Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, billmcris είπε

Καλησπέρα σας,

Είμαι σε αναζήτηση αντλίας θερμότητας (εξοικονομώ) και ένας από τους εγκαταστάτες που εμπιστεύομαι μου πρότεινε τις παρακάτω με την σειρά που τις βάζω.

Vaillant arotherm (πολύ καλή, πολύ ακριβή)

grant Aerona R290 ( ? , μεσαία κατηγορία από τιμή)

Gree (καλή, πολύ φτηνή)

Η ερώτηση βασικά είναι για την grant, https://www.grantuk.com/professional/products/air-source-heat-pumps/r290/.

Την γνωρίζει κανείς; Την έχει τοποθετήσει κανείς; Είναι από Ιρλανδία με εσωτερικά made in China βέβαια, αρκετά καλά χαρακτηριστικά, αλλά εγώ την άκουσα πρώτη φορά σαν εταιρεία πριν 5 μέρες και από ψάξιμο δεν βρήκα αρκετές πληροφορίες και κριτικές.

Ο εγκαταστάτης για την μεσαία κατηγορία δεν την έβαζε καν δίπλα σε Midea, Hitachi κλπ, επίσης μου δίνει και ως πλεονέκτημα το support, ανταλλακτικά, εισαγωγέας κλπ

Για ψάξε τις Atlantic Γαλλικές

Πολύ τίμιες μεσαίας κατηγορίας 

• Like 2
  • Απαντ. 4,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Εγώ τώρα αν έπαιρνα πάντως και δεν είχα το μπάτζετ να πάρω Daikin ή Mitsubishi, θα έπαιρνα Midea ή Gree, που είναι οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές HVAC παγκοσμίως. Τώρα κάτι ευρωπαϊκές λιγότερο γνωστές, μπορεί να είναι τέλειες φοβάμαι μόνο μην τους κλείσουν οι Κινέζοι όπως έκαναν με τους inverter στα φωτοβολταϊκά και ψάχνουμε τώρα για υποστήριξη και δεν βρίσκουμε.

• Like 3
Δημοσ.

Η midea είναι στην 3αδα των πωλήσεων παγκοσμίως,λίγο δύσκολο να εχουν θέμα με support.

Αυτό που έχω βρει παράξενο,είναι τα καλά νούμερα που έχει η r290 απέναντι σε ακριβότερες αντλίες, μήπως μαγειρεύουν τα νούμερα οι κινέζοι? 

• Like 2
Δημοσ.
Στις 30/6/2025 στις 11:45 ΜΜ, NOODLE είπε

Για ψάξε τις Atlantic Γαλλικές

Πολύ τίμιες μεσαίας κατηγορίας 

Εγω αυτην εχω εδω και 2 χρονια.Το μονο αρνητικο της τα ΖΝΧ ....

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, Nikolas1974 είπε

Εγω αυτην εχω εδω και 2 χρονια.Το μονο αρνητικο της τα ΖΝΧ ....

ZNX? Ποια έχεις 

1μιση χρόνο και εγώ κανένα παράπονο θέρμανση/ψυξη

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Να μιλήσω λίγο για δροσισμό...

Ξέρουμε και το έχουμε πει πολλές φορές ότι η ψύξη είναι αρκετά πιο δύσκολη από τη θέρμανση και χρειάζεται πολύ περισσότερη ενέργεια για ένα αποτέλεσμα που συχνά δεν είναι και το πιο ικανοποιητικό.

Το Σάββατο χαζο πείραζα τις ρυθμίσεις, γιατί η αντλία μου έκανε συχνά start-stop και δεν μπορούσα να τη φέρω σε μια σταθερή λειτουργία.

Εκείνη τη στιγμή δεν με ένοιαζε τόσο η κατανάλωση όσο το ότι δεν μπορούσα να δροσιστώ σωστά. Η κατανάλωση γενικά ήταν γύρω στα 1100 με 1500 watt την ώρα, περίπου όσο και πέρυσι τέτοιο καιρό. Τα αναφέρω απλώς ως δεδομένα.

Πάω κατευθείαν στο αποτέλεσμα, γιατί ειλικρινά δεν ξέρω πώς ακριβώς έγινε και φοβάμαι να την κλεισω  μην επανέλθει στα ιδια 😅.

Αυτό που έκανα ήταν να αλλάξω το όριο και να βάλω overshoot στους 4 βαθμούς. Και τότε έγινε κάτι μαγικό: η κατανάλωση έπεσε κάτω από τα 800 watt και η λειτουργία ήταν πολύ πιο ομαλή.

Πριν ζητούσα νερά στους 18 βαθμούς και η κατανάλωση ήταν 1 με 1,5 κιλοβατώρα. Μετά τη ρύθμιση έπεσε στα 0,8 κιλοβατώρες περίπου.

