mindreader Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Τι θέμα κι αυτό! Δεν θα το κρύψω, απεχθάνομαι την ηλιοθεραπεία και προσεχω πολυ την ηλιακη εκθεση, αν και στην Ελλαδα ειναι σχετικα δυσκολο. Θεωρώ ότι ζουμε σε μια χωρα με ηλιοφάνεια 300+ μερες το χρονο, οποτε παιρνω ετσι κι αλλιως την απαιτουμενη ηλιακη εκθεση για το καλο του οργανισμου μου, βιταμινη D κλπ. Δεν ζω σε βορεια χωρα, που αν βρουν ευκαιρια για ηλιο δεν την αφηνουν να χαθει, γιατι που θα τον ξαναβρουν... Απο εκει και περα, η εκθεση στον ηλιο με κουραζει, με κανει να νιωθω επειτα απο καποια ωρα οτι χανω δυναμεις, και γενικα με ρίχνει. Απο την αλλη, ολες οι αποψεις σεβαστες, βλεπεις και κοσμο να απολαμβανει τον ηλιο, ή να δείχνει οτι απολαμβανει τον ηλιο, πραγματικα με απιστευτους τροπους. Εγω μπορει να κανω μια ωρα πραγματικο μπανιο στη θάλασσα, και την αλλη μια ωρα που καθομαι εκτος στο παραλιακο μαγαζι να χαλαρωσω και να πιω τον καφε μου να νιωθω και τυψεις που δεν εκανα περισσοτερη ωρα μπανιο, κι απο την αλλη εχεις άλλους ή μαλλον για να ειμαι σωστος 'άλλες', που μπαινουν ενα λεπτο στη θαλασσα, και αμεσως βγαινουν να ξεροψηθουν για 2-3 ωρες! Και δωστου λαδια, και δωστου να παρουμε χρωμα απο ολες τις πλευρες, και να με το μπικινι, κλπ κλπ κλπ 'να παμε στη θαλασσα να δροσιστουμε' σου λενε μετα... Δικαιωμα τους ειναι, αλλα αναρωτιεμαι αν εχουν ακουσει ποτε για φωτογηρανση, για μελατονινη, ακομη δε και για καρκινο του δερματος κλπ. Ψιλα γραμματα, σωστα; Αμα δεν ψησεις το κορμι για να δειχνεις στην παρεα οτι 'να κι εγω, πηγα για μπανια/διακοπες', που πας; Ποια υγεια θα πει καποιος, οταν η οποια x μπορει να καπνιζει σαν φουγαρο και να πινει τα ποτά; Επισης οι νεοτεροι, να ξερουν οτι δεν θα ειναι παντα νεοι, και οτι με κακο τροπο ζωης, θα γερασουν πριν την ωρα τους...ηλικιακα μπορει να ειναι 30 σε λιγα χρονια, και σωματικα να ειναι 40...ας ρωτησουν και κανενα γιατρο, ετσι κι αλλιως αυτες τις πορτες ολοι θα τις περασουν αργα ή γρηγορα...περι 'βιολογικης ηλικιας'.... Το αντηλιακο προστατευει, αλλα δεν ειναι και πανακεια.... Αμα το ξεφτιλιζει καποιος, μετα μην απορει που σε λιγα χρονια θα του ερθει ο λογαριασμος...και μακαρι να επιδιορθωνονται τα πραγματα, αλλα με την υγεια δεν παιζουν... Εχω καλο μου φιλο, που δεν ηταν πολυ προσεκτικος με το θεμα ηλιος. Και δυστυχως γι'αυτον, ηταν και ξανθος, γαλανος, ανοιχτοχρωμος. Ομαδα υψηλου κινδυνου. Την πατησε. Επειτα απο καποια συμπτωματα στο δερμα, αφου πηγε σε δερματολογο του ειπε 'φιλε μου, ως εδω με τον ηλιο, οι αποθηκες του οργανισμου σου σε μελατονινη, εχουν αδειασει, δεν υπαρχει αλλη ανοχη!'. Τωρα πρεπει να αποφευγει τον ηλιο σχεδον ολοσχερως, διαφορετικα το προβλημα του μπορει να εχει απροσδιοριστες επιπτωσεις... Ενα κορμι εχει ο καθενας. Αλλος το προφυλασσει -στο μετρο του δυνατου- απο την ηλιακη εκθεση, αλλοι το ψηνουν και το τηγανιζουν μεχρι τελικης πτωσεως. Ο καθενας κανει τις επιλογες του σε αυτη τη ζωη. Η συζητηση ανοιχτη, για αναλυση και προβληματισμο. Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2018 από mindreader
