Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ατομικη θερμανση με λεβητα εχει αρκετο κοστος για καθε διαμερισμα ,και εργασιες που μπορει να φαινονται ασχημα.Θα πρεπει επισης να μπορει να βγαλει το κοστος ο ιδιοκτητης

• Απαντ. 172
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

koulkos σωστός ο τρόπος που σκέφτεσαι. Αν και τυπικά έχεις κάθε δίκιο με το μέρος σου στο κομμάτι της θέρμανσης και σε κάθε περίπτωση θα δικαιωνόσουν, το κόστος της μανούρας υπερβαίνει το όφελος των 100-200 λίτρων πετρελαίου, που θα γλιτώσεις...

Ωστόσο για να αποκαταστήσω κάποιες εσφαλμένες εντυπώσεις, το "πάγιο" που λέτε, στις κεντρικές θερμάνσεις με αυτονομία, ουσιαστικά δεν είναι πάγιο, το έχουμε βαφτίσει έτσι χάριν απλότητας. 

Είναι ένα ποσοστό που έχει βγει όχι αυθαίρετα, αλλά μετά από εφαρμογή της μελέτης θέρμανσης της πολυκατοικίας, από τον μηχανολόγο μηχανικό μελετητή.

Το ποσοστό αυτό αναλογεί στις απώλειες που θεωρείται πως υπάρχουν μεταξύ των διαμερισμάτων, λόγω προσανατολισμού, λόγω διέλευσης των σωληνογραμμών, κλπ (χάριν απλότητας) και υπολογίζεται βάσει σχετικής τεχνικής οδηγίας που επιβάλλεται από την νομοθεσία. Δεν μπορεί δηλαδή, να υπολογισθεί κάπως αλλιώς, όπως βολεύει ή δεν βολεύει.

Και είναι δίκαιο να χρεώνεται, καθώς: 

α. αφενός, ένα διαμέρισμα που δεν ανάβει καθόλου την θέρμανση, όντας παγωμένο, επιβαρύνει με θερμικές απώλειες τα γειτονικά του διαμερίσματα, δημιουργώντας ροή θερμότητας από εκείνα προς αυτό (το θερμαίνουν). Καθώς δεν υπάρχει σταθερό και μετρήσιμο μέσο θέρμανσης, δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι ένα διαμέρισμα θερμαίνεται.

β. αφετέρου, ο νομοθέτης θεωρεί την θέρμανση κεκτημένο δικαίωμα του κάθε ενοίκου. όταν κάποιοι επιλέγουν για τους δικούς τους λόγους να μην κάνουν χρήση της θέρμανσης, επιβαρύνουν με πτώση του βαθμού απόδοσης το σύστημα θέρμανσης, αφού θα λειτουργεί πλέον υπερδιαστασιολογημένο με αυξημένες απώλειες. έτσι καλούνται να συνεισφέρουν στα έξοδα λειτουργίας του.

Αν δεν θέλει κάποιος να πληρώνει 'πάγιο", υπάρχουν 2 δρόμοι:

1. Αν δεχθεί το 100% της γενικής συνέλευσης, να αφαιρέσει τα σώματα του, να σφραγίσει τις σωληνώσεις του, και να εκδώσει νέα μελέτη θέρμανσης με ενημερωμένο πίνακα κατανομής δαπανών για το σύνολο της πολυκατοικίας, με δικά του έξοδα

2. Βάσει νόμου, να βάλει φυσικό αέριο. Είναι το μόνο μέσο θέρμανσης, που θεωρείται σταθερό άρα αποδεικνύεται ότι ένα διαμέρισμα θερμαίνεται, και δικαιούται να μην συμμετέχει καθόλου στις δαπάνες για κεντρική θέρμανση. Το έκαναν και σαν ρύθμιση γιατί γινόταν μπαχαλο στις συνελεύσεις, οπότε πλέον δεν θέλει καν συναίνεση για να αποκοπεί κάποιος και να βάλει αέριο!

2α. Κάτι ανάλογο ίσως ισχύει και για αντλίες θερμότητας, με πολλές επιφυλάξεις από πλευράς μου (η Daikin και η LG δεν είναι ΔΕΠΑ).

ΥΓ. ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥΣ ΛΕΒΗΤΕΣ, λέβητες ιόντων, και άλλα τέτοια φαιδρά!!!! Έχουν την ίδια απόδοση, με αυτή των καλοριφέρ λαδιού... ζεσταίνουν, αλλά ζεσταίνουν περισσότερο από όλα την τσέπη της ΔΕΗ.

Αυτά... καλό βράδυ!

• Like 5
Δημοσ.
20 ώρες πριν, Nauths είπε

Δηλαδή στην τελική πληρώνουν το 30% όσοι δεν ανάβουν και οι υπόλοιποι΄που ανάβουν "καπηλεύονται" το 30% που έχει ήδη πληρωθεί. Δηλαδή αντί η ώρα να τους έβγαινε 5€ τώρα τους βγάινει 3,5€;

Το 30% το πληρώνουν ΟΛΟΙ. Απλά αυτοί που "ανάβουν" έχουν όφελος από το γεγονός ότι συμμετέχουν μερικώς στη δαπάνη και άλλοι που δεν ανάβουν.

Και για να είμαστε τελείως ξεκάθαροι το 30% δεν είναι πάντα 30. Έχει να κάνει με το καταστατικό και άρα μπορεί να είναι 30, 25, 27 ή ότι άλλο. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που μπορεί να μην υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό και άρα να μην υφίσταται πάγιο. Εκεί πάμε στο σενάριο του "στήνω αυτί και αν ήδη λειτουργεί ο λέβητας τότε ανάβω τη θέρμανση μου για να γλιτώσω την προθέρμανση"

21 ώρες πριν, vasilllis είπε

ξανακοιταξε το γιατι θα προκειται για σπανια περιπτωση.Η χρεωση αρχιζει με το που αναψεις τον λεβητα.Το 30%(περιπου) βγαινει μεσα απο την συνολικη καταναλωση.

αν μπορεις να τσεκαρεις να εχουν παρακαμψει καποιοι την Η/Β και να ζεσταινονται δωρεαν.

Σαφώς και μπορεί να υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις. Η συνήθης όμως πρακτική, όχι μόνο από τη δική μου πολυκατοικία αλλά έχω σχετική γνώση λόγω του ότι στο παρελθόν ήμουν σε επάγγελμα που ερχόταν σε επαφή με κατασκευαστές και αναγειρόμενες οικοδομές, είναι αυτή που ανέφερα.

Για όποιον δεν πείθεται ή θέλει να τσεκάρει τι γίνεται στη δική του πολυκατοικία θα κάνει το εξής απλό. Σε ώρα που ο λέβητας είναι τελείως κρύος (μπορεί να το δει από τα σχετικά όργανα θερμοκρασίας πάνω στο λέβητα) ενεργοποιεί τη θέρμανση στο διαμέρισμά του και πάει στον ωρομετρητή του και κοιτάει πότε θα αρχίσει να μετράει.

Δημοσ.
28 λεπτά πριν, haris_216 είπε

Το 30% το πληρώνουν ΟΛΟΙ. Απλά αυτοί που "ανάβουν" έχουν όφελος από το γεγονός ότι συμμετέχουν μερικώς στη δαπάνη και άλλοι που δεν ανάβουν.

Και για να είμαστε τελείως ξεκάθαροι το 30% δεν είναι πάντα 30. Έχει να κάνει με το καταστατικό και άρα μπορεί να είναι 30, 25, 27 ή ότι άλλο. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις που μπορεί να μην υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στο καταστατικό και άρα να μην υφίσταται πάγιο. Εκεί πάμε στο σενάριο του "στήνω αυτί και αν ήδη λειτουργεί ο λέβητας τότε ανάβω τη θέρμανση μου για να γλιτώσω την προθέρμανση" 

Σαφώς και μπορεί να υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις. Η συνήθης όμως πρακτική, όχι μόνο από τη δική μου πολυκατοικία αλλά έχω σχετική γνώση λόγω του ότι στο παρελθόν ήμουν σε επάγγελμα που ερχόταν σε επαφή με κατασκευαστές και αναγειρόμενες οικοδομές, είναι αυτή που ανέφερα.

Για όποιον δεν πείθεται ή θέλει να τσεκάρει τι γίνεται στη δική του πολυκατοικία θα κάνει το εξής απλό. Σε ώρα που ο λέβητας είναι τελείως κρύος (μπορεί να το δει από τα σχετικά όργανα θερμοκρασίας πάνω στο λέβητα) ενεργοποιεί τη θέρμανση στο διαμέρισμά του και πάει στον ωρομετρητή του και κοιτάει πότε θα αρχίσει να μετράει. 

Σε γενικές γραμμές είσαι σωστός, να διευκρινίσω όμως κάποιες ανακρίβειες.

α. Το "πάγιο" μπορεί να είναι και παραπάνω από 30. Δεν έχει να κάνει με το καταστατικό και το τι ήρθε το δικηγόρου να γράψει, αλλά με την εφαρμογή των υπολογισμών της ΤΟΤΕΕ 2427 (για κτίρια μετά του 1985 που ψηφίστηκε η σχετική νομοθεσία, πριν ΟΚ, ό,τι λέει το καταστατικό). Επομένως, αν το κτίριο είναι μετά το '85, και καμία αναφορά να μην γίνεται στο καταστατικό, υπερισχύει η νομοθεσία οπότε και πρέπει να γίνεται και ο αντίστοιχος υπολογισμός της κατανομής δαπανών. Όποιος δεν έχει πίνακα κατανομής δαπανών, πρέπει να χάσει μια μέρα από την ζωή του και να τον αναζητήσει είτε από τον μελετητή μηχανικό της πολυκατοικίας (αν τον γνωρίζει και αν υπάρχει στο αρχείο του) είτε από την πολεοδομία, από τον φάκελο της άδειας.

β. Επίσης το "πάγιο" δεν σχετίζεται άμεσα, με τον χρόνο αδράνειας που έχει ρυθμιστεί στον λέβητα!  Δηλαδή, αν υπάρχει τέτοια ρύθμιση (που δεν υπάρχει σε όλες τις εγκαταστάσεις, κι εμένα ξεκινάει και γράφει με το που ανάψω το θερμοστάτη), το "πάγιο" δεν καλύπτει μόνο το πετρέλαιο που κάηκε σε αυτό τον χρόνο! Θα καλύψει και τις απώλειες που έχει το σύστημα θέρμανσης, κατά την κανονική του λειτουργία. Εξάλλου το πετρέλαιο που κάηκε όταν τα χρονόμετρα έγραφαν "μηδέν", μοιράζεται αναλογικά κατά ένα μέρος στον χρόνο που έγραψαν εκ των υστέρων τα ρολόγια, σε όσα έγραψαν τέλος πάντων, και κατά το υπόλοιπο μέρος (έστω 30%) στις δαπάνες "παγίου".
Πάντως συμφωνώ ότι για λόγους δικαιοσύνης η ορθή πρακτική είναι αυτή που λες, τα ρολόγια να ξεκινούν να γράφουν αφού ανοίξει ο κυκλοφορητής (όταν τα νερά έχουν πιάσει θερμοκρασία).

Τέλος,  αξίζει να αναφέρουμε ότι το ακόμα σωστότερο θα ήταν να μην υπήρχε καν ωρομέτρηση, και να έχουν τοποθετηθεί θερμιδομετρητές, ώστε να μην έχουμε τα λαμόγια που αλλάζουν σώματα με μεγαλύτερα, που παίζουν με τις ηλεκτροβάνες, που τοποθετούν μπόιλερ ζεστού νερού χρήσης και ηλιακούς τριπλής χωρίς σχετική πρόβλεψη στις δαπάνες θέρμανσης, κλπ! Όλα αυτά θα υπολογίζονταν στις ΘΕΡΜΙΔΕΣ που πραγματικά έκαψε ο καθένας, και όχι βάσει συντελεστών κατανάλωσης και χρόνου,  που παραβιάζονται αμφότερα από τα λαμόγια!

Δημοσ.

Έχω διαβάζει όλο το θέμα και τις εμπειρίες με τα ποσά που πληρώνετε άνα ώρα και χαίρομαι για την επιλογή που έκανα πριν 2 χρόνια να αγοράσω σόμπα πέλλετ.

Στην δικιά μου πολυκατοικία όπου έχει κεντρική θέρμανση κανένας δεν ήθελε να ανάβουμε καλοριφέρ με αποτέλεσμα 10+ χρόνια να μην έχουμε ανάψει ούτε μια ώρα καλοριφέρ. 
Έχω σπίτι 80 τετραγωνικά με πολλές απώλειες ( λόγο πέργολας και τζαμαρίες ) τελευταίος όροφος και χωρίς κτήρια δίπλα μου. 
Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να ζεσταθώ με κλιματιστικά  σόμπα kerosun ( δεν αξίζει καίει πολύ και μυρίζει ) και για παρέα το τζάκι. 

Πριν 2 χρόνια τέτοια εποχή γύρισα ένα βράδυ σπίτι και είχα 8 !!!!!!!!!!!! βαθμούς μέσα στο σπίτι !!
Εκείνη την περίοδο για τους 2 πρώτους μήνες είχα κάψει 200€ σε ξύλα και 80€ για υγρό της kerosun + κλιματιστικό. 
Μου γύρισε το μάτι ανάποδα και την επόμενη μέρα  αγοράζω μια σομπα pellet 12kw.
Το ίδιο απόγευμα ήρθαν και μου έκανα και την εγκατάσταση. 

Αποτέλεσμα.....
Πέρσι όπου ήταν ο πρώτος χειμώνας με θέρμανση αποκλειστικά με πέλλετ ξεκίνησα να καίω την σόμπα Νοέμβρη μέχρι μέχρι αρχές Απριλίου. 
Η σόμπα προγραμματισμένη να ανάβει μόνοι της τα πρωινά 2 ώρες πριν ξυπνήσω και το μεσημέρι μέχρι το βράδυ πριν πάω για ύπνο ! 
Κοινός την έκαιγα περίπου 12 με 14 ώρες την μέρα !!!!!! 
Την είχα ρυθμίσει στους 19 βαθμούς και έκανα μια παλέτα , δηλαδή 72 σακιά δηλαδή 237€ και για τους 6 σχεδόν μήνες !!!!!!  

Επειδή το σπίτι είναι ενιαίο χωρίς πολλούς τοίχους το σπίτι το ζέσταινε όλο και τα δωμάτια  , άντε -1 βαθμό λιγότερο εκεί. 
Στο σπίτι του κουμπάρου μου 70 τετραγωνικά ανακαινισμένο πλήρος με μόνωση στους τοίχους έχει 23 βαθμούς στην πρώτη σκάλα και την καίει 24 ώρες ! 

Στα θετικά
Το βασικό Φθηνή θέρμανση. 
Προγραμματίζεις να ανάψει όποτε θες ! Γυρίζεις σπίτι και απολαμβάνεις την ζέστη ! 
Εύκολος τρόπος να αποθηκεύεις το πέλετ αφού είναι σε σακιά των 15 κιλών 
Εύκολη σχετικά εγκατάσταση.
Καίει 300watt μέχρι να πάρει φωτιά (περίπου 10 λεπτά )και μετά για τον ανεμιστήρα  καίει λιγότερο απο 100watt 

Αρνητικά 
Άνα 3 μέρες θέλει ένα καθαρισμό που σου παίρνει 5 λεπτά το πολύ! 
Ακριβή η αγορά της αλλά κάνεις απόσβεση. 

Σε συνδυασμό και με τον 25 αρη αφυγραντήρα που πήρα , ομολογώ πως ΣΩΘΗΚΑ και οικονομικά αλλά πλέον δεν κρυώνω !! 

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Twoface είπε

Αρνητικά 
Άνα 3 μέρες θέλει ένα καθαρισμό που σου παίρνει 5 λεπτά το πολύ! 
 Ακριβή η αγορά της αλλά κάνεις απόσβεση. 

Μπουρί (με ότι περιλαμβάνει αυτή η λέξη :) )

Δημοσ.
Μόλις τώρα, AristidisZ είπε

Μπουρί (με ότι περιλαμβάνει αυτή η λέξη :) )

Το μπουρι του απορροφητήρα είναι πολύ μεγαλύτερο ;)

Τρύπα ανοίγεις για τον απορροφητήρα τρύπα ανοίγεις και για του μπουρι της σόμπας ! 

Δεν μπορώ να διακρίνω το αρνητικό αλλά οκ 

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, Twoface είπε

Τρύπα ανοίγεις για τον απορροφητήρα τρύπα ανοίγεις και για του μπουρι της σόμπας ! 

Είσαι σίγουρος ότι επιτρέπεται να βγάλεις μπουρί σε μπαλκόνι ;  

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, Twoface είπε

Το μπουρι του απορροφητηρα αφορα οσμες και υδρατμους και εχει θερμοκρασιες το πολυ 90 βαθμους..

Δεν εχει καυσαερια για  να μπορεις να τον βγαλεις απο μπαλκονι ή φωταγωγο ...

Επεξ/σία από k_w_t
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρώτον δεν βγάζει τόσα καυσαέρια 

Δεύτερον υπάρχει εγκατάσταση που καταλήγουν σε δοχείο 

Τρίτον ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ θα έπρεπε να σας απασχολεί οι καμινάδες απο τα ΤΖΑΚΙΑ !!!!!! 
Πόσες φορές Kawasaki γυρίζεις σπίτι το βράδυ με την μηχανή και τα ρούχα σου  μυρίζεις κάπνα απο τα ΤΖΑΚΙΑ ;;;;;; 

Κατηγορείτε κάτι που είναι πιο οικολογικό απο το τζάκι και το πετρέλαιο 

Επεξ/σία από Twoface
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Twoface είπε

Πρώτον δεν βγάζει τόσα καυσαέρια 

Δεύτερον υπάρχει εγκατάσταση που καταλήγουν σε δοχείο 

Τρίτον ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ θα έπρεπε να σας απασχολεί οι καμινάδες απο τα ΤΖΑΚΙΑ !!!!!! 

Ρε αδερφέ οι καμινάδες είναι χτιστές και πάνε στην ταράτσα

Αν είσαι στον 2ο που θα το πας το μπουρί, για πες μου ; 

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, AristidisZ είπε

Ρε αδερφέ οι καμινάδες είναι χτιστές και πάνε στην ταράτσα

Αν είσαι στον 2ο που θα το πας το μπουρί, για πες μου ; 

Σου απάντησα ήδη !!! 

Όπως επίσης και μέσα στην καμινάδα ;) 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Twoface είπε

Σου απάντησα ήδη !!! 

Όπως επίσης και μέσα στην καμινάδα ;) 

Αν υπάρχει καμινάδα 

Τι πάει να πει δοχείο καυσαερίων ; 

Μπορώ να έχω ένα link ; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 λεπτά πριν, AristidisZ είπε

Αν υπάρχει καμινάδα 

Τι πάει να πει δοχείο καυσαερίων ; 

Μπορώ να έχω ένα link ; 

http://thermansinews.blogspot.com/2012/10/blog-post_25.html
Παρά βγήκαμε Off topic ! 

Επίσης περιμένω και εγώ λοιπόν τις απαντήσεις σας για τα τζάκια και το πετρέλαιο :) 

https://www.onlarissa.gr/wp-content/uploads/2012/12/kapnatzakia.jpg

Επεξ/σία από Twoface
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Twoface είπε

http://thermansinews.blogspot.com/2012/10/blog-post_25.html
Παρά βγήκαμε Off topic ! 

Όντως 

Πάντως ότι κι αν βάλεις σου ξαναλέω ότι είναι παράνομο να βγάζεις καυσαέρια στο μπαλκόνι σου, ασχέτως αν τα έχεις περάσει από φίλτρο (χωρίς καμία πιστοποίηση)

Η ονομασία καπνοσυλλέκτης btw βγάζει τρελό γέλιο

Το γεγονός ότι είσαι σε ρετιρέ προφανώς σε έχει γλιτώσει, αν και 99.9% και εσύ παράνομος είσαι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...