Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
18 λεπτά πριν, Dvs είπε

Μόνο αν υπήρχε υπενοικίαση ίσως έκανες κάτι, αλλά πραγματικα θα ξόδευεες λεφτά για να το κυνηγησεις;

Η υπομίσθωση, όταν δεν έχει απαγορευτεί ρητώς από τη συμφωνία εκμίσθωσης, δεν είναι παράνομη (βλ. 593 ΑΚ).

• Απαντ. 220
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Και αυτο που μου διέφυγε, ειναι οτι έχει ηδη γινει δικαστηριο και έχουν δικαιωθει ένοικοι συκγροτήματος.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/235624/telos-stin-enoikiasi-meso-airbnb-evale-dikastirio-tis-thessalonikis-apozimiosi-stous-geitones

Καταλαβαινουμε τι θα συμβει σε πολυκατοικίες.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/243405/oi-polites-organonontai-sti-maxi-kata-tis-airbnb

Όλα βέβαια θα ηταν πολύ καλύτερα, αν οι ιδιοκτήτες ήταν παρόντες και υποδέχονταν οι ίδιοι τους φιλοξενούμενους, ωστε να έχουν έλεγχο της κατάστασης.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, SB_1957 είπε

Δεν διαφέρουν καθώς όλοι φοροδιαφεύγουν ενώ εσύ ως μισθωτός προπληρώνεις και τα δικά τους με το φόρο και τις εισφορές που σου κρατάνε κάθε μήνα από το μισθό σου.

Ή νομίζεις ότι είναι σε κάτι συνεπείς οι συγκεκριμένοι "πολίτες"?

Οκ ναι, αλλά λέω πως υπάρχει διαβάθμιση και δεν είναι άσπρο-μαύρο. Και αυτός που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε σπίτια, φοροδιαφεύγει, ενώ το φροντιστήριο όχι.
Δεν διαφωνούμε πως παρανομεί. Αλλά δεν το βρίσκω εξίσου ανήθικο με αυτόν που παίρνει επιδόματα που δεν τα χρειάζεται και δεν τα δικαιούται.

Εγώ πίσω από όλο αυτό το θόρυβο με την ενόχληση για το AirBnB διακρίνω φθόνο.

Ναι, οκ έχεις ένα διαμέρισμα στην πολυκατοικία που μπαινοβγαίνει κάποιος άγνωστος τουρίστας κάθε εβδομάδα.

Δηλαδή στις πολυκατοικίες που υπάρχουν γιατροί ή άλλοι επαγγελματίες και ανοίγουν την πόρτα χωρίς να ρωτήσουν καν ποιος είναι και μπαινοβγαίνουν 200 άγνωστοι την ημέρα, τι γίνεται; Δεν είναι χειρότερο το φαινόμενο; Κι αυτοί οι 200 ξεπατώνουν τους ανελκυστήρες;

• Like 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, punky είπε

Ναι, οκ έχεις ένα διαμέρισμα στην πολυκατοικία που μπαινοβγαίνει κάποιος άγνωστος τουρίστας κάθε εβδομάδα.

Δηλαδή στις πολυκατοικίες που υπάρχουν γιατροί ή άλλοι επαγγελματίες και ανοίγουν την πόρτα χωρίς να ρωτήσουν καν ποιος είναι και μπαινοβγαίνουν 200 άγνωστοι την ημέρα, τι γίνεται; Δεν είναι χειρότερο το φαινόμενο; Κι αυτοί οι 200 ξεπατώνουν τους ανελκυστήρες;

Συμφωνω αν και να προσθεσω οτι οι τουριστες δυναται να ειναι αχαλινωτοι,δηλαδη απο αυτους που θα μεθυσουν μεχρι να ουρλιαζουν απο πονο και θα κανουν σεξ ως ελεφαντες σε υαλοπωλειο σε δωματια με ανυπαρκτη μονωση

• Like 1
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, punky είπε

Ποιος ειπε οτι δεν έχουν γινει αγωγές και δεν έχουν δικαιωθεί άτομα για αυτο το θέμα;

Η διαφορά ειναι οτι ο πελάτης του γιατρου 

1. Δεν έχει κλειδιά. Χτυπάει και μπαίνει.

