Προς το περιεχόμενο

Πρόβλημα με εξωτερικό σκληρό


fay259

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους!

Αντιμετωπιζω ενα πρόβλημα με τον εξωτερικό σκληρό toshiba canvio..Ηταν συνδεδεμενος με δεκτη τηλεορασης για εγγραφες.Ο δεκτης πριν μια βδομαδα νεκρωσε,δεν ανοιγει δεν δειχνει τιποτα και χτες βραδυ παρατηρησα το εξης στο σκληρο:

τον συνδεσα με το λαπτοπ.Ακουγεται ο δισκος να δουλευει και κανει και το τικ τικ το λαπτοπ οτι κατι συνδεθηκε..Δεν βγαζει το μενου του δισκου,ο δισκος ακουγεται να δουλευει και ξαφνικα σταματαει μονος του,σβηνει το λαμπακι πανω του και ξαναρχιζει να δουλευει.Το λαπτοπ κανει μονο το θορυβο οτι κατι συνδεεται,δεν τον εμφανιζει στους σκληρους όμως τον εμφανιζει στις συσκευες και εκτυπωτες κατω κατω με τον τιτλο usb 2.0 sata bridge ως απροσδιοριστο μεσο και αν τον αφησω συνδεεται αποσυνδεεται και τελικα πεταει μηνυμα το λαπτοπ «αγνωστη συσκευη».

Τον συνδεσα και στην τηλεοραση και βγαζει οτι η συνδεση απετυχε.

Υπαρχει κατι να κανω;δοκιμασα εννοειται και αλλο καλωδιο αλλα παλι τα ιδια

Επεξ/σία από fay259
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, fay259 είπε

Υπαρχει κατι να κανω;

Αν βγαίνει από την θήκη δοκίμασε τον σε κανονική θύρα και τροφοδοσία  Αλλιώς

  ανοίγεις γραμμή εντολών ως διαχειριστής 
  γραξε diskpart    πατάμε εντερ
  γραψε list disk      --//--
  αν τον δεις σημείωσε τον αριθμό 
  από δω και κάτω οι εντολές διαγράφουν το δίσκο (χάνεις όλα τα δεδομένα και διαμορφώνεις 
  απ την αρχή) αν δεν σε πειράζει προχωράς 
  select disk 1 (στο 1 βάζεις τον αριθμό που σημείωσες παραπάνω) πατάμε εντερ
  clean  πατάμε εντερ
  Αν όλα πήγαν καλά Πας στη διαχείριση δίσκων τον βρίσκεις και το διαμορφώνεις ανάλογα 


  

Επεξ/σία από hp8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστω πολυ για την απαντηση!!

το εκανα και μου βγαζει ενα δισκο με 698 gb με κατασταση «σε συνδεση» (μαλλον ο εσωτερικος του λαπτοπ)

τα δεδομενα τα θελω οπωσδηποτε οποτε για φορματ δεν το σκεφτομαι προς το παρον..Στην χειροτερη να τον αφησω στην ακρη αν δεν καταφερω να τα «διαβασω» τα αρχεια με καποιο πιθανο τροπο και να το παω σε καποια εταιρεια για ανακτηση.

Ειναι θεμα τροφοδοσιας ή προβλημα του δισκου με βαση οσα λεω παραπανω;ευχαριστω και παλι!

Επεξ/σία από fay259
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, fay259 είπε

Ειναι θεμα τροφοδοσιας ή προβλημα του δισκου με βαση οσα λεω παραπανω;

αυτό δεν το ξέρω Ομως δεν απάντησες αν βγαίνει από την θήκη να δουμε διασύνδεση και αν μπορείς εκτός θήκης να μπει σε άλλο  μηχάνημα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλο μηχανημα δεν εχω,μονο το λαπτοπ.Ο δισκος ειναι toshiba canvio  1tb και δεν το χω καθολου να τον λυσω.Οπως τον βλεπω παντως,δεν εχει βιδες,μονο τεσσερις πλαστικες ταπες να παταει πανω,αν κατω απο τις ταπες εχει βιδες δεν το ξερω!

Τον εχω συνδεδεμενο μπας και παρει μπρος αλλα τιποτα,γυρναει γυρναει ξαφνικα σταματαει και μετα απο λιγο πεταει ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ.

Προγραμμα να διαβαζει δισκους σε τετοιες περιπτωσεις δεν υπαρχει,σωστα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις 18/8/2019 στις 7:36 ΠΜ, fay259 είπε

Ηταν συνδεδεμενος με δεκτη τηλεορασης για εγγραφες.

