Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Vasivouzoukos είπε

Οι άνθρωποι επιπέδου βέβαια θα θέλουν το ίδιο οπότε δεν θα επιδιώκουν αυτοί τη συναναστροφή. :D

Πέρα από την πλάκα έχεις δίκαιο σε αυτό που λες, αλλά ένας άνθρωπος όπως εγώ που τέλειωσε ένα ΤΕΙ και ο οικογενειακός του περίγυρος δεν έχει υψηλές περγαμηνές είναι λίγο δύσκολο να συνάψω σχέσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους. Δηλαδή δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο μέρος που να συχνάζουν άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο και να μπορώ να πάω και να ''κολλήσω''. 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση και συμφωνώ ως ένα σημείο. 

Θεωρώ πως είναι απαραίτητο τις ''γνώσεις'' που αποκομίζεις από τα βιβλία, τους ανθρώπους και τις συνεντεύξεις να τις χρησιμοποιείς και εσύ ο ίδιος στην καθημερινή σου ζωή. 

Δηλαδή πες ότι διαβάζω και κατανοώ ένα δύσκολο θέμα που αφορά μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο κατά την δυναστεία των Παλαιολόγων. Πως γίνεται να το αφηγηθώ και να πω την άποψη μου επί του θέματος όταν ο περίγυρος μου από εργασιακά και φιλικά έχει παντελώς άλλα ενδιαφέροντα;

Αυτό βέβαια συνδέεται και με αυτό που έγραψα στον φίλο πιο πάνω. Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείς εσύ ο ίδιος περίτεχνες φράσεις και λέξεις (με ροή βέβαια, όχι να μιλάς σαν βόθρος και να πετάς μια λέξη στο ξεκάρφωτο για να το παίξεις ''γραμματιζούμενος'' ) και διαφορετικό απλά να διαβάζεις ή να παρακολουθείς κάτι γιατί μένεις παθητικός και δεν βάζεις το μυαλό σου να δουλέψει και να παράγει σκέψη/λόγο.

Κατ' αρχάς η γνώμη μου είναι ότι αποκτάς γνώσεις, εμπλουτίζεις το λεξιλόγιο σου κτλ. πρώτα για σένα. Με το να αποκτάς γνώσεις & παιδεία (βασικότερο από την μόρφωση για μένα) σε κάνει καλύτερο άνθρωπο και πιο ανοιχτό στον κόσμο. 

Μετά σίγουρα οι παρέες παίζουν ρόλο. Αν θες να συζητήσεις π.χ. για τους Παλαιολόγους πρέπει να βρεις ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν τα ιστορικά θέματα. Μην περιορίζεις τον εαυτό σου στις παρέες που έχεις και προσπάθησε να διευρύνεις το κύκλο σου, πηγαίνοντας π.χ. σε σεμινάρια, ομιλίες, σε μουσεία, σε εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα. Εκεί σίγουρα θα βρεις κόσμο που τον ενδιαφέρουν πράγματα που ενδιαφέρουν και εσένα.

• Like 1
  • Απαντ. 47
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Vasivouzoukos είπε

Είναι ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιείς εσύ ο ίδιος περίτεχνες φράσεις και λέξεις

Γιατί; Γιατί είναι ζωτικής σημασίας;

προσωπικά διαφωνώ με αυτό. Όσοι στερούνται ουσίας και νοήματος, ψάχνουν περίτεχνες λέξεις και φράσεις για να ντύσουν την γύμνια της άγνοιάς τους. 

Όταν ακούς κάτι και είναι περίπλοκο, είτε ο ομιλητής δεν ξέρει για τι μιλάει και το παπαγαλίζει από αλλού χωρίς να εξηγεί, είτε ο ομιλητής προσπαθεί να μπερδέψει το κοινό για να μην καταλάβουν ότι είναι άσχετος. 

• Like 1
Δημοσ.

Διαβάζεις λεξικό. 

Σε λέξεις που ήδη χρησιμοποιείς βρίσκεις νέες που έχουν ίδια σημασία .

π.χ. Θα σου τα εξηγήσω όλα αναλυτικά = θα σου τα εξηγήσω ενδελεχώς 

Μεσα από αυτή την διαδικασία θα διαβάσεις και νέες λέξεις που μπορείς να μάθεις να χρησιμοποιέις .