2. Δεν μπαίνει στη πολυκατοικία μετά τις 9 το βράδυ ή το μεσημέρι

3. Δεν μένει εκεί και δεν ενοχλεί κανέναν. Έρχεται, κάνει τη δουλειά του, οπως ο οποιοσδήποτε επισκέπτης και φευγει. 

• Like 4
Δημοσ.
40 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Ποιος ειπε οτι δεν έχουν γινει αγωγές και δεν έχουν δικαιωθεί άτομα για αυτο το θέμα;

Η διαφορά ειναι οτι ο πελάτης του γιατρου 

1. Δεν έχει κλειδιά. Χτυπάει και μπαίνει.

2. Δεν μπαίνει στη πολυκατοικία μετά τις 9 το βράδυ ή το μεσημέρι

3. Δεν μένει εκεί και δεν ενοχλεί κανέναν. Έρχεται, κάνει τη δουλειά του, οπως ο οποιοσδήποτε επισκέπτης και φευγει. 

Οι αγωγές στις οποίες αναφέρεσαι δεν έχουν απαγορεύσει τη χρήση. Δεν ξέρω καν τι θεωρείς πως έχουν επιτύχει.

Πράγματι δεν έχει κλειδιά. Αλλά χτυπάει και μπαίνει όποιος και να είναι. Αν δεν είναι μονίμως ανοιχτή η πόρτα. Οπότε, τζίφος.

Από κει και πέρα τα 2 και 3 δεν ισχύουν. Υπάρχουν γιατροί και λογιστές που μπαινοβγαίνει κόσμος και στις 22:00 και στις 23:00.
Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς τους 200 άγνωστους που μπαίνουν καθημερινά σε αυτές τις πολυκατοικίες, από τον κανόνα των 2-3 ατόμων που είναι ο πελάτης του AirBnB.

Απλά η μία περίπτωση είναι "κανονικότητα" γιατί την έχεις συνηθίσει και σε εξυπηρετεί κι εσένα, και η άλλη περίπτωση πάσχει ακόμη από κάποιες παιδικές ασθένειες. Ε, ας μην το πνίξουμε το παιδί στην κούνια. Αυτό λέω.

Δημοσ.

Aν η διαχειριση της πολυκατοικίας και οι ένοικοι επιτρέπουν τέτοια κατάσταση ειναι δικό τους θέμα.

Ως επι των πλείστων, σε γειτονικές πολυκατοικίες που μπορει να υπάρχει ένα ιατρείο ή ένα γραφείο, υπάρχουν κανόνες. Πχ. στη πολυκατοικία που κατοικω εγω, επειδη υπάρχει παιδίατρος, οι ένοικοι μετά τις 9 κλειδώνουν. Ο γιατρός που ορισμένες φορές κάθεται παραπάνω, έχει συμφωνήσει να ανοίγει ο ίδιος στους πελάτες του, χωρις να δημιουργει πρόβλημα.

Κανονικότητα ειναι όταν δε σε ενοχλούν. Όταν σε ενοχλουν παύει να υπάρχει κανονικότητα.

Ενοχλητικος μπορει να ειναι ο γειτονας απο πάνω, που μένει μονιμα, μπορει να ειναι το γραφείο, μπορει ο rbnbas, ο καθένας.

Δεν ειναι το rbnb το προβλημα. Ο τροπος ειναι. Αν εισαι εκει, υποδεχεσαι τον φιλοξενουμενο, του εξηγεις 5 πράγματα και τα σεβετε δε θα ενοχληθει κανεις.

• Like 1
Δημοσ.

Πάντως τώρα που κοίταξα δεν έχει πολλά Airbnb στο Μαρούσι.

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, pontez2 είπε

Aν η διαχειριση της πολυκατοικίας και οι ένοικοι επιτρέπουν τέτοια κατάσταση ειναι δικό τους θέμα.

Ως επι των πλείστων, σε γειτονικές πολυκατοικίες που μπορει να υπάρχει ένα ιατρείο ή ένα γραφείο, υπάρχουν κανόνες. Πχ. στη πολυκατοικία που κατοικω εγω, επειδη υπάρχει παιδίατρος, οι ένοικοι μετά τις 9 κλειδώνουν. Ο γιατρός που ορισμένες φορές κάθεται παραπάνω, έχει συμφωνήσει να ανοίγει ο ίδιος στους πελάτες του, χωρις να δημιουργει πρόβλημα.

Κανονικότητα ειναι όταν δε σε ενοχλούν. Όταν σε ενοχλουν παύει να υπάρχει κανονικότητα.

