλους τετοιους......... Πρώτα απο ολα κακός δε σεβεσαι την αποψη του ασχετα αν συμφωνεις ή οχι. Μαλλον παιζουμε με τις λεξεις ή δε ξερουμε τι σημαινουν. Στα φορουμ ανταλασουν αποψεις δεν επιβαλουν. Συμφωνω οτι η καρτα και οχι συγκεκριμενα η πιστωτικη ειναι εργαλειο αλλα μονο αν ξερεις να τη χρησιμοποιεις. Σε διαφορετικη περιπτωση για μενα ειναι οτι χειροτερο. Εξηγησε μου κατι. Γιατι να παρω πιστωτικη με επιτοκιο απο 15% εως 19.5% και να μη κανω υπεραναληψη στη καρτα μου με επιτοκιο 12% εως 14%; σαφως και γινεται αυτο που αναφερεις και εγω εχει χρειαστει να βαλω δοσεις παραλληλα με αυτες της τηλεορασης ποτε δεν ξεφυγα ομως. Τωρα το οτι υπαρχει κοσμος που ξεφευγει δεν κανει εμενα θυμα του υπερκαταναλωτισμου ουτε με κανει να απλωνομαι περα απο το παπλωμα Αυτο παλευω να εξηγησω. Αυτα ατομα δεν κανουν για πιστωτικη μονο μετρητα και ας φανε οσα εχουν. Τωρα αν στραφουν σε τοκογλυφους εκει ειναι αλλο εργο
th3ofilos Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 55 λεπτά πριν, divo είπε Πρώτα απο ολα κακός δε σεβεσαι την αποψη του ασχετα αν συμφωνεις ή οχι. Μαλλον παιζουμε με τις λεξεις ή δε ξερουμε τι σημαινουν. Στα φορουμ ανταλασουν αποψεις δεν επιβαλουν. Να σεβομαι την αποψη που λεει οτι η πιστωτικη θα με καταστρεψει ή επειδη εχω πιστωτικη ειμαι θυμα του καταλανωτισμου???? Παιζουμε με τις λεξεις?, τι ειναι αυτα που λετε ρε??? Το οτι εχω αναφερει οτι η πιστωτικη ειναι ενα εργαλειο στο χερι σου το εχεις δει ??? τι επιτοκια μου λες?? αμα θες εσυ να τραβηξεις κασερι απο πιστωτικη ή να αγοραζεις αβερτα εγω σου φταιω??? ρε θα μας τρελανεται τελειως???? 1 ώρα πριν, divo είπε Συμφωνω οτι η καρτα και οχι συγκεκριμενα η πιστωτικη ειναι εργαλειο αλλα μονο αν ξερεις να τη χρησιμοποιεις. Σε διαφορετικη περιπτωση για μενα ειναι οτι χειροτερο Εχεις καταλαβει οτι και εγω αυτο λεω τοση ωρα???
lak10 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 18 λεπτά πριν, divo είπε Παντως ξανασκεψου αυτο με τα επιτοκια υπεραναλυψης και πιστωτικής. Εκτός αν χρησιμοποιείς τις άτοκες δόσεις οπότε συμφωνώ απολυτα Το 90% των συναλλαγών μου με δόσεις είναι άτοκες. Στις πολύ λίγες εντοκες ο τόκος ήταν ένα ευρώ. Τον τόκο των δόσεων τον αποφασίζει ο έμπορος Με την τράπεζα
bill999r Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, divo είπε Αν υποθεσουμε οτι εγκρινεται ενα επιχηρηματικο και μια πιστωτικη ποιο απο τα δυο ειναι πιο πιθανο να μη πλειρωθει; Το επιχειρηματικό... Η πιστωτική αποκλείεται να μην πληρωθεί γιατί πλέον μόνο ακτινογραφία δεν σου ζητάνε. 8 ώρες πριν, divo είπε Τι σε κανει να πιστευεις οτι αυτοι τα 2 εκ. δεν ειχαν κανει πολυ καλα τον προγραμματισμο Δεν είπα ότι οι άνθρωποι δεν είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους ή ότι όλοι εξ αυτών δεν θέλουν να πληρώσουν αλλά όπως προείπα τα συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα εμπεριέχουν ρίσκο. Αγοράζεις χρήμα άμεσα ώστε να επιστρέψεις κεφάλαιο+ τόκο μακροπροθεσμα ... Κ η τράπεζα που σε δανείζει ρίσκο έχει (υποθετικά) αλλά φροντίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της ("πάλι