Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 ώρες πριν, Fubar.gr είπε

Οι επιτηρητές είναι μία πολύ γενική κατηγορία με εκατοντάδες διαφορετικά προιόντα για εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές.

Δέν υπάρχει ένας επιτηρητής ο οποίος να προστατεύει απο όλες τις πιθανές καταστάσεις. Υπάρχουν επιτηρητές υπέρτασης, υπότασης, ασυμμετρίας,  διαδοχής φάσεων, διακοπής ουδετέρου, σφάλματος γείωσης, μόνωσης κτλ. Και μετά υπάρχουν με καθυστέρηση ή όχι, με ρυθμιζόμενα ή φιξ επίπεδα ή όχι κτλ.

Πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή του κατάλληλου επιτηρητή (ή συνδιασμού επιτηρητών) ανάλογα με την εγκατάσταση και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Στις οικιακές εγκαταστάσεις συνήθως βάζουν επιτηρητές υπέρτασης/υπότασης οι οποίοι κάνουν πιό πολύ για ψυχολογικούς λόγους. Γνώμη μου είναι οτι ένα αντικεραυνικό (το οποίο δέν αντικαθιστά ο επιτηρητής) είναι πολύ πιό χρήσιμο.

off topic

φιλε μου επειδη σε παρακολουθω και στα βιντεακια που ανεβαζεις εισαι κορυφη

συνεχισε ετσι 

οι πληροφοριες που δινεις ειναι πολυτιμες ακομα και για ασχετους με τα ηλεκτρολογικα

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Στις 12/10/2018 στις 11:32 ΠΜ, Vasivouzoukos είπε

αλλά σίγουρα δεν είναι καλύτερα από το τίποτα;

Πολλες φορες το "καλυτερο απο το τιποτα" μας εφησυχαζει ειτε και τεινουμε να δοκιμαζουμε τα ορια του. Τα οποια δυστυχως ειναι περιορισμενα. :) 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, videdt είπε

Πολλες φορες το "καλυτερο απο το τιποτα" μας εφησυχαζει ειτε και τεινουμε να δοκιμαζουμε τα ορια του. Τα οποια δυστυχως ειναι περιορισμενα. :) 

Ετσι  ακριβως....Ημιμετρα που πολλες φορες δεν αποδιδουν.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, Fubar.gr είπε

Οι επιτηρητές είναι μία πολύ γενική κατηγορία με εκατοντάδες διαφορετικά προιόντα για εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές.

Δέν υπάρχει ένας επιτηρητής ο οποίος να προστατεύει απο όλες τις πιθανές καταστάσεις. Υπάρχουν επιτηρητές υπέρτασης, υπότασης, ασυμμετρίας,  διαδοχής φάσεων, διακοπής ουδετέρου, σφάλματος γείωσης, μόνωσης κτλ. Και μετά υπάρχουν με καθυστέρηση ή όχι, με ρυθμιζόμενα ή φιξ επίπεδα ή όχι κτλ.

Πρέπει να γίνει προσεκτική επιλογή του κατάλληλου επιτηρητή (ή συνδιασμού επιτηρητών) ανάλογα με την εγκατάσταση και τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Στις οικιακές εγκαταστάσεις συνήθως βάζουν επιτηρητές υπέρτασης/υπότασης οι οποίοι κάνουν πιό πολύ για ψυχολογικούς λόγους. Γνώμη μου είναι οτι ένα αντικεραυνικό (το οποίο δέν αντικαθιστά ο επιτηρητής) είναι πολύ πιό χρήσιμο.