Ενοχλητικος μπορει να ειναι ο γειτονας απο πάνω, που μένει μονιμα, μπορει να ειναι το γραφείο, μπορει ο rbnbas, ο καθένας.

Δεν ειναι το rbnb το προβλημα. Ο τροπος ειναι. Αν εισαι εκει, υποδεχεσαι τον φιλοξενουμενο, του εξηγεις 5 πράγματα και τα σεβετε δε θα ενοχληθει κανεις.

Συμφωνούμε στο πνεύμα.

Το θέμα μου είναι πως όλα όσα προσάπτει κανείς στο AirBnB είναι είτε παιδικές ασθένειες είτε παθογένειες που υπάρχουν (και μάλιστα εντονότερες) και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες που όμως τις έχουν συνηθίσει και τις θεωρούμε κανονικότητα.

Κι όπως ορθά λες, ενοχλητικός μπορεί να είναι ο καθένας που γειτνιάζει μαζί σου. Μόνιμος ή περαστικός.

Παρεμπιπτόντως, νομίζω πως το κλείδωμα της εισόδου της πολυκατοικίας απαγορεύεται από τον νόμο για λόγους ασφαλείας ώστε να είναι ανεμπόδιστη η έξοδος από το κτίριο σε περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς.

Η όλη κουβέντα για το AirBnB ξεκίνησε γιατί αναφέρθηκε ως αιτία της ανόδου των μισθωμάτων και κάποιοι θεώρησαν πως πρέπει να περιοριστεί ή απαγορευτεί ώστε να συγκρατηθούν τα ενοίκια. Κι εκεί ήταν η ένσταση μου.

• Like 2
Δημοσ.

Είμαι κι εγώ υπέρ του airbnb σε μονοκατοικίες ή αλλιώς με γενική συνέλευση ότι επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, punky είπε

Οκ ναι, αλλά λέω πως υπάρχει διαβάθμιση και δεν είναι άσπρο-μαύρο. Και αυτός που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα σε σπίτια, φοροδιαφεύγει, ενώ το φροντιστήριο όχι.
Δεν διαφωνούμε πως παρανομεί. Αλλά δεν το βρίσκω εξίσου ανήθικο με αυτόν που παίρνει επιδόματα που δεν τα χρειάζεται και δεν τα δικαιούται.

Εγώ πίσω από όλο αυτό το θόρυβο με την ενόχληση για το AirBnB διακρίνω φθόνο.

Δεν τα ξέρεις καλά 

Όταν γίνεται σύσταση πολυκατοικίας γίνεται για διαμερίσματα 

Αν εσύ θες να το κάνεις το δικό σου μπαρ, δε πάει να πει ότι έχεις δικαίωμα 

Αντίστοιχα, και για να το νοικιάσεις ως επαγγελματικό χώρο υπάρχουν προϋποθέσεις και σίγουρα αν βάλει φρένο κάποιος ιδιοκτήτης είναι πολύ πιθανόν να μην μπορείς να το κάνεις 

Ας μας βοηθήσει κάποιος νομικός εδώ

Εγώ σαν μηχανικός πάντως θα σου πω ότι έχω περιπτώσεις όπου έχει κληθεί γενική συνέλευση και μου ανέθεσε να κάνω επανυπολογισμό κοινοχρήστων δαπανών εξαιτίας του ότι κάποιος χώρος άλλαξε χρήση 

Επεξ/σία από AristidisZ
  • Like 1
Δημοσ.

Στο καταστατικό της πολυκατοικίας προσχωρείς ως αγοραστής του διαμερίσματος. 

Δεν αγοράζεις διαμέρισμα σε πολυκατοικία με οδοντίατρο και μετά ζητάς τα ρέστα ή ασκείς βέτο.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, punky είπε

Στο καταστατικό της πολυκατοικίας προσχωρείς ως αγοραστής του διαμερίσματος. 

Δεν αγοράζεις διαμέρισμα σε πολυκατοικία με οδοντίατρο και μετά ζητάς τα ρέστα ή ασκείς βέτο.

Καταρχάς γιατί να μην είμαι προγενέστερος αγοραστής ; 

Εν δευτέροις, γιατί να μην ασκήσω βέτο ή να μη ζητήσω τα ρέστα ; 

Δικό μου διαμέρισμα δεν είναι ; 

• Moderators
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
22 hours ago, ThReSh said:

Φέρνει και συνάλλαγμα ομως, το οποίο δεν είναι ασήμαντο.