υποθετικά) 8 ώρες πριν, divo είπε ι κακοπληρωτες αλήθεια πως τη γλίτωσαν δε μας λες κι εμάς μπας και γλιτώσουμε τίποτα Την γλύτωσαν διότι οι τράπεζες που όλοι μαζί πληρώνουμε δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Μοίραζαν χρήμα κ πιστωτικές άνευ εγγυήσεων με αποτέλεσμα όταν κάποιος δεν πλήρωνε δεν μπορούσαν να προβούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για να καλύψουν τη χασούρα.... Αν έχεις γνωστούς με κάρτες σίγουρα θα σου έχουν πει για πρόταση εξόφλησης κάποιας υπερφορτωμενης κάρτας σε τιμή ξεφτίλα. Αντίθετα για τα δάνεια κατοικίας είδες πόσο όμορφα προχωράνε σε κατασχέσεις....;;; 8 ώρες πριν, divo είπε Βασικα για ποιες αναγκες λες; Αληθεια εσενα ποια ειναι η ηλικια σου; Είμαι 30 με 2 παιδιά κ δουλεύω από τα 22 μου. Οι βασικές ανάγκες για μένα είναι μια στέγη κ τροφή. Τα υπόλοιπα είναι ποιότητα ζωής (βλ αυτοκίνητο που για μια οικογένεια είναι είδος πρώτης ανάγκης) Για μια οικογένεια λοιπόν με τους γονείς εργαζόμενους είναι αδύνατον να μαζέψεις όλα αυτά τα χρήματα που απαιτούνται. Για αυτοκίνητο πολύ δύσκολα, φαντάσου για σπίτι. Έτσι το έκαναν το σύστημα φίλε μου. Αναγκασμένος είσαι να δανειστείς. Και αναφέρομαι σε άτομα που δεν έχουν από πίσω οικογενειακή περιουσία ή γενικότερο οικονομικό support (βλ. Γονείς μου πλήρωσαν το σπίτι, το γάμο, το αμάξι, τη γέννα, τα βαφτίσια κτλ) Μιλάω για άτομα που προσπαθούν με τον μισθό τους να τα βγάλουν πέρα. 8 ώρες πριν, divo είπε ιατι να παρω πιστωτικη με επιτοκιο απο 15% εως 19.5% και να μη κανω υπεραναληψη στη καρτα μου με επιτοκιο 12% εως 14%; Υπεαναληψη δεν σου κάνει καμία τράπεζα πλέον κ ούτε καν για μικρά ποσά 2.000-3.000. Επιπλέον ούτε με την υπεραναληψη είσαι κερδισμένος γτ άπαξ κ καθυστερήσεις δόση την έκατσες (όπως κ με την πιστωτική) 8 ώρες πριν, divo είπε Στα φορουμ ανταλασουν αποψεις δεν επιβαλ Συμφωνώ κ επαυξάνω κ συγχώρεσε με αν κάπου ενόχλησε το ύφος μου. Επεξ/σία 20 Μαΐου 2018 από bill999r
Joshua21 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 35 λεπτά πριν, divo είπε Σε κάποιες καρτες που εχω, έχουν ποσά υπεραναληψης. Η μια στα 5000 και οι αλλες στα 3.500. Ναι και αυτες εχουν επιτόκιο αλλά είναι πιο χαμηλό από της πιστωτικής τουλάχιστον 2 με 3% Όταν λες "σε κάποιες κάρτες που έχω", εννοείς χρεωστικές? Αν ναι, τότε τη δυνατότητα υπερανάληψης στην προσφέρει ο καταθετικός λογαριασμός μισθοδοσίας που είναι συνδεδεμένη, και όχι η χρεωστική κάρτα. 50 λεπτά πριν, divo είπε Σημείωσε εδώ οτι πρώτα πληρώνουμε τοκους και το κεφάλαιο δανεισμού παραμένει. Αυτό πάλι δεν το καταλαβαίνω, τι σημαίνει πληρώνω τόκους και όχι κεφάλαιο? Ας πούμε πως δανείζεται κάποιος από την τράπεζα 1.000€ και επιτόκιο 12%, ακριβώς μετά από ένα μήνα θα χρωστάει στην τράπεζα 1.000€ + τόκους ενός μηνός(εντελώς μπακαλίστικα 10€) σύνολο 1.010€. Αν δώσει στην τράπεζα 10€ θα συνεχίσει να χρωστάει 1000€, 1.000€ θα συνεχίσουν να τοκίζονται, οπότε τι ακριβώς διαφορά θα κάνει αν τα 10€ που πλήρωσε τα έδωσε ως τόκους ή ως κεφάλαιο? Ή δώσε εσύ ένα δικό σου παράδειγμα αν το δικό μου δεν καλύπτει το point σου.