Περισσότερες πληροφορίες έχουμε τι να πούμε στον ηλεκτρολόγο να μας βάλει; Στο πατρικό μου υπάρχει πρόβλημα κι από κεραυνούς άλλα πιο πολύ από υποτάσεις και μικροδιακοπές μετά από τις οποίες υπάρχουν διακυμάνσεις στη τάση. Θέλω να προστατέψω κυρίως πλακέτες στα A/C ψυγεία κλπ. Οι υπολογιστές έχουν δικό τους UPS.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, De@th L0rd είπε

Περισσότερες πληροφορίες έχουμε τι να πούμε στον ηλεκτρολόγο να μας βάλει; Στο πατρικό μου υπάρχει πρόβλημα κι από κεραυνούς άλλα πιο πολύ από υποτάσεις και μικροδιακοπές μετά από τις οποίες υπάρχουν διακυμάνσεις στη τάση. Θέλω να προστατέψω κυρίως πλακέτες στα A/C ψυγεία κλπ. Οι υπολογιστές έχουν δικό τους UPS.

Με ενα μινι ιστορικο προβληματων ξερει καλα τι να βαλει εκτος και αν ειναι ασχετος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα σου ελεγα να ζητήσεις ενα αντικεραυνικό  με τηκτό φυσίγγι  να μπει αρχικά , και μετά απο αυτό εναν επιτηρητή τάσεως φάσεων και ουδέτερου , πριν το ρελλέ διαφυγής , και ενος χρήση ρελέ ισχύος   .  Για να ασφαλίσουμε τον επιτηρητή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια ασφάλεια 1Α . Τέτοιες ασφάλειες σε αυτόματες (μικρο αυτόματοι) δεν υπάρχουν. Για τον λόγω αυτό χρησιμοποιούμε είτε έναν διακόπτη με τηκτό 1Α ή ένα ασφαλειοαποζεύκτη με τηκτό 1Α .
Μπορεις να ζητησεις ανασχεδιασμό του πινακα ωστε ο ρελλες ισχύος να κοβει τις τροφοδοτήσεις μονο των ευπαθων καταναλωσεων ( tv , ψυγειο , ψηφιακη κουζινα , κλιματιστικα κλπ ) ωστε να ποφυγεις το σπαστικο να "μενεις" ολο το σπιτι απο ρευμα σε καθε διαφοροποιηση τασης πχ να μην εχεις φωτα το βραδυ κλπ

Επεξ/σία από villasg
  • Thanks 1
Δημοσ.
7 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Με ενα μινι ιστορικο προβληματων ξερει καλα τι να βαλει εκτος και αν ειναι ασχετος.

Eκεί είναι επαρχία και οι άνθρωποι δε πολυψάχνουν τα πράγματα αν κ θα έπρεπε με τόσα προβλήματα. Να φανταστείς σε σπίτι που έμενα προσωρινά επειδή σε καινούριο κλιματιστικό μου κάηκε η πλακέτα, αγόρασα σταθεροποιητή 3000ΚVA για να μην έχω άλλα προβλήματα.

6 λεπτά πριν, villasg είπε

Θα σου ελεγα να ζητήσεις ενα αντικεραυνικό  με τηκτό φυσίγγι  να μπει αρχικά , και μετά απο αυτό εναν επιτηρητή τάσεως φάσεων και ουδέτερου , πριν το ρελλέ διαφυγής , και ενος χρήση ρελέ ισχύος   .  Για να ασφαλίσουμε τον επιτηρητή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια ασφάλεια 1Α . Τέτοιες ασφάλειες σε αυτόματες (μικρο αυτόματοι) δεν υπάρχουν. Για τον λόγω αυτό χρησιμοποιούμε είτε έναν διακόπτη με τηκτό 1Α ή ένα ασφαλειοαποζεύκτη με τηκτό 1Α .
Μπορεις να ζητησεις ανασχεδιασμό του πινακα ωστε ο ρελλες ισχύος να κοβει τις τροφοδοτήσεις μονο των ευπαθων καταναλωσεων ( tv , ψυγειο , ψηφιακη κουζινα , κλιματιστικα κλπ ) ωστε να ποφυγεις το σπαστικο να "μενεις" ολο το σπιτι απο ρευμα σε καθε διαφοροποιηση τασης πχ να μην εχεις φωτα το βραδυ κλπ