Ο δέκτης είναι cosmote, wind, nova ή για τα κανάλια digea;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Στις 18/8/2019 στις 12:04 ΜΜ, fay259 είπε

Αλλο μηχανημα δεν εχω,μονο το λαπτοπ.Ο δισκος ειναι toshiba canvio  1tb και δεν το χω καθολου να τον λυσω.Οπως τον βλεπω παντως,δεν εχει βιδες,μονο τεσσερις πλαστικες ταπες να παταει πανω,αν κατω απο τις ταπες εχει βιδες δεν το ξερω!

Τον εχω συνδεδεμενο μπας και παρει μπρος αλλα τιποτα,γυρναει γυρναει ξαφνικα σταματαει και μετα απο λιγο πεταει ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΥΣΚΕΥΗ.

Προγραμμα να διαβαζει δισκους σε τετοιες περιπτωσεις δεν υπαρχει,σωστα?

...επειδή κάτι είχες γράψει περί δεδομένων ("τα θέλω οπωσδήποτε"), έχε υπ' όψη

α) να απευθυνθείς κατευθείαν ΜΟΝΟ σε εξειδικευμένες εταιρίες ανάκτησης (και όχι σε "μεσάζοντες" τύπου Πλαίσιο κτλ, διότι και την "μίζα" τους τους θα σου πάρουν για να το στείλουν οι ίδιοι σε εταιρία και οι ίδιοι δεν θα κάνουν κάτι). Σε γενικές οι μη εξειδικευμένες εταιρίες μπορούν να κάνουν μόνο πράγματα που μπορεί να κάνει ο μέσος χρήστης υπολογιστή (αρκεί βέβαια να ξέρει τί) με μέσα (software) που επίσης μπορεί να έχει πρόσβαση ο μέσος χρήστης.

(...γκούγκλαρε για εταιρίες ανάκτησης, πάρε τηλέφωνα, ρώτα τιμές, ρώτα για τυχόν κόστος ΜΟΝΟ εξέτασης δίσκου,  κτλ-κτλ. Ενδεικτικά, Datalabs)

β) το πιθανότερο είναι να κοστίσει αλμυρά η ανάκτηση (εξαρτάται από την κατάσταση του δίσκου και το είδος της παρέμβασης που θα χρειαστεί να γίνει ώστε να ξαναδουλέψει και να γίνει εφικτή η αντιγραφή αρχείων) - ήτοι ίσως και μισό χιλιάρικο.

Μετά τα παραπάνω, σκέψου καλά αν πράγματι αξίζουν τόσο τα δεδομένα. Κι αν τελικά όχι, σκέψου την περίπτωση μήπως αν όχι τα δεδομένα, να γλυτώσεις έστω το κόστος πιθανής αγοράς άλλου (το λέω γιατί στην περίπτωση αυτή, ξεχνάς τα δεδομένα), μέσω διαδικασίας αντικατάστασης, κάνοντας χρήση της πιθανώς ισχύουσας εγγύησης.

...κι αν δεν σε νοιάζει ο δίσκος σαν εργαλείο, αλλά πρωτίστως τα δεδομένα, αλλά το πιθανό κόστος πολλών κατοστάρικων δεν το συζητάς καν, τότε η μόνη περίπτωση, με βάση όσα ανέφερες ως συμπτώματα, είναι να βγάλεις τον δίσκο από το πλαστικό περίβλημα όπως σου πρότεινε  κάποιος πιο πάνω, και να τον συνδέσεις σε κάποιο σταθερό υπολογιστή (εναλλακτικά, παίρνεις μια νέα θήκη με κόστος γύρω στο 10άρικο και τον δοκιμάζεις εκεί. Και ναι μεν αν το πρόβλημα είναι της θήκης - ψιλοχλωμό πάντως - πιθανώς θα δεις κατευθείαν τον δίσκο και ίσως και τα περιεχόμενά του μέσω της νέας θήκης - αν όμως δεν είναι της θήκης, πάνε "στράφι" και τα 10Ε...Άσε που γενικά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πιο σίγουρο για συμπεράσματα, το συνδέεται εσωτερικά ο δίσκος, παρά εξωτερικά). Πώς θα βγει από το περίβλημα; Κατά πάσα πιθανότητα είναι δύο κομμάτι πλαστικού που κουμπώνουν, παρά είναι βιδωμένα μεταξύ τους (τσέκαρε όμως κάτω από τα "πατάκια" του, μπας κι έχει βίδες. Ή/και κάτω και από το αυτοκόλλητό του). Που σημαίνει ότι πρέπει πάνω-κάτω να το "παραβιάσεις" (στα πλαϊνά με ίσιο κατσαβίδι), κατά πα΄σα πιθανότητα ακυρώνοντας έτσι την ίσως υπάρχουσα εγγύηση που λέγαμε. Αλλά αν ο σκοπός είναι τα δεδομένα, βουρ, κι ας σακατέψεις/σπάσεις εντελώς το περίβλημα. Υπάρχει βέβαια και μια πιθανότητα, όταν φύγουν τα πλαστικά, να δεις έναν σκληρό που δεν έχει SATA interface και δεν κουμπώνει πάνω σε μια μικρή πλακετίτσα (τον controller δηλαδή) που να έχει το USB interface,,,,,αλλά η USB "υποδοχή"/"φύσα"/"interface" να είναι πάνω στην πλακέτα του δίσκου του ίδιου. Και σε αυτή την περίπτωση σκατούλες, γιατί δεν παίζει η σύνδεση εσωτερικά που λέγαμε. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν το είχε ο controller της θήκης (μιας και δεν υπήρχε ξεχωριστός controller), αλλά ο δίσκος ο ίδιος, ή έστω τεσπα πλακέτα του, που σημαίνει πως στη καλύτερη θα πρέπει να βρεις ίδιο δίσκο για να πάρεις την πλακέτα του, ώστε,,,,,,,,αλλά ας μην το συνεχίσω άλλο γιατί γίνεται πολύ παρ' τ' αυγό και κούρευ' το, το θέμα, καθώς δεν λήγει "έτσι απλά", ακόμη και με την ανεύρεση ίδιας πλακέτας.

....το ζουμί των παραπάνω είναι ένα : να ξέρεις ότι ένας δίσκος (και κάθε αποθηκευτικό μέσο) = κανένας, και πρέπει πάντα τα σημαντικά έστω αρχεία να τ' αντιγράφουμε άμεσα και σε άλλο μέσο. Γιατί μετά ή αδύνατο γίνεται να τα ξαναέχουμε, αν χαλάσει το μέσο, ή κοστίζει απίστευτα η ανάκτησή τους. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις που η ζημιά του μέσου δεν είναι τραγική (έως και μηδαμινή) και η ανάκτηση ή δεν κοστίζει πολύ ή και ακόμη μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον χρήστη του μέσου (μετά από κάποιες έστω υποδείξεις από γνωρίζοντες των βημάτων). Δυστυχώς όμως, με βάση όσα είπες, η περίπτωσή σου δεν φαίνεται να είναι η εύκολη (ως πιο πιθανό βλέπω να έχει πάθει ζημιά ο σκληρός και πιο συγκεκριμένα η πλακέτα του). Κατά τ' άλλα. μπορείς είπαμε να δοκιμάσεις τα βήματα για να καταφέρεις να τον συνδέσεις κάπου εσωτερικά, και αν η τύχη είναι με το μέρος σου, θα πάνε όλα καλά (αρκεί κατά βάση να αναγνωρίζεται από το BIOS του σταθερού που θα τον συνδέσεις. Μπορεί βέβαια μετά να χρειαστεί κάποιο software ανάκτησης είτε για partition, είτε  για δεδομένα απευθείας, -αλλά φτάσε εσύ πρώτα στο να αναγνωρίζεται από BIOS.........)

Πριν κλείσω : δοκίμασε αν θες και σε κάποιο τοπικό  μικρό μαγαζί υπολογιστών, να ρωτήσεις τί θέλουν για να τον ελέγξουν (αφού τον ανοίξουν και τον δοκιμάσουν εσωτερικά) και ν' αποφανθούν αν σώζεται αυτός και τα αρχεία σου, ή αν τα πράγματα είναι από μπλεγμένα έως ζόρικα = πάπαλα ο σκληρός ή θέλει εταιρία ανάκτησης. Κάποιος "εντάξει" πιθανώς δεν θα σου πάρει καν κάτι για μια τέτοια γνωμάτευση - στην χειρότερη θα σου πει πως θέλει "κα'να δεκάρικο" (και καλά "για τον κόπο"). Στην χειροτερότερη θα σου πει 15άρι "για να μην φανεί γύφτος", στην χειροτερότατη θα σου πει 20άρι γιατί είναι σφάχτης και δεν τον νοιάζει πώς θα φανεί. Κι αν τυχόν ν σου πει και παραπάνω, θα έχεις διαπιστώσει πως είναι καραγκιόζης, γιατί στην τελική 5 λεπτά "δουλειά" είναι... Αλλά να τα συνεννοηθείς αυτά, από ΠΡΙΝ... 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φτιάξε ένα live linux cd και κάνε boot το laptop σου απο κει.

Μετά βάλε τον δίσκο σου και δες αν τον βλέπει και αν μπορείς να έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Ο δέκτης που ηταν συνδεδεμενος ηταν απλος digea οχι για συνδρομητικα καναλια.

θεωρώ δεδομενο οτι η βλαβη του δέκτη επηρέασε και το δισκο.

Απευθύνθηκα σε εταιρεία ανάκτησης για εκτιμηση της ζημιάς και πηρα ως απαντηση θεμα firmware και βλαβη (αν και τον δισκο τον ακουω κανονικα να γυριζει,δεν κανει καποιο ιδιαιτερο θορυβο)

το κοστος προς το παρόν ειναι απαγορευτικό οπότε τον κραταω να τον παω οταν μαζεψω τα χρηματα.Το καλό ειναι πως το ποσοστό των αρχειων που θα ανακτηθουν ειναι σχεδον 100% οποτε με παρηγορει αυτο.

Δυστυχως ειναι η δευτερη φορα που το παθαινω.Και ειναι δισκος του 2013..Εχω δισκο του 2008 320 γιγα οχι γνωστη μαρκα και ακομα δουλευει κανονικα.Ειναι πού θα πεσεις τελικα.

Αλλες δοκιμες να τον βαλω μονο του σε υπολογιστη,να τον παω σε αλλο καταστημα κλπ κλπ δεν κανω μην κανω καποια χειροτερη ζημια.Ρωτησα με μειλ εταιρεια που εχω ακουσει τα καλυτερα για επισκευες υπολογιστων αλλα αναλυοντας το προβλημα δεν πηρα καν απαντηση.Προφανως και αυτες μενουν στην οποια προσπαθεια εμφανισης του δισκου μεσω εντολων και δεν προχωρουν περαιτερω.

αφου με τις εντολες που μου γραψατε παραπανω δεν τον βλεπει καν ο υπολογιστης,δεν θα ασχοληθω και γω να τον σκαλιζω περισσοτερο.

οταν θα χω τα χρηματα θα τον παω και θα παρω και αλλον ενα σκληρο να τα χω διπλά..

Ρε παιδια ομως..Μεγαλο θεμα και κοστος η διατηρηση των αρχειων σε σκληρους..Αν ειναι να θελουμε 100€ καθε 6-8 χρονια που λενε οτι αντεχει καθε σκληρός, ακριβα ερχεται αλλα θα μου πειτε ειναι τα δεδομενα σου, τα προσωπικα σου αρχεια..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...για την ακρίβεια, πιο πιθανό (αφού υπήρξε ζημιά και στην συσκευή στην οποία ήταν συνδεδεμένος) είναι κάποια αύξηση τάσης να σου "έκαψε" δίσκο και δέκτη. Από την άλλη, λίγο δύσκολο να "έζησε" ο controller της "θήκης", και να την πλήρωσε μόνο ο περιεχόμενος σκληρός. Αν βέβαια δεν υπάρχει άλλος controller, παρά μόνο αυτός της πλακέτας του δίσκου και βγάζει απευθείας σε USB και όχι σε SATA, τότε εξηγείται ευκολότερα (...αλλά δεν είναι και το πιθανότερο μια τέτοια υλοποίηση...).

Τεσπα, το νόημα είναι ότι όταν οι δίσκοι έχουν σημαντικά δεδομένα, μέχρι και πάνω σε UPS ή σε σταθεροποιητή τάσης να μπαίνουν. Ή έστω, όπως είπαμε, να διατηρούνται άμεσα αντίγραφα. Προφανώς "ακριβά έρχεται", αλλά σε άλλη περίπτωση απλά παίζεις ζάρια με τα δεδομένα σου, έτσι δεν είναι; Γιατί κάποιοι δίσκοι μπορεί να κρατάνε 6-8 χρόνια, κάποιοι άλλοι 15ετία (έχω τέτοιους), αλλά παρομοίως κάποιοι ψοφάνε και σε μήνες, βδομάδες, μέρες, ώρες - και κάπως έτσι βγαίνουν οι μέσοι όροι στις στατιστικές (και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο το πόσο δουλεύουν και κυρίως το πόσο συχνά γράφουν, πέραν της "τύχης"). Το θέμα είναι τί γίνεται όταν έχεις σημαντικά δεδομένα και πέφτεις στην τελευταία περίπτωση, όπου ο δίσκος χαλάει "νωρίς". Ειδικά όταν μιλάμε για εξωτερικούς που μπορεί και να πέσουν, μειώνοντας έτσι στατιστικά την μέση ζωή των δίσκων. Το πώς αξιολογεί καθένας τα αρχεία του, είναι του καθενός ζήτημα, αλλά σίγουρα οι περισσότεροι διατηρούν αρχεία όχι ακριβώς "αναντικατάστατα", πχ ταινίες (που γενικά καταλαμβάνουν τον περισσότερο όγκο) που μπορούν πάνω-κάτω να βρεθούν ανά πάσα στιγμή ώρα σε ονλάιν υπηρεσίες...Αν λοιπόν το κόστος είναι θέμα, τότε ένα ξεσκαρτάρισμα είναι απαραίτητο, όπως και η απόφαση του τί πραγματικά είναι αναντικατάστατο....

Επί του προκείμενου, δεν θα διακινδυνεύεις ουσιαστικά κάτι, αν προσπαθήσεις να βγάλεις το περίβλημα που λέγαμε, και να το συνδέσεις σε κάποιο σταθερό μηχάνημα - αν φοβάσαι να τον δώσεις σε τεχνικό : ό,τι ζημιά ήταν να γίνει έγινε. Κι αν όντως έπαθε το firmware, απλά δεν θα φανεί ο σκληρός κατά το μπουτάρισμα του BIOS. Αν όμως τυχόν φανεί, τότε με το που θα φορτώσει το λειτουργικό, θα παίζει από το να δεις κατευθείαν τ' αρχεία σου, μέχρι στην χειρότερη να χρειάζεται σοφτγουερική παρέμβαση (όχι απαραίτητα δύσκολη σαν διαδικασία).

Αν βέβαια πράγματι μπορείς να μαζέψεις λεφτά και μια μέρα να τον πας σε εταιρία ανάκτησης, τότε όντως μην κάνεις οτιδήποτε και απλά παρόπλισέ τον μέχρι εκείνη την μέρα. Εγώ απλά τόνισα πως η "ζαριά" που είπαμε, μπορεί και να σου βγει - κι αν ΔΕΝ σου βγει, απλά δεν θα χάσεις κάτι...

 

ΥΓ ...η "όχι γνωστή μάρκα" που είπες, αφορά την εξωτερική υλοποίηση (πχ Intenso, Verbatim και πολλές άλλες εταιρίες). Ο περιεχόμενος σκληρός όμως, είτε κατά 40% WD θα είναι, είτε κατά άλλα 40% Seagate, και τα ρέστα μοιρασμένα σε Toshiba, Hitachi, Fujitsu, που υπήρχαν ακόμα εκείνα τα χρόνια  νομίζω πως από τις 3 τελευταίες έχει μείνει μόνο η Toshiba, αν δεν έχει συγχωνευτεί και αυτή όπως οι άλλες με WD και Seagate (που είναι ουσιαστικά οι μόνοι πια παραγωγοί σκληρών). Συνεπώς ο δίσκος του '08 που λες, "παίζει να είναι μάρκα" τελικά...

Και μια τελευταία συμβουλή, τουλάχιστον όταν δεν υπάρχει δίσκος για αντίγραφα : καλύτερα ο επόμενος 2.5άρης εξωτερικός σου, να είναι "φτιαγμένος από εσένα" : παίρνεις σκληρό της επιλογής σου (κοιτώντας για 3χρονη εγγύηση) και μία θήκη και τον βάζεις μέσα και ανά πάσα στιγμή μπορείς να βγάζεις τον σκληρό (ανοίγουν καθαρά με ξεβίδωμα βιδών) αν τυχόν πάθεις μια απ' τα ίδια, χωρίς να φοβάσαι για παραβίαση εγγύησης, και να ελέγχεις είτε τον σκληρό σε σταθερό (ή σε άλλη θήκη), ή την θήκη με άλλο σκληρό κτλ. Από πολλές απόψεις, παρέχει αυτή η τακτική μεγαλύτερη ευελιξία/πλεονεκτήματα από τους "έτοιμους" εξωτερικούς...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις δυο μακροσκελέστατες και αναλυτικότατες απαντήσεις σου!!!

Τον αφηνω στην ακρη,στο δεκτη μόνο στικάκι που και να καει δεν χανω και τιποτα και οταν μαζεψω τα χρηματα το παω για ανακτηση.Την τελευταία συμβουλή σου θα την ακολουθήσω,οταν ειναι να πάρω άλλον εξωτερικό σκληρό θα τον "φτιάξω" μόνη μου και τον ανοίγω ανα πάσα στιγμή.

 

Ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...