Προς το περιεχόμενο

Amstrad PC 1512SD


dime100

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Χαιρετώ την ομάδα. Θα σας ταξιδέψω με αυτό το post στο μακρινό 1986 για να δούμε ένα μηχάνημα που  μπήκε σε πολλά σπίτια της εποχής και έφερε τον κόσμο κοντά στο home computing. Ανάμεσα σε εφαρμογές του dos και το γραφικό περιβάλλον του gem ήρθαν και προστέθηκαν και παιχνίδια της εποχής , τα οποία πιστεύω είναι οι πρόγονοι του pc gaming όπως υπάρχει μέχρι σήμερα. Ασφαλώς τα home micros (amstrad , commodore , spectrum) είχαν βάλει τα παιχνίδια στη ζωή μας νωρίτερα ,αλλά το  gaming σε μηχάνημα που έχει τη φιλοσοφία που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε ( μητρική με αναβαθμίσιμη μνήμη , κάρτα γραφικών , θύρες επέκτασης) ξεκίνησε εκείνη την εποχή.

Σίγουρα οι ibm pc and compatibles της εποχής δεν ήταν φτιαγμένοι για gaming και οι δυνατότητες τους ήταν πολύ φτωχές σε σύγκριση με το ''τέρας'' της εποχής Amiga 500, αλλά προσωπικά με τέτοια μηχανήματα μπήκα στον μαγικό κόσμο του pc gaming με παιχνιδάρες τύπου monkey island , prince of persia.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα λοιπόν είχε κάποιες "καινοτομίες" που πιστεύω έκαναν τη διαφορά και μέχρι και σήμερα μου φαίνονται εντυπωσιακές. θα αναφέρω κάποιες καινοτομίες όπως : στο κουτί είχε συρτάρια που απλά τα άνοιγες και είχες πρόσβαση στις θύρες επέκτασης, ρυθμιζόμενη ένταση στο speakerάκι του (!) , πληκτρολόγιο με ενσωματωμένη θύρα joystick που μάλιστα αντιστοιχούσε σε πλήκτρα και έτσι έπαιζες παιχνίδια με μοχλό ακόμα και αν αυτά δεν υποστήριζαν joystick.

Ας πάμε τώρα και στα "εντυπωσιακά" specs :

CPU : intel 8086 8 Mhz

Ram : 512 Kb 

GPU  : CGA 640 X 200 16 colors extended

Monitor : Mono

Floppy : 5 1/4 360Kb

Λειτουργικά συστήματα που τον συνόδευαν : MS-DOS 3.2 , GEM desktop and graphics enviroment , DOS plus.

Αυτό ήταν το βασικό configuration, μπορούσες να βάλεις δεύτερο floppy 5 1/4 και σκληρό δίσκο 10 ή 20 Mb και έγχρωμη οθόνη.

Υπήρχε και ο 1640 με 640Kb ram και EGA.

C1NOOMf.png

 

 

 

IqZgFwL.pngXzlp6cp.png

 

 

jyfAgbq.png

 

 

 

qr0KO4I.png

 

 

 

iNbuHM8.png

Jy9Rso1.png

2qEbeRJ.png

 

 

 

 

Επεξ/σία από dime100
  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Δημιουργία νέου...