Aυτό εκτός ότι θα είναι δύσκολο να γίνει θα κοστίζει και αρκετά, άσε που μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Τρόπο για bypass του επιτηρητή υπάρχει; Δηλαδή manual να τον βγάζεις εκτός όταν αρχίζουν τα τρελά και να κατεβάζεις εσύ χειροκίνητα τις ασφάλειες από τα ευπαθή μέχρι να επανέρθει το ρεύμα στα κανονικά του; 

Ο πίνακας αυτή τη στιγμή έχει τηκτό γενικού 35Α, Ρελέ 40Α για προστασία από ηλεκτροπληξία, και μετά πάμε στους ραγοδιακόπτες δεν έχει κάτι άλλο.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πριν απο ολα αντικεραυνικο ( καλυτερα μεσα στον πινακα εαν εχει χωρο ) αλλιως στο πινακακι εαν εχει στο ρολοι εξω ( αλλα μπορει να τσιμπησεις το κεραυνοα απο το εναεριο καλωδιο που φερνει το ρευμα απο το ρολοι στο σπιτι .

Αντικεραυνικο εξω
Γενικός διακόπτης --->Γενική Ασφάλεια--->Ασφαλειοαποζεύκτης με τηκτό 1Α ή αυτόματη ασφάλεια 1Α------>Επιτηρητής Τάσης---->Διφασικό ενδεικτικό με μπλε και πράσινο λαμπάκι----->Ρελέ Διαρροής(Δ.Δ.Ε)---->Ρελέ φορτίου

Αντικεραυνικο μεσα
Γενικός Διακόπτης---->Ασφάλειες Αντικεραυνικού--->Αντικεραυνικό----->Επιτηρητής τάσης---->Ρελέ ισχύος που δίνει εντολή ο επιτηρητής και στην έξοδο του ρελέ βάζουμε γενικές ασφάλειες και ΔΔΕ   (Η σειρά αυτή είναι σύμφωνα με τη Hager)

25 λεπτά πριν, De@th L0rd είπε

Eκεί είναι επαρχία και οι άνθρωποι δε πολυψάχνουν τα πράγματα

Αρα μπορει να μην ξερει και πως να "ρυμισει" τοποθετησει μια τετοια συσκευη

Για μενα το πιο καλο ειναι να γινει ανασχεδιασμός του πινακα και μοιρασμα καλωδιων / καταναλωσεων ωστε να κοβει τα σωστα και οχι πχ τα φωτα

υλικο για μελετη : https://www.michanikos.gr/forums/topic/40752-συνδεσμολογία-επιτηρητή-τάσης-και-αντικεραυνικού/

https://www.insomnia.gr/forums/topic/478355-επιτηρητης-τασης-στον-κεντρικο-πινακα-του-σπιτιου/

Επεξ/σία από villasg
  • Thanks 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, villasg είπε

Για να ασφαλίσουμε τον επιτηρητή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια ασφάλεια 1Α . Τέτοιες ασφάλειες σε αυτόματες (μικρο αυτόματοι) δεν υπάρχουν. Για τον λόγω αυτό χρησιμοποιούμε είτε έναν διακόπτη με τηκτό 1Α ή ένα ασφαλειοαποζεύκτη με τηκτό 1Α .

ο σκοπός της ασφάλισης ενός απογωγού υπερτάσεων είναι η προστασία του από καταστροφή λόγω παρατεταμένου  ρεύματος και όχι να διακόψουν το βραχυκύκλωμα προς την γη που είναι το επιδιωκόμενο. Αν μπει μικρή ασφάλεια (πχ 1Α) τότε θα λειτουργεί σε υπερτάσεις που ο απαγωγός μπορεί άνετα να παραλάβει, ακυρώνοντας την λειτουργία του.

Μικροαυτόματοι σε 1Α (και 2Α) φυσικά και υπάρχουν

Δημοσ.

