Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
13 ώρες πριν, tsofras είπε

Δεν ήθελα να μπώ σε τόση λεπτομέρεια αλλά θα στο απαντήσω για να βγάζει νόημα :

Έχω αυτόνομη , πριν 3 χρόνια δεν πλήρωναν κάποιοι ιδιοκτήτες ενώ το έκαιγαν 24 ώρες με πετρέλαιο. Βάλαμε εισπρακτική εταιρεία και ξαφνικά άρχισαν να πληρώνουν όλοι και τελικά γυρίσαμε σε φυσικό αέριο και βάλαμε 3 χρόνια δόσεις τον καινούριο λέβητα και την εγκατάσταση. Επειδή ο διαχειριστής που υπέγραψε για την νέα εγκατάσταση έχει τον φόβο μήπως ξεφύγει πάλι η πολυκατοικία στις χρεώσεις ανοίγουν τον λέβητα στις 06.00 - 08.00 / 12.00 - 14.00 / 18.00 - 22.00 μέχρι να τελειώσουν οι δόσεις.

Οπότε έχω αυτόνομη αλλά λόγω της συμφωνίας για την νέα εγκατάσταση είναι σαν να μην έχω. Τελειώνει σε 2 μήνες αυτό βέβαια οπότε θα σταματήσει αυτό το καραγκιοζιλίκι αλλά και πάλι είναι κάτι που με χαλάει.

Ελπίζω βγάζει νόημα τώρα

Απλά δεν γνωρίζω το κόστος , δλδ αν θέλει κάποιος μηχανικός 1000ε για να μου πεί μόνο ότι χρειάζομαι π.χ. 100 τμ και το κόστος θα είναι το Χ και μου βγάλει ένα κουστούμι π.χ. 300.000ε , και μετά πρέπει να πάω σε άλλον να δώσω πάλι λεφτά για να μου πεί το κόστος θα είναι το Ψ , θα δίνω λεφτά στον "αέρα" ?

Δεν ξέρω αν βγάζει νόημα αυτό που λέω , σίγουρα πρέπει να πληρωθεί όποιος κάνει τέτοια δουλειά , απλά πρέπει και πελάτης να μην νιώθει ότι δίνει τα λεφτά στον αέρα.

Αν κάποιος βγάζει σχέδια , κάνει την μελέτη, κοστολόγιο κτλ. πιστεύω ότι πρέπει να πληρωθεί αν του δώσεις την δουλειά.

Συγνώμη αν προσβάλλω κάποιον που είναι του επαγγέλματος ή αν λέω κάτι λάθος, ή στην τελική να δώσεις κάποιο ποσό μικρό (100ε- 200ε) και αν αποφασίσεις να συνεχίσεις τότε οκ

Αν κάνω λάθος στις τιμές που έχω στο μυαλό μου μπορείτε να μου πείτε, μπορεί απλά να το έχω πάρει στραβά και να λέω ότι οι μηχανικοί - αρχιτέκτονες ζητάνε περισσότερα λεφτά απο ότι παίρνουν κανονικά.

Αγαπητέ TS, ως μηχανικός στο επάγγελμα (αν και δεν ασχολούμαι με κατασκευές) θα σου πω ότι η σκέψη σου ειναι πολύ καλή και θα ανεβάσει πολύ το επίπεδο ζωής σου. Ειδικά αν βρεις να πουλήσεις το διαμέρισμα σου σε μια καλή τιμή, θα μπορέσεις να υλοποιήσειςτο έργο με λογικό επιπλέον κόστος. Συνεπώς, πηγαίνεις στην εταιρία που κατασκευάζει το ΠΡΟΚΑΤ που θέλεις και τους ρωτάς για τελική τιμή μαζί με όλες τις επιπλέον παροχές (διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, αδεια, Θεμελίωση, Ι.Κ.Α, ΦΠΑ, Μεταφορικά, συνδέσεις με δίκτυο αποχ,. θέρμανση με φυσ. αέριο αν υπάρχει κτλ). Αυτοί γνωρίζουν γιατι κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Δεν χρειάζεται να πληρώνεις για να αναλύεις υποθετικά σενάρια.  Να έχεις στο μυαλό σου ότι το κόστος για μια σχετικά καλή κατασκευή θα σου βγει περίπου 1000€/τμ όσο και σε μια συμβατική οικοδομή. Σε κάθε περίπτωση να δεις δείγμα δουλειάς,  να επισκευθείς παλαιότερες κατασκευές (10ετίας και άνω) που έχουν κάνει και να μιλήσεις (αν ειναι εφικτό) με τους ιδιοκτήτες ώστε να δεις προβλήματα που έχουν βγάλει.