zio10 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Πιστεύω ότι η προσεκτική έκθεση ατον ήλιο είναι ωφέλιμη. (Αν και προσωπικά στη θάλασσα πχ προτιμώ να κάθομαι στη σκιά). Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2018 από zio10 1
logistoulis Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) 27 λεπτά πριν, mindreader είπε Απο εκει και περα, η εκθεση στον ηλιο με κουραζει, με κανει να νιωθω επειτα απο καποια ωρα οτι χανω δυναμεις, και γενικα με ρίχνει. εγώ από την άλλη νιώθω σαν ηλιακό πάνελ που φορτίζει ακόμα και το χειμώνα όταν βρω ευκαιρία για ήλιο δεν θα την αφήσω να πάει χαμένη θα κάτσω να λιαστώ, αν περάσουν μέρες χωρίς να έρθω σε επαφή με ήλιο αρχίζει η καταθλιψάρα από την άλλη και ο ήλιος με υπερβολές φυσικά και δεν είναι κάτι καλό, προσωπικά αν μιλάμε για θάλασσα σχεδόν πάντοτε παίζω ομπρελίτσα (εκτός αν πάω σε τίποτα βράχια παράξενα) , το θέμα του μαυρίσματος δεν με απασχολεί γιατί έτσι κι αλλιώς με τόσα μπάνια που κάνω γίνομαι σκατί στο τέλος δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμαστε και να προσπαθούμε σε 10 μέρες να μαζέψουμε όλο τον ήλιο της χρονιάς τώρα για γεράσματα κτλ ναι οκ φυσικά και παίζει αυτή η φάση και έχω δει ανθρώπους που από τον πολύ ήλιο έχουν σαφρακιάσει, από την άλλη όμως δεν θα κάτσω να το σκεφτώ και υπερβολικά ή να κάτσω να ανησυχήσω και ιδιαίτερα.. και φυσικά δεν μπορώ να ξέρω αν θα πάθω τίποτα στο μέλλον αλλά προς το παρόν ούτε καίγομαι ούτε γερνάω, το μόνο περίεργο που μου συμβαίνει τα καλοκαίρια είναι ότι ξανθαίνουν πολύ τα γένια μου και είμαι κάπως αξιοπερίεργος για αυτούς που με ξέρουν ειδικά Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2018 από logistoulis
NikosKallithea Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Μπορώ να ειμαι κάτω απο το ήλιο, απο την ανατολη εως την δύση Αρκεί μα υπάρχουν μπύρες και βότκες 1
phanispal Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 40 λεπτά πριν, mindreader είπε Θεωρώ ότι ζουμε σε μια χωρα με ηλιοφάνεια 300+ μερες το χρονο, οποτε παιρνω ετσι κι αλλιως την απαιτουμενηηλιακη εκθεση για το καλο του οργανισμου μου, βιταμινη D κλπ. Δεν ζω σε βορεια χωρα, που αν βρουν ευκαιρια για ηλιο δεν την αφηνουν να χαθει, γιατι που θα τον ξαναβρουν... http://www.in.gr/2016/06/23/health/health-news/elleipsi-bitaminis-d-exoyn-oi-ellines-ektos-eopyy-diagnwstiki-eksetasi/ http://www.ert.gr/eidiseis/mono-sto-ertgr/vitamini-d/ http://www.tovima.gr/science/article/?aid=976515 3
Whargoul Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 37 λεπτά πριν, mindreader είπε Θεωρώ ότι ζουμε σε μια χωρα με ηλιοφάνεια 300+ μερες το χρονο, οποτε παιρνω ετσι κι αλλιως την απαιτουμενηηλιακη εκθεση για το καλο του οργανισμου μου, βιταμινη D κλπ. Δεν ζω σε βορεια χωρα, που αν βρουν ευκαιρια για ηλιο δεν την αφηνουν να χαθει, γιατι που θα τον ξαναβρουν... Και οι κάτοικοι των ηλιόλουστων χωρών έχουν πρόβλημα με τη βιταμίνη D, γιατί αυτή για να σχηματιστεί από την χοληστερόλη χρειάζεται να εκτεθεί το δέρμα απευθείας σε ακτινοβολία UVB για καμιά ώρα , πράγμα το οποίο αποφεύγουν οι κάτοικοι είτε με τη χρήση αντηλιακών είτε αποφεύγοντας γενικά τον απευθείας ήλιο. 2
mindreader Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Νομιζω οτι καλο θα ειναι να βγαλουν συσκευες σαν ρολογακι, που να τις φοραμε συνεχεια και να μετραμε ποσο ηλιακη εκθεση δεχτηκαμε. Γιατι αξιζει να τονιστει, οτι ειναι αθροιστικη, στο περασμα του χρονου, στη ζωη μας. Και να ξερουμε αν πιασαμε τα ορια, ή οχι ακομη. Δυσκολη η ισορροπια ομως. Να ρισκαρω να με δει λιγο παραπανω ο ηλιος, με οτι βλαπτικο αυτο σημαινει (και τρυπα οζοντος κλπ) αλλα να ειμαι ok απο βιταμινη D, ή καλυτερα να φλερταρω με πιθανη ελλειψη αλλα ομως να εχω γλυτωσει απο αυτα που αποδεδειγμενα κανει κακό ο ηλιος; Δυστυχως δεν ειναι 'μετρησιμα' αυτα. Οποτε κανουμε εκτιμησεις. Η διαγνωστικη εξεταση που αναφερθηκε πιο πανω, σιγουρα βοηθαει. Αλλα στην Ελλαδα της κρισης, αμφιβαλλω ποιος θα δωσει χρηματα για να ανακαλυψει τα επιπεδα της βιταμινης D στον οργανισμο του...
Whargoul Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 (επεξεργασμένο) Δεν χρειάζεσαι ούτε μαραφέτια, ούτε ρολογάκια. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε μέσα από τις χιλιετίες με μια Α αντοχή στον ήλιο. Αν δεν πας να τηγανίζεσαι με τις ώρες μέσα στο μεσημέρι δεν θα πάθεις τίποτα από την ηλιακή έκθεση. Υπάρχει λόγος που νιώθεις ανυπόφορα μέσα στον ήλιο του μεσημεριού και δεν μπορείς να κάτσεις σε αυτόν πάνω από 5 λεπτά. Τώρα εάν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου με αντιηλικά, νερά, κρέμες, ανεμιστήρες κλπ για να "χαρείς" την θάλασσα και τον ήλιο του μεσημεριού, αλλού είναι το πρόβλημα και όχι του ήλιου. Επεξ/σία 6 Αυγούστου 2018 από Whargoul 1
mindreader Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Μέλος Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 5 λεπτά πριν, Whargoul είπε Δεν χρειάζεσαι ούτε μαραφέτια, ούτε ρολογάκια. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε μέσα από τις χιλιετίες με μια Α αντοχή στον ήλιο. Αν δεν πας να τηγανίζεσαι με τις ώρες μέσα στο μεσημέρι δεν θα πάθεις τίποτα από την ηλιακή έκθεση. Υπάρχει λόγος που νιώθεις ανυπόφορα μέσα στον ήλιο του μεσημεριού και δεν μπορείς να κάτσεις σε αυτόν πάνω από 5 λεπτά. Τώρα εάν κοροϊδεύεις τον εαυτό σου με αντιηλικά, νερά, κρέμες, ανεμιστήρες κλπ για να "χαρείς" την θάλασσα και τον ήλιο του μεσημεριού, αλλού είναι το πρόβλημα και όχι του ήλιου. Ακομη κι αν ειναι ετσι, σιγουρα δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι την ιδια ανοχη στον ηλιο, οπως και στο κρυο φυσικα.
