Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μπερδευομαστε νομιζω. Πουλαει κατι ενα καταστημα με αντιτιμο ενα ποσο σε ευρω. Εαν πληρωσεις με ευρω πρεπει να δεχθει. Αυτο ξερω. Δεν ειπα να ζηταει κατι αλλο για ανταλλαγμα και εσυ να πας με ευρω.

• Thanks 1
Δημοσ.

Σήμερα στη τράπεζα μπροστά από εμένα ήταν ένας κύριος και πήγε να καταθέσει 700 ευρώ σε μορφή 1 500 ευρού και 4 50 εύρων. Η ταμίας του συμπεριφέρθηκε σα να ήταν εγκληματίας όταν είδε το 500 εύρω, έβγαλε 4 φωτοτυπιες, δυο το πεντακοσάευρω μπροστά πίσω και άλλες δυο με τις δυο πλευρές της ταυτότητας του κυρίου. Μάλιστα ζήτησε από ένα άλλο συνάδελφο της να "εγκρίνει" τη κατάθεση του 500 εύρου.

Έκπληκτος κι' εγώ πίσω παρακολούθησα την 15 λέπτη διαδικασία.

Η αλήθεια είναι πως δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιου είδους χαρτονομίσματα, αλλά δε βρίσκω και τη χρηστικότητα τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που οι μισθοί είναι αρκετά μεγαλύτεροι.

• Sad 1
Δημοσ.

3 ώρες πριν, orck είπε

Τι; Σοβαρα δεν εχουν υποχρεωση να δεχθουν νομιμο χρημα; Δηλαδη τι, εχουν δικαιωμα να δεχονται οτι τους βολευει;

3 ώρες πριν, defacer είπε

Δεν είσασταν υποχρεωμένοι να το δεχτείτε, οπότε άσχετο το "θα έπρεπε". Αν η επιχείρηση θέλει, το κάνει.

Όπως λέει και ο orck, κανονικά έπρεπε να το δεχτούμε, και όντως το δεχτήκαμε μιας και όπως ανέφερα της δώσαμε 198 ευρώ ρέστα. Μας έφαγε όμως σχεδόν όλα τα λεφτά που είχαμε στο ταμείο για να δίνουμε ρέστα. Παρά τον κόσμο που δέχεται το μουσείο, δεν είμασταν συνηθισμένοι σε κάτι τέτοιο για να είχαμε προνοήσει από πριν μιας και το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που μας έφερναν ήταν 20ευρω, ούτε καν 50ευρώ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν μπερδευόμαστε καθόλου, απλά έχετε μείνει σ' αυτό που έχετε στο νου σας.

Αν ένα κατάστημα ήταν νομικά υποχρεωμένο να δεχτεί τα ευρώ που κουβαλάς, τότε:

- θα ήταν παράνομο να μη δεχτεί χαρτονόμισμα που π.χ. δεν πέρασε από έλεγχο γνησιότητας με στυλό ή οτιδήποτε (ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί αν ένα χαρτονόμισμα είναι πλαστό είναι η ΤτΕ)

- θα ήταν παράνομο να μη δέχεται χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, όπως κάνουν πολλά καταστήματα (και όχι μόνο στην Ελλάδα)

- θα ήταν παράνομο να... μην έχει ρέστα (εφόσον είναι υποχρεωμένος να δεχτεί διακοσάρικο, και να μη σε κλέψει, άρα πρακτικά είναι υποχρεωμένος να βρει ρέστα, καθώς δε νομίζω ότι υπάρχει κάπου νόμος που λέει πως συγκεκριμένα αν δεν έχεις ρέστα μπορείς να μη το δεχτείς)

- η κατάσταση θα ερχόταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία άλλων χωρών πάνω στο ίδιο αντικείμενο

Θεωρώ πιθανότερο το να κάνετε λάθος εσείς (δεν έχετε παραθέσει καμία πηγή, απλώς επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα) παρά να είναι παράνομες άπειρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που κάνουν τα παραπάνω, ή να είναι η νομοθεσία στην Ελλάδα τελείως διαφορετική από ότι στο εξωτερικό.

FYI https://en.m.wikipedia.org/wiki/Legal_tender#Eurozone

"The right, in many jurisdictions, of a trader to refuse to do business with any person, means a purchaser may not insist on making a purchase and so declaring a legal tender in law, as anything other than an offered payment for debts already incurred would not be effective."

Επεξ/σία από defacer
Δημοσ.

