Προς το περιεχόμενο

50 χρόνια από την ημέρα που ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

3 ώρες πριν, s2000rr είπε

Ναι ακομα η σημαια κυμματιζει στο διαστημα.....

Even with the help of their trusty rock-sampling hammer, the Apollo 11 crew had a surprisingly difficult time driving the lower section of the flagpole into the lunar ground. It turns out that lunar regolith, unlike Earthly dust, is jagged and sharp, so the grains tend to stick together. The astronauts only managed to plant the flagpole about 7 inches (18 cm) deep, but in the low gravity of the Moon and without wind to contend with, that was enough. Aldrin and Armstrong planted the flag about 27 feet (8 meters) from the center of the lunar module — and that, it turned out, wasn’t enough.

Aldrin reported that he saw the flagpole blow over during takeoff, knocked down by the force of the lunar module’s exhaust. There’s no way to know if the flag survived or if the nylon melted in the heat of the blast or got shredded by flying sharp-edged regolith. But in Lunar Reconnaissance Orbiter images of Tranquility Base, there’s clearly no flagpole still standing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 165
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

3 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Άνθρωπος: χρειάζεται νερό, τροφή, ύπνο, ξεκούραση, άρα περιορισμένη διάρκεια παραμονής στο διάστημα και αν κάτι πάει στραβά χάνεται ανθρώπινη ζωή

Ρομπότ: χρειάζεται μόνο ηλεκτρική ενέργεια, είναι over engineered οπότε και πολύ αξιόπιστο και μπορεί να ερευνήσει πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο, πρακτικά απεριόριστη διάρκεια παραμονής στο διάστημα και αν συμβεί κάτι απλά χάνεται ένα ρομπότ.

Οπότε η λογική τι λέει; Ποιο από τα δύο στέλνεις στο διάστημα;

Το ρομποτ κανει τη δουλεια ενος ανθρώπου χιλιαδες φορες πιο αργα στον συγκεκριμενο τομεα.Δεν ειναι αληθες αυτο που αναφερεις...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Ghost.Dog είπε

Ωραια. 50 χρόνια ΔΕΝ ξαναπατήσαμε. Ποτέ. (εσείς που αγαπάτε τα επίσημα στοιχεία και τις θέσφατες ενημερώσεις της Νασα...). ΟΚ. Γιατί ΔΕΝ? Κανείς δεν ξέρει. Δεν υπήρχε budget? Δεν υπήρχε τεχνογνωσία? Δεν ασχολιόταν κανείς? Βαριόταν? Δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ ενδιαφέρον? Ηταν πανάκριβες (βλ. ασύμφορες οι αποστολές?)

Αναπάντητα ερωτήματα. Πήγαν κάπου, ωραία ήταν, καρφώθηκε και η Σημαία, πανηγυρισμοί, μπλα μπλα μπλα. "ενα μικρό βημα....." κλπ κλπ. Ενας (μα ένας!) να μην έχει βρεθεί, εδώ και μισό αιώνα, να ρωτήσει τους decision makers: Γιατί δεν ξαναπήγατε(-με) ?
Ξαφνικά λοιπόν, 50 χρόνια μετά, ναι. Ας ξαναπάμε. Δε βαριέσαι. Αλλωστε το γνωρίσαμε το υπόλοιπο Ηλιακό μας συστηματάκι. Δε βαριέσαι. Πάμε Σελήνη, που είναι και οικονομικά.

Δεν ξέρω παίδες (το δηλώνω), εμένα μου φαίνονται ολίγον-τι περίεργα τα ανωτέρω, ενώ θα μπορούσαν ίσως να έχουν ΑΠΛΕΣ απαντήσεις. Οποιος μπορεί με (μας) διαφωτίζει...

Πολυ ομοφα τα λες (χωρις ειρωνια). Πραγματι καποιος λογικος θα τα σκεφτει ολα αυτα.

Αυτο που ξεχνανε ολοι εδω μεσα κ δεν μπορω να καταλαβω γιατι ειναι το εξης (κ να τα  αναφερω για οσους ειναι μικροτεροι κ δεν τα ζησαν)---> Το σεληνιακο προγραμμα διακοπηκε λογο μπατζετ. Αυτο ειναι αληθεια. Ειχαν βγει κ το ειχαν παραδεχτει κυβερνητικοι εκπροσωποι της αμερικανικης κυβερνησης (δεν ειναι κανα μυστικο δλδ).

Ο κοσμος, μετα το WOW!!! των πρωτων προσεληνωσεων, αρχισε να "συνηθιζει" στις διαστημικες "περιπετειες" των επομενων apollo, κ το ολο θεμα εχασε την αρχικη του αιγλη στα ματια ολων (παγκοσμια). Αυτο το ειδα σαν μικρος κ εγω. Αλλα οταν ανακοινωσαν οτι σταματανε, ολοι δυσανασχετησαν. Ο Νιξον ειχε την εκπληξη στο τσεπακι του-- ανακοινωσε τους νεους στοχους !!!