th3ofilos Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 11 ώρες πριν, divo είπε Επεσαν πολλες αγνωστες λεξεις μαζι; σεβασμος , επιτοκια; δε μου λες ρε (για να χρησιμοποιησω τη γλωσσα σου) μπας και εχεις κατα νου αν και ποσο επιτοκιο και οχι τοκο, εχει η πιστωτικη που εχεις; Και ενα περίεργο πράγμα...σε πολλές κάρτες σε συμφέρει να τραβήξεις ...κασέρι και να πληρώσεις μετρητά απο το να χρησιμοποιήσεις πιστωτική.....κοίτα να δεις επιστήμη Σε εσενα μιλαω ετσι, δεν ειναι ετσι η γλωσσα μου... Επιμενεις να μου λες για μετρητα και για επιτοκια... Και στα τετοια μου εμενα αν με συμφερει να τραβηξω κασερι, εμενα γιατι μου τα λες αυτα??? Το ρε θα ηταν το λιγοτερο αν συνομιλουσαμε με αυτα τα ασχετα που μου λες...
bill999r Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, divo είπε Σε λιγο καλυτερη κατασταση ομως μια και ειχαμε σπιτι απο τους δικους μας και αυτοκίνητο που ειχα πάρει εγω πριν παντρευτώ. Κ εγώ δεν παραπονιέμαι, ευτυχώς κ εγώ βρήκα μια καβατζα από τους δικούς μου, όπως κ η γυναίκα μου. Αλλά υπάρχουν κ οι περιπτώσεις που ξεκινάνε από το μηδέν κ οι προοπτικές δεν είναι οι ίδιες. 1 ώρα πριν, divo είπε Σε κάποιες καρτες που εχω, έχουν ποσά υπεραναληψης Αυτή η δυνατότητα μάλλον είναι κατάλοιπο (εννοώ ξέμεινε) από τις καλές εποχές. Σε αυτή τη φάση αν πας να ζητήσεις υπεραναληψη μάλλον θα σε κοιτάνε σαν εξωγήινο (μιλάω για νορμάλ εισοδήματα). 1 ώρα πριν, divo είπε στους διακανονισμους ηταν μερος ή ολόκληρο το ποσό απο τους τοκους που δεν ειχαν πληρωσει Σε δύο γνωστούς μου ο διακονονισμος είχε κ κεφάλαιο μέσα, κ μεγάλο ποσοστό μάλιστα γτ διαφορετικά η τράπεζα δεν θα έπαιρνε τίποτα... Κ ναι ήταν κακό διαχειριστές και κακόπληρωτες. 1 ώρα πριν, divo είπε Το κομματι με τις αποψεις στα φορουμ δε πηγενε σε σενα😐 Το ξέρω ότι δεν πήγαινε σε μένα αλλά κ εγώ μαζί με τους άλλους είχα ύφος κ το αναγνωρίζω. 1 ώρα πριν, divo είπε Γενικα ομως πιστευω οτι η εξυγίανση δε γινεται με δανεια και καρτες αλλα με ρευστο ή με ρευστο μεσω καρτας Δυστυχως επειδή έχουμε καπιταλιστικο σύστημα το οποίο κατεξοχήν βασίζεται στο δανεισμό κ τα δάνεια είναι ένα εργαλείο. Το πρόβλημα λύνεται με φθηνό χρήμα. Δηλαδή αν ο καθένας μας, όσοι δηλαδή εργάζονται κ έχουν τις προϋποθέσεις, είχε πρόσβαση σε φθηνό χρήμα τότε η οικονομία ίσως προχωρούσε λίγο πιο γρήγορα. (βλ. Χαμηλοτοκα στεγαστικά ώστε να πάρει μπροστά η οικοδομή) Τώρα εκεί που είναι τα επιτόκια κ οι προϋποθέσεις για δανεισμό απλά λιμναζουμε κ δεν πάμε πουθενά.