Για να ξεκαθαρισετε καποια πραγματα στο μυαλο σας:

Τα 500αρικα οι τραπεζες τα καταχωρουν για να ελεγξουν οτι δεν ειναι απο απαγωγη Παναγοπουλου,οποτε ναι,αντιμετωπιζουν οποιον το φερνει σαν εγκληματια.

Αν εχετε ψιλικατζιδικο και ερθει καποιος να κανει αγορα με 200αρικο και ανωθεν,νομικα δεν ειστε υποχρεωμενοι να το δεχτειτε.

Δημοσ.

Ξεκινήσατε ορισμένοι τα ίδια και τα ίδια...

Δηλαδή αν θέλετε να πάρετε ένα κουτί σπίρτα με 100ευρω από περίπτερο, και ο περιπτεράς αρνηθεί να σας πουλήσει τι θα κάνετε ακριβώς ;

Θα του φέρετε το ΣΔΟΕ ή την αστυνομία ;

Ήμαρτον μερικοί, δεν έχετε την παραμικρή λογική στα κεφάλια σας... 

• Like 1
Δημοσ.
27 λεπτά πριν, defacer είπε

Δεν μπερδευόμαστε καθόλου, απλά έχετε μείνει σ' αυτό που έχετε στο νου σας.

Αν ένα κατάστημα ήταν νομικά υποχρεωμένο να δεχτεί τα ευρώ που κουβαλάς, τότε:

- θα ήταν παράνομο να μη δεχτεί χαρτονόμισμα που π.χ. δεν πέρασε από έλεγχο γνησιότητας με στυλό ή οτιδήποτε (ο μόνος αρμόδιος να αποφανθεί αν ένα χαρτονόμισμα είναι πλαστό είναι η ΤτΕ)

- θα ήταν παράνομο να μη δέχεται χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας, όπως κάνουν πολλά καταστήματα (και όχι μόνο στην Ελλάδα)

- θα ήταν παράνομο να... μην έχει ρέστα (εφόσον είναι υποχρεωμένος να δεχτεί διακοσάρικο, και να μη σε κλέψει, άρα πρακτικά είναι υποχρεωμένος να βρει ρέστα, καθώς δε νομίζω ότι υπάρχει κάπου νόμος που λέει πως συγκεκριμένα αν δεν έχεις ρέστα μπορείς να μη το δεχτείς)

- η κατάσταση θα ερχόταν σε αντίθεση με τη νομοθεσία άλλων χωρών πάνω στο ίδιο αντικείμενο

Θεωρώ πιθανότερο το να κάνετε λάθος εσείς (δεν έχετε παραθέσει καμία πηγή, απλώς επαναλαμβάνετε το ίδιο πράγμα) παρά να είναι παράνομες άπειρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό που κάνουν τα παραπάνω, ή να είναι η νομοθεσία στην Ελλάδα τελείως διαφορετική από ότι στο εξωτερικό.

FYI https://en.m.wikipedia.org/wiki/Legal_tender#Eurozone

"The right, in many jurisdictions, of a trader to refuse to do business with any person, means a purchaser may not insist on making a purchase and so declaring a legal tender in law, as anything other than an offered payment for debts already incurred would not be effective."

Τι πηγή να παραθεσω; Να δείχνει ότι τα νόμισματα το οποία έχει εκδώσει η κεντρική τράπεζα είναι έγκυρα για συναλλαγές εντός των χώρων της ΕΕ;

Εαν δεν ισχύει αυτονόητα  αυτό τότε γιατί τα εκδίδουν; Για συλλεκτικός/διακοσμητικούς λόγους;

Σαν να μου λέει ένας ένθεος ότι από την στιγμή που δεν έχω προσκομίσει κάποια έρευνα που να δείχνει τη μη ύπαρξη θεού τότε αυτός υπάρχει.

Υγ δεν έχω δει ποτέ από κοντά 500ευρω. Μέχρι 200αρικο έφτασα.

Δημοσ.

Από τη στιγμή που δεν καταλαβαίνεις πόσα λογικά κενά έχει αυτό που λες, που δεν δοκιμάζεις καν να ακουμπήσεις τα επιχειρήματα μου, που δεν έχεις διαβάσει προφανώς αυτό που παρέθεσα, και που το μόνο που λες ξανά και ξανά είναι το μπακάλικο "Ε αφού είναι λεφτά πώς γίνεται να μην τα πάρουν" αγνοώντας τελείως ότι οι νόμοι δε δουλεύουν έτσι, άστο καλύτερα. Δε χρειάζεται να παιδευόμαστε.

