phanispal Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Το ζουμί είναι εδώ: 5 λεπτά πριν, vanni είπε Δηλαδή η φιλοσοφία είναι ότι ο εργαζόμενος έκανε το συγκεκριμένο δρομολόγιο όχι επειδή το ήθελε αυτός αλλά εξαιτίας της εργασίας του, όπως αναφέρεται και στον ορισμό του εργατικού ατυχήματος. Αλλά όλη η φάση είναι πιάσ' τ' αυγό και κούρευ' το.
Fortistis Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 (επεξεργασμένο) 30 λεπτά πριν, paylidis είπε Εν πάσει περίπτωση οτι είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα και ηθικό Για την δική σου ηθική, μπορεί. Δεν το γνωρίζω. Για των άλλων την ηθική δεν μπορείς να γνωρίζεις εσύ. Παρόλα αυτά, το "κράζω" βάσει των δικών μου (ελλιπών) γνώσεων (a.k.a. εξ ιδίων κρίνω τα αλλότρια) είναι μία πρακτική που συνήθως δεν είναι αποδεκτή. Σίγουρα δεν οδηγάς ταξί; 37 λεπτά πριν, phanispal είπε Φαντάζομαι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα εξετάζονται όλα τα στοιχεία και δε θα μπαγλαρώνουν απευθείας τον εργοδότη, αλλά μήπως γενικά ο νόμος είναι αρχαίος; Εάν δεν εξετάζουν όλα τα στοιχεία, τότε υπάρχει η πιθανότητα να δημιουργηθούν μεγάλα παρατράγουδα. Π.χ., τροχαίο ατύχημα όπου φταίει ο εργαζόμενος (εντός μίας ώρας κτλ). Τι γίνεται; Παραβλέπεται το γεγονός ότι φταίει ο εργαζόμενος και τα φορτώνουν όλα στον εργοδότη; Στο δικό μου μυαλό, αυτός ο νόμος είναι πολύ σωστός. Ο εργοδότης θα πρέπει να φροντίζει για την καλή κατάσταση των εργαζομένων του και να τον νοιάζει το πώς φεύγουν ή πώς πάνε στην δουλειά. Στην άποψή μου αυτή συνηγορούν και οι πάγιες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αναπτυγμένα κράτη, όπως αυτά της βόρειας Ευρώπης. Βάσει αυτών των πρακτικών, ο εργοδότης ενδιαφέρεται για την σωματική (π.χ. γυμναστική εάν κάνεις καθιστική εργασία) και ψυχική υγεία (π.χ. άγχος λόγω φόρτου εργασίας, μη δυνατότητα να έχεις ζωή λόγω ωρών εργασίας κτλ). Επεξ/σία 12 Σεπτεμβρίου 2018 από Fortistis 1
vagos789 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, Fortistis είπε άσει αυτών των πρακτικών, ο εργοδότης ενδιαφέρεται για την σωματική (π.χ. γυμναστική εάν κάνεις καθιστική εργασία) και ψυχική υγεία (π.χ. άγχος λόγω φόρτου εργασίας, μη δυνατότητα να έχεις ζωή λόγω ωρών εργασίας κτλ). Δυστυχως ειμαστε πολυ πισω σε αυτα Ειμαστε ακομα στην φαση οπου ο εργαζομενος δεν θελει να φορεσει κρανος στη μηχανη,δεν θελει να βαλει αρβυλες στην οικοδομη και δεν θελει να κανει ιατρικες εξετασεις