Η σημαντικότητα του συναλλάγματος είναι αδιάφορη σε σχέση με σημαντικότητα της κοινωνικής συνοχής.

Για εμένα το Airbnb, απλά πρέπει να θαφτεί μέσα σε ένα κλειδωμένο σεντούκι και να το κλειδί να πεταχτεί κάπου στον Ειρηνικό. Είναι τεράστια η βλάβη που έχει προξενήσει και συνεχίζει να προξενεί.

Για να μην είμαι απόλυτος υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος να το ξεφορτωθούμε: απλά να φορολογηθεί όπως φορολογούμαστε όλοι μας. Έναρξη στην εφορία, πληρωμή ΕΦΚΑ, προπληρωμή φόρων κοκ. Όταν έχεις κέρδος από μία δραστηριότητα πρέπει να φορολογείσαι και αναλόγως. Και τότε θα δούμε πόσοι Airbnbάδες θα επιβιώσουν, όταν θα τους ανταγωνίζονται τα ξενοδοχεία.

14 hours ago, Zazula said:

Για τον TS, τώρα: Ψάξε και Κηφισιά. μην σου πω, ψάξε μόνο Κηφισιά. Η Κηφισιά έχει διαθέσιμα ακίνητα για κατοικία που διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές από άλλες περιοχές που 'χουν την (τσουχτερή...) χάρη χωρίς το όνομα. Μιλάω από προσωπική πείρα.

Είναι γελοίο βασικά, αλλά η Κηφισιά είναι με διαφορά η περιοχή με τα φθηνότερα σπίτια στα βορειανατολικά προάστια πλέον, με εξαίρεση βέβαια Δροσιά, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο κλπ, στις οποίες βρίσκεις μεν πάμφθηνα σπίτια για ενοικίαση, θα πρέπει να δίνεις δε άλλα τόσα σε βενζίνες.

13 hours ago, kirileman said:

Αυτός είναι ένας ακόμα αστικός μύθος. Οι ιδιοκτήτες είναι εκείνοι που ζητούν πολλά.

Συνυπογράφω, στο συγκεκριμένο θέμα δεν φταίνει οι μεσίτες. Οι μεσίτες θέλουν να νοικιάσουν το σπίτι, όσο και να είναι το ενοίκιο, ούτως ή άλλως συχνά ρίχνουν και την αμοιβή τους, προκειμένου να «γλυκάνουν» τον μισθωτή. Οι ιδιοκτήτες είναι που έχουν κάλο στον εγκέφαλο και ζητάνε ότι θέλουν ακόμα κι αν ο υποψήφιος αγοραστής γνωρίζει την αγορά. Πριν κανά τετράμηνο, είχα δει ένα σπίτι που νοικιαζόταν στα 800 ευρώ. Μιλάω με τη μεσίτρια, της λέω «κοίτα να δεις, το σπίτι αυτό αξίζει ταβάνι 700 ευρώ και τόσα μπορώ να δώσω, πες του το και αν συμφωνεί προχωράμε» γνώμη με την οποία συμφώνησε και η ίδια. Μόλις του το είπε, ο ιδιοκτήτης τσαντίστηκε και της λέει «βάλτο 900 στην αγγελία γιατί κάτω από 800 δεν το νοικιάζω». Ε, ακόμα ξενοίκιαστο είναι και δεν το βλέπω να νοικιάζεται μέχρι το καλοκαίρι.

Οι ιδιοκτήτες θέλουν να νοικιάζουν σπίτι και να ζούν οι ίδιοι, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Ε δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

1 hour ago, punky said:

Από κει και πέρα τα 2 και 3 δεν ισχύουν. Υπάρχουν γιατροί και λογιστές που μπαινοβγαίνει κόσμος και στις 22:00 και στις 23:00.
Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς τους 200 άγνωστους που μπαίνουν καθημερινά σε αυτές τις πολυκατοικίες, από τον κανόνα των 2-3 ατόμων που είναι ο πελάτης του AirBnB.

Είναι σοβαρή η σύγκριση του Airbnb με τα ιατρεία και τα γραφεία ή απλά τρολλάρεις τώρα;

Επεξ/σία από Malthador
  • Like 2
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...