• Like 1
  • Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Vasivouzoukos είπε

Υπάρχει κάποιος δοκιμασμένος τρόπους που να μπορεί κάποιος να βελτιώσει τον τρόπο ομιλίας και γραφής του; Πιστεύω αυτό που θα προτείνουν οι περισσότεροι είναι η ανάγνωση βιβλίων που σίγουρα βοηθάει ως ένα βαθμό αλλά δεν νομίζω να κάνει και θαύματα. Είναι διαφορετικό να διαβάζεις και να κατανοείς όλες τις λέξεις σε ένα κείμενο με δύσκολες λέξεις και νοήματα και διαφορετικό να τα εξιστορείς εσύ ο ίδιος.

Έχω παρατηρήσει σε παρέες που βρίσκομαι πως όσοι είμαστε από τεχνολογική/θετική κατεύθυνση υστερούμε σε σύγκριση με τους θεωρητικούς. Και αυτό είναι λογικό και κατανοητό αλλά υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης αυτού του κενού χωρίς να έχεις σπουδάσει φιλολογία,νομική κτλπ;

Aν έχει κάποιος καμιά ιδέα που τον βοήθησε τον ίδιο να χρησιμοποιεί στο λόγο του σπανιότερες λέξεις και παράλληλα να έχει ροή και ευφράδεια ο λόγος του ας μας το πει.

Αν διαλέξεις τον «δρόμο» του διαβάσματος που προσωπικα θεωρω ως πολύ καλή λύση & θελεις να βελτιώσεις τα καθημερινά Ελληνικά σου, θα πρότεινα βιογραφικά και ιστορικά μυθιστορήματα.

Έχω διαβάσει πολλά βιβλία απο θεωρητικά (Κάπρα κλπ) μέχρι τρόμου (Lovecraft), στα ιστορικά μυθιστόρηματα βρηκα πολλές λέξεις τις οποιες δεν γνώριζα κ που ήταν χρήσιμες στην καθομιλουμένη.

Κάποια απο αυτά τα βιβλία είναι και απρόσμενα διασκεδαστικά / συναρπαστικά. 

3 αγαπημένα:

Ιμαρετ (Καλπούζος)

Ευτυχως που δεν γεννήθηκα ομορφη (Καρακασης)

Τοστ - Ζαμπόν (Μπουκόφσκι)

Επεξ/σία από TheGrisGrisMan
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, panoskatos είπε

Θα ήθελα να μάθω πως μπορεί κάποιος να μάθει να κάνει πιο ωραία γράμματα. 

Σολβντ.

Στιγμιότυπο 2019-03-04, 07.56.28.png

Επεξ/σία από MAFAKA
Δημοσ.

Καταρχην στα  τεχνολογικα φορουμ που συμμετεχω δεν εχω δει σχεδον κανενα να μιλαει ελληνικα , παρα μονο τους αγγλικους ορους, ενω υπαρχουν ηδη ελληνικοι.Ολοι λενε για fps αλλα κανεις δεν ξερει οτι λεγεται καρέ ή ρυθμος ανανεωσης. Αλλοι παλι μιλανε για bandwidth ενω ειναι φασμα ή ευρος φασματος.heatsink-ψυχτρα. Bottleneck-κρεμασμα "το συστημα κρεμαει" και αλλα πολλα διαμαντακια κυριως στο Insomnia

Απο μονοι μας αναιρουμε το λεξιλογιο μας, και κατα επεκταση το φασμα γνωσεων μας, και δεν μπαινουμε στο κοπο να δουμε τον ελληνικο ορο.

8 ώρες πριν, Fortistis είπε

Γιατί; Γιατί είναι ζωτικής σημασίας;

προσωπικά διαφωνώ με αυτό. Όσοι στερούνται ουσίας και νοήματος, ψάχνουν περίτεχνες λέξεις και φράσεις για να ντύσουν την γύμνια της άγνοιάς τους. 

Όταν ακούς κάτι και είναι περίπλοκο, είτε ο ομιλητής δεν ξέρει για τι μιλάει και το παπαγαλίζει από αλλού χωρίς να εξηγεί, είτε ο ομιλητής προσπαθεί να μπερδέψει το κοινό για να μην καταλάβουν ότι είναι άσχετος. 