Και κάτι ακόμα πιο περίεργο: εκείνο το βράδυ παρατήρησα ότι το μπλε φως στο Madoka είχε σβήσει, αλλά η αντλία συνέχιζε να δουλεύει. Άνοιξα την εφαρμογή και έδειχνε 450 watt, φυσώντας παγωμένο αέρα. Δεν ήταν στιγμιαίο, κράτησε όλο το βράδυ έτσι μέχρι που ξημέρωσε και ξανάναψε το μπλε φως.

Η αντλία δεν ήταν σβηστή. Όποιος έχει Daikin καταλαβαίνει τι εννοώ με το μπλε φως. Δεν έπεσε ποτέ στο 0, όπως το έκανε παλιότερα νωρίς το βράδυ.

Spoiler

image.png.fc83b4a895d375dd57971c4226f7ffb9.png

Φυσικά, ενθουσιασμένος όπως ήμουν, την άφησα να δουλεύει έτσι και την υπόλοιπη μέρα. Όμως χθες, με έτρωγε ο... ενθουσιασμός, και είπα να κατεβάσω τα νερά στους 16 βαθμούς.

ε.. παλι τα ιδια ενω εχει ζεστάνει περισσότερο , η καταναλωση ειναι αστια.. 

Spoiler

image.png.1e591267813dbc098e4d6978f128dad2.png

Το σπίτι, πάντως, είναι μια χαρά δροσερό. Και κάθομαι τώρα και σκέφτομαι...

Αν σε τέτοια νούμερα μπορεί να παίξει σωστά μια ενδοδαπέδια με σωστή εγκατάσταση, τότε πραγματικά είμαστε κορόιδα – να μην πω τίποτα χειρότερο – που ανεχόμαστε εγκαταστάτες να κάνουν τις δουλειές τους τσαπατσούλικα και "ό,τι να 'ναι". / εχω fan coil  /

Επεξ/σία από sndev
Δημοσ.
16 minutes ago, kostas_22 said:

Δε σου ανεβάζει την υγρασία με νερά στους 17-18?

Όχι κάτι το ουσιαστικό. Νομίζω ότι αν το ρίξω κάπου στους 11–13°C, αρχίζει να εμφανίζεται κάποια υγροποίηση στις πετσετοκρεμάστρες.
Ρίξε μια ματιά στις υγρασίες αυτή τη στιγμή

Spoiler

image.png.b9e8150f1b6b914511154424df2c9fef.png

Δημοσ.

στο δικό μου αν το δουλεύω πάνω από 13-14 τα νερά αυξάνει την υγρασία στο χώρο.Οχι κάτι αντιληπτό σε αίσθηση,με τα govee υγρασιομετρα μου φτάνει μέχρι και 60%.

Αντιληπτό είναι όταν κάνει off και συνεχίζει ο αέρας μέχρι να σβήσει στο φαν κοιλ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όταν τα νερά είναι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία (εγώ τα έχω στους 17οC) τότε δεν γίνεται σχεδόν ποτέ υγροποίηση στα fancoil που έχω. (τις πετσετοκρεμάστρες τις έχω κλειστές).

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, ίσα ίσα που δεν ξεραίνεται ο αέρας.

Όταν βλέπουμε την υγρασία του χώρου να ανεβαίνει, βλέπουμε τη σχετική υγρασία, η οποία αυξάνεται απλά και μόνο με την μείωση της θερμοκρασίας. Αυτό γίνεται γιατί ο θερμός αέρας "χωράει" περισσότερη υγρασία από τον ψυχρό.

Εγώ επιτέλους έχω ψύξη στο σπίτι (26οC περίπου) χωρίς να ξεραίνεται ο λαιμός μου. 

Για την κατανάλωση τώρα... χρειάζομαι 7 με 8kWh το 24ωρο για 140τμ με καλή μόνωση. Η αντλία (ΜΙDEA 16kW) κάνει 2-3 start-stop την ώρα όπως και τον χειμώνα....

Επεξ/σία από lamprosts
  • Like 2
Δημοσ.
1 hour ago, lamprosts said:

Όταν τα νερά είναι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία (εγώ τα έχω στους 17οC) τότε δεν γίνεται σχεδόν ποτέ υγροποίηση στα fancoil που έχω. (τις πετσετοκρεμάστρες τις έχω κλειστές).

Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, ίσα ίσα που δεν ξεραίνεται ο αέρας.

Όταν βλέπουμε την υγρασία του χώρου να ανεβαίνει, βλέπουμε τη σχετική υγρασία, η οποία αυξάνεται απλά και μόνο με την μείωση της θερμοκρασίας. Αυτό γίνεται γιατί ο θερμός αέρας "χωράει" περισσότερη υγρασία από τον ψυχρό.

Εγώ επιτέλους έχω ψύξη στο σπίτι (26οC περίπου) χωρίς να ξεραίνεται ο λαιμός μου. 

Για την κατανάλωση τώρα... χρειάζομαι 7 με 8kWh το 24ωρο για 140τμ με καλή μόνωση. Η αντλία (ΜΙDEA 16kW) κάνει 2-3 start-stop την ώρα όπως και τον χειμώνα....

Τσαμπα βγαίνει με 8kwh τη μερα.. βέβαια τα σκάσες στη μόνωση αλλά χαλάλι.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, sndev είπε

Τσαμπα βγαίνει με 8kwh τη μερα.. βέβαια τα σκάσες στη μόνωση αλλά χαλάλι.

Δεν είναι μόνο η μόνωση, είναι και το διάβασμα που έχουμε ρίξει εδώ...

Αν βάλω τα νερά στους 15 για το ίδιο αποτέλεσμα θέλω 12kWh+ το 24ωρο... 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για αντλία θερμότητας. Έχω μια μονοκατοικία 180 τμ του 2018 δεν ακουμπάει πουθενά έχει κέλυφος είναι σε 3 επίπεδα 60 +60+60  τμ και ενδιαφέρομαι για αντλία θερμότητας ώστε να ζεσταίνω και τους 3 ορόφους δεδομένου ότι το φυσικό αέριο από ότι κατάλαβα η επέκταση μπορεί να έρθει σε 1,2,3,4,5,6 χρόνια ίσως και ποτέ. Ενδιαφέρομαι για Θεσσαλονίκη, περιοχή Εξοχή μόνο για θέρμανση fan coil δεν θα μπουν επιδαπέδια δεν θα βάλω και θέλω μια αντλία που να ζεσταίνει επαρκώς και τους 3 ορόφους με θερμοκρασίες το χειμώνα να φτάνουν -6 μέχρι -10. Συνεπώς θα ήθελα μια μικρή βοήθεια

α. Ποια μάρκα να κοιτάξω

β. Αν υπάρχει after sales και σερβις

γ. Να μην ξεπεράσω σε τιμή για αντλία τα 7.000-7.500 (τα περαστικά τα βγάζω εκτός)

δ. Στον κάτω όροφο έχω και λέβητα πετρελαίου μπορεί να λειτουργήσει μαζί με την αντλία υβριδικά?

ε. Ψύξη δεν θέλω

στ. Επίσης θα ήθελα να μην είναι monoblock

ζ. Ολοκληρωμένη μόνωση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο. Με ενδιαφέρει να το ζεστάνω πρώτα γιατί έχω παιδί οπότε μετά την διετία θα κοιτάξω για νέα μόνωση.

Υγ : Οι γονείς μου έβαλαν την zubadan της Mitsubishi αλλά ενώ είναι καλή το σερβις τους είναι εξαφανισμένο δεν τους βρίσκουμε ποτέ. Ο ρόμβος είναι οτι να ναι. Ακόμα και εγώ που τους ζήτησα να μου προτείνουν κάποιον που να φέρνει αντλίες για να κάνει αυτοψία στο χώρο μου και να την βάλει και να πληρωθεί μου έδωσαν το τηλέφωνο ενός από Τρίκαλα ή Λάρισα(ευγενέστατος ο άνθρωπος αλλα μου είπε με τόσο μεγάλη απόσταση δεν αναλαμβάνει)

Θα μπει και ηλιακός και το ρεύμα περιμένω σε 4-5 ημέρες να κάνουν αυτοψία για να γυρίσει σε τριφασικό 25 kVA(μέσα στον πίνακα όλα τα καλώδια είναι τριφασικά οπότε πολλές παρεμβάσεις μου είπε ο ηλεκτρολόγος δεν θα χρειαστεί)

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Επεξ/σία από tilaverboy
  • Like 1
Δημοσ.

Στο α β γ δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Υπάρχουν πολλές καλές μάρκες ξέρω γω το καλύτερο είναι σε συνδυασμό με τον εγκαταστάτη που θα βρεις, ποια ξέρει να βάζει και να ρυθμίζει καλά.

δ. Ναι αν σχεδιαστεί σωστά μπορεί και πρέπει κατά την άποψη μου, να γίνει. Να μην κουμπώνει αντιστάσεις η αντλία αλλά να θέτει σε λειτουργία τον λέβητα στα μεγάλα κρύα. 

Ε. Οκ

Στ. Γιατί όχι μονομπλόκ; Αν δεν έχεις περίεργους γεωμετρικούς περιορισμούς, δεν βλέπω τον λόγο να την αποφύγεις.

Ζ. Σωστά αλλά κοίτα τώρα όμως να δεις τί γίνεται...έστω ότι με την υπάρχουσα μόνωση βγαίνει να πάρεις μια αντλία 16άρα, και λες ότι θα κάνεις μόνωση επιπλέον και άρα η απαίτηση πέσει σε 12άρα. Υπάρχει η περίπτωση η αντλία λόγω υπερδιαστασιολόγησης να αρχίσει τα σταρτ-στοπ όταν δεν έχει πολύ κρύο και να πηγαίνει περίπατο ο βαθμός απόδοσης. Βέβαια θα μου πεις ας ρίξω τις απώλειες κατά 30-40% και ας πηγαίνει περίπατο, σωστά δεν λέω!!! 

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...