Το μόνο μειονέκτημα ειναι ότι στις  ΠΡΟΚΑΤ οικίες δύσκολα θα μπορέσεις μελλοντικά να κάνεις επεκτάσεις (αν δεν έχει προβλεφθεί), το οποίο ειναι σημαντική παράμετρος. Για παράδειγμα, αν ένα οικόπεδο 200τμ έχει συντελεστή δόμησης 1.4 (τόσο ειναι περίπου στο ΠΦ) και συντελεστή κάλυψης 0.6 θα μπορούσες να κτίσεις τώρα τον 1ο όροφο και μελλοντικά άλλο έναν ή 2 ορόφους.  Αν το οικόπεδο ειναι μικρό, το παραπάνω δεν έχει νόημα και προχωράς με το ΠΡΟΚΑΤ.

Καλή επιτυχία!

Επεξ/σία από BTL
  • Like 2
  • Thanks 1
  • Απαντ. 201
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, BTL είπε

Το μόνο μειονέκτημα ειναι ότι στις  ΠΡΟΚΑΤ οικίες δύσκολα θα μπορέσεις μελλοντικά να κάνεις επεκτάσεις (αν δεν έχει προβλεφθεί), το οποίο ειναι σημαντική παράμετρος. Για παράδειγμα, αν ένα οικόπεδο 200τμ έχει συντελεστή δόμησης 1.4 (τόσο ειναι περίπου στο ΠΦ) και συντελεστή κάλυψης 0.6 θα μπορούσες να κτίσεις τώρα τον 1ο όροφο και μελλοντικά άλλο έναν ή 2 ορόφους.  Αν το οικόπεδο ειναι μικρό, το παραπάνω δεν έχει νόημα και προχωράς με το ΠΡΟΚΑΤ.

Καλή επιτυχία!

με ολη την καλή διάθεση αυτό ειναι μια απο τις χειρότερες συμβουλές κ μια από τις αιτίες που  ο κατασκευαστικός κλαδος απέτυχε στην Ελλάδα.

TS μην κάνεις το λάθος να πετάξεις λεφτά "για τα παιδιά σου". Φτιάξε μια μονοκατοικία χωρίς προβλέψεις για μελλοντικους ορόφους κ τέτοιες χαζομάρες. 

Όπως έχει αποδειχθεί εδώ κ 10ετιες αυτοι οι όροφοι δεν γίνονται ποτέ ειτε ξεκινάνε κ δεν τελειώνουν ποτέ κ στο τέλος ειναι ενα άσχημο πράγμα που θέλει μόνο γκρέμισμα. 

Μην πετάξεις κ συ λεφτά για κάτι που δεν θα γίνει.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, jon_pallis είπε

Έχεις ιδέα τι κόστος συντήρησης έχει μια μονοκατοικία? Επίσης απι απόψεως θέρμανσης να θυμάσαι οτι δεν θα εχεις κανεναν ούτε απο πάνω ουτε απο κατω σου.

Όχι για αυτό ακριβώς άνοιξα αυτό το ποστ.

Αυτη τη στιγμή είμαι σε ρετιρέ 35 ετών , δεν έχω κανέναν απο πάνω , ο ένας διπλανός δεν ανάβει καλοριφέρ, ο άλλος μόνο τζάκι , οπότε αν με βοηθάει κάποιος στη θέρμανση φαντάζομαι είναι ο απο κάτω. Βέβαια μετά απο τόσα χρόνια φαντάζομαι η μόνωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε όλες τις πλευρές οπότε σε μία νέα κατασκευή και κανέναν να μην έχω θα είναι καλύτερα απο άποψη θερμοκρασίας . 

29 λεπτά πριν, BTL είπε

Αγαπητέ TS, ως μηχανικός στο επάγγελμα (αν και δεν ασχολούμαι με κατασκευές) θα σου πω ότι η σκέψη σου ειναι πολύ καλή και θα ανεβάσει πολύ το επίπεδο ζωής σου. Ειδικά αν βρεις να πουλήσεις το διαμέρισμα σου σε μια καλή τιμή, θα μπορέσεις να υλοποιήσειςτο έργο με λογικό επιπλέον κόστος. Συνεπώς, πηγαίνεις στην εταιρία που κατασκευάζει το ΠΡΟΚΑΤ που θέλεις και τους ρωτάς για τελική τιμή μαζί με όλες τις επιπλέον παροχές (διαμόρφωση εξωτερικού χώρου, αδεια, Θεμελίωση, Ι.Κ.Α, ΦΠΑ, Μεταφορικά, συνδέσεις με δίκτυο αποχ,. θέρμανση με φυσ. αέριο αν υπάρχει κτλ). Αυτοί γνωρίζουν γιατι κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Δεν χρειάζεται να πληρώνεις για να αναλύεις υποθετικά σενάρια.  Να έχεις στο μυαλό σου ότι το κόστος για μια σχετικά καλή κατασκευή θα σου βγει περίπου 1000€/τμ όσο και σε μια συμβατική οικοδομή. Σε κάθε περίπτωση να δεις δείγμα δουλειάς,  να επισκευθείς παλαιότερες κατασκευές (10ετίας και άνω) που έχουν κάνει και να μιλήσεις (αν ειναι εφικτό) με τους ιδιοκτήτες ώστε να δεις προβλήματα που έχουν βγάλει.

Καλή επιτυχία!

1 λεπτό πριν, bilya είπε

με ολη την καλή διάθεση αυτό ειναι μια απο τις χειρότερες συμβουλές κ μια από τις αιτίες που  ο κατασκευαστικός κλαδος απέτυχε στην Ελλάδα.

TS μην κάνεις το λάθος να πετάξεις λεφτά "για τα παιδιά σου". Φτιάξε μια μονοκατοικία χωρίς προβλέψεις για μελλοντικους ορόφους κ τέτοιες χαζομάρες. 

Όπως έχει αποδειχθεί εδώ κ 10ετιες αυτοι οι όροφοι δεν γίνονται ποτέ ειτε ξεκινάνε κ δεν τελειώνουν ποτέ κ στο τέλος ειναι ενα άσχημο πράγμα που θέλει μόνο γκρέμισμα. 

Αρκετά απο τα ΠΡΟΚΑΤ που βλέπω πάντως έχουν πρόβλεψη πάντως για 2ο όροφο

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, bilya είπε

...

Ο κλάδος απέτυχε και επειδή αφήναν στα κτήρια αναμονές για μελλοντικούς ορόφους που δεν έγιναν ποτέ; 🤔

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, tsofras είπε

Όχι για αυτό ακριβώς άνοιξα αυτό το ποστ.

Αυτη τη στιγμή είμαι σε ρετιρέ 35 ετών , δεν έχω κανέναν απο πάνω , ο ένας διπλανός δεν ανάβει καλοριφέρ, ο άλλος μόνο τζάκι , οπότε αν με βοηθάει κάποιος στη θέρμανση φαντάζομαι είναι ο απο κάτω. Βέβαια μετά απο τόσα χρόνια φαντάζομαι η μόνωση είναι σχεδόν ανύπαρκτη σε όλες τις πλευρές οπότε σε μία νέα κατασκευή και κανέναν να μην έχω θα είναι καλύτερα απο άποψη θερμοκρασίας . 