Περιτεχνες οχι, αλλα απλες και κατανοητες για αρχη.

• Like 1
Δημοσ.
11 hours ago, Vasivouzoukos said:

Οι άνθρωποι επιπέδου βέβαια θα θέλουν το ίδιο οπότε δεν θα επιδιώκουν αυτοί τη συναναστροφή. :D

Πέρα από την πλάκα έχεις δίκαιο σε αυτό που λες, αλλά ένας άνθρωπος όπως εγώ που τέλειωσε ένα ΤΕΙ και ο οικογενειακός του περίγυρος δεν έχει υψηλές περγαμηνές είναι λίγο δύσκολο να συνάψω σχέσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους. Δηλαδή δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο μέρος που να συχνάζουν άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό και πνευματικό επίπεδο και να μπορώ να πάω και να ''κολλήσω''

Κατανοώ το χιουμοριστικό του μηνύματος αλλά δράττομαι της ευκαιρίας και έχω να πω ότι άλλο η μόρφωση και άλλο η εκπαίδευση.
Έχω κάνει εξαιρετικές 2λεπτες και 3λεπτες συζητήσεις με έναν κύριο που διατηρούσε μίνι μάρκετ κοντά στην δουλειά μου!
Δεν περίμενα ποτέ τέτοιες απόψεις από κάποιον στην ηλικία του για αρχή (50+) και τέτοιο τρόπο σκέψης... 
Κρίμα που τον "γνώρισα" μερικούς μήνες πριν φύγω από την δουλειά εκείνη.

Δεν είμαι καμιά φιλοσοφική διάνοια, ούτε καν θεωρώ μορφωμένο τον εαυτό μου, απλά θέλω να πιστεύω ότι απλά σκέφτομαι! 
Πολύ - λίγο δεν ξέρω... αυτό θα το κρίνει ο κόσμος γύρω μου!

Συμφωνώ ότι το διάβασμα θα σε βοηθήσει αλλά νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό να μάθει κανείς να σκέπτεται παρά να μιλάει περίτεχνα!

Δημοσ.

Είμαι σίγουρος ότι στα περισσότερα σχόλια έγινε μία προσπάθεια να συμπεριληφθεί έστω και μία "ψαγμένη" λέξη :D

Πλάκα κάνω (αλλά μάλλον ισχύει).

Μπράβο που θες να βελτιωθείς. Όλοι μας πρέπει να το προσπαθούμε σε διάφορα μέρη της ζωής μας!

Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες περί ανάγνωσης βιβλίων, αλλά αν νιώθεις πραγματικά περιπετειώδης, μπορείς να διαβάζεις τα νέα σου από εδώ! (καταπληκτική δουλειά από τον καθηγητή!)

• Thanks 1
Δημοσ.
13 ώρες πριν, Vasivouzoukos είπε

Υπάρχει κάποιος δοκιμασμένος τρόπους που να μπορεί κάποιος να βελτιώσει τον τρόπο ομιλίας και γραφής του;

Για αρχή κόβεις social media, τηλεόραση, ραδιόφωνο και φόρα (καλή ώρα) :P

• Like 1
Δημοσ.

Ειδικά τον πρώτο καιρό που θα αρχίσεις να εντάσεις στο λεξιλόγιό σου νέες λέξεις, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι -ακόμη και στον προφορικό λόγο- οι προτάσεις και οι παράγραφοι λαμβάνουν συγκεκριμένο ύφος αναλόγως το λεξιλόγιο που περιέχουν. Εαν οι προτάσεις σου δεν έχουν την απαιτούμενη ομοιομορφία και δεν περιέχουν δόκιμες λέξεις, ταιριαστές στο ύφος της συζήτησης, τότε η χρήση μίας ιδιαίτερης λέξης μπορεί να ερμηνευτεί ως επιτηδευμένη προσπάθεια να τη χρησιμοποιήσεις.