fingolfingr Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Εγώ από την άλλη δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η όλη συζήτηση. Ξεκινήσαμε με έναν που είναι 26 χρόνων και υποστηρίζει ότι έχει περιουσία μισό εκατομμύριο. Παρόλα αυτά πιστεύει ότι είναι financially οκ επειδή δεν έχει δανειστεί. Το μισό μύριο δεν το εβγαλε στα 26 του χρόνια. Μακάρι αλλά χλωμό. Τα πήρε από γονείς κλπ. Οπότε τι να λέμε; Κι εγώ μένω μόνο του από τα 18. Φοιτητής και μετά δουλειά. Αν είχαν λεφτά οι γονείς θα πήγαινα εξωτερικό. Δεν είχαν όμως. Από τα 22 δουλεύω και πληρώνω ενοίκια, φώτα, νερά, τηλεφωνά συν εξοδα διατροφής κλπ. Ο μισθός μου τότε μου επέτρεπε να βάζω λίγα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα. Τα έξοδα όμως ήταν προγραμματισμένα. Συγκεκριμένα. Μάζεψα κάποια χρήματα και πήρα ένα μεταχειρισμένο saxo. Δεν μου το έδωσε κανείς. Το αγόρασα. Λίγο αργότερα αρραβωνιάστηκα, μετακόμισα σε μεγαλύτερο σπίτι (για 2) αλλά μιας και δουλεύαμε και οι 2... ήταν οκ. Μέχρι εδώ όλα οκ. Ούτε δάνεια, ούτε πιστωτικές, ούτε δανεικά. Το 2010 ήρθε η ανεργία. Αρχή της κρίσης κλπ. Το πρωί συζητούσαμε να πάμε να παραγγείλουμε κρεβατοκάμαρα και σχεδιάζαμε τον γάμο. Το απόγευμα όλα αυτά ήταν όνειρα θερινής νυκτός. Στην Αθήνα ίσως να είχα επιλογές για κάτι άλλο. Στην πόλη που έμενα.... όχι. Βασικά όχι χωρίς γνωστό. Η γυναίκα επίσης είχε προβλήματα με την δουλειά οπότε δούλευε λιγότερες ώρες/μέρες. Το ποσό που είχα αποταμειεύσει (συν την αποζημίωση) άρχισε να φεύγει. Γρήγορα. Ένα χρόνο μετά βρήκα δουλειά Αθήνα. Η αδελφή του πατέρα μου μπορούσε να μας παραχωρήσει ένα σπίτι οπότε.... όλα καλά. Τα τελευταία λεφτά μας πήγαν στην μετακόμιση. Ένα χρόνο μετά είχαμε σταθεί πάλι στα πόδια μας, είχαμε κάποια χρήματα και κάναμε τον γάμο. Με τα λεφτά του γάμου πήρα ένα κρεβατοκάμαρα, ταξίδι μέλιτος και έμειναν αρκετά. Αμέσως μετά ήρθε η 1η εγκυμοσύνη. Πήρα ένα μεταχειρισμένο Astra. Όχι από βίτσιο. Για να είναι πιο ασφαλές για την οικογένεια. Ναι ήταν ανάγκη. 'Ένα σκασμό λεφτά για την γέννα. Ναι πήγαμε σε ιδιωτικό. Όχι επειδή περίσσευαν. Επειδή εκεί ήταν ο γιατρός που εμπιστευόμασταν. Λίγο μετά η 2η γέννα. Εκεί έφυγαν και τα υπόλοιπα "έτοιμα" με μία βοήθεια από γονείς. Η μεγάλη είναι 5 και η μικρή 3. Τα έξοδα ξεφυτρώνουν από το πουθενά. Έξοδα που σε βγάζουν κάθε μήνα από τον όποιο προγραμματισμό πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις. Σου λέει πχ ο παιδίατρος ότι πρέπει να γίνουν αιματολογικές στα παιδιά. 60€. Δεν θα τις κάνεις; Η μικρή χρειάζεται λογοθεραπεία. 