Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Μπορείτε να μου προτείνετε συνταγή για ψαρόσουπα με βάση σκορπιό και αστράκι ;

 

Προτείνετε τα βράσω τα παραπάνω σε κάποιο ζωμό ( ψαριού ή λαχανικών) ;

Πως φτιάχνω έναν τέτοιο ζωμό ;

  • Απαντ. 4,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Συνταγή για Cookie dough με chocolate chips (ιδεατά στα ελληνικά γιατί δεν έχω κάνει upgrade την Ελληνίδα μάνα ακόμα ) ?

Δεν το έχω δει πουθενά να το πουλάνε έτοιμο στα ελληνικά sm (μόνο ελληνικά προιόντα αγοράζουμε εμείς) και θέλω να κάνω το παρακάτω πείραμα

 

http://www.youtube.com/watch?v=nX5Lq7Lgp38

 

PS. beef jerky ακόμα δεν βρήκα εε

Δημοσ.

Ερώτηση για γαρίδες:

 

Πριν από 2-3 μήνες μου έφεραν κάποιες γαρίδες δώρο που αν δεν κάνω λάθος τις λένε γάμπαρες.

Δεν ξέρω από ψαρικά, μην πυροβολείτε τον πιανιστα.

 

Φρέσκες, απίθανο άρωμα και απιστευτη γεύση.

Κάποιες από αυτές τις έβαλα για ελάχιστα λεπτά στο τηγάνι και έσβησα με ούζο.

Το χρώμα της "σάλτσας" ήταν διαφανές και λευκό.

 

Τον Αύγουστο, αγόρασα κατεψυγμενες και προσπάθησα να τις κάνω με τον ίδιο τρόπο.

Η διαφορά ήταν μεγάλη στη γεύση (μπορώ να πω χαλια) αλλά και η σάλτσα είχε πάρει ένα πορτοκαλί χρώμα.

 

Σήμερα μου έφεραν πάλι "γάμπαρες" δώρο οι οποίες μου είπαν ότι είναι σαν τις πρώτες.

Όμως μου θύμισαν πολύ τις κατεψυγμένες, πορτοκαλί χρώμα στη σάλτσα και όχι το καλύτερο στη γεύση.

 

Ξέρει καποιος να μου πει αν αυτό το πορτοκαλί χρώμα στη σάλτσα είναι φυσιολογικό ;

Δημοσ.

Η γάμπαρη αν δεν είναι φρέσκια ολόφρεσκια βγάζει ζουμιά. Μια μέρα στο ψυγείο ασπούμε φτάνει για να κάνει διαφορά. Τα ζουμιά είναι όντως πορτοκαλί προς καφετί. Δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι μπαγιάτικη και δεν τρώγεται. Επίσης ζουμιά θα βγάλει αν την καταψύξεις (ακόμα και ολόφρεσκη, ζωντανή που λέει ο λόγος) και μετά την ξεπαγώσεις.

 

Τώρα για τις κατεψυγμένες που αγόρασες, μπορεί να ήταν άλλη ράτσα (δεν ξέρω, χλωμό λίγο το βλέπω) ή μπορεί να ήταν ότι περίσσεψε από τον ψαρά μετά από 2 μέρες ή 3 ξερωγώ, και πριν χαλάσουν εντελώς τις πάγωσε και τις πούλησε κατεψυγμένες (πιθανότερο)...

Δημοσ.

For the record, η ελλαδα εχει πολυ πιο καλα ειδη γαριδας, αλλα δεν εχουν ευφανταστα ονοματα οπως "γαμπαρη". Η Penaeus kerathurus/γαμπαρη δεν ειναι καν κατι ξεχωριστο.

Δημοσ.

Ποιές, πότε και πως ;

Πες και σε εμάς τους αδαείς να μαθαίνουμε.

 

Ποιες είναι φανταστικές γαρίδες ; :P , πότε τις βρίσκουμε και πως να τις φτιάξουμε ;

 

ΟΕΟ ;

Δημοσ.

Αν βάλω ζυγούρι στο φούρνο να το ψήσω (άβραστο, έτσι πως είναι ωμό το αλατοπιπερώσω και το πετάξω στο φούρνο) θα γίνει σκληρό?

Δημοσ.

Ποιές, πότε και πως ;

Πες και σε εμάς τους αδαείς να μαθαίνουμε.

 

Ποιες είναι φανταστικές γαρίδες ; :P , πότε τις βρίσκουμε και πως να τις φτιάξουμε ;

 

ΟΕΟ ;

Αυτα τα ειχα γραψει περσυ τετοιο καιρο:

 

 

Για γαριδες να ξερεις η γαμπαρη δεν ειναι τιποτα ξεχωριστο. Εχει 2 ειδη στην μεσογειο και ειδικοτερα απο ιονιο μερια που πραγματικα ειναι οτι καλυτερο βγαζει ο πλανητης απο γαριδα.