zio10 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιος νόμος και τον βρίσκω εντελώς άκυρο προσωπικά... ακόμα και να μου συνέβαινε κάτι μια ώρα μετά που σχόλασα πχ ούτε που θα σκεφτόμουν να διεκδικήσω κάτι από τον εργοδότη. Εργατικό ατύχημα για μένα σήμαινει ότι γίνεται στο χώρο εργασίας ή τουλάχιστον σε ωράριο εργασίας. 2 ώρες πριν, Curtis76 είπε Οτι προφανες θελει βλεπει ο καθενας ..... για μενα προφανες ειναι οτι ή εισαι εργοδοτης που νομιζει οτι δινει δουλεια ή εισαι εργατης που νομιζει οτι του δινουν ψωμι να φαει και ότι οτι εργαζεται..... τι δε καταλαβαινεις απο τον νομο δηλαδη...... εσυ δηλδη θες να οδηγησει και να τρακαρει γιατι εσκασε η μπαταρια του εταιρικου τηλεφωνου και μονο??? Αν δε μπορεις να σεβεσαι τον ts μη γραφεις ασε τους αλλους να βοηθησουν και προπατνως μην αγχωνεσαι Γιατί λες νομίζει ότι δίνει δουλειά; 1 1
fingolfingr Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 13 λεπτά πριν, zio10 είπε Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιος νόμος και τον βρίσκω εντελώς άκυρο προσωπικά... ακόμα και να μου συνέβαινε κάτι μια ώρα μετά που σχόλασα πχ ούτε που θα σκεφτόμουν να διεκδικήσω κάτι από τον εργοδότη. Εργατικό ατύχημα για μένα σήμαινει ότι γίνεται στο χώρο εργασίας ή τουλάχιστον σε ωράριο εργασίας. Υπάρχει. Και όπως αναφέρει και ο vanni παραπάνω πρεπει να δηλωθεί εντός 24αρων ωρών. Φίλος 20 λεπτά πριν το δηλωμένο ωράριο, ξεκινησε από το σπίτι και στον δρόμο επεσε με την μηχανή και εσπασε το χέρι. Δηλωθηκε σαν εργατικό αμεσως και ελαβε τα νόμιμα. Και εμάς όμως που είχαμε καποια περιστατικά επρεπε να δηλωθουν εντος 24αρων ωρών. Πχ μια κοπέλα ήταν σε λεωφορείο και με ενα αποτομο φρεναρισμα εφυγε μπροστά (και αρκετοι ακομα μαζί της) και χτύπησε το χέρι. 1
phanispal Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Ο νόμος έχει ένα point πάντως, όταν σου λέει ότι βρέθηκες σ' εκείνο το σημείο επειδή έπρεπε να πας στη δουλειά ή να γυρίσεις στο σπίτι μετά το σχόλασμα.
spectaculator Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Αυτό είναι ο νόμος και το άλλο είναι το συμβόλαιο που υπογράφεις με τη εταιρεία. Κάπου εκεί συνήθως αναφέρεται πως δέχεσαι να μην αξιωθείς της οποιασδήποτε αποζημείωσης εκτός χώρου της εταιρείας κι εκτός του ωραρίου απασχόλησης. 1
AristidisZ Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 3 λεπτά πριν, spectaculator είπε Αυτό είναι ο νόμος και το άλλο είναι το συμβόλαιο που υπογράφεις με τη εταιρεία. Κάπου εκεί συνήθως αναφέρεται πως δέχεσαι να μην αξιωθείς της οποιασδήποτε αποζημείωσης εκτός χώρου της εταιρείας κι εκτός του ωραρίου απασχόλησης. Δε νομίζω ότι οποιοδήποτε "συμβόλαιο" (ιδιωτικό συμφωνητικό) έχει ισχύ υπεράνω του κάθε νόμου Με κάθε επιφύλαξη αυτό, αλλά δε μου ακούγεται λογικό 2 1
lightsout Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 4 ώρες πριν, paylidis είπε Γιατί πολύ απλά αν το περάσει ως εργατικό θα αναζητήσουν ευθύνες στον εργοδότη ο οποίος δε φέρει καμία ευθύνη για τον τουρίστα που έπεσε πάνω στον ts. Αν ο ts δηλαδή έκανε σούζες κάθε μεσημέρι μετά τη δουλειά και έπεφτε πάλι εργατικό θα το έλεγες;; Ο νόμος έχει και ψιλά γράμματα και παραθυράκια. Το πιο πιθανό είναι επίσης αν το περάσει εργατικό