Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πως υπολογίζονται τα καθαρά λεφτά ενός ελεύθερου επαγγελματία που θα πάρει από τη δουλειά που θα κάνει για έναν πελάτη; Παράδειγμα, εάν κάνει μια δουλειά για την οποία θέλει να βάλει στη τσέπη 1000€ για τον κόπο και την εμπειρία του, πόσα θα πρέπει να του πληρώσει ο πελάτης ώστε να του μείνει το χιλιάρικο που θέλει;

Επεξ/σία από zoranb
  • Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, zoranb είπε

Πως υπολογίζονται οι κρατήσεις ενός ελεύθερου επαγγελματία; Εάν για παράδειγμα κάνει μια δουλειά για την οποία θέλει να βάλει στη τσέπη για το κ;oπο κα την εμπειρία του π.χ. 1000ευρώ, πόσα θα πρέπει να του πληρώσει ο πελάτης ώστε να του μείνει το χιλιάρικο που θέλει;

Δεν παίζετε ετσι ακριβως το παιχνιδι, εχει να κανει και με το τι τζιρο που κάνεις τον μηνα χρονο κλπ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, zoranb είπε

Κάντο μου λίγο πιό λιανά δεν σε πιάνω 😐

Ανάλογα το ύψος του τζίρου αλλάζει και το ποσοστό των επιβαρύνσεων σε φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές, εντελώς μπακαλίστικα μπορεί να είναι από 50% έως 75%, δηλαδή για να του μείνουν καθαρά 1.000€ ο πελάτης πρέπει να του πληρώσει από 2.000 ως 4.000€.

Υπόψιν στα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί τυχόν ΦΠΑ, και σίγουρα όλο και κάτι ξεχνάω.

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ΦΠΑ επιστρέφετε. Στα υπόλοιπα υπολόγισε 

27% ασφάλεια 27% φόρος 27% προκαταβολή 7% φόρος αλληλεγγύης και 650 ευρώ φόρος επιτηδευματος. Την πρώτη χρονιά δηλαδή αν βγάλεις 50 χιλιάρικα καθαρά θα σε πάρουν τα 45.

Επεξ/σία από Arkin
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.

οτι ειπε ο αρκιν.αν θελεις να σου μεινει ενα χιλιαρικο ο πελατης πρεπει να πληρωσει το λιγοτερο:1000+1000*27%+1000*29%(φορος)=1000+270+290=1560 ευρω,το ελαχιστο.δλδ το τελος επιτηδευματος ειναι 650 αλλα πως θα το χρεωσεις?ανα μηνα?ανα αποδειξη?φορος αλληλεγγυης αν ξεπερνας καποια ορια......εχε υποψιν οτι αν βγαζεις λιγοτερα απο τα τεκμηρια διαβιωσης σου,ο φορος θα μπει επι τεκμηριων,δεν γνωριζω αν και η ασφαλεια μπαινει επι τεκμηριων ......αυτο σημαινει οτι αν εχεις ενα σπιτι και αναπνεεις(!!!!)εχεις ενα 4χιλιαρο τουλαχιστων τεκμηριο.(να μην υπολογισουμε και οχημα ή μεγαλο σπιτι ή οικογενεια.....)αν λοιπον εχεις αυτο το τεκμηριο,και βγαλεις ενα χιλιαρικο ολο τον χρονο,η φορολογια ειναι επι του τετραχιλιαρου-τεκμηριου.....και για να σου μεινει το χιλιαρικο,ο πελατης θα πρεπει να πληρωσει 2κ+........

Δημοσ.

Ναι πολυ προσοχη με τα τεκμηρια. 6000 εχει ενα 1800 κυβικα αμαξι. Βαλε και σπιτια ακινητα οτι εχεις θες δεν θες θα σε φορολογει για αυτα ακομα και 1 ευρω να βγαλεις. Αν δε πεσει και το αφορολογητο στα 5500 που λενε τοτε κλαφτα χαραλαμπε καλες ειναι και οι πετρες.

Μόλις τώρα, Ather είπε

Το ΦΠΑ πώς επιστρέφεται;

Μαζευονται ολες οι αποδειξεις τιμολογια και το περνεις του χρονου Μαρτιο-Μαιο. Οτιδηποτε ειναι πανω απο 1500 ευρω τιμολογιο+φπα περνεις αμεση απαλλαγη εφοσον εχεις βιβλια στη λογιστρια. Τα βιβλια θελουν ενα 700αρι το χρονο στο λογιστη. Και σαν εξοδα οτιδηποτε μεχρι 1500 ευρω παει αποσβεση τον ιδιο χρονο. Οτιδηποτε πανω απο αυτο παει 10% σε βαθος δεκαετιας.

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Arkin είπε

Το ΦΠΑ επιστρέφετε.

Το ΦΠΑ δεν επιστρέφεται. Πληρώνεται κανονικά από τον πελάτη και ο επαγγελματίας το αποδίδει κανονικά κάθε μήνα ή τρίμηνο.

ΑΝ ο πελάτης είναι και αυτός επαγγελματίας και ΑΝ η δουλειά που του κάνεις έχει να κάνει με το επάγγελμα του και μπορεί να την περάσει σαν έξοδο, τότε συμψηφίζει τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει (από τις δουλειές του) με το ΦΠΑ που πλήρωσε (και άρα έμμεσα του επιστρέφεται).

Το να λες γενικά ότι "ο ΦΠΑ επιστρέφεται" ενώ μιλάμε για τον επαγγελματία που κάνει τι δουλειά είναι λάθος (και αφήνει και λάθος εντυπώσεις).

Στα του topic τώρα.

Πολύ χονδρικά και εντελώς μπακαλήστικα, αν είναι μια δουλειά χωρίς έξοδα και για χαμηλά εισοδήματα, για να σου μείνουν 1000€ πρέπει να χρεώσεις τον πελάτη τα διπλά+ΦΠΑ, 2000€+ΦΠΑ= 2500€. Αν η δουλειά έχει και έξοδα, τα προσθέτεις και αυτά (διπλά+έξοδα+ΦΠΑ). Και το φόρο το προπληρώνεις φέτος για κέρδη που θα έχεις του χρόνου. Πολύ χονδρικά όμως, μην αρχίσουμε να το αναλύσουμε γιατί παίζουν ρόλο πολλά πράγματα που καθορίζουν τα έσοδα, το φόρο, τις εισφορές, τα έξοδα κτλ.

• Like 3
Δημοσ.
Μόλις τώρα, vasilk είπε

Το ΦΠΑ δεν επιστρέφεται. Πληρώνεται κανονικά από τον πελάτη και ο επαγγελματίας το αποδίδει κανονικά κάθε μήνα ή τρίμηνο.

ΑΝ ο πελάτης είναι και αυτός επαγγελματίας και ΑΝ η δουλειά που του κάνεις έχει να κάνει με το επάγγελμα του και μπορεί να την περάσει σαν έξοδο, τότε συμψηφίζει τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσει (από τις δουλειές του) με το ΦΠΑ που πλήρωσε (και άρα έμμεσα του επιστρέφεται).

Το να λες γενικά ότι "ο ΦΠΑ επιστρέφεται" ενώ μιλάμε για τον επαγγελματία που κάνει τι δουλειά είναι λάθος (και αφήνει και λάθος εντυπώσεις).

Στα του topic τώρα.

Πολύ χονδρικά και εντελώς μπακαλήστικα, αν είναι μια δουλειά χωρίς έξοδα και για χαμηλά εισοδήματα, για να σου μείνουν 1000€ πρέπει να χρεώσεις τον πελάτη τα διπλά+ΦΠΑ, 2000€+ΦΠΑ= 2500€. Αν η δουλειά έχει και έξοδα, τα προσθέτεις και αυτά (διπλά+έξοδα+ΦΠΑ). Και το φόρο το προπληρώνεις φέτος για κέρδη που θα έχεις του χρόνου. Πολύ χονδρικά όμως, μην αρχίσουμε να το αναλύσουμε γιατί παίζουν ρόλο πολλά πράγματα που καθορίζουν τα έσοδα, το φόρο, τις εισφορές, τα έξοδα κτλ.

Εγω σαν αγροτης περνω επιστροφη φπα καθε χρονο 7-8 χιλιαρικα. Το πληρωνω κανονικα ο πωλητης το αποδιδει και το περνω πισω απο την εφορια. Εχω κανονικα βιβλια. Ο ελευθερος επαγγελματιας δεν κανει το ιδιο? 

Δημοσ.

3 ώρες πριν, Arkin είπε

Το ΦΠΑ επιστρέφετε. Στα υπόλοιπα υπολόγισε 

27% ασφάλεια 27% φόρος 27% προκαταβολή 7% φόρος αλληλεγγύης και 650 ευρώ φόρος επιτηδευματος. Την πρώτη χρονιά δηλαδή αν βγάλεις 50 χιλιάρικα καθαρά θα σε πάρουν τα 45.

Φόρος επιτηδεύματος είναι τα λεφτά που πληρώνει ο ελ. επαγγελματίας στο ΤΕΒΕ; Και εάν ναι, δεν εξαρτάται αυτό από την κλίμακα στην οποία βρίσκεται ο κάθε επαγγελματίας; Κλίμακα που ορίζεται από τον ετήσιο τζίρο που θα έχει; Νομίζω η πιό χαμηλή εισφορά είναι 170€;

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, zoranb είπε

Φόρος επιτηδεύματος είναι τα λεφτά που πληρώνει ο ελ. επαγγελματίας στο ΤΕΒΕ; Και εάν ναι, δεν εξαρτάται αυτό από την κλίμακα στην οποία βρίσκεται ο κάθε επαγγελματίας; Κλίμακα που ορίζεται από τον ετήσιο τζίρο που θα έχει; Νομίζω η πιό χαμηλή εισφορά είναι 170€;

Ο φορος επιτηδευματος ειναι απο 400-650 ευρω max.

http://www.enikonomia.gr/my-money/180869,poioi-tha-plirosoun-telos-epitidevmatos.html

Το μεγιστο δηλαδη ειναι τα 650 ευρω. Αυτα πληρωνω καθε χρονο οτι εισοδημα και να εχω. Δεν γνωριζω κατι για το χαμηλοτερο 170 ευρω που εγραψες.

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, zoranb είπε

Όχι, ο φόρος επιτηδεύματος δεν έχει καμία σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές, είναι ένας ανεξάρτητος φόρος που τον πληρώνουν μόνο οι επιτηδευματίες(οι ελεύθεροι επαγγελματίες κοινώς).

Όσο για τις ασφαλιστικές εισφορές όντως η πιο χαμηλή είναι 2.015,38 ανά έτος ή 167,94€ ανά μήνα, και η μέγιστη κάπου 1.600€ ανά μήνα.

Δημοσ.
58 λεπτά πριν, vasilk είπε

Στα του topic τώρα.

Αν κατάλαβα καλά αντί να αποδώσει το ΦΠΑ και μετά να εισπράξει το ΦΠΑ που πλήρωσε πίσω, αφού είναι έξοδο, κάνει εξαρχής συμψηφισμό οπότε πληρώνει, αν χρειαστεί, μόνο τη διαφορά. Σωστά;

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Arkin είπε

Εγω σαν αγροτης περνω επιστροφη φπα καθε χρονο 7-8 χιλιαρικα. Το πληρωνω κανονικα ο πωλητης το αποδιδει και το περνω πισω απο την εφορια. Εχω κανονικα βιβλια. Ο ελευθερος επαγγελματιας δεν κανει το ιδιο? 

Εξήγησα πως λειτουργεί ο ΦΠΑ. Ας το κάνω λιανά.

Πρώτη περίπτωση. Επαγγελματίας κάνει δουλειά για ιδιώτη. Είμαι υδραυλικός και έρχομαι και σου κάνω δουλειές στο σπίτι σου. Σου κόβω απόδειξη 1000€+240€ΦΠΑ = 1240€. Μου πληρώνεις κανονικά 1240€ (ούτε επιστροφές, ούτε τίποτα). Εγώ τα 240€ (ΦΠΑ) τα δίνω στο τέλος του τριμήνου στο κράτος.

Δεύτερη περίπτωση. Επαγγελματίας κάνει δουλειά για επαγγελματία. Είμαι υδραυλικός και έρχομαι και σου κάνω δουλειές στο μαγαζί/γραφείο σου. Σου κόβω απόδειξη 1000€+240€ΦΠΑ=1240€. Μου πληρώνεις κανονικά 1240€. Εγώ τα 240€ τα δίνω στο τέλος του τριμήνου στο κράτος. Εσύ στο τέλος του τριμήνου είναι να δώσεις επίσης το ΦΠΑ που έχεις εισπράξει από τους πελάτες σου, πχ. έχεις κόψει αποδείξεις 2480€ (2000€+480€ΦΠΑ) και πρέπει να πληρώσεις τα δικά σου 480€. Εφόσον η δουλειά που σου έκανα είναι για το μαγαζί σου και μετράει στα έξοδα της επιχείρησης, τότε συμψηφίζεις το ΦΠΑ και αντί να πληρώσεις 480€, πληρώνεις 240€. Σου επιστρέφεται (έμμεσα) ο ΦΠΑ που έδωσες για έξοδα της επιχείρησης.

19 λεπτά πριν, Ather είπε

Αν κατάλαβα καλά αντί να αποδώσει το ΦΠΑ και μετά να εισπράξει το ΦΠΑ που πλήρωσε πίσω, αφού είναι έξοδο, κάνει εξαρχής συμψηφισμό οπότε πληρώνει, αν χρειαστεί, μόνο τη διαφορά. Σωστά;

Σωστά.

• Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...