ΠΑιδια μια ερωτηση και εγω.

Ζω σε περιοχη με συνεχη σκαμπανευασματα της τασης +πολλους κεραυνους. Αποτελεσμα τουτου ειναι να μου εχουν καει ολες σχεδον οι ηλεκτρικες συσκευες σε βαθος δεκαετιας (πλυντηριο ρουχων, πιατων τηλεοραση , ψυγειο , 2χ pc κτλ).

Στο ΔΕΔΔΗΕ που εχω πολλακις απευθυνθει  (και μεσω συνηγορου καταναλωτη) μου ειπαν οτι δικαιολογειται ενα ευρος στην ταση+ οτι ο ΔΕΔΔΗΕ ειναι υπευθυνος μεχρι τον τοιχο της οικιας μου και οχι μεσα (ακυρο βεβαια αλλα τελος παντων). Μετα απο πολλες πιεσεις ενισχυσαν τη μεταφορα στην περιοχη μου (πιο χοντρο καλωδιο , ασφαλεια κτλ).

Επι του θεματος. Εχω βαλει και εγω πριζακια σε ολες τις ηλεκτρικες συσκευες ενω στην Τηλεοραση και τον Υπολογιστη εχω βαλει ups. Aυτο βεβαια δεν εμποδισε να καει μια ακομη φορα το Ρουτερ οταν τις προαλλες ειχε κεραυνους (ευτυχως μου το αλλαξε η cosmote.

Ειχα καταληξει σε επιτηρητη Τασης+ αντικεραυνικο ενδεικτικος επιτηρητης αυτος

https://www.kafkas.gr/proionta/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/elenchos/epitirites-ragas/epitirites-tasis/hager-monofasikos-epithp-tashs-eu102_96612/

Βεβαια απο ο,τι ειδα ανωθι πρεπει να συνδεθουν σε αυτον μονο οι "επικινδυνες" συσκευες (ψυγειο τηλεορασεις , pc κτλ) το οποιο για να γινει πρεπει να γινει ολικη αναδιανομη του πινακα. ΚΑι ηλεκτρολογο που ειχα φωναξει προτεινοντας (για την ευκολια του ο επιτηρητης να μπει πριν απο ολα μου ειπε οτι σε περιπτωση πτωσης τασης λχ (πραγμα συχνο) θα εμενα ουσιαστικα χωρις ρευμα.

Τι μπορω να κανω λοιπον ως λυση αμεση και μεσα σε λογικα οικονομικα πλαισια για τη θωρακιση του συστηματος χωρις ομως να εχω αλλα (πχ να μην εχουμε ρευμα). Εχω σιγουρα καλταληξει σε αντικεραυνικο για το ρευμα +το τηλεφωνο .  Αλλα δεν εχω ακομη καταλαβει τι πρεπει να κανω για τα αλλα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 13/10/2018 at 10:31, villasg said:

Για να ασφαλίσουμε τον επιτηρητή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια ασφάλεια 1Α . Τέτοιες ασφάλειες σε αυτόματες (μικρο αυτόματοι) δεν υπάρχουν.

Υπάρχουν αυτόματες ασφάλειες του 1Α. Και του 0,5Α υπάρχουν αυτόματες ασφάλειες.

Προσωπικά έχω βάλει την αυτόματη 0,5Α με την οποία ασφαλίζω επιτηρητή τάσης και χρονορελέ μαζί και δεν έχω θέματα.

Επεξ/σία από KoreanW
Δημοσ.
On 12/10/2018 at 13:58, Pokemon640 said:

Έχω βάλει επιτηρητή τάσης και είμαι ήσυχος 5 χρόνια τώρα.

Επιπλέον έχω και online UPS, απλά αν δεν έχεις πολύ ευαίσθητες συσκευές (ιατρικά μηχανήματα, λαμπάτους ενισχυτές, server) δεν έχει νόημα.