μόλις επιστρέψει και σε κατάλληλο χρόνο να τον στείλει ο εργοδότης βόλτα από τον ΟΑΕΔ. Θα έχει άδικο; και τα λέω αυτά επειδή έχω πάθει στο παρελθόν εργατικό ατύχημα (και μέσα στο χώρο εργασίας μου μάλιστα και με εν μέρει ευθύνη του εργοδοτη) ευτυχως όχι τόσο σοβαρό και έχω μια εικόνα της κατάστασης πέρα από το ότι πιστεύει ο καθένας σε ένα φόρουμ και του τι συνεπάγεται μια τέτοια διαδικασία. Για να αναζητηθούν ευθύνες στον εργοδότη θα πρέπει να υπάρχει δόλος του εργοδότη, δηλαδή το ατύχημα να οφείλεται σε ελλιπή μέτρα ασφαλείας, υπερεντατικοποίηση εργασίας, ανεκπαίδευτο προσωπικό κλπ κλπ. Εδώ δεν πρόκειται για εργατικό ατύχημα που οφείλεται σε δόλο, κανείς δεν θα αναζήσει ευθύνες από τον εργοδότη και την αποζημίωση ο εργαζόμενος την λαμβάνει από το ΙΚΑ, απλά θα πρέπει να δηλώσει το ατύχημα μέσα σε 5 εργάσιμες από την επόμενη του ατυχήματος και το ατύχημα να έλαβε χώρα μέσα στο συνηθισμένο δρομολόγιο που ακολουθεί. 1
spectaculator Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Μόλις τώρα, AristidisZ είπε Δε νομίζω ότι οποιοδήποτε "συμβόλαιο" (ιδιωτικό συμφωνητικό) έχει ισχύ υπεράνω του κάθε νόμου Με κάθε επιφύλαξη αυτό, αλλά δε μου ακούγεται λογικό Φτου, φτου, να μην χρειαστεί να το διαπιστώσω, δεν έχω κι εγώ ιδέα αν είναι πάνω από το νόμο. Πάντως το ΙΚΑ δεν σου δίνει τίποτα. Ο νόμος από την άλλη: "Έχει κριθεί από τα Δικαστήρια ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα εκείνα που συμβαίνουν κατά την ενέργεια μια πράξης προς το συμφέρον του εργοδότη, ακόμα και χωρίς την εντολή του. Έχει κριθεί επίσης ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα (κάτω από προϋποθέσεις) και εκείνα που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση του εργαζόμενου από την κατοικία του στην εργασία και αντιστρόφως." Αυτό το "κάτω από προυποθέσεις" είναι όλο το ζουμί (πολύ αφηρημένο μου δείχνει).
vanni Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 20 λεπτά πριν, paylidis είπε Πάλι καλά που είστε μερικοί τέτοιοι μνημονιοσχιστες εργατοπατέρες γαμαωταο και έχουμε να γελάμε... συνηθως όμως αυτοί που σκέφτονται έτσι νονό καρπαζιές εισπράτουν. Τεσπα δεν συμμετέχω άλλο θα έχει ενδιαφέρον όμως να παρακολουθήσω την εξέλιξη του ts και την αντίδραση του εργοδότη του... μα τι να πει ο εργοδότης του δεν κάνει κάτι σε αυτόν ούτε και κανείς άλλος, από την ασφάλεια σου που πληρώνεις σαν εργαζόμενος διεκδικείς , δεν καταλαβαίνω το ύφος σου και τις αντιδράσεις σου ούτε βέβαια τους χαρακτηρισμούς. Υπάρχει κάτι το οποίο λέγεται εργατική νομοθεσία και υπάρχει για να προστατεύει τους εργαζόμενους δεν είναι πυρηνική φυσική και πρέπει να εφαρμόζεται. Όπως ο εργαζόμενος έχει υποχρεώσεις έχει και ο εργοδότης και οφείλουν αμφότεροι να τις τηρούν είτε τους αρέσει είτε όχι. 2 λεπτά πριν, spectaculator είπε Φτου, φτου, να μην χρειαστεί να