150€/μήνα. Δεν θα την πας; Θα την πας και θα κάνεις το σκατό σου παξιμάδι. Οκ θα πάρεις ποσοστό πίσω από τον ΕΟΠΥΥ μετά από 6 μήνες αλλά.... πως θα τα δώσεις εξαρχής είναι το πρόβλημα. Οι γονείς είναι μακριά (400χλμ+) και ανίκανοι να βοηθήσουν οικονομικά. Οπότε.... θα μπεις στην διαδικασία του δανεισμού υποχρεωτικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στα 26 συνήθως τα πράγματα είναι εύκολα. Δεν έχεις συνήθως παιδιά. Οι περισσότεροι μένουν με τους δικούς τους ή σε σπίτι δίπλα στους δικούς τους (ταπεράκια κλπ). Οι υποχρεώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Μπορείς να κάνεις προγραμματισμό. Να ζήσει διαφορετικά. Ο φίλος που ήταν υπέρμαχος κατά των πιστωτικών δουλεύει και έχει και μια επιχείρηση. Πόσες ώρες αφιερώνει; Εγώ πχ αν μπορούσα θα δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όταν το έκανα όμως και έβγαζα περισσότερα άρχισαν τα παράπονα από τα παιδιά. Κάτι που έφερε διάφορα προβλήματα. Είναι εύκολο να μιλάς εκ του ασφαλούς (γιατί αυτό γινόταν) έχοντας διασφαλισμένη δουλειά και καβάτζα από πίσω από τους γονείς. Κανείς δεν θέλει να χρωστάει. Όντως κάποιοι δανείζονται χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο δανεισμός είναι μονόδρομος. 6
bill999r Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 19 λεπτά πριν, fingolfingr είπε Κανείς δεν θέλει να χρωστάει. Όντως κάποιοι δανείζονται χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο δανεισμός είναι μονόδρομος Νομιζω τα είπες όλα φίλε... 1
stefan123 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, fingolfingr είπε Εγώ από την άλλη δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει η όλη συζήτηση. Ξεκινήσαμε με έναν που είναι 26 χρόνων και υποστηρίζει ότι έχει περιουσία μισό εκατομμύριο. Παρόλα αυτά πιστεύει ότι είναι financially οκ επειδή δεν έχει δανειστεί. Το μισό μύριο δεν το εβγαλε στα 26 του χρόνια. Μακάρι αλλά χλωμό. Τα πήρε από γονείς κλπ. Οπότε τι να λέμε; Κι εγώ μένω μόνο του από τα 18. Φοιτητής και μετά δουλειά. Αν είχαν λεφτά οι γονείς θα πήγαινα εξωτερικό. Δεν είχαν όμως. Από τα 22 δουλεύω και πληρώνω ενοίκια, φώτα, νερά, τηλεφωνά συν εξοδα διατροφής κλπ. Ο μισθός μου τότε μου επέτρεπε να βάζω λίγα χρήματα στην άκρη κάθε μήνα. Τα έξοδα όμως ήταν προγραμματισμένα. Συγκεκριμένα. Μάζεψα κάποια χρήματα και πήρα ένα μεταχειρισμένο saxo. Δεν μου το έδωσε κανείς. Το αγόρασα. Λίγο αργότερα αρραβωνιάστηκα, μετακόμισα σε μεγαλύτερο σπίτι (για 2) αλλά μιας και δουλεύαμε και οι 2... ήταν οκ. Μέχρι εδώ όλα οκ. Ούτε δάνεια, ούτε πιστωτικές, ούτε δανεικά. Το 2010 ήρθε η ανεργία. Αρχή της κρίσης κλπ. Το πρωί συζητούσαμε να πάμε να παραγγείλουμε κρεβατοκάμαρα και σχεδιάζαμε τον γάμο. Το απόγευμα όλα αυτά ήταν όνειρα θερινής νυκτός. Στην Αθήνα ίσως να είχα επιλογές για κάτι άλλο. Στην πόλη που έμενα.... όχι. Βασικά όχι χωρίς γνωστό. Η γυναίκα επίσης είχε προβλήματα με την δουλειά οπότε δούλευε λιγότερες ώρες/μέρες. Το ποσό που είχα αποταμειεύσει (συν την αποζημίωση) άρχισε να φεύγει. Γρήγορα. Ένα χρόνο μετά βρήκα δουλειά Αθήνα. Η αδελφή του πατέρα μου μπορούσε να μας παραχωρήσει ένα σπίτι οπότε.... όλα καλά. Τα τελευταία λεφτά μας πήγαν στην μετακόμιση. Ένα χρόνο μετά είχαμε σταθεί πάλι στα πόδια μας, είχαμε κάποια χρήματα και κάναμε τον γάμο. Με τα λεφτά του γάμου πήρα ένα κρεβατοκάμαρα, ταξίδι μέλιτος και έμειναν αρκετά. Αμέσως μετά ήρθε η 1η εγκυμοσύνη. Πήρα ένα μεταχειρισμένο Astra. Όχι από βίτσιο. Για να είναι πιο ασφαλές για την οικογένεια. Ναι ήταν ανάγκη. 