 

Μοιαζουν παρα πολυ μεταξυ τους

Η 1η aristaeomorpha foliacea

tnarantf0c.jpg

Η 2η aristeus antennatus

tnarfolf0.jpg

Η διαφορα εμφανισιακα ειναι στο χρωμα και στο κεφαλι (αυτο που ειναι σαν σπαθι στην 1η), και εχουν διαφορα στην γευση και στην υφη λογω διατροφης/ζωης τους. Η 1η ειναι κυνηγος και η 2η τρωει οτι βρει.

 

 

Απο οτι εχω διαβασει το ψαρεμα τους στην ελλαδα ειναι ελαχιστο (δηλαδη οχι οσο θα επρεπε να ηταν) και δεν γινεται για μαζικο εμποριο. Αλλα ας ειναι καλα η σενεγελη και η ινδια ισπανια με τις κατεψυγμενες γαριδες που παιρνουμε γιατι εμεις δεν θελουμε να πουλησουμε

 

 

Η διαφορα με την γαμπαρη ειναι πως η γαμπαρη ειναι γαριδα της αμμου, ενω οι αλλες 2 ειναι σε αρκετα βαθια νερα.

Ξερω οτι αμα πεις στον ψαρα αν εχει το ταδε ειδος θα ειναι σαν να του μιλας σουαχιλι, για αυτο ετσι και βρεις ποτε σου παρε 4-5 και θα με θυμηθεις.

 

Αν βάλω ζυγούρι στο φούρνο να το ψήσω (άβραστο, έτσι πως είναι ωμό το αλατοπιπερώσω και το πετάξω στο φούρνο) θα γίνει σκληρό?

Aν το μαγειρεψεις σε αργη φωτια οχι δεν θα γινει σκληρο.

Δημοσ.

For the record, η ελλαδα εχει πολυ πιο καλα ειδη γαριδας, αλλα δεν εχουν ευφανταστα ονοματα οπως "γαμπαρη". Η Penaeus kerathurus/γαμπαρη δεν ειναι καν κατι ξεχωριστο.

 

η γάμπαρη κάνει 3 ως 5 ευρώ το κιλό στην λαϊκή, ανάλογα το μέγεθος. Εγώ παίρνω με 10 ως 15 ευρώ κασόνι από τις ανεμότρατες, μεγάλο μέγεθος. Η γαρίδα ιχθυοτροφείου Ισπανίας, που συνήθως βρίσκεις επίσης στις λαϊκές, παίζει από 30άρι αν είναι φρέσκια, θα βρεις και με 20 αλλά καλύτερα μην πάρεις. Οπότε δεν είναι το ευφάνταστο όνομα που κάνει την γάμπαρη καλή επιλογή. Επιπλέον, η μισή χώρα λέει όλα τα λευκά τυριά "τυρί" και τα όλα κίτρινα "κασέρι", λες να παραμερίσει την Penaeus kerathuru και να προτιμήσει την garidus gamatus ξερωγώ;

  • Like 1
Δημοσ.

Μα στην ελλαδα βγαινει αυτη που λεω!

Για φρεσκια ελληνικη γαριδα σε τετοια τιμη που λες δεν νομιζω να ειδα στην βαρβακειο. Ισως ειναι λογω αθηνεζων?

Δημοσ.

Τώρα μου θυμήσατε μια φορά που είχα πάει στο ιχθυοπωλείο (μένω πάτρα ) και πήρα κάτι μεγάλες κατακόκκινες γαρίδες καμιά 15αριά cm σε μήκος που ο ιχθυοπώλης είχε βαφτίσει ώς "γαρίδες κυλλήνης" .

 

Κάτι μικρότερες χρώματος πορτοκαλί με μέγιστο μήκος 10 cm πάνε 7 ευρώ το κιλό.

Δημοσ.

Μα στην ελλαδα βγαινει αυτη που λεω!

Για φρεσκια ελληνικη γαριδα σε τετοια τιμη που λες δεν νομιζω να ειδα στην βαρβακειο. Ισως ειναι λογω αθηνεζων?

 

Πιθανώς. Γενικά η γάμπαρη δωπάνω θεωρείται δεύτερης κατηγορίας γαρίδα. Την μεγάλη γάμπαρη την παίρνεις από τα καΐκια στην τιμή μου είπα. Την ψιλή γάμπαρη την χρησιμοποιούμε για δόλωμα στο ψάρεμα...

 

 

Λοιπόν Τουφ, έχεις 90 δεύτερα να με πεις τι να κάνω τα συκώτια από τους 4 τόνους που αγόρασα το πρωί :-)

Αν δεν πεις, τηγανίζω σε καυτό τηγάνι και σβήνω με λεμόνι, τέλος.Ήταν φρεσκότατα τα ψάρια, και λυπήθηκα να πετάξω τα σωθικά τους, είναι και μεγαλούτσικα...

  • Super Moderators
Δημοσ.

Δηλαδή? Στο πόσο να το βάλω?

 

Στους 100-120 για 6-7 ώρες! Καλό κουράγιο! :P

 

Με χοιρινό μπουτάκι κάπου στα 5 κιλά, παίρνεις το παρακάτω αποτέλεσμα:

post-40751-0-76076300-1350991309_thumb.jpg

  • Like 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...