Αν θες βάζεις αντικεραυνικό στον πίνακα αλλά αυτό θα το κρίνει ο ηλεκτρολόγος αν χρειάζεται εκεί που μένεις.

Υπάρχουν και πολύμετρα για πίνακα που μετράνε KWh, A, Volts για να ελέγχεις κατανάλωση. Στη περίπτωση που θες να βλέπεις τι γίνεται.

τα Online ups καλη φαση αλλα τα καλα online ειναι πολυ ακριβα.

On 14/10/2018 at 12:26, louben said:

ΠΑιδια μια ερωτηση και εγω.

Ζω σε περιοχη με συνεχη σκαμπανευασματα της τασης +πολλους κεραυνους. Αποτελεσμα τουτου ειναι να μου εχουν καει ολες σχεδον οι ηλεκτρικες συσκευες σε βαθος δεκαετιας (πλυντηριο ρουχων, πιατων τηλεοραση , ψυγειο , 2χ pc κτλ).

Στο ΔΕΔΔΗΕ που εχω πολλακις απευθυνθει  (και μεσω συνηγορου καταναλωτη) μου ειπαν οτι δικαιολογειται ενα ευρος στην ταση+ οτι ο ΔΕΔΔΗΕ ειναι υπευθυνος μεχρι τον τοιχο της οικιας μου και οχι μεσα (ακυρο βεβαια αλλα τελος παντων). Μετα απο πολλες πιεσεις ενισχυσαν τη μεταφορα στην περιοχη μου (πιο χοντρο καλωδιο , ασφαλεια κτλ).

Επι του θεματος. Εχω βαλει και εγω πριζακια σε ολες τις ηλεκτρικες συσκευες ενω στην Τηλεοραση και τον Υπολογιστη εχω βαλει ups. Aυτο βεβαια δεν εμποδισε να καει μια ακομη φορα το Ρουτερ οταν τις προαλλες ειχε κεραυνους (ευτυχως μου το αλλαξε η cosmote.

Ειχα καταληξει σε επιτηρητη Τασης+ αντικεραυνικο ενδεικτικος επιτηρητης αυτος

https://www.kafkas.gr/proionta/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/elenchos/epitirites-ragas/epitirites-tasis/hager-monofasikos-epithp-tashs-eu102_96612/

Βεβαια απο ο,τι ειδα ανωθι πρεπει να συνδεθουν σε αυτον μονο οι "επικινδυνες" συσκευες (ψυγειο τηλεορασεις , pc κτλ) το οποιο για να γινει πρεπει να γινει ολικη αναδιανομη του πινακα. ΚΑι ηλεκτρολογο που ειχα φωναξει προτεινοντας (για την ευκολια του ο επιτηρητης να μπει πριν απο ολα μου ειπε οτι σε περιπτωση πτωσης τασης λχ (πραγμα συχνο) θα εμενα ουσιαστικα χωρις ρευμα.

Τι μπορω να κανω λοιπον ως λυση αμεση και μεσα σε λογικα οικονομικα πλαισια για τη θωρακιση του συστηματος χωρις ομως να εχω αλλα (πχ να μην εχουμε ρευμα). Εχω σιγουρα καλταληξει σε αντικεραυνικο για το ρευμα +το τηλεφωνο .  Αλλα δεν εχω ακομη καταλαβει τι πρεπει να κανω για τα αλλα.

το Ups προστατευτει το ρουτερ σου απο το ρευμα αλλα δεν προστατευτει το ρουτερ σου απο το να καει απο το τηλεφωνικο καλωδιο αν γινει κατι απεξω.εκει πρεπει να περασεις και το τηλεφωνικο καλωδιο απο το Ups ή το πολυπριζο ασφαλειας αν εχει τετοια υποδοχη και σιγουρα πρεπει να δεις αν μετα το sync είναι το ιδιο με πριν.γιατι υπαρχει περιπτωση να σου μειωσει το sync και δεν το θες.

On 13/10/2018 at 12:17, videdt said:

αν γίνεται εν γνωση σου οτι πηρες κατι απλο γιατι το πιο καλο ειναι ακριβο οκ.αν ομως δεν γινεται εν γνωση σου εκει ειναι το θεμα.πχ καποιος πηρε Ups το οποιο ειναι approximately sinewave ενω με παραπανω λεφτα μπορει να παρει sinewave.το sinewave εχει πολλα συν αλλα και συν και στην τιμη.οποτε απο το να μην εχει τιποτα καλυτερα ενα approximately sinewave

On 13/10/2018 at 12:20, Γιάννης Platano said:

Ετσι  ακριβως....Ημιμετρα που πολλες φορες δεν αποδιδουν.

εξαρτατε απο πολλα.πολλες φορες ξερει καποιος τι ειναι το σωστο αλλα δεν εχει την οικονομικη δυνατοτητα να το βαλει οποτε εκει ακομα και μια χ προστασια ειναι καλυτερο απο το τιποτα αλλα χειροτερο απο το χχχχχ που μπορει να ειχες με ενα πιο ακριβο προιον.οπως ακριβως και με τα Ups.

Δημοσ.
51 λεπτά πριν, poulinos είπε

το Ups προστατευτει το ρουτερ σου απο το ρευμα αλλα δεν προστατευτει το ρουτερ σου απο το να καει απο το τηλεφωνικο καλωδιο αν γινει κατι απεξω.εκει πρεπει να περασεις και το τηλεφωνικο καλωδιο απο το Ups ή το πολυπριζο ασφαλειας αν εχει τετοια υποδοχη και σιγουρα πρεπει να δεις αν μετα το sync είναι το ιδιο με πριν.γιατι υπαρχει περιπτωση να σου μειωσει το sync και δεν το θες.

Τωρα που το λες μου ειχαν οντως πει οτι αν εβαζα αντικεραυνικο στην τηλεφωνικη γραμμη  θα επεφτε πολυ η ταχυτητα.

Δημοσ.
2 minutes ago, louben said:

Τωρα που το λες μου ειχαν οντως πει οτι αν εβαζα αντικεραυνικο στην τηλεφωνικη γραμμη  θα επεφτε πολυ η ταχυτητα.

Ειχα περασει πιο παλια την adsl γραμμη μεσα απο το apc surge performance και δεν ειδα καμια διαφορα στο sync ουτε προβληματα.μπορεις να το δοκιμασεις και να το δεις.επισης το οποιο δεν ξερω βεβαια κατα ποσο θα βοηθησει ειναι να βαλεις σπλιττερ πριν το adsl router ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ. δηλαδη θα χρησιμοποιησεις το Line και το adslμονο του splitter και το phone θα μεινει αδειο.λενε οτι σε περιπτωση που γινει καμια στραβη υπαρχει περιπτωση να την φαει το σπλιττερ και οχι το ρουτερ.δεν ξερω κατα ποσο ισχυει γιατι δεν εχω ηλεκτρονικες γνωσεις ωστε να δω απο που περναει το dsl του splitter  απο την εισοδο του (line) μεχρι την εξοδο του (dsl)

αλλα γενικως τα αντικεραυνικα πριζακια πχ σαν αυτα που γραφουν οτε ή εχουν το σημα του κεραυνου δεν τα θελουμε ουτε στο adsl ουτε στο vdsl.κανουν θεματα.εχουν κατι πυκνωτακια κατι διαφορα στο πισω μερος και δημιουργουν προβληματα και στο internet και στην τηλεφωνια.

Δημοσ.

οι απαγωγείς υπερτάσεων που είναι σχεδιασμένοι για γραμμές με dsl δεν προκαλούν μείωση της ταχύτητας, αν μπει απαγωγός σχεδιασμένος για απλή τηλεφωνική γραμμή φωνής πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα αφού μπορεί να φιλτράρει τις συχνότητες του dsl

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...