'Ένα σκασμό λεφτά για την γέννα. Ναι πήγαμε σε ιδιωτικό. Όχι επειδή περίσσευαν. Επειδή εκεί ήταν ο γιατρός που εμπιστευόμασταν. Λίγο μετά η 2η γέννα. Εκεί έφυγαν και τα υπόλοιπα "έτοιμα" με μία βοήθεια από γονείς. Η μεγάλη είναι 5 και η μικρή 3. Τα έξοδα ξεφυτρώνουν από το πουθενά. Έξοδα που σε βγάζουν κάθε μήνα από τον όποιο προγραμματισμό πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις. Σου λέει πχ ο παιδίατρος ότι πρέπει να γίνουν αιματολογικές στα παιδιά. 60€. Δεν θα τις κάνεις; Η μικρή χρειάζεται λογοθεραπεία. 150€/μήνα. Δεν θα την πας; Θα την πας και θα κάνεις το σκατό σου παξιμάδι. Οκ θα πάρεις ποσοστό πίσω από τον ΕΟΠΥΥ μετά από 6 μήνες αλλά.... πως θα τα δώσεις εξαρχής είναι το πρόβλημα. Οι γονείς είναι μακριά (400χλμ+) και ανίκανοι να βοηθήσουν οικονομικά. Οπότε.... θα μπεις στην διαδικασία του δανεισμού υποχρεωτικά. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στα 26 συνήθως τα πράγματα είναι εύκολα. Δεν έχεις συνήθως παιδιά. Οι περισσότεροι μένουν με τους δικούς τους ή σε σπίτι δίπλα στους δικούς τους (ταπεράκια κλπ). Οι υποχρεώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Μπορείς να κάνεις προγραμματισμό. Να ζήσει διαφορετικά. Ο φίλος που ήταν υπέρμαχος κατά των πιστωτικών δουλεύει και έχει και μια επιχείρηση. Πόσες ώρες αφιερώνει; Εγώ πχ αν μπορούσα θα δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όταν το έκανα όμως και έβγαζα περισσότερα άρχισαν τα παράπονα από τα παιδιά. Κάτι που έφερε διάφορα προβλήματα. Είναι εύκολο να μιλάς εκ του ασφαλούς (γιατί αυτό γινόταν) έχοντας διασφαλισμένη δουλειά και καβάτζα από πίσω από τους γονείς. Κανείς δεν θέλει να χρωστάει. Όντως κάποιοι δανείζονται χωρίς να σκέφτονται τις συνέπειες. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις που ο δανεισμός είναι μονόδρομος. Κοίταξε να δεις τι γίνεται όμως...Την οποία ασφάλεια που μιλάει ο καθένας την έχει χτίσει,με σωστή διαχείριση των πάντων και σωστό προγραμματισμό εκ των προτέρων κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις...εσύ μιλάς για επιλογές που προέκυψαν στην ζωή σου...Αν όμως έκανες άλλες επιλογές θα μπορούσες να μιλάς εκ του ασφαλούς τώρα;τροφή για σκέψη...
bill999r Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 13 λεπτά πριν, stefan123 είπε σωστό προγραμματισμό εκ των προτέρων Φίλε στην πραγματική ζωή αυτά δεν ισχύουν... Οσο κ να θες να προβλέψεις τις εξελίξεις μέντιουμ δεν γίνεσαι... Όλα είναι ρευστά κ προσαρμοζεσαι...
stefan123 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 8 λεπτά πριν, bill999r είπε Φίλε στην πραγματική ζωή αυτά δεν ισχύουν... Οσο κ να θες να προβλέψεις τις εξελίξεις μέντιουμ δεν γίνεσαι... Όλα είναι ρευστά κ προσαρμοζεσαι... Ενταξει μεχρι ένα βαθμό μπορείς να επηρεάσεις..πίστεψε με...