το διαπιστώσω, δεν έχω κι εγώ ιδέα αν είναι πάνω από το νόμο. Πάντως το ΙΚΑ δεν σου δίνει τίποτα. Ο νόμος από την άλλη: "Έχει κριθεί από τα Δικαστήρια ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα εκείνα που συμβαίνουν κατά την ενέργεια μια πράξης προς το συμφέρον του εργοδότη, ακόμα και χωρίς την εντολή του. Έχει κριθεί επίσης ότι αποτελούν εργατικά ατυχήματα (κάτω από προϋποθέσεις) και εκείνα που συμβαίνουν κατά τη μετάβαση του εργαζόμενου από την κατοικία του στην εργασία και αντιστρόφως." Αυτό το "κάτω από προυποθέσεις" είναι όλο το ζουμί (πολύ αφηρημένο μου δείχνει). Τι εννοείς το ΙΚΑ δεν σου δίνει τίποτα; έχεις πάει με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν έχεις πληρωθεί; 3
tzelen Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Είναι τόσο προχώ ο νόμος που ψάχνει την συντομότερη διαδρομή; Ρε, λες να ισχυριστώ ότι έπαθα εργατικό on the way home, να το ψάξουν, μπας και βρω κάτι πιο σύντομο; 😅
mihanikos1 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, paylidis είπε Πάλι καλά που είστε μερικοί τέτοιοι μνημονιοσχιστες εργατοπατέρες γαμαωταο και έχουμε να γελάμε... συνηθως όμως αυτοί που σκέφτονται έτσι νονό καρπαζιές εισπράτουν. Τεσπα δεν συμμετέχω άλλο θα έχει ενδιαφέρον όμως να παρακολουθήσω την εξέλιξη του ts και την αντίδραση του εργοδότη του... Ο εργοδότης τρέχει αν το ατύχημα γίνει στον χώρο εργασίας. Αν γίνει στο δρόμο δεν τρέχει καθόλου καθώς δεν ειναι υπευθυνος. Δεν μπορω να καταλάβω το λογο της αντίδρασης που αναφερεις. 2 1
spectaculator Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 Δημοσ. 12 Σεπτεμβρίου 2018 1 ώρα πριν, vanni είπε μα τι να πει ο εργοδότης του δεν κάνει κάτι σε αυτόν ούτε και κανείς άλλος, από την ασφάλεια σου που πληρώνεις σαν εργαζόμενος διεκδικείς , δεν καταλαβαίνω το ύφος σου και τις αντιδράσεις σου ούτε βέβαια τους χαρακτηρισμούς. Υπάρχει κάτι το οποίο λέγεται εργατική νομοθεσία και υπάρχει για να προστατεύει τους εργαζόμενους δεν είναι πυρηνική φυσική και πρέπει να εφαρμόζεται. Όπως ο εργαζόμενος έχει υποχρεώσεις έχει και ο εργοδότης και οφείλουν αμφότεροι να τις τηρούν είτε τους αρέσει είτε όχι. Τι εννοείς το ΙΚΑ δεν σου δίνει τίποτα; έχεις πάει με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν έχεις πληρωθεί; Δες εδώ την εγκύκλιο του ΙΚΑ https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/11328 Το ΙΚΑ, άλλο ΙΚΑ άλλο εργοδότης, σε ασφαλίζει μόνο στο χώρο εργασίας. Έξω από αυτόν, μόνο στις προβλεπόμενες διαδρομές λόγο εργασίας και χωρίς καμοιά παρέκληση από αυτές. Υπάρχει επίσης μια ασάφια: "Θεωρήθηκαν ως καθ’ οδόν ατυχήματα και όσα έλαβαν χώρα στην κατοικία του ασφ/νου προτού αυτός αποθέσει τα εργαλεία του, τον εξοπλισμό του και την ενδυμασία της εργασίας του γιατί τότε μόνο τερματίζεται ο δρόμος της επιστροφής"
Προτεινόμενες αναρτήσεις