Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η σύζυγος μου έχει ένα σπίτι 85 τμ και μια μικρή οικία στο χωριό της. Και τα δυο σε διαφορετικούς νομούς από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας μας. Εγώ δεν έχω τίποτα, είμαι φτερό στον άνεμο. Θα μπορέσω να πάρω σπίτι με φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας;

Επεξ/σία από kifinas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Η ερώτηση έγινε στην λογική του νόμου, αν κάποιος ήξερε. Στο τι γίνεται αν δεν καλύπτει το σπίτι που έτυχε της απαλλαγής τις ανάγκες, στο πότε ακριβώς υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία ανάλογα με τα τετραγωνικά, αν μπορεί να δοθεί ο φόρος για το πρώτο σπίτι και να δοθεί απαλλαγή στο δεύτερο, αν πουληθεί το πρώτο κλπ. 

Επεξ/σία από kifinas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απαλλαγη απο ΦΜΑ και κριτηρια στεγαστικων αναγκων:

β) Θεωρείται ότι καλύπτονται οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή και της οικογένειάς του, αν το συνολικό εμβαδόν της καθαρής επιφάνειας (της επιφάνειας χωρίς τους κοινόχρηστους χώρους) κατοικιών που υφίστανται ή υπάρχει η δυνατότητα βάσει των πολεοδομικών διατάξεων να αναγερθούν είναι: 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά του και 25 τ.μ. για το τρίτο και τα επόμενα τέκνα. Κατ' εξαίρεση, οι στεγαστικές ανάγκες του αγοραστή με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% αυξάνονται από 70 τ.μ. σε 90 τ.μ. (άρθρο 16 παρ. 14 ν. 3522/2006).

Αν αγορασατε το 1ο/2ο σπιτι και πηρατε απαλλαγη ΦΜΑ 

γ) Η απαλλαγή παρέχεται με τον όρο ότι το ακίνητο θα παραμείνει στην κυριότητα του αγοραστή για μία τουλάχιστον πενταετία.Απαλλαγή παρέχεται και για κάθε νέα αγορά ακινήτου, εφόσον:

α) τα ακίνητα που έχει στην κυριότητά του κατά το χρόνο της νέας αγοράς ο αγοραστής, ο σύζυγος ή τα ανήλικα τέκνα τους, δεν πληρούν τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς τους και

β) ο αγοραστής υποβάλει την οικεία δήλωση και καταβάλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί στην αξία του ακινήτου που έτυχε της απαλλαγής.

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία που έχει αυτό κατά το χρόνο της νέας απαλλαγής

Με ενα απλο search στο google θα εβρισκες ΟΛΑ. Χωρις διαθεση να σε προσβαλω παντα, εδω μπορεις να πάρεις απαντήσεις θησαυρο, μπορει να παρεις τελειως λαθος

Επεξ/σία από mourouzis2005
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αυτά τα βρήκα. Δεν θεωρώ όμως ότι είναι ξεκάθαρο για αυτό ρωτάω αρχικά εδώ λόγω Σαββατοκύριακου. Για μένα το σπίτι σε άλλο νομό δεν εξυπηρετεί τις στεγαστικές ανάγκες μου. Θα συμφωνήσει όμως η εφορία; Το σύνολο των εμβαδών και των δυο σπιτιών ξεπερνάει το όριο που δίνουν. Έτσι μετριέται όμως ή μεμονωμένα κάθε οικία;

Σε κάθε περίπτωση από Δευτέρα θα ψαχτώ σε δικηγόρο/φοροτεχνικό. Σε ευχαριστώ πολύ. 

Επεξ/σία από kifinas
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εχετε παιδια? Δεν υπαρχει πρωτη κατοικια σε καθε νομο της Ελλαδας. ΦΜΑ πληρώσατε για αυτα τα σπιτια? Ή ηταν παραχωρηση. Αν κατανοησεις την αιτια που υπαρχει ο νομος θα απαντησεις και στην ερωτηση: ο νομος διευκολυνει ζευγαρια που θελουν κανουν οικογένεια ε ή εργενηδες να ξεκινήσουν τη ζωή τους χαρίζοντας τους 3% επι της αντικειμενικής αξιας του ακινητου (δηλαδη σε ενα σπιτι με αντικειμενική 100 000,  ειναι 3000). Ο νομος δε διευκολυνει ζευγαρια να αγοραζουν σπιτια σε καθε νομο της χωρας. 

Κατα τη δικη μου αποψη, αν πεισεις τη ΔΟΥ οτι το παλιο σπιτι δεν σε καλυπτει (πώς ζει μια οικογενεια σε 2 σπιτια? Αδιανοητο, 3 απο δω κι ο μπαμπας στο μικρο καλυβι?) τοτε θα δικαιουσαι απαλλαγής του ΦΜΑ

Επεξ/σία από mourouzis2005
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καμία σχέση όμως 

καταρχάς στα χωρια δεν μετράει καν τι έχεις 

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική εξομοιώνεται ο άγαμος με τον έγγαμο

Δηλαδή αν έχει γυναίκα μου ένα σπίτι δεν μπορώ να πάρω εγώ;

Και αν την χωρίσω θα μπορέσω να πάρω εγώ σπίτι χωρίς φόρο  πρώτης κατοικίας;

Επεξ/σία από AristidisZ
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, AristidisZ είπε

Καμία σχέση όμως 

καταρχάς στα χωρια δεν μετράει καν τι έχεις 

Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική εξομοιώνεται ο άγαμος με τον έγγαμο

Δηλαδή αν έχει γυναίκα μου ένα σπίτι δεν μπορώ να πάρω εγώ;

Και αν την χωρίσω θα μπορέσω να πάρω εγώ σπίτι χωρίς φόρο  πρώτης κατοικίας;

Εγγαμος σημαινει κοινη στεγη με τον/την συζυγο και κατ'επεκταση κοινη πρωτη κατοικια. Και γενικα για την εφορια, εγγαμος σημαινει οτι καποια πραγματα θεωρουνται και υπολογιζονται ως κοινα.

Αν τωρα εισαι αγαμος ναι μπορεις να εχεις μια πρωτη κατοικια, κι αλλη μια η γκομενα (αρκει να ειναι αγαμη κι αυτη γιατι κυκλοφορουν διαφορα... :P ).

Επεξ/σία από BackFromHell
Δημοσ.
2 ώρες πριν, BackFromHell είπε

Εγγαμος σημαινει κοινη στεγη με τον/την συζυγο και κατ'επεκταση κοινη πρωτη κατοικια. Και γενικα για την εφορια, εγγαμος σημαινει οτι καποια πραγματα θεωρουνται και υπολογιζονται ως κοινα.

Αν τωρα εισαι αγαμος ναι μπορεις να εχεις μια πρωτη κατοικια, κι αλλη μια η γκομενα (αρκει να ειναι αγαμη κι αυτη γιατι κυκλοφορουν διαφορα... :P ).

Το θέμα είναι ότι είναι εντελώς λαθως στημένο το σύστημα

το πιο απλό να σου πω, σκέψου σε ένα ζευγάρι να παίρνουν και οι δυο από 600 ευρώ 

Με το τεράστιο οικογενειακό εισόδημα των σκαρτων 17 χιλιάρικων παίζει να μη δικαιούνται τίποτα, ενώ ατομικά παίρνουν πολλά  επιδόματα / προνόμια 

Είναι μη γίνει η αρχή, θα πάει το οικονομικό διαζύγιο σύννεφο 😛😛😛

Δημοσ.
16 ώρες πριν, mourouzis2005 είπε

Εχετε παιδια? Δεν υπαρχει πρωτη κατοικια σε καθε νομο της Ελλαδας. ΦΜΑ πληρώσατε για αυτα τα σπιτια? Ή ηταν παραχωρηση. Αν κατανοησεις την αιτια που υπαρχει ο νομος θα απαντησεις και στην ερωτηση: ο νομος διευκολυνει ζευγαρια που θελουν κανουν οικογένεια ε ή εργενηδες να ξεκινήσουν τη ζωή τους χαρίζοντας τους 3% επι της αντικειμενικής αξιας του ακινητου (δηλαδη σε ενα σπιτι με αντικειμενική 100 000,  ειναι 3000). Ο νομος δε διευκολυνει ζευγαρια να αγοραζουν σπιτια σε καθε νομο της χωρας. 

Κατα τη δικη μου αποψη, αν πεισεις τη ΔΟΥ οτι το παλιο σπιτι δεν σε καλυπτει (πώς ζει μια οικογενεια σε 2 σπιτια? Αδιανοητο, 3 απο δω κι ο μπαμπας στο μικρο καλυβι?) τοτε θα δικαιουσαι απαλλαγής του ΦΜΑ

Ψάχνω αν είχαν πληρώσει φόρο μεταβίβασης. Το συμβόλαιο λέει για γονική παροχή πλήρης κυριότητας, αναφέρει μέσα για δήλωση φόρου παροχής περιουσίας με χ αριθμό αλλά αυτή δεν υπάρχει για να δω τι λέει. 

Σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου. 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...