π.χ.: "Φίλε διαβασα αυτά που ρώτησες και μπορώ να σου πω από άλλη φάση που μου έτυχε με τον κολλητό μου ότι η εκτενής αναφορά σου σε επιτυχίες με γκομενάκια κατα το συχρωτισμό με πανεπιστημιακούς μπορεί να σε κάνει να φανείς υπερφίαλος και αιθεροβάμων, αν βάλεις κάτω την ανεπαρκή ενδυματολογική σου διαίσθηση αλλά και ότι είσαι λίγο γκαζμάς στο μυαλό"

Οι εκφράσεις πρέπει να επιλέγονται έτσι ώστε το σύνολο της πρότασης να είναι αρμονικό.
Η ανάγνωση συγγραμμάτων, άρθρων, βιβλίων παντός είδους θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις την ικανότητα να προσαρμόζεις το λόγο σου αναλόγως με το συνομιλητή, το θέμα και το ύφος της συζήτησης.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
14 ώρες πριν, MAFAKA είπε

Καλύτερος τρόπος από τη συναναστροφή με καλλιεργημένους ανθρώπους δεν υπάρχει.

Επιδίωξε τη συζήτηση με ανθρώπους "επιπεδου" και τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τους δυο συνομιλητές.

Τι σημαίνει όμως καλλιεργημένος? Προφανώς σημαίνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών που σε καθιστούν σωστά συμπεριφερόμενο, πολιτισμένο κ.λ.π. Συνήθως δεν χάνεις από τέτοιους ανθρώπους, αλλά οπωσδήποτε δεν σημαίνει οτι μπορείς να αποκομίσεις οφέλη σαν αυτά που ζητάει ο TS.

2 ώρες πριν, Loinen είπε

Καταρχην στα  τεχνολογικα φορουμ που συμμετεχω δεν εχω δει σχεδον κανενα να μιλαει ελληνικα , παρα μονο τους αγγλικους ορους, ενω υπαρχουν ηδη ελληνικοι.Ολοι λενε για fps αλλα κανεις δεν ξερει οτι λεγεται καρέ ή ρυθμος ανανεωσης. Αλλοι παλι μιλανε για bandwidth ενω ειναι φασμα ή ευρος φασματος.heatsink-ψυχτρα. Bottleneck-κρεμασμα "το συστημα κρεμαει" και αλλα πολλα διαμαντακια κυριως στο Insomnia

Ισχύει σε πολλές περιπτώσεις αυτό που λες, αλήθεια είναι αλλά όχι πάντα. Επίσης προσωπικά δεν το βρίσκω κακό να χρησιμοποιούμε κάποιους τεχνολογικούς/τεχνικούς όρους στα αγγλικά καθώς αυτοί έχουν καθιερωθεί και επίσης αφορούν μόνο μία λέξη (έναντι δύο ή περισσότερων Ελληνικών πολλές φορές). Δεν είναι κρίμα να γράψω τον σιδηρόδρομο "καρέ ανα δευτερόλεπτο" αντί για το ταπεινό "fps"?

Εντελώς φιλικά θα σου πω οτι έκανες λάθος στα 3 παραδείγματά σου!
fps: καρέ/δευτερόλεπτο (σωστά το είπες) αλλά όχι ρυθμός ανανέωσης (άλλο πράγμα που αφορά όμως και τα fps).
heatsink: Δεν είναι η ψύκτρα (cooler), είναι κάτι σαν απορροφητήρας θερμότητας για κάποιο εξάρτημα (περίπου ίδια η ουσία αλλά άλλο πράγμα)
Bottleneck: Δεν είναι κρέμασμα του συστήματος. Είναι ένα είδος κυκλοφοριακής συμφόρησης δεδομένων το οποίο δεν σημαίνει οτι θα προκαλέσει κρέμασμα παρά μόνο καθυστέρηση.

14 ώρες πριν, Vasivouzoukos είπε

Έχω παρατηρήσει σε παρέες που βρίσκομαι πως όσοι είμαστε από τεχνολογική/θετική κατεύθυνση υστερούμε σε σύγκριση με τους θεωρητικούς. Και αυτό είναι λογικό και κατανοητό αλλά υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης αυτού του κενού χωρίς να έχεις σπουδάσει φιλολογία,νομική κτλπ;

Aν έχει κάποιος καμιά ιδέα που τον βοήθησε τον ίδιο να χρησιμοποιεί στο λόγο του σπανιότερες λέξεις και παράλληλα να έχει ροή και ευφράδεια ο λόγος του ας μας το πει.

Μπορείς να διαβάσεις όσα βιβλία θέλεις και να συναναστραφείς όσους ανθρώπους θέλεις. Η γνώμη μου είναι οτι οπωσδήποτε πρέπει να "το έχεις" και κυρίως είναι και ο τρόπος σκέψης που μετράει πάνω απ'όλα! Διότι ο εγκέφαλός σου θα χρησιμοποιήσει όλες τις πληροφορίες που δέχεται από τα βιβλία και από οτιδήποτε άλλο και μετά ο εγκέφαλός σου πάλι είναι αυτός που θα συνδιάζει τις πληροφορίες και θα σου δίνει αυτό που εν τέλη θέλεις να επιτύχεις. Επομένως θα σου έλεγα οτι καλές είναι οι πληροφορίες που αποκομίζεις αλλά όπως και για όλες τις καταστάσεις, αυτό που χρειάζεται είναι... εκγύμναση! Η εκγύμναση αυτή επιτυγχάνεται καλύτερα όταν μιλάς εσύ και όχι όταν ακούς.

1 ώρα πριν, johnnieinlab είπε

Εαν οι προτάσεις σου δεν έχουν την απαιτούμενη ομοιομορφία και δεν περιέχουν δόκιμες λέξεις, ταιριαστές στο ύφος της συζήτησης, τότε η χρήση μίας ιδιαίτερης λέξης μπορεί να ερμηνευτεί ως επιτηδευμένη προσπάθεια να τη χρησιμοποιήσεις

Όχι απλώς αυτό, στην πραγματικότητα θα ερμηνευτεί ως γελοιότητα.

• Thanks 2
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, Stamer είπε

Επίσης προσωπικά δεν το βρίσκω κακό να χρησιμοποιούμε κάποιους τεχνολογικούς/τεχνικούς όρους στα αγγλικά καθώς αυτοί έχουν καθιερωθεί και επίσης αφορούν μόνο μία λέξη (έναντι δύο ή περισσότερων Ελληνικών πολλές φορές). Δεν είναι κρίμα να γράψω τον σιδηρόδρομο "καρέ ανα δευτερόλεπτο" αντί για το ταπεινό "fps"?

Ε ναι ρε συ, δεν γινεται να μεταφραστούν όλοι οι τεχνικοί όροι στα ελληνικά. Αν πω 'συστάδα' κανείς δεν θα καταλάβει κανείς οτι εννοώ 'cluster', και να πω ΚΜΕ αντί για cpu θα ακουστεί πιο πολύ σαν να μιλάω για κάποια δημόσια υπηρεσία. Θυμάμαι στη σχολή είχαμε βιβλία γραμμένα από κάτι εμμονικούς που είχαν όλους τους όρους στα Ελληνικά οπότε απλές έννοιες μεταφράζονταν σε φράσεις τριων-τεσσάρων λέξεων και είμασταν κάπως :blink: Η καθιερωμένη γλώσσα της πληροφορικής είναι η αγγλική όπως και στον τομέα της υγείας για παράδειγμα δεσπόζει η ελληνική. Είδες κανέναν να προσπαθεί να μεταφράσει το 'endocrine system' ή το 'schizophrenia' σε κάτι αμιγώς αγγλικό ή γερμανικό ή οτιδήποτε άλλο;

• Like 5
Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

heatsink: Δεν είναι η ψύκτρα (cooler), είναι κάτι σαν απορροφητήρας θερμότητας για κάποιο εξάρτημα (περίπου ίδια η ουσία αλλά άλλο πράγμα)

Θερμοαπαγωγεας νομιζω λεγεται. Αν και στην δουλεια μας το Heatsink ειναι ολο το συνολο απαγωγης θερμοτητας, κοινος ψυχτρα. Δεν εχεις αδικο για την συντομογραφια, αν και πιστευω η γλωσσοπλασια μας δεν θα αναπτυχτει σε ενα τεχνολογικο φορουμ σαν και αυτο. Παρολα αυτα αφορμη ηταν  να επισημανω καποια θεματα τα οποια με ξενισαν σε καποιο βαθμο. 

• Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...