Οι οποιοι ηταν--> α) εξερευνηση αλλων πλανητων του ηλιακου, β) προσπαθεια εγκαταστασης διαστημικων βασεων, γ) μειωση εξοδων κ συνεχιση αποστολων, αλλα με προσοχη στο μπατζετ πλεον, κ δ) -ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ- διεθνης συνεργασια απο τοτε κ στο εξης !!! Για οσους δεν γνωριζουν, μπορειται να ψαξεται τις apollo-soyuz αποστολες την δεκαετια του 70, αμεσως μετα τις προσεληνωσεις χρονικα.

Οχι παιδες, το διαστημικο προγραμμα δεν σταματησε, οπως μερικοι νομιζουν. Συνεχιστηκε απο Αμερικανους με Σοβιετικους ΜΑΖΙ !!! Ο Νιξον δεν μπορουσε πλεον να δικαιολογησει τα χρηματα που φευγαν για κατι που πολλοι λεγαν οτι ειναι μια ανουσια κουρσα με τους κομμουνιστες για θεμα γοητρου. Ας μην ξεχναμε οτι μιλαμε για τον καιρο που τα αμερικανακια πεθαιναν στο Βιετναμ.... Ο προεδρος χρειαζοταν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ κατι να σηκωσει το ηθικο της Αμερικης, γιατι απο νοτιοανατολικη Ασια  ερχονταν καθημερινα φερετρα κ η χωρα εκεινη ειχε εξελυχτει σε ρουφηχτρα δολλαριων!!!  Κ σαν να μην εφτανε αυτο, ολα τα μιντια της εποχης ηταν στην κοντρα μαζι του.

Οποτε- δηλωνοντας συνεργασια με τους Σοβιετικους χτυπησε με εναν σμαρο 3 τριγωνια.

Κ τις αποστολες θα συνεχιζε καπως (ωστε να μην φανει οτι εκανε το "μπαμ" για τις εντυπωσεις κ μετα σταματησε), κ κανενας δεν μπορουσε να μιλησει γιατι εκανε τα λογια "μεγαλο βημα για την ανθρωποτητα" πραγματικοτητα, μεσω συνεργασιας! (Οι Σοβιετικοι απο την αλλη, αλλο που δεν θελαν, για να επουλωσουν τα τραυματα που χασαν την κουρσα, κ για να φανουν οτι μετρανε, δεχτηκαν ΜΕ ΧΑΡΑ αμεσως την συμφωνια). Κ τις σπαταλες θα μειωνε, για να αρχισουν να βουλωνουν στοματα στο κογκρεσσο. 

Τοτε ηταν που μπηκαν οι βασεις για τα SPACE SHUTTLES !!!! Επι Νιξον παιδες!!! (ποιος το θυμαται αυτο????λολ) Ο προεδρας βγηκε τοτε κ ανακοινωσε, μεταξυ ολων των αλλων, οτι απο τοτε κ στο εξης, περα απο την συνεργασια με τους Σοβιετικους, η Αμερικη ΑΛΛΑΖΕΙ κατευθυνση κ ξεκινα με οχηματα που θα μπορουσαν να χρησιμοποιηθουν ξανα! Οταν μετα παρελαβε ο Καρτερ, το προγραμμα των"διαστημικων λεωφορειων" ηταν ηδη ξεκινημενο στα σχεδιαστηρια κ ηδη φτιαχναν δοκιμαστικα πρωτοτυπα. 

Τωρα, αλλο ενα βασικο που ξεχναμε συνηθως ειναι τις δηλωσεις του Ρηγκαν οταν προεκλεχτηκε προεδρος (οι οποιες ειναι πολυ βασικες για να κατανοησουμε το θεμα)--> με το που βγηκε εκανε διαγγελμα στον Αμερικανικο λαο οτι αλλαζει την πολιτικη με τους Σοβιετικους κ απο ταχτικη συμφιλιωσης, θα αρχισει στρατηγικη ανταγωνισμου. Αυτο ειχε σαν συνεπεια το διαστημικο προγραμμα να μπει σε δευτερη μοιρα, τα διαστημικα λεωφορεια να μεινουν τα μονα που θα επαιρναν τα οποιαδηποτε λεφτα (γιατι δεν ενδιεφεραν πλεον οι καθαρα επιστημονικοι στοχοι), κ το κυριως μπατζετ για οτιδηποτε ειχε σχεση με διαστημα θα πηγαινε σε  κατι καινουργιο για την εποχη, που λεγοταν "Star Wars" (SDI-- Strategic Defense Initiative, για να ακριβολογουμε). 