Δημοσ.

Δεν είναι ελιτισμός, είναι κοινή λογική. Αν κάποιος έχει μάθει ότι το νορμάλ σε μια συζήτηση είναι να μην ακουμπάς αυτά που σου λένε και την αντίδραση σ'αυτό τη βαφτίζει ελιτισμό, not my problem really. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή παρέα με άλλους "ελιτιστές".

Δημοσ.
14 ώρες πριν, orck είπε

Τι; Σοβαρα δεν εχουν υποχρεωση να δεχθουν νομιμο χρημα; Δηλαδη τι, εχουν δικαιωμα να δεχονται οτι τους βολευει;

Σίγουρα μπορείς να αρνηθείς πληρωμή με πάρα πολλά κέρματα. Πιστεύω ότι έστω άτυπα μπορείς να αρνηθείς και πληρωμή κάτι κόστους 2€ με 200άρικο! Ας λέγατε ότι δεν έχετε ρέστα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στα διόδια πάντως της αττικής οδού (τουλάχιστον) γράφει φαρδιά πλατιά και επίσημα ότι δέχονται μόνο μέχρι 50ρικο.

Όσο για τα 500ρικα, πριν 2 χρόνια περίπου χρειάστηκε να καταθέσω ένα και το έκανα σε ΑΤΜ που παίρνει μετρητά (όχι με φάκελο). Μια χαρά το κατάπιε και απέφυγα την κολονοσκόπηση από τους ταμίες.

Επεξ/σία από mezger
Δημοσ.

Το 500αρικο πρεπει να καταργηθει γιατι τα εχουν κυριως απατεωνες εμποροι ναρκωτικων κτλ λαμογια που κατακλεβουν το κρατος. 

Καποια στιγμη ελπιζω να καταργηθουν τα παντα και να γινονται ολα με καρτα. Μονο ετσι θα γινει δουλεια αλλιως μια ζωη στα μνημονια θα ειμαστε με δισεκατομμύρια φοροδιαφυγη καθε χρονο. Κοψτε τελειως τα χρηματα σε χαρτι/κερματα ολα να γινονται μονο μεσω καρτας και τραπεζας να φαινονται τα παντα. 

Στις 9/7/2018 στις 11:08 ΜΜ, Βασίλης_29 είπε

Το πιθανότερο σε 15 χρόνια είναι να χρειάζεσαι κάρτα για όλες τις αγορές από 1 cent και πάνω.

Μακαρι αδερφε.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, mezger είπε

Στα διόδια πάντως της αττικής οδού (τουλάχιστον) γράφει φαρδιά πλατιά και επίσημα ότι δέχονται μόνο μέχρι 50ρικο.

Όσο για τα 500ρικα, πριν 2 χρόνια περίπου χρειάστηκε να καταθέσω ένα και το έκανα σε ΑΤΜ που παίρνει μετρητά (όχι με φάκελο). Μια χαρά το κατάπιε και απέφυγα την κολονοσκόπηση από τους ταμίες.

Εγώ είχα δύο κρυμμένα για ώρα ανάγκης και πριν 1 χρόνο περίπου που λέγανε ότι θα καταργηθούν τα πήγα τράπεζα και τα έκανε λιανά.Δεν μου είπαν τίποτε.

Τελικά βλακεία έκανα γιατί ήδη τα έχω φάει ενώ αν τα είχα 500άρικα μπορεί να τα είχα στην καβάντζα ακόμη.:D

• Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, Heybro είπε

Καποια στιγμη ελπιζω να καταργηθουν τα παντα και να γινονται ολα με καρτα. Μονο ετσι θα γινει δουλεια αλλιως μια ζωη στα μνημονια θα ειμαστε με δισεκατομμύρια φοροδιαφυγη καθε χρονο. Κοψτε τελειως τα χρηματα σε χαρτι/κερματα ολα να γινονται μονο μεσω καρτας και τραπεζας να φαινονται τα παντα. 

Στις 9/7/2018 στις 11:08 ΜΜ, Βασίλης_29 είπε

Είναι που είναι ουσιαστικά ένα λογιστικό πανηγύρι το θέμα χρήματος (σε μακροοιοκονομικό επίπεδο εννοώ), εσύ προτείνεις και την πλήρη κατάργησή του...

Σε διαβεβαιώ ότι αν κάποια στιγμή πει κάποιος έστω και για αστείο ότι καταργείται το φυσικό χρήμα, θα καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία σε χρόνο dt 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...