fingolfingr Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 1 ώρα πριν, stefan123 είπε Κοίταξε να δεις τι γίνεται όμως...Την οποία ασφάλεια που μιλάει ο καθένας την έχει χτίσει,με σωστή διαχείριση των πάντων και σωστό προγραμματισμό εκ των προτέρων κάνοντας τις ανάλογες κινήσεις...εσύ μιλάς για επιλογές που προέκυψαν στην ζωή σου...Αν όμως έκανες άλλες επιλογές θα μπορούσες να μιλάς εκ του ασφαλούς τώρα;τροφή για σκέψη... Όχι φίλε μου. Αν έχεις μισό μύριο από πίσω για ασφάλεια, οι πιθανότητες να την έχεις χτίσει εσύ την ασφάλεια είναι πολύ λίγες. Και ξαναλέω ότι κι εγώ στην ηλικια των 26 είχα χρήματα στην άκρη και έκανα προγραμματισμό. Έμενα μόνος μου. Ακόμα και όταν μετακόμισα με την γυναίκα, λίγο πολύ ο καθένας είχε υποχρεώσεις μόνο να συντηρήσει τον εαυτό του. Οπότε μπορούσες να προγραμματίσεις. Όταν όμως έχεις την υποχρεωση να "ταΐσεις" άλλα 3 άτομα.... τα πράγματα αλλάζουν και ο προγραμματισμός φεύγει από το παράθυρο. Είναι πολλές οι μεταβλητές. Πχ τώρα με η λογοθεραπεία πληρώνεται από τα λεφτά που είχαμε βάλει στην άκρη για να της πάρουμε κρεβάτι. Άλλο ένα μήνα θα πληρωθεί από εκεί. Μέχρι να μπουν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ κάπως θα τα βγάλουμε πέρα. Αν όμως προκύψει κάτι άλλο τότε απλά δεν θα μπορεί να γίνει. Για το κρεβάτι είχα\ πάρει μέτρα κλπ άλλα... δεν προλάβαμε να παραγγείλουμε. Ευτυχώς. Προφανώς τωρα κρεβάτι δεν θα πάρει. Αλλά πίστεψε με αν ο ξυλουργός έπαιρνε πιστωτική με δόσεις θα το έπαιρνα χθες. Τώρα θα μου πεις... γιατί δεν παίρνεις ένα από τα ικεα με την μισή τιμή.... Γιατί των ΙΚΕΑ θα πρέπει να το αλλάξω σε 3-4 χρόνια ενώ το άλλο θα το έχει για 20. Γιατί είναι μικρές και το κρεβάτι των ΙΚΕΑ το έχουν για πρωινό. Και γιατί η εγγύηση τους δεν καλύπτει κακή χρήση. Όσο για αυτούς που δεν σκέφτονται το αύριο.... έχω φίλο που χρωστούσε 2500€ σε πιστωτικές. Συν αρκετά σε τόκους. Κάποια περίοδο πριν 3-4 χρόνια τον πήρε η τράπεζα και τους είπε ότι αν εδινε 1000-1500€ (δεν θυμαμαι) μεσα σε μια βδομαδα θα εκλεινε όλο του το χρεος. Ετσι κι εγινε. Και εγώ βγήκα λαλακας που του ελεγα για χρόνια για τις πιστωτικες και αυτός δεν εμαθε τίποτα.
AristidisZ Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Δημοσ. 20 Μαΐου 2018 Στις 5/19/2018 στις 2:18 ΠΜ, opcorsa είπε 26 Και κάπου εδώ γράφεται η ιστορία του υπέρτατου trolloνήματος, από έναν 26χρονο που έχει μισό εκατομμύριο ακίνητη περιουσία (μεγειά του με χαρά του φυσικά, αλοίμονο) και συν τοις άλλοις, παλιά είχε και καλή δουλειά και έκανε τα γούστα του, αλλά πλέον επειδή δεν έχει τόσο καλή δουλειά πούλησε το opc corsa (σα να λέμε skyline και βάλε), γιατί μέστωσε το μυαλό του Βέβαια το φτωχό μυαλό του μέσου αναγνώστη λέει: 26 χρονών και ακίνητη περιουσία: τα βρήκα από τον μπαμπά μου 26 χρονών και είχα καλή δουλειά και έκοβα χρήμα: δούλεψα σαιζόν και μάζεψα καλό πακετάκι 26 χρονών και πλέον βγάζω αρκετά λιγότερα από τη δουλειά μου: σταμάτησα να δουλεύω σαιζόν και απλά κάνω μια δουλειά σαν τον περισσότερο κόσμο
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα