Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 270
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Για προϊόντα που είναι ίδια η διαφορά στην τιμή μπορεί να προκύπτει από την εξασφαλισμένη πώληση μεγάλης ποσότητας που έχει ο παραγωγός στην περίπτωση της ετικέτας. Άρα δεν έχει να υπολογίσει κόστος διαφήμισης, προώθησης, χασούρα κλπ. Ξέρει ότι όσο βγάλει το έχει ήδη πουλήσει (και ενδεχομένως το έχει πληρωθεί κιόλας όπως έγραψε ο papoys) άρα τον παίρνει να μειώσει αρκετά την τιμή και να συνεχίσει να έχει κέρδος.

Το θέμα είναι κάνουμε μια λίστα με το ποια προϊόντα είναι ίδια! :D 

Επεξ/σία από zio10
  • Like 3
Δημοσ.

Θεωρώ πως πέρα από το πιο σάπιο είναι και το πιο ενδιαφέρον ολιγοπώλιο του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας σχεδόν τέλεια καθε τεχνική marketing και μελετώντας-αξιοποιώντας τη ψυχολογία του πελάτη - όχλου μεγιστοποιούν το κέρδος τους. Φυσικά μιλάω για τις πολυεθνικές διότι τα S/M όσο μεγάλα και αν είναι δεν κάνουν κουμάντο. Τα ιδιωτικής ετικέτας προϊόντα πιθανολογώ πως αν δεν ήταν εξαρχής ιδέα των πολυεθνικών ώστε να αντιμετωπίζουν τις εκάστοτε τοπικές διακυμάνσεις της αγοραστικής δύναμης, τις ενστερνίστηκαν αργότερα και τους έγιναν εξαιρετικό βοήθημα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως μια πολυεθνική τύπου P&G θα άφηνε κάποιο s/m να φέρνει αράδα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε χώμα τιμές χωρίς να το πολεμήσει λυσσαλέα. Για μένα παίζουν τρία τινά, α)τα ιδιωτικής ετικέτας παράγονται από τις ίδιες και χρησιμοποιούνται ως αντίβαρο, β) παράγονται από άλλες εταιρίες στις οποίες με πολύ ψάξιμο θα βρεις πάλι από πίσω τις πολυεθνικές, γ)ελέγχουν πλήρως τα ποσοστά των πωλήσεων. Γνωρίζω ότι σε αλυσίδα εστίασης της Θεσσαλονίκης (και μάλιστα όχι στις 2 κορυφαίες) για να βάλεις το προϊόν σου στη "βιτρίνα" τα σκας χοντρά. Φαντάζομαι αυτό γίνεται σε όλα τα s/m. Ο "κοτοπουλάς" έδινε σε εστιατόριο 3-4 τεμάχια στον υπεύθυνο για να μην αλλάξει προμηθευτή. Έτσι για δωράκι. Ας σκεφτούμε λίγο τι ποσά παίζονται σε μια βιομηχανία με τζίρους δις ευρώ στην μικρή Ελλαδίτσα και πόσα τρις παγκοσμίως. Και φυσικά μιλάμε για παίκτες παγκόσμιας εμβέλειας. Περιορίζονται και αυτές μερικές φορές λόγω ΕΕ αλλά αυτό είναι βελόνα στα άχυρα.

Στην Ελλάδα μπορεί να αγοράζεις κόλα του ΑΒ αλλά όταν πας Σόφια που έχει το λίτρο π.χ. 65λεπτά θα πάρεις χωρίς σκέψη την coca cola. Γιατί; Γιατί παίζεις safe. Διερωτάσαι αν η άλλη κόλα που έχει το βουλγαρικό s/m είναι καλή και μετά λες πόσο καλή να είναι μια κόλα με 60 λέβα πχ. Αφού έχω το ευρώ μου θα πάρω την coca cola. Εκεί η αγοραστική σου δύναμη είναι 1,4 Χ την εδώ. Στην Ελλάδα ψάχνεις εναλλακτικές όμως γιατί η αγοραστική σου δύναμη μειώθηκε. Αυτή είναι η μαγκιά της coca cola, της μεγαλύτερης κατ'εμε απάτης του πλανήτη. Τέλος, να θυμίσω πως τις παλιές καλές εποχές τα ιδιωτικής ετικέτας ήταν όλο το lidl από το οποίο ψώνιζαν σχεδόν αποκλειστικά οι μετανάστες. Πως άλλαξαν τα πράγματα όμως. 

Άσχετο αλλά το αναφέρω επειδή μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Στο μάθημα εξόρυξη δεδομένων, η καθηγήτρια μας είχε αναφέρει πως σύμφωνα με τα δεδομένα κάποιων s/m, όταν πουλούσαν πάνες σε προσφορά έφευγε μεγαλύτερη του σύνηθες ποσότητα μπίρας, αιτιολογώντας το πως ο μπαμπάς λόγω χρόνου και κόστους (λόγω του παιδιού προφανώς) περνάει περισσότερες ώρες στο σπίτι επομένως θα καταναλώσει περισσότερες μπίρες. Δεν εξακρίβωσα ποτέ αν ισχύει. 

• Like 3
Δημοσ.
On 21/08/2018 at 21:42, Backpacker said:

Τα μπαρίλα οντως ειναι με διαφορα τα καλυτερα απο ολα τα αλλα ομως η διαφορά τιμής τους ειναι χαώδης.

Αλλά κάτι "Μελισσα,Μισκο,ΑΒΕΖ" και ποσα αλλα που εχω δοκιμασει δεν ειναι κατι καλυτερο από τα ιδιωτικης ετικετας των Μασουτη-Lidl-ΑΒ . 

Τα Barilla είναι υπερεκτιμημένα. Στην Ιταλία δεν τα δίνουν ούτε στις γάτες. Εγώ το θεωρώ βέβαια υπερβολή αυτό και γενικά τα θεωρώ καλά. Στα επίπεδα της μισκο και της μέλισσας ωστόσο. Αν θες πραγματικά την κορυφαία ποιότητα πάρε από το ΑΒ τα de cecco. Είναι δίπλα τα λεφτά που ζητάνε αλλά θα με θυμηθείτε! 

Όσο αφορά αλλά ζυμαρικά ετικέτας σουπερμάρκετ θεωρώ καλά τα ζυμαρικά Αβ. Προσωπικά δεν τα ξεχωρίζω από μέλισσα ή Μισκο.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, bill999r είπε

Καθόλου απλή και καθόλου κερδοφόρα.... 

Καταλαβαίνεις ότι ο Lanike71 αναφέρεται στην ελληνική κ μόνο αγορά; 

Επίσης αναφέρεται στο ίδιο ποιοτικά προϊόν και για διάφορα της τάξης του  40%. 

Κάπου τα δύο προϊόντα διαφέρουν... 

Δεν γίνεται να είναι τα ίδια. 

Κ τα oem ανταλλακτικά πχ από τα ίδια εργοστάσια βγαίνουν με τις ίδιες προδιαγραφές ωστόσο δεν είναι το ίδιο ποιοτικά με τα original. 

Αυτά που είναι εξίσου ποιοτικά με τα original έχουν κ κοντινές τιμές. 

Υποθέτω ότι εμείς οι δύο ξέρουμε περισσότερα από τους υπευθύνους των οικονομικών τμημάτων; 😀

Το να έχει μεγάλο καθαρό κέρδος και να έχει το περιθώριο να πουλήσει (όπου θέλει) φτηνά, το σκέφτηκες;

Εγώ πάντως επιμένω ότι το μερίδιο αγοράς, έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο πέρα από το οικονομικό. Τι θέλω να πω; Αν πρόκειται να πουλήσω 10.000 τεμάχια προϊόντος Χ με συνολικό καθαρό κέρδος 10.000, ή 20.000 τεμάχια με καθαρό κέρδος 12.000, δηλαδή μόνο +2.000 για τα επόμενα 10.000, μάλλον θα επέλεγα το 2ο, όχι τόσο για τα +2.000, αλλά για το ποσοστό που εχω στην αγορά, που εν μέρει δείχνει και ποιότητα όπως και αποδοχή από τον καταναλωτή.

Πάντα υποθέτοντας, έτσι;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, bill999r είπε

Κ τα oem ανταλλακτικά πχ από τα ίδια εργοστάσια βγαίνουν με τις ίδιες προδιαγραφές ωστόσο δεν είναι το ίδιο ποιοτικά με τα original. 

Θα θέσω διαφορετικά το ερώτημα για τα original προιόντα που υποτίθεται είναι καλύτερα από τα ιδιωτικής ετικέτας.

Αν όντως αυτό συμβαίνει γιατί τότε οι εταιρείες ειδικά το τελευταίο καιρό βγάζουν συνεχώς προσφορές με εκπτώσεις 30 - 40 και 50% καθώς επίσης και πολύ συχνά (να μην  πω μόνιμα πλέον) πωλούν 1+1 προϊόν δώρο.Αν όντως το κόστος παραγωγής ήταν πολύ μεγάλο για αυτά δεν θα μπορούσαν να το κάνουν απλά γιατί δεν μπορούν να πουλάνε με ζημιά.

Μάλλον  μας δουλεύουν περί καλύτερης ποιότητας αυτών των προιόντων.

Επεξ/σία από papoys1
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, bill999r είπε

Ναι θα διαφέρουν λίγο. Δεν είναι ο ορισμός του price discrimination (το οποίο συχνά αναφέρεται σε απόλυτα ίδια προϊόντα/υπηρεσίες) αλλά η λογική παραμένει η ίδια. 

Δημοσ.

Καλησπέρα. Μπορεί να κάποιος να γράψει ποια επώνυμα κρύβονται πίσω απ τα ιδιωτικής ετικέτας; πχ διάβασα ότι τα γλυκανθη ταχινι είναι το Ολύμπος. Ξέρουμε άλλες αντίστοιχιες; 

• Like 1
Δημοσ.
24 λεπτά πριν, beatshooter είπε

Καλησπέρα. Μπορεί να κάποιος να γράψει ποια επώνυμα κρύβονται πίσω απ τα ιδιωτικής ετικέτας; πχ διάβασα ότι τα γλυκανθη ταχινι είναι το Ολύμπος. Ξέρουμε άλλες αντίστοιχιες; 

Κάποια μπορείς να τα βρεις από την επωνυμία ή την διεύθυνση που γράφουν στα στοιχεία πάνω στη συσκευασία.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, bill999r είπε

Πιστεύετε ότι μπορεί - αξίζει μία π.χ. γαλακτοβιομηχανία να επενδύσει σε διαφορετική γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ???

Κατά 99,9% ίδια είναι!

Κάποιος φίλος είπε ότι είχε ένα φίλο που δούλευε σε τέτοιο εργοστάσιο και δεν έτρωγε από εκεί, έχει μπει κάποιος σε ένα εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας?

Π.χ. στον Όλυμπο στα Τρίκαλα δουλεύουν φίλοι - γνωστοί μου, ντρέπεσαι να πατήσεις κάτω από την καθαριότητα και όλοι τα παιδιά λένε τα καλύτερα για τα προϊόντα που παράγουν!!!

Δημοσ.

Το πρόβειο γιαούρτι του lidl είναι από εβροφαρμα στον Έβρο (που σίγουρα το έχω δει από ΑΒ) με αισθητή διαφορά στην τιμή. Στη γεύση δεν έχω δει διάφορα και θεωρώ ότι είναι από τα ωραία πρόβεια που κυκλοφορούν ευρέως.

Πείτε και άλλα τέτοια παραδείγματα όσοι τα έχουν παρατηρήσει.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 21/8/2018 στις 10:21 ΜΜ, papoys1 είπε

Θα πω κάτι άλλο.

Πριν 5-6-7 χρόνια φρέσκο γάλα Δέλτα τιμή  γύρω στο 1,60 . Σήμερα το ίδιο γάλα 1.07 πολύ κοντά στα γάλατα ιδιωτικής ετικέτας.

Εσείς πιστεύεται ότι έριξε την ποιότητα και κατέβασε την τιμή;;;; Απλά αναγκάστηκε από τον συναγωνισμό.Το ίδιο συμβαίνει και με πολλά άλλα επώνυμα προιόντα που εγώ πιστεύω ότι έχουν ελάχιστες ή και καθόλου διαφορές από τα ιδιωτικής ετικέτας αφού στα ίδια εργοστάσια παράγονται.

Όντως αναγκαστηκε από τον ανταγωνισμό και η Δελτα και αλλοι. Αλλά η μείωση αυτή όμως δεν εγινε χανοντας απλά από την κερδοφορία της. Ενα πολύ μεγάλο μέρος της μείωσης περασε στους παραγωγους που τωρα πια πουλανε το ίδιο προϊόν για πολύ λιγότερα χρήμαρα.

Εντύπωση μου κανει ότι στα γιαννενα το γαλα δελτα είναι πιο φθηνό από εκείνο της Δωδωνης που φτιαχνεται διπλα.

Στις 22/8/2018 στις 5:43 ΜΜ, bill999r είπε

Με επιδόματα στο uk κ την βγάζουν μια χαρά... 

Μιλάμε για το uk οπου άνθρωποι που εργάζονται σε επιχειρήσεις με καλούς μισθούς μένουν δέκα-δεκα σε 20τμ;;;; 

Στο uk που φίλοι μου γιατροί ψάχνουν συγκατοίκους γτ δεν τα βγάζουν πέρα κ καθε σκ νοικιάζουν αμάξι επειδή δεν μπορούν να το συντηρησουν.... 

Στο uk έτσι;;;;;

UK δεν εχω πάει. Παρόλα αυτά εχω ενα πολύ καλό φίλο που πριν 2-3 χρόνια μετακομισε στο Sheffield. Πτυχία δεν εχει αλλα δεν φοβάται την δουλεια. Εδώ και κανενα χρόνο εχει ενα διπατο σπίτι με πίσω αυλή που μενει με την κοπελα του, εχει παρει ενα μεταχειρισμένο Golf και τα βγάζει περα μια χαρα. Οπότε μαλλον ..... uk δεν είναι μόνο το λονδίνο.

Σχετικά με τα μακαρόνια, προσωπικά παίρνω misko. Barilla εχω παρει λίγες φορές και αυτά σε προσφορές. Επειδή τα ζημαρικά τα φτιαχνουμε συνήθως με κρεμες κλπ.... δεν καταλαβα ιδιαιτερη διαφορά. Από γαλατα παίρνω Θες Γάλα. 1ον γιατί μου αρεσει (είναι καπως πιο "βαρύ¨) και 2ον γιατί είναι διαθεσιμο 24/7. Από εκεί όμως δεν παίρνω τα υπολοιπα γιατί τα βρίσκω αρκετα ακριβά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...