Αρκετά απο τα ΠΡΟΚΑΤ που βλέπω πάντως έχουν πρόβλεψη πάντως για 2ο όροφο

Σε καθε περίπτωση εχω την αισθηση οτι ειναι λαθος εποχη καποιος να πουλήσει λογω πεσμένων τιμών αλλά για τον ίδιο λόγο είναι η ιδανικη περίοδος να χτίσεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
29 λεπτά πριν, bilya είπε

Πολλοί έκαναν το λάθος να ρίξουν τα μπετά με αποτέλεσμα να βλέπεις τα εκτρώματα που υπάρχουν σήμερα.  Μπορεί κάλλιστα κάποιος να φτιάξει κάτι σωστό και μοντέρνο, ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης. Δεν πετάς τα λεφτά σου αν το σπίτι έχει σωστή θεμελίωση και δομική αντοχή για έναν ακόμη ή δύο ορόφους, υπόγειο κτλ Αυτό βέβαια έχει να κάνει με την οπτική που το βλέπει ο καθένας. Είναι μια ανάλυση κόστους/ωφέλους που την κάνει ο καθένας και βλέπει αν τα επιπλέον 15000-20000€ αξίξουν την επένδυση.

Οσον αφορά τη συντήρηση της μονοκατοικίας δε θα δεις σημαντικές διαφορές με το διαμέρισμα σου (μπορεί να ειναι και μικρότερο). Αν έχει γίνει σωστή κατασκευή για 10έτη τουλάχιστον δε χρειάζεται τίποτα. Επιπλέον, πολλά κοινόχρηστα που πληρώνεις σε πολυκατοικίες (καθαρισμός, συντήρηση κήπου, έξοδα διαχείρισης, ζημιές απο τρίτους) τα αποφεύγεις. Το επιπλεον κόστος θα σχετίζεται με τον ΕΝΦΙΑ που θα ειναι αυξημένο. Τέλος, το κόστος θέρμανσης θα ειναι σημαντικό μικρότερο (σε σχέση με κοινόχρηστο λέβητα) ή το ίδιο (σε σχέση με το αν έχεις ατομικό φυσ. αέριο).

Επεξ/σία από BTL
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, jon_pallis είπε

Σε καθε περίπτωση εχω την αισθηση οτι ειναι λαθος εποχη καποιος να πουλήσει λογω πεσμένων τιμών αλλά για τον ίδιο λόγο είναι η ιδανικη περίοδος να χτίσεις.

Ιδανική για να χτίσεις ; 

Δε συμφωνώ, μάλλον συμφέρει η αγορά κάτι έτοιμου στη παρούσα φάση... 

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, jon_pallis είπε

Επειδή χτίζω κατι που αγόρασα ημιτελές και βλέποντας τα λεφτά που έχουν φύγει και κυρίως η ταλαιπωρία  το καλύτερο είναι να βρεις κάτι έτοιμο τώρα που οι τιμές είναι χαμηλά

Το ότι έχουν πέσει οι τιμές των κατοικιών δεν σημαίνει ότι έχει πέσει ούτε το κοστος των υλικών ούτε τα εργατικά. 

• Thanks 1
Δημοσ.

Όπως το βλέπω τελικά παίδες , μάλλον με συμφέρει να πάρω έτοιμη μονοκατοικία και να την ανακαινίσω - επεκτείνω .

Βρήκα π.χ. μία του 75 , με 50τμ οίκημα , αναφέρει ότι χτίζει άλλα 50 σε ώροφο , σε 150τμ οικόπεδο στις 80.000.

Πόσο να μου πάει δλδ να την στρώσω? Θα παώ να την δώ το απόγευμα και θα ψάξω μηχανικό (ή αρχιτέκτονα θέλω? ) για να μάθω κόστος ανακαίνισης/επέκτασης

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 λεπτά πριν, NT1G είπε

Ο κλάδος απέτυχε και επειδή αφήναν στα κτήρια αναμονές για μελλοντικούς ορόφους που δεν έγιναν ποτέ; 🤔

off topic: φυσικά μιας κ επενδύονταν αέρας στον κλάδο. Τα σπίτια γίνονταν χωρίς λόγο πιο ακριβά, η κοινωνία απέκτησε λάθος νοοτροπία (το σπίτι θα πάει στα παιδιά κτλπ κ τα παιδιά περίμεναν το σπίτι) κ εν τέλη 2004 φτάσαμε στον υπερκορεσμο των ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο οτι το real estate απέτυχε μονο στην Ελλάδα τόσο πολύ.

Σημείωση δεν λέω πως ειναι ο μόνος λόγος αλλά ένας απο τους πολλούς.

Επεξ/σία από bilya
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
11 λεπτά πριν, bilya είπε

off topic: φυσικά μιας κ επενδύονταν αέρας στον κλάδο. Τα σπίτια γίνονταν χωρίς λόγο πιο ακριβά, η κοινωνία απέκτησε λάθος νοοτροπία (το σπίτι θα πάει στα παιδιά κτλπ κ τα παιδιά περίμεναν το σπίτι) κ εν τέλη 2004 φτάσαμε στον υπερκορεσμο των ακινήτων. Δεν είναι τυχαίο οτι το real estate απέτυχε μονο στην Ελλάδα τοαο πολύ.

Σημείωση δεν λέω πως ειναι ο μόνος λόγος αλλά ένας απο τους πολλούς.

To real estate απέτυχε λόγω υπερδανεισμού όχι μονο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες (βλ. ΗΠΑ). Κάτι το οποίο κόστιζε Χ ευρώ πωλούνταν πολλές φορές πάνω λόγω της φαινομενικά εύκολης πρόσβασης σε χρήμα. Τελικά με τη μείωση μισθών και την αδυναμία αποπληρωμής δανείων η φούσκα έσκασε. Αυτό σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα/μετανάστευση θα περάσουν πολλά χρόνια για να επανέλθει το σύστημα (αν επανέλθει). Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα λόγω έλλειψης ουσιαστικών κοινωνικών δομών η ιδιόκτητη κατοικία ειναι είδος πρώτης ανάγκης μιας και χωρίς αυτή μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει καποιος να κοιμάται στο παρκο/παγκάκι.  Αν φτάσουμε σε σημείο να έχουμε χαμηλή ανεργία και σταθερό εισόδημα, κοινωνικό κράτος κτλ ίσως η ανάγκη απόκτησης κατοικίας και "εξασφάλισης" των παιδιών μας να παραμεριστεί. 

Επεξ/σία από BTL
  • Like 3
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, BTL είπε

To real estate απέτυχε λόγω υπερδανεισμού όχι μονο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες (βλ. ΗΠΑ). Κάτι το οποίο κόστιζε Χ ευρώ πωλούνταν πολλές φορές πάνω λόγω της φαινομενικά εύκολης πρόσβασης σε χρήμα . Τελικά με τη μείωση μισθών και τη αδυναμία αποπληρωμής δανείων η φούσκα έσκασε. Αυτό σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα/μετανάστευση θα περάσουν πολλά χρόνια για να επανέλθει το σύστημα (αν επανέλθει). Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα λόγω έλλειψης ουσιαστικών κοινωνικών δομών η ιδιόκτητη κατοικία ειναι είδος πρώτης ανάγκης μιας και χωρίς αυτή μπορεί πολύ εύκολα να φτάσει καποιος να κοιμάται στο παρκο/παγκάκι.  Αν φτάσουμε σε σημείο να έχουμε χαμηλή ανεργία και σταθερό εισόδημα, κοινωνικό κράτος κτλ ίσως η ανάγκη απόκτησης κατοικίας και "εξασφάλισης" των παιδιών μας να παραμεριστεί. 

διαφωνώ σε αυτό. Στις περισσότερες χώρες πάγωσε η κατασκευή σπιτιών για ενα δύο χρόνια μόνο. Οταν υπάρχει ζήτηση θα δημιουργηθεί κ προσφορά. 

Στην Ελλάδα δεν έγινε αυτο ομως γιατί η ζήτηση ήταν πάντα μικρότερη απο την προσφορά κάτι που γιγαντώθηκε το 2000-2008.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tsofras είπε

Όπως το βλέπω τελικά παίδες , μάλλον με συμφέρει να πάρω έτοιμη μονοκατοικία και να την ανακαινίσω - επεκτείνω .

Βρήκα π.χ. μία του 75 , με 50τμ οίκημα , αναφέρει ότι χτίζει άλλα 50 σε ώροφο , σε 150τμ οικόπεδο στις 80.000.

Πόσο να μου πάει δλδ να την στρώσω? Θα παώ να την δώ το απόγευμα και θα ψάξω μηχανικό (ή αρχιτέκτονα θέλω? ) για να μάθω κόστος ανακαίνισης/επέκτασης

Μονοκατοικία του 75, μιλάμε για κτήριο 45 ετών, κτισμένο με τον παλιό αντισεισμικό κανόνα και κτήριο που έχει διανύσει το 1/2 της ζωής του!!!

Εγω θα έλεγα οτι σε συμφέρει να το παρεις μόνο αν ειναι σε καλή περιοχη και ελπίζεις οτι οι τιμές θα ανέβουν σε 10-20 χρόνια, αν έχεις σκοπό να το κρατήσεις με το ελάχιστο στις επισκευές και στο μέλλον έχεις χρήμα να το φτιάξεις απο την αρχή (εσύ ή τα παιδιά σου). Εκεί το πουλάς σαν οικόπεδο στο μέλλον και με την αυξημένη αξία αγοράζεις κάτι φρέσκο.

Να επενδύσεις 2ο όροφο πάνω σε παλιό κτήριο δεν το βρισκω και τόσο καλό.

Επεξ/σία από Dvs
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, Dvs είπε

Μονοκατοικία του 75, μιλάμε για κτήριο 45 ετών, κτισμένο με τον παλιό αντισεισμικό κανόνα και κτήριο που έχει διανύσει το 1/2 της ζωής του!!!

Εγω θα έλεγα οτι σε συμφέρει να το παρεις μόνο αν ειναι σε καλή περιοχη και ελπίζεις οτι οι τιμές θα ανέβουν σε 10-20 χρόνια, αν έχεις σκοπό να το κρατήσεις με το ελάχιστο στις επισκευές και στο μέλλον έχεις χρήμα να το φτιάξεις απο την αρχή (εσύ ή τα παιδιά σου). Εκεί το πουλάς σαν οικόπεδο στο μέλλον και με την αυξημένη αξία αγοράζεις κάτι φρέσκο.

Να επενδύσεις 2ο όροφο πάνω σε παλιό κτήριο δεν το βρισκω και τόσο καλό.

Αν το γκρεμίσω και χτίσω νέο ή να το ενισχύσω δεν παίζει?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν το γκρεμίσεις πας στο υψηλό κόστος που σου λένε πιο πανω, ουσιαστικά πας σε καινούργια μονοκατοικία. Μήπως σε συμφέρει να την βρεις έτοιμη-κτισμένη να γλυτώσεις και την ταλαιπωρία;

Να ενισχύσεις σπίτι 45 ετών; Οι μηχανικοί απο πανω θα σου απαντήσουν πιο σωστά

Επεξ/σία από Dvs

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...