Ετσι περασαμε στην εποχη των δορυφορων κ των ασυρματων τηλεπικοινωνιων. Το SDI ηταν η αρχη ολων αυτων την δεκαετια του 80 (κ η αιτια της πτωσης του κομμουνισμου, γιατι τελικα ο Ρηγκαν ειχε δικιο- οι Σοβιετικοι πηγαν κοντρα κ φαληρισαν οικονομικα!!). Τοτε (γυρω στο 1983) ηταν που ολοι ειπαμε οτι η Αμερικη εβαλε "στο ντουλαπι" τις περεταιρω αποστολες στο φεγγαρι κ ολοι ξεραμε οτι εγινε για ψυχροπολεμικους λογους/ κουρσα εξοπλισμων (δεν ηταν κανα μυστηριο). Ο λογος που ο Ρηγκαν ειχε το "ελευθερο" απο το κογκρεσσο για να ξοδευει λεφτα στο διαστημα - εστω σε δορυφορικα συστηματα- ηταν οτι ΕΙΧΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ Η ΟΜΗΡΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ !! Αυτο εριξε τον Καρτερ, αυτο εδωσε κ το "λευκο χαρτι" στον Ρηγκαν να ξεκινησει την κουρσα εξοπλισμων (κατα συνεπεια κ στο Star Wars).

Οταν τελειωσε ο Ρηγκαν την θητεια του, επεσε κ ο τοιχος στο Βερολινο. Οσοι συζητησαμε το διαστημικο προγραμμα θυμαμαι, ειπαμε "καληνυχτα"... Χωρις κουρσα με αντιπαλο ολα μπαιναν στην καταψυξη... Οπως κ εγινε.

Ετσι φτασαμε να εχουν σταματησει οι αποστολες στο φεγγαρι, να μην δινονται λεφτα για αστροναυτες που ταξιδευουν εκτος πλανητη/ ατμοσφαιρας, να μην υπαρχουν καν σχεδια για τους παλιους στοχους επι Κεννεντι-Νιξον. Οι δεκαετιες 60 κ 70 ηταν πλεον μακρυα....

Ας μην ξεχναμε λοιπον, το ΠΟΛΙΤΙΚΟ backround των διαστημικων αποστολων. Αυτο ηταν η αιτια να γινουν, αυτο κ το τελος του.

Επεξ/σία από SilverMachine
  • Like 17
  • Thanks 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
5 ώρες πριν, Yeroplatanos είπε

Το ρομποτ κανει τη δουλεια ενος ανθρώπου χιλιαδες φορες πιο αργα στον συγκεκριμενο τομεα.Δεν ειναι αληθες αυτο που αναφερεις...

Χιλιάδες φορές κιόλας; Please elaborate..

6 ώρες πριν, trelaras52 είπε

Αρα τι? Ακόμα δεν σε πιάνω, στέλνουμε μη επανδρωμένες αποστολές για πιο λόγο? να δούμε τι υπάρχει εκεί που δεν μπορούμε να πάμε? Και αφού ο άνθρωπος δεν μπορεί να παει, θα στέλνουμε ρομποτακια να μας φέρνουν αμμο απο καθε πλανήτη να κάνουμε συλλογή? Που αποσκοπεί αυτο το σκεπτικό? (το προφανές: μπας και καταφέρουμε να πάμε σε κάναν άλλο πλανήτη) Συμφωνώ μαζι σου οι μη επανδρωμένες αποστολές είναι πιο οικονομικές/loss-free αλλά δεν πρέπει κάπου να αποσκοπεί? Παλαιότερα στελναμε ερευνητικές αποστολές σε μέρη της γης με σκοπό να ταξιδέψουμε σε αυτα και αν είναι δυνατόν να τα αποικισουμε. Τώρα τι, είμαστε εξερευνητές των βίντεο και συλλέκτες πετρωμάτων? Θέλουμε να καταφέρουμε κάτι γενικά? Μπορούμε να καταφερουμε κάτι? Η ιστορία μας δίχνει ότι μάλλον δεν θα ζουμε εγώ και συ για να το διαπιστωσουμε... 

Ναι αποσκοπεί κάπου. Στην απόκτηση γνώσης για τον κόσμο. Αυτό δεν το θεωρείς σημαντικό; Το να αποικίσουμε μαζικά σε άλλους πλανήτες είναι ακόμη μακρινό για την ανθρωπότητα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 ώρες πριν, possiz είπε

Οσα λεφτα και να εριξαν η τεχνολογια που ειχαν τοτε ηταν παιδικη μπροστα στη σημερινη. Αν οντως πηγαν και το πετυχαν με την πρωτη χωρις ανθρωπινες απωλειες ηταν τρομακτικα τυχεροι. Παιζει να ειχαν και 1 στα 500.

 

Δεν το πέτυχαν με τη πρώτη, αλλά με την 11η εξ ου και Απόλλων 11. Και στην προσπάθεια χάθηκαν και 3 αστροναύτες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 ώρες πριν, AtiX είπε

Αν εσύ με το ίδιο budget μπορούσες να πας Σεϋχέλλες θα προτιμούσες να ξανά πας Σαλαμίνα μόνο και μόνο για να αποδείξεις ότι πήγες την πρώτη φορά εκεί στους γείτονες σου που δεν σε πιστεύουν???

Σαλαμυκονοςςςςςςςςςςςς

Συγνώμη δεν μπορούσα να αντισταθώ 😁

Εγώ πάντως πήγα στο πλανητάριο που είχε παρουσίαση για τα 50 χρόνια ( και την πρώτη ασφάλεια ζωής αστροναύτη από ελληνική εταιρεία 😂 ) και πέρασα ωραία

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πάντα υπάρχουν οι λουδίτες-σκοταδιστές , σε όλες τις κοινωνίες. Στην δύση επικράτησε ο ορθολογισμός και η επιστήμη γι'αυτό και σήμερα έχουμε αεροπλάνα και διαστημόπλοια και δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι πετάνε με σκούπες. Βέβαια μην απορείτε , υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι που πιστεύουν στις μαγικές σκούπες , στην επίπεδη γη , στους ψεκασμούς , στα 600τρις που μας κρύβουν κτλ.

Επεξ/σία από jgeorgiou
  • Like 5
  • Thanks 1
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χαθηκαν πολλες αποστολες πριν το απολλο 11. Και πολλες ηταν ρωσικες. Υπηρχε μια κοντρα ποιος την εχει μεγαλυτερη εκεινη την εποχη. Επισης το να στειλεις εναν ανθρωπο στο διαστημα περα το απιστευτο κοστος π χρειαζεται περα του οτι ειναι ενα αφιλοξενο περιβαλον χωρις ηχους , που πρεπει να μετακινησε κατα τον υπνο σου για να μην πνιγεις απο το ιδιο σ ου το διοξιδιο του ανθρακα , περα του οτι μεχρι και η αναγκη σου χρειαζεται μια απιστευτ διαδικασια λογω ελειψης της βαρυτικης δυναμης. Ειναι και το ψυχολογικο κομματι. Πλεον με το αλμα π εχουμε κανει στην επιστημη (φυσικη) , μας ειναι δυνατον να μελετησουμε κατι απο αποσταση . Και αν φανει οτι καπου μπορουμε να κατοικισουμε τοτε ισως γινει μια νεα αποστολη. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, yiannis1991 είπε

Χιλιάδες φορές κιόλας; Please elaborate..

Ναι αποσκοπεί κάπου. Στην απόκτηση γνώσης για τον κόσμο. Αυτό δεν το θεωρείς σημαντικό; Το να αποικίσουμε μαζικά σε άλλους πλανήτες είναι ακόμη μακρινό για την ανθρωπότητα.

Θελω να ξεκαθαρίσω οτι δεν μιλουσα γενικά.Αλλα ειδικα για την εξερεύνηση του Αρη για εύρεση ζωης αν υπαρχει.Δικο μου λαθος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 ώρες πριν, yiannis1991 είπε

Είχαν αποτυχίες και απώλειες πριν την πρώτη φορά 

https://el.m.wikipedia.org/wiki/Απόλλων_(διαστημικό_πρόγραμμα)

Λάθος κάνεις. Ήταν η 1η αποστολή με σκοπό προσελήνωσης και πέτυχε 100% το στόχο της.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
21 λεπτά πριν, Yeroplatanos είπε

Θελω να ξεκαθαρίσω οτι δεν μιλουσα γενικά.Αλλα ειδικα για την εξερεύνηση του Αρη για εύρεση ζωης αν υπαρχει.Δικο μου λαθος.

Μα και εκεί το ρομπότ κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, link_z είπε

Δεν το πέτυχαν με τη πρώτη, αλλά με την 11η εξ ου και Απόλλων 11. Και στην προσπάθεια χάθηκαν και 3 αστροναύτες.

Και εσύ λάθος κάνεις. Δεν υπήρχε απ' ότι διαβάζω προηγούμενη αποστολή με σκοπό την προσελήνωση.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 λεπτά πριν, possiz είπε

Και εσύ λάθος κάνεις. Δεν υπήρχε απ' ότι διαβάζω προηγούμενη αποστολή με σκοπό την προσελήνωση.

όλο το πρόγραμμα απόλλων είχε ως σκοπό την αποστολή ανθρωπων στην σελήνη και οι αποστολές ήταν σχεδιασμένες αυτό να συμβεί στην ενδέκατη

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...