Προς το περιεχόμενο

Ερωτήσεις σχετικές με PSTN, ISDN, VOIP


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω κάποιες ερωτήσεις, αν μπορείτε να μου απαντήσετε θα με βοηθούσατε πολύ. Έχω ψάξει ήδη αρκετές απαντήσει στο φόρουμ, απλά είναι λίγο διασκορπισμένες και δεν απαντούν τελείως τις απορίες μου, οπότε φτιάχνω αυτό το θέμα:

1) Σε μια γραμμή ISDN, χρειαζόμαστε προφανώς το NetMod μετά το Splitter. Το NetMod κάνει το σήμα από αναλογικό σε ψηφιακό, έτσι;

  1. Μετά το NetMod, πόσες τηλεφωνικές συσκευές μπορούμε να συνδέσουμε; Γνωρίζω ότι μπορούμε να έχουμε 2 κανάλια τηλεφώνου. Πέρα από αυτά τα δυο, μπορούμε να συνδέσουμε επιπλέον πάνω του και ήδη ψηφιακά τηλέφωνα;
  2. Μπορεί να συνδεθεί ψηφιακό τηλεωνο πάνω στη γραμμή πριν το NetMod;
  3. Το φάσμα της τηλεφωνίας πως είναι; Φαντάζομαι δεν είναι 300-3400Hz. Έχω διαβάσει ότι ανεβαίνει πιο ψηλά, μέχρι 120Khz. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν "μπλέκεται" με το φάσμα του ADSL που είναι από 25Khz μέχρι 1Mhz?

2) Σε μια γραμμή που χρησιμοποιεί τηλεφωνία VoIP:

  1. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου το φάσμα της τηλεφωνίας που είναι 300-3400Hz. Η τηλεφωνία, αν καταλαβαίνω καλά, συμβαίνει μέσω διαδικτύου και χρησιμοποιεί εκείνο το φάσμα (25Khz-1Mhz). Ωστόσο έχω δει συνδέσει όπου μπορείς να συνδέσεις πάνω στη γραμμή, με ένα LPF, ένα τηλέφωνο. Τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτό το τηλέφωνο τελικά χρησιμοποιείται αναλογικά όπως στο PSTN, η είναι κάποιου είδους αναπαράσταση από ένα τηλέφωνο μέσω VoIP? Πόσα τηλέφωνα μπορούμε να έχουμε χρησιμοπιώντας VoIP;

Συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, προσπαθώ να καταλάβω τις διαφορές αυτών των συνδέσεων και γενικά η ευρυζωνική σύνδεση VoIP με μπερδεύει αρκετά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

1)  Διόρθωση! Το ISDN είναι ψηφιακό σήμα. Το Netmod το δίνει αμιγώς ψηφιακό στην S0 θύρα για σύνδεση ISDN συσκευών και το μετατρέπει σε αναλογικό για τις αντίστοιχες συσκευές στις θύρες a/b.

  1.  Στο Netmod μπορούμε να συνδέσουμε 2 (ή παραπάνω με ταφ αλλά παράλληλες) απλές αναλογικές συσκευές στις θύρες a/b. Επίσης μπορούν να συνδεθούν έως 8 ψηφιακές συσκευές, αλλά υποχρεωτικά στην τελευταία πρίζα χρειάζεται μία αντίσταση τερματισμού 100Ω και στα 2 ζεύγη της γραμμής.
  2.  Ψηφιακές συσκευές υπάρχουν πολλών ειδών, αλλά στο Netmod συνδέονται μόνο ISDN.
  3.  Η τηλεφωνία σε ISDN είναι μέχρι 120kHz και "τρώει" φάσμα από το DSL, εξού και στην ίδια φυσική γραμμή σε Annex B έχουμε πάντα ελαφρά μειωμένο συγχρονισμό έναντι του Annex A.

