Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, naive είπε

Να ρωτήσω κάτι, αν ξέρεις. Κάποιος που έχει κάνει τακτοποίηση ημιυπαίθριου πχ το 2010 και δεν το έχει δηλώσει στο Ε9, αν πάει να το κάνει τώρα θα πληρώσει προστιμ, αναδρομικά ενφια κλπ;

Εγώ που διόρθωσα πέρσι το Ε9 δεν πλήρωσα τίποτα. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Αν θελήσεις να κάνεις μεταβίβαση πχ που χρειάζεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ τότε θα πληρώσεις αναδρομικά, γιατί στην ουσία το πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν οφείλει ΕΝΦΙΑ για τα τελευταία 5 χρόνια.

Αν το ζητήσεις σήμερα δλδ, θα αφορά τα έτη 2015 έως 2019.

• Απαντ. 95
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
Μόλις τώρα, Joshua21 είπε

Εγώ που διόρθωσα πέρσι το Ε9 δεν πλήρωσα τίποτα. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Αν θελήσεις να κάνεις μεταβίβαση πχ που χρειάζεται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ τότε θα πληρώσεις αναδρομικά, γιατί στην ουσία το πιστοποιητικό αυτό βεβαιώνει ότι ο ιδιοκτήτης δεν οφείλει ΕΝΦΙΑ για τα τελευταία 5 χρόνια.

Είχες κάνει τακτοποίηση πολύ πιο παλιά; Δε ζητάει κάποιο δικαιολογητικά όταν κάνεις αλλαγή στο Ε9; 

Δημοσ.
Μόλις τώρα, naive είπε

Είχες κάνει τακτοποίηση πολύ πιο παλιά; Δε ζητάει κάποιο δικαιολογητικά όταν κάνεις αλλαγή στο Ε9; 

Το έχω γράψει στο άλλο θέμα, πέρσι Μάιο έκανα την τακτοποίηση, και στο καπάκι έκανα τη δήλωση και μαζί την τροποποίηση στο Ε9.

Μου είχαν πει πως θα έπρεπε να δηλώσω τον αριθμό πρωτοκόλλου της τακτοποίησης για να μπορέσω να κάνω την τροποποίηση, αλλά δεν μου ζήτησε τίποτα.

Ίσως επειδή ήταν η εποχή των δηλώσεων, δεν ξέρω.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Το έχω γράψει στο άλλο θέμα, πέρσι Μάιο έκανα την τακτοποίηση, και στο καπάκι έκανα τη δήλωση και μαζί την τροποποίηση στο Ε9.

Μου είχαν πει πως θα έπρεπε να δηλώσω τον αριθμό πρωτοκόλλου της τακτοποίησης για να μπορέσω να κάνω την τροποποίηση, αλλά δεν μου ζήτησε τίποτα.

Ίσως επειδή ήταν η εποχή των δηλώσεων, δενξέρω.

Οκ, ρωτάω γιατί ένας γείτονας έκανε τακτοποίηση ημιυπαίθριου το 2010 αλλά αμέλησε να το δηλώσει στο Ε9. Οπότε τώρα ή θα πρέπει να κάνει αναδρομικες για όλα τα χρόνια ή θα το δηλώσει φέτος. Δεν ξέρω ποιο είναι το σωστό και το συνέπειες θα έχει. 

Επεξ/σία από naive
Δημοσ.

H δήλωση των τακτοποιημένων χώρων, σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να γίνεται από το έτος 2014 και μετά - από τότε άρχισε να ζητείται η "πραγματική κατάσταση" των ακινήτων, και για τον προ του ΕΝΦΙΑ ΦΑΠ (2011-2013) υπήρχε ρητή απαλλαγή.

Απο κει και πέρα ισχύει ότι αν δεν χρειάζεται να γίνει συμβόλαιο (οπότε και θα πρέπει να δηλωθούν για την προηγούμενη πενταετία), δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος να δηλωθούν αναδρομικά. Έλεγχος στις δηλώσεις Ε9 γίνεται βασικά μόνο όταν κάνεις συμβόλαιο(ή όταν με τη διόρθωση μειώνεται σημαντικά ο βεβαιωμένος ΕΝΦΙΑ).

Αιτιολόγηση για τη διόρθωση ζητείται μεν, υπάρχει και επιλογή "Λοιπές περιπτώσεις" δε, οπότε πρακτικά δεν χρειάζεται. Εξάλλου η τακτοποίηση δεν μπορεί να είναι λόγος διόρθωσης στο τρέχον έτος, γιατί οι τακτοποιημένοι χώροι νόμιμα δηλώνονται πάντα από το 2014, όχι στο έτος τακτοποίησης.

Τέλος, τρέχον έτος στην εφαρμογή είναι μεν το 2021, αλλά οι διορθώσεις στο έτος 2020 είναι εμπρόθεσμες μέχρι 31 Μαίου και θα επηρεάσουν τον φετεινό ΕΝΦΙΑ. Προσωπικά προτείνω πάντα διόρθωση στο έτος 2020, για να είναι λίγο πιο σύντομα "καθαρή" η περιουσιακή κατάσταση για να μπορεί να γίνει συμβόλαιο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
41 λεπτά πριν, mezger είπε

H δήλωση των τακτοποιημένων χώρων, σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να γίνεται από το έτος 2014 και μετά - από τότε άρχισε να ζητείται η "πραγματική κατάσταση" των ακινήτων, και για τον προ του ΕΝΦΙΑ ΦΑΠ (2011-2013) υπήρχε ρητή απαλλαγή.

Απο κει και πέρα ισχύει ότι αν δεν χρειάζεται να γίνει συμβόλαιο (οπότε και θα πρέπει να δηλωθούν για την προηγούμενη πενταετία), δεν υπάρχει κανένας πρακτικός λόγος να δηλωθούν αναδρομικά. Έλεγχος στις δηλώσεις Ε9 γίνεται βασικά μόνο όταν κάνεις συμβόλαιο(ή όταν με τη διόρθωση μειώνεται σημαντικά ο βεβαιωμένος ΕΝΦΙΑ).

Αιτιολόγηση για τη διόρθωση ζητείται μεν, υπάρχει και επιλογή "Λοιπές περιπτώσεις" δε, οπότε πρακτικά δεν χρειάζεται. Εξάλλου η τακτοποίηση δεν μπορεί να είναι λόγος διόρθωσης στο τρέχον έτος, γιατί οι τακτοποιημένοι χώροι νόμιμα δηλώνονται πάντα από το 2014, όχι στο έτος τακτοποίησης.

Τέλος, τρέχον έτος στην εφαρμογή είναι μεν το 2021, αλλά οι διορθώσεις στο έτος 2020 είναι εμπρόθεσμες μέχρι 31 Μαίου και θα επηρεάσουν τον φετεινό ΕΝΦΙΑ. Προσωπικά προτείνω πάντα διόρθωση στο έτος 2020, για να είναι λίγο πιο σύντομα "καθαρή" η περιουσιακή κατάσταση για να μπορεί να γίνει συμβόλαιο.

Οπότε το περνάει στο Ε9 φέτος και μετά κάνει και τη δήλωση στο Δήμο, οπότε υπάρχουν παντού τα πραγματικά τετραγωνικά. Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, mezger είπε

Έχεις δίκιο, μόλις κοίταξα την τροποποιητική που είχα κάνει και διαπίστωσα ότι είχα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη επιλογή:

ΑΤΑΚ: xxxxxxxxxxx, Αιτία μεταβολής κτίσματος/οικοπέδου: Λοιπές περιπτώσεις, Ημ/νία: 31/05/2019, Περιγραφή: ΟΡΘΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Το πρόβλημα που έχω τώρα - το έχω περιγράψει και στο άλλο θέμα - είναι ότι η εφαρμογή για τη διόρθωση των τετραγωνικών αντλεί στοιχεία από την περιουσιακή κατάσταση του 2019, ενώ τις διορθώσεις τις έχω κάνει στο έτος 2020. Σε όλους συμβαίνει αυτό, ή μόνο σε μένα?

edit

Αν κάνω τώρα τροποποιητική στην περιουσιακή κατάσταση του 2019, θα έχω κάποιο πρόστιμο?

Επεξ/σία από Joshua21
Δημοσ.
1 ώρα πριν, Joshua21 είπε

Έχεις δίκιο, μόλις κοίταξα την τροποποιητική που είχα κάνει και διαπίστωσα ότι είχα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη επιλογή:

ΑΤΑΚ: xxxxxxxxxxx, Αιτία μεταβολής κτίσματος/οικοπέδου: Λοιπές περιπτώσεις, Ημ/νία: 31/05/2019, Περιγραφή: ΟΡΘΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

Το πρόβλημα που έχω τώρα - το έχω περιγράψει και στο άλλο θέμα - είναι ότι η εφαρμογή για τη διόρθωση των τετραγωνικών αντλεί στοιχεία από την περιουσιακή κατάσταση του 2019, ενώ τις διορθώσεις τις έχω κάνει στο έτος 2020. Σε όλους συμβαίνει αυτό, ή μόνο σε μένα?

edit

Αν κάνω τώρα τροποποιητική στην περιουσιακή κατάσταση του 2019, θα έχω κάποιο πρόστιμο?

Είδα τα σχόλιά σου στο θέμα, αντίστοιχα σχόλια λογιστών και το επιβεβαιωσα και ο ίδιος, φαίνεται να παίρνει την περιουσιακή κατάσταση από το έτος 2019. Ίσως γιατί είναι το τελευταίο εκκαθαρισμένο έτος (δεν είναι τόσο απλή η μεταβολή του δηλαδή).

Αν κάνεις τώρα τροποποιητική στο έτος 2019 δεν θα έχεις αυτοτελές πρόστιμο (υπάρχει γενική απαλλαγή μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο), θα βεβαιωθεί όμως η διαφορά ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει (δεδομένου ότι δηλώνεις περισσότερα τετραγωνικά) με ημερομηνία καταβολής 30/9/2019 και προσαυξήσεις μέχρι σήμερα (~0,7%/μήνα).

Θα προτεινα αναμονή για λίγες μέρες μέχρι να δώσουν διευκρινήσεις και πλήρεις οδηγίες, αν δεις στο σημείο που εμφανίζει τα ακίνητα αναφέρει "Για πληροφορίες σχετικά με τη λίστα των ακινήτων σας από το Ε9, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο." και ο σύνδεσμος οδηγεί σε ερώτηση στο FAQ που δεν υπάρχει ακόμα.

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mezger είπε

Είδα τα σχόλιά σου στο θέμα, αντίστοιχα σχόλια λογιστών και το επιβεβαιωσα και ο ίδιος, φαίνεται να παίρνει την περιουσιακή κατάσταση από το έτος 2019. Ίσως γιατί είναι το τελευταίο εκκαθαρισμένο έτος (δεν είναι τόσο απλή η μεταβολή του δηλαδή).

Αν κάνεις τώρα τροποποιητική στο έτος 2019 δεν θα έχεις αυτοτελές πρόστιμο (υπάρχει γενική απαλλαγή μέχρι να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο), θα βεβαιωθεί όμως η διαφορά ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει (δεδομένου ότι δηλώνεις περισσότερα τετραγωνικά) με ημερομηνία καταβολής 30/9/2019 και προσαυξήσεις μέχρι σήμερα (~0,7%/μήνα).

Θα προτεινα αναμονή για λίγες μέρες μέχρι να δώσουν διευκρινήσεις και πλήρεις οδηγίες, αν δεις στο σημείο που εμφανίζει τα ακίνητα αναφέρει "Για πληροφορίες σχετικά με τη λίστα των ακινήτων σας από το Ε9, παρακαλούμε ακολουθήστε τον σύνδεσμο." και ο σύνδεσμος οδηγεί σε ερώτηση στο FAQ που δεν υπάρχει ακόμα.

Το θέμα είναι ότι μας έλεγαν ότι πρώτα πρέπει να κάνετε διόρθωση στο Ε9 και μετά διόρθωση στα τετραγωνικά μέσω της εφαρμογής, αλλιώς ο υπάλληλος του δήμου που θα ελέγξει την διόρθωση θα την απορρίψει. Με λίγα λόγια η εφαρμογή δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης, είναι χρήσιμη μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που οι διορθώσεις στο E9 είχαν γίνει πολύ παλιότερα, οι υπόλοιποι μάλλον θα αναγκαστούμε να πάμε στους δήμους προσκομίζοντας ότι δικαιολογητικό θέλει ο κάθε Δήμαρχος.

Πάντως σε ευχαριστώ και για τις πληροφορίες και για την πρόταση σου.

Δημοσ.

παρ ότι μοιάζει θέμα που αφορά και μηχανικούς και τοπογράφους,  η προθεσμία δεν είναι αρκετή για να γίνουν και εξακριβωμένες  αυτοψίες για σωστή καταμέτρηση των ακινήτων.Προσωπικά εκτιμώ ότι η εφαρμογή αυτή είναι μια άμεση λύση και ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο χάος που επικρατεί.

Εννοείται πως χιλιάδες ακίνητα στην επαρχία είναι δηλωμένα κατά προφορική δήλωση του ιδιοκτήτη !!(στο Ε9).

Η παρουσία τοπογράφου ή μηχανικού είναι η τέλεια λύση που θέλει όμως και χρόνο και 100 ευρώ τουλάχιστον που έτσι όπως ανακοίνωσαν την εφαρμογή νομίζω δεν τους περιλανβάνει στο ...κόλπο... !!!!

Δημοσ.

Ρε παιδια εκανα αιτηση και μου εβγαλε οτι δεν βρισκει στοιχεια με τον αριθμο παροχης απο την ΔΕΔΔΗΕ. 

Τον εκανα copy-paste απο τον λογαριασμο της ELPEdison οποτε ειναι σωστος. (τον ιδιο βαζω και στην εφορια )

Βρηκα και ενα παλιο απο οταν ημουν στην ΔΕΗ εκει αλλαζαν τα 2 νουμερα στο τελος. 

Δοκιμασα και με αυτον τον αριθμο παροχης και παλι το ιδιο.

Στον τελος εβαλα παλι  απο τον τελευταιο λογαριασμο της ELPEdison και την εκανα την αιτηση ετσι..

Παρότι εβγαλε το μυνημα οτι δεν βρισκει τα στοιχεια στην ΔΕΔΔΗΕ με αφησε να ολοκληρωσω την αιτηση.

Το επαθε κανενας αλλος ?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, k_w_t είπε

Ρε παιδια εκανα αιτηση και μου εβγαλε οτι δεν βρισκει στοιχεια με τον αριθμο παροχης απο την ΔΕΔΔΗΕ. 

Τον εκανα copy-paste απο τον λογαριασμο της ELPEdison οποτε ειναι σωστος. (τον ιδιο βαζω και στην εφορια )

Βρηκα και ενα παλιο απο οταν ημουν στην ΔΕΗ εκει αλλαζαν τα 2 νουμερα στο τελος. 

Στον τελος εβαλα παλι  απο τον τελευταιο λογαριασμο της ELPEdison και την εκανα την αιτηση ετσι..

Παρότι εβγαλε το μυνημα οτι δεν βρισκει τα στοιχεια στην ΔΕΔΔΗΕ με αφησε να ολοκληρωσω την αιτηση.

Το επαθε κανενας αλλος ?

Βάζεις μόνο τα μεσαία 8 ψηφία. Δηλαδή χωρίς το πρώτο και τα δύο τελευταία..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
55 λεπτά πριν, naive είπε

Βάζεις μόνο τα μεσαία 8 ψηφία. Δηλαδή χωρίς το πρώτο και τα δύο τελευταία..

2 ώρες πριν, k_w_t είπε

Το επαθε κανενας αλλος ?

Είχα ακριβώς το ίδιο πρόβλημα χτές το βράδυ.Ο αριθμός παροχής συμπληρώνεται αυτόματα απο το Ε9.

Σήμερα που μπήκα ξανά στην εφαρμογή,χωρίς καμία δική μου παρέμβαση, εμφανίστηκε το: ¨Τα παρακάτω στοιχεία αφορούν τον Αρ. Παροχής xxxxxxxxx που βρίσκεται σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ στο δημοτικό διαμέρισμα: ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, του Δήμου: ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ".

Τα πεδία με τις διαφορές τ.μ. ΔΕΔΔΗΕ / Ε9 ήταν ήδη συμπληρωμένα.

Επεξ/σία από Tenshi
Δημοσ.

Μπήκα σήμερα και εγώ να δω τι γίνεται. Έχω ανοίξει σε 2ο παράθυρο και την περουσιακή κατάσταση για να συγκρίνω, προφανώς τα τραβάει σωστά η πλατφόρμα. Η διαφορά στην δική μου περίπτωση είναι στην επιφάνεια της αποθήκης, δεν έχω ιδέα γιατί ο δήμος δεν την έχει συμπεριλάβει, υποθέτω ότι δεν τους είχα πει ότι ηλεκτροδοτείται. Όσοι έχετε μπει, σας εμφανίζει το ΚΑΕΚ του ακινήτου;

Δημοσ.

Σε μια γκαρσονιέρα είχαμε μετατρέψει το πατάρι σε κύριο χώρο αλλά ψάχνωντας δεν βρίσκω κάποιο συγκεκριμένο χαρτί παρά μόνο μια δήλωση μηχανικού και μια απόδειξη για πληρωμή. Υπάρχει κάποιο άλλο χαρτί που πρέπει να έχουμε; Δεν μπορώ να βρώ ποιά ημερομηνία έγινε η τακτοποίηση για να την περάσω.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...