Whargoul Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 1 λεπτό πριν, mindreader είπε Ακομη κι αν ειναι ετσι, σιγουρα δεν εχουν ολοι οι ανθρωποι την ιδια ανοχη στον ηλιο, οπως και στο κρυο φυσικα. Οπότε και πάλι θα είναι άχρηστο το μαραφέτι γιατί θα μετράς ένα νούμερο που είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ποιο καλά γνωρίζει ο οργανισμός σου τα όρια του παρά κάποιες γενικές μέσες τιμές που θα ακολουθάς τυφλά. Η λογική πάνω από όλα (και αυτό άμυνα του οργανισμού είναι που άρχισε όμως να εκφυλίζεται). Εάν είσαι σαν το γάλα και κάτσεις στον ήλιο 10 λεπτά θα κατακαείς εκτός εάν βάλεις αντηλιακό με δείκτη προστασίας 2175 αντί 30. Όποια προσπάθεια άμεσου "μαυρίσματος" είναι κακό του κεφαλιού σου. Κάποιος που εκτίθετε σταδιακά στον ήλιο από τον Μάιο και μαυρίζει φυσικά, έχει ήδη ανεβάσει άμυνες για τον ήλιο. Την θάλασσα μπορείς να τη χαρεί και η ώρα 10-11 το πρωί, και η ώρα 4-5 το απόγευμα κάποιος που δεν είναι συνηθισμένος στον ήλιο και θα πάει ένα διήμερο, ή εβδομάδα θάλασσα διακοπές. Επίσης δεν είναι αναγκαίο το μαύρισμα. Είναι μια σύγχρονη μ@λακία ένδειξης ομορφιάς, παρόμοια με το #ΠέσεαπτονΓκρεμόChallange.
vagos789 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Να ξερετε οτι τα αντιηλιακα κανουν απο λιγα εως τιποτα Βασικα ενυδατωνουν το δερμα Οσο μπορειτε αποφευγετε ηλιο 12.00-16.00 1
Whargoul Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 9 λεπτά πριν, vagos789 είπε Να ξερετε οτι τα αντιηλιακα κανουν απο λιγα εως τιποτα Βασικα ενυδατωνουν το δερμα Οσο μπορειτε αποφευγετε ηλιο 12.00-16.00 Προσωπικά διαφωνώ. Τα ανιτηλικά κάνουν αρκετά δουλειά και είναι αναγκαία ακόμα και σε καθημερινή χρήση φτάνει να χρησιμοποιούνται σωστά. Είναι ένα βοηθητικό φίλτρο, δεν είναι σκιά από 15πόντους σκυρόδεμα. Αν περιμένεις ότι ένα 15αρη αντηλιακό θα σε σώσει στο τρίωρο μαύρισμα στον ήλιο του κατακαλόκαιρου, χωρίς να έχεις μπεί στο ήλιο μέχρι τώρα, θα περιμένεις αρκετό καιρό. Αν βάλεις ένα 30-50 για να μπεις στην θάλασσα 15-20 λεπτά ή για να σε προστατέψει από τη σκεδαζόμενη ακτινοβολία κάτω απ την ομπρέλα, τότε θα δουλέψει σωστά,
NikosKallithea Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Μην λεμε διαφορα ανυπόστατα, τα αντηλιακά τα προτείνουν και οι γιατροί και μαλιστα εκτός της ηλιοθεραπείας υποχρεωτικά για κάποιες παθήσεις του δέματος.
Thaninho Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Κάντε ένα τεστ ντραιβ που λένε με ένα 20ρη αντιλαϊκό να δείτε ότι όντως δουλεύουν. Μελατονίνη είναι άλλο πραμα. Και εγώ όταν πάω θάλασσα μετά έχω τρελή κούραση πρέπει να κοιμηθώ κανα δυο ώρες
logistoulis Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 Δημοσ. 6 Αυγούστου 2018 ναι αλλά πριν κοιμηθείς ανοίγει και την όρεξη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα