Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ποιά χαρακτηριστικά, είναι κρίσιμα για την επιλογή ενός λογιστή που θα χειρίζεται τα φορολογικά ενός πελάτη; Αυτό που λέμε "γάτος" λογιστής, από ποιά προτερήματα μπορεί να διακρίνεται;

• Απαντ. 35
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Δεν απαίτησα να πάρω ντε κ καλά απάντηση... και γιατί με διώχνεις, τόσο πολύ σε ενοχλούν οι ερωτήσεις μου;  Ξέρεις μπορεί κ άλλοι να έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες και για να είμαι ειλικρινής πίστευα πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο thread αυτό :-)

Επεξ/σία από zoranb
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ρωτα οποιον μεγαλογιατρο και φαρμακοποιο ξερεις να σου πει ποιον εχει λογιστη. ιδανικα, θες καποιον που να εχει μεγαλη και "καλη" πελατεια και κονε σε εφοριες κλπ

Επεξ/σία από duende
  • Like 1
Δημοσ.

Δεν υπάρχει γάτος λογιστής. Υπάρχει καλός, κακός, ενημερωμένος, ανενημέρωτος, by the book, χημείο, ακριβός, φθηνός, εξειδικευμένος, φοροτεχνικός, λαμόγιο, τίμιος, ότι θες. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Το θέμα με τον λογιστή είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που γνωρίζει για σένα και την επιχείρηση σου. Ξέρει πόσα βγάζεις εσύ, η γυναίκα σου, το μαγαζί σου, σε ποιον νοικιάζεις το σπίτι του χωριού σου, από ποιον παίρνεις το εμπόρευμα, τις πρώτες ύλες, κοινώς ξέρει πάρα πολλά για σένα. Επομένως το πρώτο που ψάχνεις είναι η τιμιότητα και η εχεμύθεια. Θα μου πεις τώρα, πως θα το εξακριβώσεις αυτό. Δεν μπορείς, Μόνο εν καιρώ, όπως γίνεται με όλες τις ανθρώπινες και επαγγελματικές σχέσεις. 

Επίσης ισχύει το ότι η φθήνια τρώει τον παρά. Από το ένα άκρο των 80 ευρώ για μια φορολογική δήλωση, ως το άλλο άκρο των 5 ευρώ, υπάρχουν άπειρες επιλογές. Το ίδιο και για την τήρηση των βιβλίων. Γκούγκλαρε, τήρηση βιβλίων τιμές, και πες μου αν θα έδινες 25 ευρώ σε κάποιον για να παρακολουθεί φορολογικά την επιχείρηση σου. Και θα δεις κάτι ωραία, 25 ευρώ μέχρι 100 παραστατικά, 50 ευρώ μέχρι 50.000 τζίρο. Λες και πουλάει στη λαϊκή. 

Ρωτάς γνωστούς σου. Είναι ευχαριστημένοι από τον λογιστή τους; Τι δουλειά τους κάνει και με πόσα χρήματα. Με αυτά τα χρήματα τι τους προσφέρει;

Ο λογιστής σου δεν είναι το τσουτσέκι σου. Δεν θα σου κάνει τη δήλωση της γιαγιάς σου επειδή τον πληρώνεις για τη δική σου. Δεν θα σου ανανεώσει την κάρτα ανεργίας, δεν θα σου κάνει δήλωση για το ΚΕΑ, για το κοινωνικό τιμολόγιο, για το κοινωνικό επίδομα, για τους παιδικούς σταθμούς, δεν θα σου εκτυπώσει 50 φορές το εκκαθαριστικό και τον ΕΝΦΙΑ, δεν θα σε πάρει τηλέφωνο για να σου δώσει τα τέλη κυκλοφορίας αν εσύ δεν φιλοτιμηθείς, δεν θα δηλώσει ακατάσχετο, δεν θα στέλνει εκκαθαριστικά στις τράπεζες κάθε λίγο, δεν θα σου απαντήσει στο τηλέφωνο κάθε φορά που ο Αυτιάς και ο Παπαδάκης λένε πως τώρα βγαίνει το τάδε επίδομα, τώρα ανοίγει η εφαρμογή. Δεν θα στα κάνει όλα αυτά για τα 20-30 ευρώ της δήλωσης. Αν τα θέλεις όλα αυτά και μάλιστα σωστά, φρόντισε να το εκτιμήσεις και εσύ αναλόγως. Να ξερες πόσοι χάσανε επιδόματα για τα λάθη στις δηλώσεις. Μια γνωστή μου στη δουλειά δεν έπαιρνε για 5-6 χρόνια το επίδομα για τα παιδιά (Α21) γιατί τους είχε πει παλιά ο λογιστής τους πως είναι υψηλόμισθοι και δεν το δικαιούνται. Της λέω έλα να το δούμε λίγο μαζί, γιατί δεν βγαίνουν τα κουκιά. Τώρα το παίρνει κανονικά (έστω αυτά τα 20-25 ευρώ το μήνα)  και μάλιστα το δικαιούταν πολλές χρονιές ακόμη. Βάλε τώρα κάτω τα νούμερα να δεις πόσα έχασε γιατί δεν φιλοτιμήθηκε να το ψάξει ο λογιστής. Και αυτοί οι πελάτες, οι καμμένοι από κακούς λογιστές, είναι οι καλύτεροι πελάτες μετά γιατί πηγαίνουν στα λογιστικά και τα σκάνε χοντρά, ακριβώς επειδή τη πάτησαν. 

Το καλύτερο είναι να ρωτήσεις γνωστούς και φίλους που εκτιμάς την άποψη τους. Να κανονίσεις ραντεβού με τους υποψήφιους λογιστές και να τους εξηγήσεις τι ακριβώς θέλεις από εκείνους. Να τους ψυχολογήσεις και να τους κάνεις 3-4 ερωτήσεις για ένα θέμα, να τσεκάρεις απαντήσεις. Να δεις ποιος είναι ενημερωμένος και ποιος όχι. Δεν τα ξέρουν όλοι, όλα. Αυτά για ελ. επαγγελματίες. Στα μεγάλα λογιστικά γραφεία τα πράγματα είναι πιο απρόσωπα αλλά και πιο εύκολα για απλές δουλειές. Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες σου. 

Συνοψίζοντας, τίμιος, εχέμυθος, ενημερωμένος, προνοητικός, να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. 

• Like 24
Δημοσ.

Παιδιά είναι μεγάλη υπόθεση ο καλός και τίμιος λογιστής επειδή στις μέρες μας σπανίζουν και καλό είναι να μην τρολάρετε αλλά να σκεφτείται ο δικός σας είναι καλός και τίμιος.

Γιατί αν είναι λαμόγιο με την εφορία λαμόγιο θα είναι και με σας.Δεν αλλάζουν τα λαμόγια.Το ίδιο φέρνονται σε όλους.

Φίλε είσαι Θεσσαλονίκη αν ήσουν Αθήνα θα σου έδινα το δικό μου να κάνεις έστω ένα τηλέφωνο.Δεν είναι φίρμα αλλά πιστεύω είναι πολύ καλός.

• Like 3
  • Thanks 1
Δημοσ.

Δυστυχως ο καλος λογιστης δεν ειναι απαραιτητα αυτος που ξερει καλα λογιστικα,αυτος ισως ειναι χρησιμος σε μια πολυεθνικη

Ο καλος λογιστης ειναι πραγματι ο "γατος" λογιστης,οχι για να κανει οργια,αλλα για να λυσει απλα θεματα γραφειοκρατικης τρελας με προσωπικη συνεννόηση και οχι με προστιμο που θα κλεισει την εταιρεια

ο γατος λογιστης εχει προσωπικες σχεσεις με τους εφοριακους και εχει χτισει σχεση εμπιστοσυνης,οταν τους λεει οτι κατι ειναι ετσι,τον εμπιστευονται οτι ειναι ετσι και οτι δεν θα τους μπλεξει σε μια ιστορια διαφθορας και κλοπης δημοσιου χρηματος.

Οσοι ειναι υπαλληλοι δεν μπορουν να τα καταλαβουν αυτα,δεν ξερουν ποσο ευκολα κλεινει μια επιχειρηση απλα γιατι καποιος υπαλληλος το αποφασισε αυθαιρετα.

Μια απο τις πολλες ιστοριες που εχω να διηγηθω ηταν οταν επιασαν ενα τυπογραφειο για εικονικα τιμολογια.

Εμεις ειχαμε παρει αφισες για μια εκδηλωση απο εκει πριν απο χρονια.Προφανως τις ειχαμε χρησιμοποιησει αλλα οχι ολες,ειχαμε καποιες στο υπογειο.

Πληρωσαμε προστιμο για αυτες που δεν βρεθηκαν (!)συν τον εφοριακο.

Με τους νομους που εχουν περασει απο το 2010 και μετα, αμα θελει αρχιζει και λεει για ξεπλυμα βρωμικου χρηματος,απατη κατα του δημοσιου και ουτε λιγο ουτε πολυ την παθαινεις σαν την καθαριστρια με τα δεκα χρονια στη πλατη.Κλεινει το μαγαζι,η οικογενεια καταστρεφεται και παμε παρακατω.

• Like 1
Δημοσ.

Διαφωνώ καθέτως, οριζοντίως και πλαγίως, σχεδόν σε όλα. Για αρχή αφήνω εκτός συζήτησης το ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να γνωρίζει λογιστικά ως απαράδεκτο. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει.

Ειδικά στις πολυεθνικές δεν μπορείς να δείξεις τίποτα από τις γνώσεις σου. Όλα είναι προμελετημένα, το λογιστικό σύστημα, οι διαδικασίες, τα πάντα. Μόνο ελάχιστοι, οικονομικοί διευθυντές και τα ρέστα, ΙΣΩΣ, να παίρνουν κάποιες αποφάσεις. Κουμάντο κάνει η μαμά εταιρεία. Σε πασίγνωστο ιατρικό όμιλο, οι αγορές των α' υλών (γάζες, ενέσεις και λοιπά) καταχωρούνται αυτόματα στο sap από τη μαμά εταιρεία και μάλιστα η συναλλαγή δεν είναι καν ενδοεταιρική. Στην ουσία βλέπεις μια εγγραφή που δεν μπορείς να την αλλάξεις, ακόμη και αν είναι οφθαλμοφανέστατα λάθος. 

Οι προσωπικές σχέσεις σε βοηθούσαν μέχρι πριν από λίγο καιρό που οποιαδήποτε δουλειά γινόταν στις εφορίες. Εδώ και μερικά χρόνια οι επισκέψεις στις ΔΟΥ είναι ελάχιστες και τυπικές. Επίσης δεν υπήρχε μηχανογράφηση στο βαθμό που αυτή υπάρχει σήμερα, ούτε οι διαδικασίες στον έλεγχο πχ ήταν τόσο αυστηρές και by the book που είναι σήμερα. Σου ερχόταν για επιτόπιο ένας ελεγκτής και το ξεκαθάριζες μαζί του. Σήμερα έρχεται κλιμάκιο. Υπάρχουν ηλεκτρονικά δεδομένα που παλαιότερα δεν υπήρχαν. Υπάρχει πλέον φόβος στους δημοσίους υπαλλήλους γιατί ξέρουν πως τα κόζια άλλαξαν. Όχι ότι και σήμερα δεν γίνονται αυτά, αλλά είναι μειωμένα κατά πάρα πολύ. Εν ολίγοις, η μέρα με τη νύχτα η διαφορά. Στην τελικά, αν είμαι σωστός γιατί να ξέρω καποιον; Δεν μου χρειάζεται. 

Οι νόμοι για τη φοροδιαφυγή και τα εικονικά είναι μια χαρά. Άργησαν κιόλας. Όποιος θέλει να μπλέξει με αυτά, καλώς. Μην κλαίγεται μετά. Διάβασε λίγο τις αποφάσεις της ΔΕΔ για τα εικονικά και θα καταλάβεις πολλά. Αυτός που είναι σωστός δεν φοβάται τίποτα. Μπορεί στο 0,5% των περιπτώσεων να κληθείς να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας, αλλά στο τέλος θα δικαιωθείς. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

επειδή πολλές φορές ακούω τη φράση λογιστής γάτος, το μόνο που έχω να πω είναι μπαρμπούτσαλα..

αυτό που χρειάζεται ο καθένας είναι άτομα να τον προσέχουν και να κάνουν αυτά που χρειάζονται όταν και όπως χρειάζονται, όχι να τάζουν ουρανούς με τα άστρα και το παίζουν ιστορία γιατί το παπατζηλίκι και η λαμογιά πάει σύννεφο και μέχρι να το αντιληφθεί ο άλλος μπορεί να περάσει πολύς καιρός

συνήθως πάντως ο ανάλογος λογιστής θα καταλήξει τελικά με τον ανάλογο πελάτη, από όλα έχει ο μπαξές.. 

για μένα όποιος δεν είναι βέβαιος για κάτι απλά ας επιλέξει άτομα που τουλάχιστον φαίνονται να είναι έντιμα ή ξέρει ότι είναι έντιμα (από άλλα έντιμα άτομα, δύσκολο μεν αλλά όχι αδύνατο), και λάθος να γίνει θα βγει η άκρη, συνήθως όλα διορθώνονται. αν τα θέλει ο κώλος σου με τον "γάτο" απλά μην παραπονιέσαι μετά 

ο γάτος πάνω από όλα θα κοιτάξει να καλύψει τον εαυτό του και μετά όλα τα άλλα, έχω βρεθεί σε φάση να κατσαδιάζεται υπάλληλος λογιστηρίου επειδή τόλμησε να παραδεχτεί σε πελάτη το λάθος του.. 

Επεξ/σία από logistoulis
  • Like 1
Δημοσ.

Πάντως πολλοί δεν αναλαμβάνουν και όλες τις υποθέσεις .Μαλλον είναι ανάλογα το συνολικό πελατολόγιο τους .

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...