2)  VoIP μπορείς να έχεις είτε σε αναλογική είτε σε ψηφιακή γραμμή και αυτό διότι όπως σωστά λες δεν εξαρτάται από την τηλεφωνική γραμμή, αλλά από την σύνδεση με το διαδίκτυο που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους (λανθασμένα λαμβάνουμε υπόψη μόνο τις DSL συνδέσεις).

  1.  Αν μιλάμε για VoIP σε PSTN γραμμή, τότε το φάσμα του DSL ξεκινά από τους 25kHz.
  2.  Αν μιλάμε για VoIP σε ISDN γραμμή, τότε το φάσμα του DSL ξεκινά από τους 138kHz.
  3.  Σε VoIP, η τηλεφωνία παρέχεται από το CPE του χρήστη και κανονικά πάνω σε αυτό πρέπει να συνδέονται οι τηλεφωνικές συσκευές. Όμως για Χ λόγους πολλές φορές αυτό δεν γίνεται και χρησιμοποιούνται splitter και φίλτρα με επιστροφή της τηλεφωνίας πίσω στην γραμμή, προς τις άλλες πρίζες του σπιτιού αλλά ταυτόχρονα και προς το κέντρο του παρόχου. Αυτός είναι ο λόγος που αν συνδέσεις ένα τηλέφωνο στην γραμμή θα έχεις επικοινωνία, ενώ κανονικά χωρίς επιστροφή του σήματος απλά δεν θα δούλευε. Επιπλέον, αν και βολικός εν τούτοις δεν είναι η βέλτιστη πρακτική διότι πρώτον δεν είναι ασφαλής η επικοινωνία και δεύτερον μειώνει τον συγχρονισμό αφού επηρεάζει το DSL σήμα.
  4.  Εξαρτάται από την ισχύ που παρέχει το CPE σε κάθε αναλογική θύρα, πόσες συσκευές αντέχει και ταυτόχρονα πόση ισχύ απαιτεί κάθε τηλεφωνική συσκευή. Δεν υπάρχει στάνταρτ και συνήθως αναφέρεται ότι σε κάθε θύρα δεν πρέπει να συνδέονται ταυτόχρονα πάνω από 2-3 συσκευές.

 

Επεξ/σία από jkoukos
  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ αναλυτικός! Λίγο ξεκαθαρισμα σε μερικά (ή rephrase μπας και τα καταλάβω καλύτερα):

1) ISDN

  1. Άρα όταν έχω ISDN γραμμή όλες οι συσκευες μπαινουν μετά το NetMod? Ή μπορώ να συνδέσω το τηλέφωνο (αναλογικό ή ψηφιακό) πάνω στη γραμμή του ΟΤΕ, δηλαδή πριν το splitter με το NetMod; Από ότι καταλαβαίνω δεν γίνεται να συνδέσεις πάνω στη γραμμή, απλά θέλω επιβεβαίωση.

2) VoIP

  1. To CPE είναι το "router";
  2. Ποια η διαφορά του VoIP σε PSTN και σε ISDN γραμμή, πέρα από το φάσμα της τηλεφωνίας;
  3. Ας πούμε έχουμε VoIP σε PSTN γραμμή. Αυτό σημαίνει ότι το φάσμα της γραμμής είναι από 25KHz μέχρι 1MHz. Δηλαδή και η τηλεφωνιά είναι πλέον πάνω στο φάσμα του διαδικτύου. ;Άρα το τηλέφωνο που το συνδέω; Πάνω στο Router?
  4. Θέλω λίγο παραπάνω εξήγηση για VoIP και την ανάδραση του τηλεφώνου που περιέγραψες. Ας το πάμε πιο μπακάλικα. Έχουμε το δισύρματο καλώδιο του ΟΤΕ. Μετά έχουμε ένα Splitter και μετά ένα  Router (μάλλον το CPE που εγραψες). Τα τηλέφωνα τα συνδέω πάνω στο Router. Ωστόσο, μπορώ να συνδέσω τηλέφωνο με φίλτρο πριν το Splitter, δηλαδή πάνω στο δισύρματο καλώδιο του ΟΤΕ; Αν ναι, τότε αυτό είναι αναλογικό, άρα που προκύπτει αυτή η "επιστροφή καλωδίου" που περιγράφεις.

Βοηθάς πολύ να ξέρεις :D

Α και κάτι ακόμα, τα άλλα ANNEX στην εικόνα σου τι συνδέσεις είναι; Το τρίτο πχ που έχει κατεβασμένο DSL από το 0 τι είναι;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

ISDN: Μόνο μετά το Netmod. Είναι αδύνατον πριν να δουλεύει το τηλέφωνο.

VoIP

  1. Ναι! Ο router π.χ. που μας δίνει ο πάροχος, το ΑΤΑ και γενικά οποιαδήποτε συσκευή έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και δυνατότητα VoIP τηλεφωνίας.
  2. Καμία διαφορά. Όπως έγραψα VoIP σημαίνει τηλεφωνία μέσω του Internet, άσχετα αν έχουμε πρόσβαση σε αυτό μέσω τηλεφωνικής γραμμής και xDSL σταθερής σύνδεσης ή κινητής ή δορυφορικής ή ασύρματης και γενικά οποιονδήποτε τρόπο σύνδεσης. Οπότε είναι άσχετη με το φάσμα της γραμμής και άνευ λόγου η αναφορά του.
  3. Είτε έχεις VoIP είτε απλή τηλεφωνία σε PSTN γραμμή το φάσμα είναι το ίδιο και αφορά το DSL σήμα της γραμμής και όχι το VoIP. Το VoIP δουλεύει πάνω στο CPE του χρήστη κι εφόσον πρώτα έχει γίνει συγχρονισμός του DSL και έχει ενεργοποιηθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Πριν ολοκληρωθούν αυτά τα 2, δεν δουλεύει τηλεφωνία.
  4.  Δες παρακάτω.
  5.  Τα Annex I και J είναι ίδια και αφορούν Naked DSL, δηλαδή απλή DSL σύνδεση χωρίς τηλεφωνία. Το πρώτο αφορά PSTN γραμμή και το δεύτερο ISDN. Το Annex L είναι για πολύ μακρινές συνδέσεις αλλά με πολύ μειωμένο Downstream. Χρησιμοποιούνται ελάχιστα παγκοσμίως. Συνήθως γίνεται χρήση των Α, Β και Μ.

To ζεύγος από τον πάροχο φέρνει την PSTN (αναλογική) τηλεφωνική γραμμή στο σπίτι μας. Στο ίδιο ακριβώς ζεύγος μπορούμε να φέρουμε και το DSL σήμα. Αυτό επιτυγχάνεται με κατάλληλο combiner όπου τα 2 σήματα (τηλεφωνικό και DSL) ταξιδεύουν μαζί στο ίδιο φυσικό μέσο, το καλώδιο) σε διαφορετικό φάσμα.  Στο σπίτι μας τα "διαχωρίζουμε" με το splitter το οποίο αν δεν το χρησιμοποιήσουμε απλά κάθε φορά που θα γίνεται χρήση της τηλεφωνίας, θα έχουμε αποσυγχρονισμό του DSL. Η συνδεσμολογία του splitter είναι:

  • Η γραμμή του παρόχου έρχεται στο LINE.
  • Η έξοδος DSL συνδέεται στο modem/router.
  • H έξοδος PHONE συνδέεται με τις τηλεφωνικές συσκευές που είναι στον ίδιο χώρο.
  • Πριν από κάθε τηλεφωνική συσκευή σε άλλο, χώρο βάζουμε ένα φίλτρο.

Τα ίδια ισχύουν και σε ISDN (ψηφιακή) γραμμή, με την μόνη διαφορά ότι οι τηλεφωνικές συσκευές δεν συνδέονται στο splitter (που πάλι υπάρχει) αλλά στο Netmod, που αυτό συνδέεται στην θύρα PHONE του splitter

Στο VoIP αλλάζουν τα πράγματα. Τώρα δεν έχουμε τηλεφωνικό σήμα αλλά το ζεύγος από τον πάροχο φέρνει μόνο το αντίστοιχο DSL. Αυτό τερματίζει κατευθείαν στο CPE του χρήστη και δεν χρειάζεται καθόλου το splitter. Εφόσον γίνει ο συγχρονισμός και αποκτήσουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο, ταυτόχρονα ενεργοποιείται η VoIP τηλεφωνία και απλά την παίρνουμε από τις αντίστοιχες θύρες.

Όλα καλά μέχρι εδώ και είναι η ιδανική κατάσταση εφόσον όμως το CPE βρίσκεται στην πρώτη πρίζα του σπιτιού όπως έρχεται το καλώδιο από τον κατανεμητή της οικοδομής και μπορούμε εύκολα να διαχωρίσουμε (π.χ. με μία 2πλή πρίζα) την γραμμή που έρχεται με την υπόλοιπη καλωδίωση του σπιτιού. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν θέλουμε το CPE να βρίσκεται στην πρώτη πρίζα του σπιτιού, αλλά π.χ. στην τελευταία και πριν από αυτό έχουμε τηλεφωνικές συσκευές σε άλλες πρίζες; 

  • Είτε φροντίζουμε (αν δεν υπάρχει) σε κάθε πρίζα να έχουμε τουλάχιστον 2 ζεύγη, ώστε το 1ο να φέρει το DSL σήμα από την 1η στην τελευταία πρίζα και το 2ο ζεύγος να γυρίσει πίσω την τηλεφωνία από το CPE προς όλες τις πρίζες πριν από αυτήν.
  • Είτε αν είναι αδύνατον το προηγούμενο, επιστρέφουμε την τηλεφωνία από το CPE πίσω στην γραμμή κάνοντας χρήση του ίδιου ζεύγους. Για να το πετύχουμε αυτό υποχρεωτικά κάνουμε χρήση του splitter (που όπως αναφέραμε κανονικά σε VoIP είναι αχρείαστο) και από ένα φίλτρο πριν από κάθε τηλεφωνική συσκευή στις άλλες πρίζες του σπιτιού. Τώρα:
    • Η γραμμή του παρόχου έρχεται στο LINE του splitter.
    • Η έξοδος DSL συνδέεται στο modem/router.
    • H έξοδος PHONE συνδέεται με μία θύρα PHONE του CPE.
    • Πριν από κάθε τηλεφωνική συσκευή σε άλλο χώρο βάζουμε ένα φίλτρο.

Δες τα παρακάτω σχέδια. Το πρώτο αφορά μια τυπική εγκατάσταση που γενικά υπάρχει στα σπίτια μας και το δεύτερο την ιδανική που πρέπει να έχουμε για βέλτιστο συγχρονισμό και χωρίς προβλήματα.

5af3e66cc05f9_1.png.e0ae9fc0733abb9f1792f62387286995.png

5af3e6760a2bf_.png.cf04b1a8b28696daf186f552ff4f8a2f.png

 

Επεξ/σία από jkoukos
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Διευκρίνιση για τις VoIP συνδέσεις:

Μπορούμε να έχουμε μια μίξη μεταξύ των δυο σχηματων; Δηλαδή να συνεχίζεται η μαύρη γραμμή για ένα τηλέφωνο πχ, και μετά να επιστρέφει το καλώδιο από το Router για τις υπόλοιπες πρίζες;

Επεξ/σία από Lelouch
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κόκκινο χρώμα δείχνει την τηλεφωνία, είτε είναι PSTN είτε VoIP. Αυτή πρέπει να είναι διαχωρισμένη από το DSL σήμα.

Κάνε ένα σχέδιο όπως το σκέφτεσαι για να καταλάβουμε τι ρωτάς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...