Προς το περιεχόμενο

Κάνε το καλό και ριχ'το στο γιαλό. Ή μήπως όχι;

Vasivouzoukos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Τι γνώμη έχετε για διάσημους ή απλούς ανθρώπους που όταν βοηθάνε άστεγους/ορφανά/αδέσποτα κτλπ το τραβάνε βίντεο για να το δείξουν στον κόσμο;

Θεωρείτε πως γίνεται για λόγους αυτοπροβολής/ναρκισσισμού ή επειδή θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα του αλτρουισμού; Εγώ έχω προβληματιστεί τον τελευταίο καιρό, παλαιότερα αν με ρώταγες θα έλεγα πως σίγουρα το κάνουν για να δειχθούν οι ίδιοι και μου έκανε κακή εντύπωση. Ένας γνωστός μου είπε όμως το εξής παράδειγμα : ''Αν βλέπει ένα νεαρό παιδί το είδωλο του να βοηθάει τότε θα κάνει και αυτό το ίδιο όταν μεγαλώσει και πως το καλό πρέπει να το δείχνουμε σε έναν κόσμο που επικρατεί ο εγωισμός και η αδιαφορία.''

Δεν μιλάω πάντως για δισεκατομμυριούχους/πολυεθνικές που το κάνουν για φοροαπαλλαγές αλλά κυρίως για ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Π.χ ο γείτονας μας μας ρωτάει που και που αν έχουμε ρούχα που δεν χρειαζόμαστε για να τα δώσει στους φτωχούς και κάθε Κυριακή πηγαίνει στο συσσίτιο της εκκλησίας και μετά το γράφει στο fb ''ελάτε να βοηθήσετε''.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Με λιγα λογια ο αλτρουισμος απο διασημους και μμε ειναι ψευτικος <το κανουν για να κερδισουν οι ιδιοι> και ο αλτρουισμος απο απλους ανθρωπους δεν φενεται απο κανενα μμε...  θελει το πολιτικο συστημα μεσω τον μμε να δειχνουν οτι δεν υπαρχει αλληλοβοηθεια και προσπαθουνε να περασουνε την αναισθησια ως πρωτυπο και χαρακτηρα του καθε ανθρωπου ..δηλαδη να υπαρχει  απωγνωση στην κοινωνια και η απογοητευση για να κανουν ελευθερα το παιχνιδι τους.... και το κανουν ....τωρα  αν το κανει ο γειτονας για προβολη επειδη ψωνιζεται δεν μας πειραζει τουλαχιστον βοηθαει <μακαρι να το καναν ολοι οι απλοι ανθρωποι> ..... γιατι οι ''μεγαλοι-διασημοι'' το κανουν για την προβολη τους <διαφιμιση- φοροαπαλαγες... καταθεση λογαριασμων να βαλει ο κοσμακις λεφτα και τα λεφτα δεν πανε εκει που πρεπει και αλλα πολλα...>

Επεξ/σία από bilios40

Μολις δω κάποιον να βοηθάει και να το ανεβαζει στα social media η να το λέει από εδώ και από εκεί, έχει φάει ένα μεγάλο Χ από εμένα.

Κάνεις το καλό και δεν λες τίποτα.

Κάτι σουργελα που πάνε με κάμερες να "βοηθήσουν" απλά γελάω μαζί τους.

• Like 4
  • Thanks 1

1 ώρα πριν, stelios18120 είπε

Μολις δω κάποιον να βοηθάει και να το ανεβαζει στα social media η να το λέει από εδώ και από εκεί, έχει φάει ένα μεγάλο Χ από εμένα.

Κάνεις το καλό και δεν λες τίποτα.

Κάτι σουργελα που πάνε με κάμερες να "βοηθήσουν" απλά γελάω μαζί τους.

Ο αντίλογος σε αυτό είναι πως δεν μπορείς να ξέρεις αν ο άλλος κάνει κάποιο καλό ή όχι.

Εγώ π.χ μπορεί να μην δίνω στον άγγελο μου νερό αλλά ταυτόχρονα να λέω '' τα καλά δεν τα διατυμπανίζουμε'' και έτσι να δίνω την εντύπωση πως όντως μπορεί να το κάνω αφού εσύ δεν μπορείς να αποδείξεις πως μένω άπραγος. Και πολλά 15χρονα αν βλέπουν πως ο ποδοσφαιριστής ή η τραγουδίστρια που έχουν σαν είδωλο βοηθάει μπορεί το 1 από τα 100 να πάει να βοηθήσει και αυτό θέλοντας να μοιάσει στον διάσημο.

• Moderators

Σε ηθικο επιπεδο θεωρω εντελως λαθεμενη την προσεγγιση του να κανεις μια αγαθοεργια ή οτιδηποτε και να το διατυμπανιζεις.

Σε πρακτικο επιπεδο, αν ειναι να βγει ο Χ διασημος για να προβληθει και βοηθησει εναν αριθμο ατομων, fuck it why not, θα φανε και 5 - 10 ανθρωποι στο κατω κατω.

• Like 4

3 λεπτά πριν, stormrain είπε

Σε ηθικο επιπεδο θεωρω εντελως λαθεμενη την προσεγγιση του να κανεις μια αγαθοεργια ή οτιδηποτε και να το διατυμπανιζεις.

Κοίταξε να δεις, είμαστε ανθρώπινα όντα με τα καλά μας και τα κακά μας.

Όλοι (ή σχεδόν όλοι) έχουμε την ανάγκη να φαινόμαστε στους άλλους σαν αξιόλογοι/αλτρουιστές/φιλάνθρωποι κτλπ. Ακόμα και οι πιο κυνικοί που δεν θέλουν να το παραδεχθούν, γνωρίζουν μέσα τους ότι ο άνθρωπος είναι ζώο αγέλης και είναι από τη φύση του έτσι να τον νοιάζει τι λένε οι άλλοι. 

Ένα απλοϊκό παράδειγμα είναι να πάω εγώ να δώσω φαγητό σε έναν άστεγο αλλά με την άκρη του ματιού μου να χαρώ που θα με δει και ο απέναντι και ας μην πω εγώ τίποτα μετά, αρκεί να γνωρίζει αυτός πως ο Βασιβουζούκος είναι καλό παιδί και βοηθάει. 

Η όλη συζήτηση θα αρχίσει τώρα στο αν έχεις την προδιάθεση να βοηθάς και η αναγνώριση από τον υπόλοιπο κόσμο δρα ως κάτι επιπλέον θετικό ή  αν το κάνεις μόνο για να σε δει ο άλλος.

Για εμένα η πρώτη περίπτωση είναι κατανοητή και δεκτή ενώ η δεύτερη κατακριτέα. Αλλά και πάλι θα βρεθεί κάποιος που θα πει ''ναι αυτός το κάνει για να δειχθεί αλλά τον άστεγο δεν το νοιάζει γιατί με κάτι θα γεμίσει το στομάχι του''.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 hours ago, Vasivouzoukos said:

Θεωρείτε πως γίνεται για λόγους αυτοπροβολής/ναρκισσισμού ή επειδή θέλουν να διαδώσουν το μήνυμα του αλτρουισμού;

Ισχύουν και τα δύο με διαφορετική δοσολογία, ανάλογα την περίπτωση. 
Μπορείς να βοηθάς απ' το 0 μέχρι το 100 και να το διατυμπανίζεις απ' το 0 μέχρι το 100.
Μεγαλύτερη σημασία έχει το πόσο βοηθάς και πολύ λιγότερη το αν το διατυμπανίζεις.
Η βοήθεια έχει θετικό αποτέλεσμα για κάποιους και κανένα αρνητικό. Ακόμα κι αν το κάνεις για φοροαποφυγή. Εκτός αν πιστεύεις ότι το κράτος με τους φόρους σου
θα βοηθήσει περισσότερο τους έχοντες ανάγκη. (προσωπικά αμφιβάλλω). Δεν μιλάω για περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη αδικημάτων.

Υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, το οποίο πιστεύω ότι είναι αυτό που ενοχλεί αυτούς που κατακρίνουν τη διαφήμιση της φιλανθρωπίας.
Αυτό πιστεύω ότι είναι προσωπικό θέμα. Αν σε ικανοποιεί το να βοηθάς χωρίς να το ξέρει κανείς, κάτι πολύ θετικό σημαίνει αυτό για την ψυχική σου κατάσταση.
Δεν είναι όμως απαραίτητο να έχεις αυτή την ψυχική επάρκεια για να δικαιούσαι να βοηθήσεις. Μπορεί να έχει κάποιος την ανάγκη της αναγνώρισης του έργου του, μπορεί να είναι ματαιόδοξος. Ποιος δεν έχει ελαττώματα; Ποιος είναι σίγουρος ότι στο βάθος όλων των αλτρουιστικών του πράξεων δεν υπάρχει ταυτόχρονα και η ιδιοτέλεια; Ακόμη και η ικανοποίηση που παίρνεις βοηθώντας, δεν είναι ένα προσωπικό κέρδος; 
Όταν η φιλανθρωπία δεν είναι καν ο σκοπός, αλλά γίνεται μόνο για προσωπικό κέρδος, χάνει την ηθική της αξία και παραμένει μόνο η πρακτική.
Το πρόσημο είναι πάλι θετικό, ως προς το πραγματικό ζήτημα, που είναι το πώς θα βοηθηθούν αυτοί που έχουν ανάγκη και όχι το πόσο ειλικρινής είναι ο "φιλάνθρωπος".
Ας είναι μαλάκας, μπορεί ταΐσει κόσμο; Μου κάνει. Ο μαλάκας που μπορεί και δεν βοηθάει δεν μου κάνει.

Στο θέμα διάσημοι και φιλανθρωπία, μπαίνει και ο παράγοντας "παράδειγμα", που είναι εξαιρετικά θετικό, αν σκεφτεί κανείς τις αξίες που επικρατούν στον κόσμο.
Το ότι ωφελείται και ο ευεργετών, τι πρόβλημα δημιουργεί; Στην περίπτωση των άσημων, το πολύ-πολύ να δείχνει ένα κόμπλεξ.
Στην περίπτωση των διάσημων μπορεί να ισχύει και αυτό, μπορεί όμως και να υπάρχει παράλληλα και συνειδητός σκοπός τού "να δώσω το καλό παράδειγμα".
Μπορεί εγώ ως διάσημος, να με γεμίζει να βοηθάω χωρίς να το ξέρει κανείς αλλά μάλλον θα πεισθώ ότι πρέπει να το κάνω φανερά ώστε να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Ο σωστός τρόπος πιστεύω ότι είναι να επιτρέψεις στους ευεργετηθέντες να το γνωστοποιήσουν. Τα ΜΜΕ κάνουν κι αυτά τη δουλειά τους. Θέαση ψάχνουν, λογικό να προβάλλουν τις φιλανθρωπίες διάσημων και όχι άσημων. Εσείς δεν θέλετε να σας μιμούνται για τα καλά και ηθικά που κάνετε; 

Αυτά σκέφτηκα για τον προβληματισμό σου. Θεωρία θα μου πεις, αφού δεν είμαι σε θέση να κάνω φιλανθρωπίες που να αξίζουν προβολής!
Αν γίνω πλούσιος και διάσημος και μπω στο δίλημμα, μπορεί να το ξανασκεφτώ! 😄

Καλό βράδυ.

Επεξ/σία από CheOnWeb
  • Like 1

24 λεπτά πριν, CheOnWeb είπε

Αυτά σκέφτηκα για τον προβληματισμό σου. Θεωρία θα μου πεις, αφού δεν είμαι σε θέση να κάνω φιλανθρωπίες που να αξίζουν προβολής!
Αν γίνω πλούσιος και διάσημος και μπω στο δίλημμα, μπορεί να το ξανασκεφτώ! 😄

Καλό βράδυ.

Καλό σου βράδυ και σε εσένα, εξέφρασες καλύτερα και λεπτομερέστερα αυτό που είχα αναφέρει προηγουμένως. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Χρησιμοποιούμε  cookies για να απολαμβάνεις το insomnia προσωποποιημένο στις ανάγκες σου αλλά και για την παροχή στοιχείων επισκεψιμότητας για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας

Χρησιμοποιούμε  cookies για να απολαμβάνεις το insomnia προσωποποιημένο στις ανάγκες σου αλλά και για την παροχή στοιχείων επισκεψιμότητας για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας