mechpanos Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 4 ώρες πριν, Damich είπε Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Πως μπορώ να το διορθώσω? Για κάνε μια περιγραφή πώς είναι η εγκατάστασή σου! Τί διάταξη κυκλώματος έχεις στο υδραυλικό κομμάτι και πώς είναι η συνδεσμολογία του καυστήρα και της αντλίας με το κύκλωμα. Και αν υπάρχει buffer με 1ον - 2ον και πώς είναι αυτό συνδεδεμένο με την αντλία και τον καυστήρα πετρελαίου. Και τί ΔΤ έχεις ρυθμισμένο στην αντλία σου!
Damich Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, mechpanos είπε Για κάνε μια περιγραφή πώς είναι η εγκατάστασή σου! Τί διάταξη κυκλώματος έχεις στο υδραυλικό κομμάτι και πώς είναι η συνδεσμολογία του καυστήρα και της αντλίας με το κύκλωμα. Και αν υπάρχει buffer με 1ον - 2ον και πώς είναι αυτό συνδεδεμένο με την αντλία και τον καυστήρα πετρελαίου. Και τί ΔΤ έχεις ρυθμισμένο στην αντλία σου! Θα προσπαθήσω αν και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένε. Όπως βλέπω στο buffer καταλήγουν σωληνώσεις και από τα δύο (αντλία-καυστήρας). Πως βλέπω το ΔΤ στην οθόνη της αντλίας? 1 ώρα πριν, mechpanos είπε Για κάνε μια περιγραφή πώς είναι η εγκατάστασή σου! Τί διάταξη κυκλώματος έχεις στο υδραυλικό κομμάτι και πώς είναι η συνδεσμολογία του καυστήρα και της αντλίας με το κύκλωμα. Και αν υπάρχει buffer με 1ον - 2ον και πώς είναι αυτό συνδεδεμένο με την αντλία και τον καυστήρα πετρελαίου. Και τί ΔΤ έχεις ρυθμισμένο στην αντλία σου! Με αυτή τη Βάνα το γυρίζω είτε στον λέβητα είτε στην αντλία. 1 ώρα πριν, mechpanos είπε 1 ώρα πριν, mechpanos είπε Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από Damich
ababa641 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, Damich είπε Θα προσπαθήσω αν και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένε. Όπως βλέπω στο buffer καταλήγουν σωληνώσεις και από τα δύο (αντλία-καυστήρας). Πως βλέπω το ΔΤ στην οθόνη της αντλίας? Με αυτή τη Βάνα το γυρίζω είτε στον λέβητα είτε στην αντλία. Εγώ θέλω να ρωτήσω αν έχεις κάνει χημικό καθαρισμό στην εγκατάσταση, αν έχεις καθαρίσει το φίλτρο σήτας και το μαγνητικό φίλτρο, αν ο πίνακας του λέβητα έχει τσεκαριστεί κι οτι οι θερμοστάτες του λειτουργούν σωστά? Το μπάφερ πόσα λίτρα είναι κι αν έχει εναλλάκτη? Επίσης αυτό που είναι δίπλα στο μπάφερ είναι ηλεκτρομπόιλερ της Lato? Κι αν ναι, είσαι ευχαριστημένος? Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου από ababa641
Damich Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, ababa641 είπε Εγώ θέλω να ρωτήσω αν έχεις κάνει χημικό καθαρισμό στην εγκατάσταση, αν έχεις καθαρίσει το φίλτρο σήτας και το μαγνητικό φίλτρο, αν ο πίνακας του λέβητα έχει τσεκαριστεί κι οτι οι θερμοστάτες του λειτουργούν σωστά? Το μπάφερ πόσα λίτρα είναι κι αν έχει εναλλάκτη? Επίσης αυτό που είναι δίπλα στο μπάφερ είναι ηλεκτρομπόιλερ της Lato? Κι αν ναι, είσαι ευχαριστημένος? Για τα πρώτα δεν γνωρίζω Τί έκανε ο εγκαταστάτης. Ούτε γνωρίζω κάτι για εναλλάκτη. Το buffer είναι 80 lit. Το lato μου βγήκε καλό αλλά δεν το ζεσταίνω με την αντλία γιατί έβαλα ηλιακό. Το ζεσταίνω μόνο με τον λέβητα όταν δεν έχει ήλιο.
ababa641 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, Damich είπε Για τα πρώτα δεν γνωρίζω Τί έκανε ο εγκαταστάτης. Ούτε γνωρίζω κάτι για εναλλάκτη. Το buffer είναι 80 lit. Το lato μου βγήκε καλό αλλά δεν το ζεσταίνω με την αντλία γιατί έβαλα ηλιακό. Το ζεσταίνω μόνο με τον λέβητα όταν δεν έχει ήλιο. Αν χρησιμοποιείς και λέβητα και αντλία θερμότητας επιβάλλεται να κάνεις χημικό καθαρισμό. Σκέψου οτι σαβούρα μπορεί να έχει το δίκτυό σου και τα σώματα θα περάσουν από την αντλία. Είναι πολύ σημαντικό, ρώτησέ τον. Σε ποιά περιοχή μένεις?
Damich Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 49 λεπτά πριν, ababa641 είπε Αν χρησιμοποιείς και λέβητα και αντλία θερμότητας επιβάλλεται να κάνεις χημικό καθαρισμό. Σκέψου οτι σαβούρα μπορεί να έχει το δίκτυό σου και τα σώματα θα περάσουν από την αντλία. Είναι πολύ σημαντικό, ρώτησέ τον. Σε ποιά περιοχή μένεις? Μα γι αυτό με συμβούλεψαν να βάλω buffer. Αλλά θα ρωτήσω. Μακεδονία.
macrun Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Η ζωή με μια αντλία θερμότητας... Ο Γενάρης που μας πέρασε φαίνεται στην εικονα, 173 kWh. Η αντλία λειτουργεί 24/7 και η θερμοκρασία στο σπίτι είναι απο 23.4 μεχρι 24+. Έχω fancoil οροφής. Τα νερα τα έχω στους 38 και παίζουν απο 34-40. Έχω σταθερό συμβόλαιο στο ρεύμα στα 0,089 λεπτά άρα το καθαρό κόστος είναι 15.5 Ευρώ (το πραγματικό ειναι παραπάνω αλλα ψιλολόγια). Συν 1,78 Ευρώ για τον ηλιακό όποτε χρειάστηκε. Η εξωτερική θερμοκρασία βοηθάει αρκετά, τον Γενάρη έπεσε μαξ στους 4-5 βαθμούς τις πρωινες ώρες. Ο Φλεβάρης είναι ίδιος μεχρι στιγμής με τον Γενάρη. Όσοι το αποφασίσετε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς. Να μάθετε μόνοι σας πως δουλεύει μια αντλία. Μιλήστε με μηχανικούς. Δεν ξέρουν όλοι, οι περισσότεροι ειναι supermarket και τις πουλάνε όπως τα πλυντήρια πιάτων. Με μηχανικούς θα μιλήσετε αφου μαθετε εσείς πρώτα 2 πράγματα. Υπάρχει και κοινή λογική στις εγκαταστάσεις και στην διαστασιολόγηση, δεν είναι όλα μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία βοηθάει αρκετα. Βάλτε μια απ'τις γνωστες μάρκες, δεν έχει σημασία ποια. Η απόλαυση αφου όλα εχουν σεταριστεί σωστά είναι ότι έχεις μια ωραία αίσθηση ζεστασιάς, οπως με τα καλοριφέρ στο φουλ ας πουμε. Και απο το κινητό ή ένα υπολογιστή μπορείς να βλέπεις τι θερμοκρασία έχεις μέσα, τι έχει έξω, πόσο είναι τα νερά του ηλιακού ή ότι άλλο βάλεις, να κάνεις προγραμματισμό κτλ. Η να μην κάνεις τίποτα απ' όλα αυτά και να την ανοιξεις Οκτώβρη και να την κλείσεις Απρίλη. Αν το σκέφτεστε, πιστεύω ότι αξίζει αλλά χρειάζεται δικό σας χρόνο, τουλάχιστον στην αρχή. 4
pavloa Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Στις 13/2/2025 στις 10:05 ΜΜ, pavloa είπε Να ρωτήσω κάτι σχετικά με αντλία. Ποιον μονοφασικό επιτήρηση τάσης προτείνετε να βάλω στην αντλία? Θα μπει ξεχωριστό ρελε διαφυγής στην παροχή της αντλίας, να βάλω τύπου AC ή A? Βλέπω όλοι ότι βλέπεται την κατανάλωση της αντλίας, αυτό το Βλέπω μέσα από το χειριστήριο ή βάζατε κάτι έξτρα? Επίσης αρκετοί έχετε πει ότι κάνατε επαύξηση το μονοφασικο.. εμείς ρωτήσαμε και μας είπαν ότι δεν γίνεται και σαν λύση μου είπαν να πάω σε τριφασικό, που δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε αυτή την διαδικασία. Μπορείτε να μου πείτε τι άλλο χρειάζεται να βάλω στον πίνακα για την αντλία? Σκεφτόμουν να βάλω κάτι τέτοιο https://www.kafkas.gr/ilektrologika/iliko-ragas/metrisi/ilektronika-organa/ilektronikoi-metrites-energeias/geyer-metritis-kilovatoras-kwh-monofasikos-32a-b-ip20_293573/?srsltid=AfmBOopToPe9rYNPBJJ_Q5fgkL_idBDnbyhEfKJHUFtVKU6t9TpBdg9S Κάποιος να βοηθήσει ? Ή να ανεβάσετε φώτο απο τους πίνακες της αντλίας να πάρω καμιά ιδέα? Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου από pavloa
ThanG Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Προσωπικά έχω ψηφιακό τριφασικό της creli. Μονοφασικους αναλογικους έχουν πολλές εταιρίες, hager, abb.
meletis_m Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου Ειμαι σε διαδικασία ένταξης εξοικονομώ περιμένω να βγάλω Α ΠΕΑ . Μαζί με Α/Θ θα γίνει θερμοπρόσοψη , κουφώματα. Και η μόνη περίπτωση για θέρμανση είναι η Α/Θ. Προορίζεται για διαμέρισμα 80 τ.μ Νότια Προάστια Αθήνα κατασκευής 1976 με κεντρική θέρμανση . Απο το θέμα το υδραυλικό πρέπει να δημιουργηθεί κολλεκτέρ εξωτερικό και εξωτερικλες σωληνώσεις . Σώματα αυτη τη στιγμή έχει τύπου ΑΚΑΝ , Και θα προτιμούσα και ΖΝΧ σε ένα μποιλερ 80 λτ . Επιπλέον με τη παροχή ρεύματος χρειάζεται επαύξηση λογικά . Έχω μπερδευτεί με τίς κατηγορίες περί ψυκτικών υγρών στίς Α/Θ και έαν χρειάζεται μεσαίων θερμοκρασίων , όποτε μόλις βγεί το Α ΠΕΑ σκέφτομαι να απευθυνθω και σε μηχανολόγο για τα περί Α/Θ
tziminhio Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Ερώτηση. Σε υπάρχοντα σώματα πετρελαίου τύπου φέτες (επισυνάπτω) τι αντλία θερμότητας θα βάζατε? Ας αφήσουμε στην άκρη την ισχύ μιας και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα αν και καταλήγω σε 8-9αρα. Ο ειδικός μου πρότεινε για τα συγκεριμένα σώματα την Daikin Altherma 3 split χαμηλων θερμοκρασιών που απ οτι βλέπω ζεσταίνουν νερά απο 15-65. Με λίγο ψάξιμο είδα οτι το καλύτερο COP (4-4,5) το πετυχαίνουν με εξωτερικη 7 και ζεστά νερά στου 35. Φαντάζομαι οτι για τα συγκεκριμένα σώματα θα χρειαστεί να πάνε στους 65 τα νερά . Επίσης ψάχνοντας είδα οτι η αντίστοιχη Altherma 3 ζεσταίνει τα νερά μέχρι τους 70 . Πως γίνεται η χαμηών θερμοκρασιών να τα ζεσταίνει μέχρι 65 και η υψηλών μέχρι 70 ? Φαντάζομαι θα αλλάζει το COP στις υψηλες θερμοκρασίες μεταξύ των 2, σωστά? Το άλλο θέμα μου είναι οτι η ψυλών θερμικρασιών δεν βγαίνει σε μικρή ισχή πχ 8αρα η 9αρα. Δλδ αν θές αντλία με χαμηλή ισχύ και υψηλών θερμοκρασιών τι προτιμας? Ευχαριστώ, οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεσκτη. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου από tziminhio
cmaniac Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) Καλώς τα 46 λεπτά πριν, tziminhio είπε Ερώτηση. Σε υπάρχοντα σώματα πετρελαίου τύπου φέτες (επισυνάπτω) τι αντλία θερμότητας θα βάζατε? Ας αφήσουμε στην άκρη την ισχύ μιας και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα αν και καταλήγω σε 8-9αρα. Ο ειδικός μου πρότεινε για τα συγκεριμένα σώματα την Daikin Altherma 3 χαμηλων θερμοκρασιών που απ οτι βλέπω ζεσταίνουν νερά απο 15-65. Με λίγο ψάξιμο είδα οτι το καλύτερο COP (4-4,5) το πετυχαίνουν με εξωτερικη 7 και ζεστά νερά στου 35. Φαντάζομαι οτι για τα συγκεκριμένα σώματα θα χρειαστεί να πάνε στους 65 τα νερά . Επίσης ψάχνοντας είδα οτι η αντίστοιχη Altherma 3 ζεσταίνει τα νερά μέχρι τους 70 . Πως γίνεται η χαμηών θερμοκρασιών να τα ζεσταίνει μέχρι 65 και η υψηλών μέχρι 70 ? Φαντάζομαι θα αλλάζει το COP στις υψηλες θερμοκρασίες μεταξύ των 2, σωστά? Το άλλο θέμα μου είναι οτι η ψυλών θερμικρασιών δεν βγαίνει σε μικρή ισχή πχ 8αρα η 9αρα. Δλδ αν θές αντλία με χαμηλή ισχύ και υψηλών θερμοκρασιών τι προτιμας? Ευχαριστώ, οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεσκτη. Μερικές παραδοχές: Τα υπάρχοντα σώματα αποδίδουν x kW στον χώρο στην θερμοκρασία σχεδιασμού του καλοριφέρ που συνήθως είναι ~80°C. Η απόδοση των σωμάτων πέφτει κατακόρυφα εάν κάποιος κατέβει χαμηλότερα στις θερμοκρασίες νερού. Οι αντλίες θερμότητας αποδίδουν το αξιοπρεπές COP (Pin/Pout) στους 35-45°C θερμοκρασία νερών. Όσο παρακάτω τόσο καλύτερα. Οι αντλίες θερμότητας αποδίδουν τα ονομαστικά στους 7 βαθμούς, χαμηλότερα πέφτει η θερμική απόδοση τους. Οι αντλίες θερμότητας αποδίδουν διαφορετικά kW ανάλογα με την επιλεγμένη θερμοκρασία του νερού. Γενικά οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών έχουν βελτιστοποιημένο COP σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά χαμηλότερα έχουν χαμηλότερο COP σε σχέση με μια μεσαίων. Ο αέρας δεν έχει σταθερή θερμογόνο. Γι'αυτό κανείς σχεδιάζει με βάση την εξωτερική θερμοκρασία και την θερμική αδράνεια των δομικών υλικών και επιλέγει παραλληλισμούς με άλλα συστήματα θέρμανσης, ή όχι. Πχ: Βάσει μελέτης έστω ότι το σπίτι ζητάει στους 7 βαθμούς 10kW και στους 0 13kW. Έστω ότι εγκαθιστούμε αντλία θερμότητας 10kW θα αποδίδει 10kW στους 7 βαθμούς. Η αντλία αποδίδει στους 0 βαθμούς 8kW. Υπάρχει έλλειμα 5kW. Επίσης η αντλία γύρω από τους 0 έχει μειωμένη απόδοση λόγω των αποψύξεων που είναι αναγκαίες. Εάν οι 0 βαθμοί κρατήσουν ένα βράδυ, τα δομικά υλικά και το νερό ίσως μπορούν να κρατήσουν τη διαφορά. Εάν οι 0 είναι μια θερμοκρασία που είναι τακτική ή διαρκής, τότε η αντλία έιναι ανεπαρκής και είτε θα πρέπει να έχει κάποιος θέρμανση με αντιστάσεις στην αντλία (μειωμένο COP) ή να αντικαταστήσει την αντλία η οποία είναι ανεπαρκής, είτε να βάλει διάταξη παραλληλισμού με άλλο σύστημα θέρμανσης. Σώματα: Οι αντλίες δεν εξοικονομούν σε εγκαταστάσεις με σώματα διαστασιολογημένα για 60-80°C. Είναι πρακτική η υπερδιαστασιολόγηση, ώστε να αποδίδεται η ζητούμενη ισχύς σε χαμηλές θερμοκρασίες νερών. Έστω ένας χώρος που ζητάει 4kW στους 7 βαθμούς εξωτερικής θερμοκρασίας και 23 εσωτερικής. Έστω ότι υπάρχει σώμα που αποδίδει 4kW με θερμοκρασία νερού 70°C. Εάν μπει μια αντλία θερμότητας ρυθμισμένη στους 45°C, τότε το σώμα θα αποδώσει μπορεί και κάτω από 1kW και ο χώρος θα είναι κρύος. Εάν αλλαχθεί αυτό το σώμα με ένα που να αποδίδει 4kW στους 45°C, τότε η με μια αντλία μεσαίων στους 45°C η αντλία αυτή μπορεί να αποδίδει 4+ COP. Εάν μπει μια αντλία υψηλών και ρυθμιστεί στους 45°C, τότε αυτή θα αποδίδει 3-4 COP. Εάν μπει μια αντλία υψηλών και ρυθμιστεί στους 70°C, το σώμα θα αποδώσει τα 4kW που ζητούνται. Αυτή η αντλία θα έχει COP κάτω από 2.5 όμως. Buffer: Ακόμα και εάν η αντλία είναι επαρκής, εάν οι 0 είναι συχνοί, τότε ένα buffer θα βοηθήσει μέσω της αδράνειας του νερού για να μην καταλαβαίνει ο ένοικος τις αποψύξεις, άρα και πιθανό κρύο. Εάν η εγκατάσταση δεν έχει την ποσότητα νερού που προβλέπει ο κατασκευαστής, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στην κυκλοφορία του νερού, τότε, επιπρόσθετα των παραπάνω, μπαίνει buffer. Μια 14ρα αντλία θέλει πάνω κάτω 200-220 λίτρα νερού στην εγκατάσταση και τα υπολοιπόμενα μπαίνουν σε buffer. Το buffer όμως μπορεί να μειώσει το COP και θα το κάνει εύκολα. Γι αυτό προτιμάται direct to load όπου είναι εφικτό. 16 ώρες πριν, macrun είπε Η ζωή με μια αντλία θερμότητας... Ο Γενάρης που μας πέρασε φαίνεται στην εικονα, 173 kWh. Η αντλία λειτουργεί 24/7 και η θερμοκρασία στο σπίτι είναι απο 23.4 μεχρι 24+. Έχω fancoil οροφής. Τα νερα τα έχω στους 38 και παίζουν απο 34-40. Έχω σταθερό συμβόλαιο στο ρεύμα στα 0,089 λεπτά άρα το καθαρό κόστος είναι 15.5 Ευρώ (το πραγματικό ειναι παραπάνω αλλα ψιλολόγια). Συν 1,78 Ευρώ για τον ηλιακό όποτε χρειάστηκε. Η εξωτερική θερμοκρασία βοηθάει αρκετά, τον Γενάρη έπεσε μαξ στους 4-5 βαθμούς τις πρωινες ώρες. Ο Φλεβάρης είναι ίδιος μεχρι στιγμής με τον Γενάρη. Όσοι το αποφασίσετε να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς. Να μάθετε μόνοι σας πως δουλεύει μια αντλία. Μιλήστε με μηχανικούς. Δεν ξέρουν όλοι, οι περισσότεροι ειναι supermarket και τις πουλάνε όπως τα πλυντήρια πιάτων. Με μηχανικούς θα μιλήσετε αφου μαθετε εσείς πρώτα 2 πράγματα. Υπάρχει και κοινή λογική στις εγκαταστάσεις και στην διαστασιολόγηση, δεν είναι όλα μαθηματικά, αυτό σημαίνει ότι η εμπειρία βοηθάει αρκετα. Βάλτε μια απ'τις γνωστες μάρκες, δεν έχει σημασία ποια. Η απόλαυση αφου όλα εχουν σεταριστεί σωστά είναι ότι έχεις μια ωραία αίσθηση ζεστασιάς, οπως με τα καλοριφέρ στο φουλ ας πουμε. Και απο το κινητό ή ένα υπολογιστή μπορείς να βλέπεις τι θερμοκρασία έχεις μέσα, τι έχει έξω, πόσο είναι τα νερά του ηλιακού ή ότι άλλο βάλεις, να κάνεις προγραμματισμό κτλ. Η να μην κάνεις τίποτα απ' όλα αυτά και να την ανοιξεις Οκτώβρη και να την κλείσεις Απρίλη. Αν το σκέφτεστε, πιστεύω ότι αξίζει αλλά χρειάζεται δικό σας χρόνο, τουλάχιστον στην αρχή. Κούκλα! Τέτοια νούμερα είναι αξιοζήλευτα. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου από cmaniac 1 1
proximo Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, tziminhio είπε Ερώτηση. Σε υπάρχοντα σώματα πετρελαίου τύπου φέτες (επισυνάπτω) τι αντλία θερμότητας θα βάζατε? Ας αφήσουμε στην άκρη την ισχύ μιας και δεν έχω βγάλει άκρη ακόμα αν και καταλήγω σε 8-9αρα. Ο ειδικός μου πρότεινε για τα συγκεριμένα σώματα την Daikin Altherma 3 split χαμηλων θερμοκρασιών που απ οτι βλέπω ζεσταίνουν νερά απο 15-65. Με λίγο ψάξιμο είδα οτι το καλύτερο COP (4-4,5) το πετυχαίνουν με εξωτερικη 7 και ζεστά νερά στου 35. Φαντάζομαι οτι για τα συγκεκριμένα σώματα θα χρειαστεί να πάνε στους 65 τα νερά . Επίσης ψάχνοντας είδα οτι η αντίστοιχη Altherma 3 ζεσταίνει τα νερά μέχρι τους 70 . Πως γίνεται η χαμηών θερμοκρασιών να τα ζεσταίνει μέχρι 65 και η υψηλών μέχρι 70 ? Φαντάζομαι θα αλλάζει το COP στις υψηλες θερμοκρασίες μεταξύ των 2, σωστά? Το άλλο θέμα μου είναι οτι η ψυλών θερμικρασιών δεν βγαίνει σε μικρή ισχή πχ 8αρα η 9αρα. Δλδ αν θές αντλία με χαμηλή ισχύ και υψηλών θερμοκρασιών τι προτιμας? Ευχαριστώ, οποιαδήποτε συμβουλή ευπρόσδεσκτη. Καλημερά, Μιας και έχετε σώματα καλοριφέρ, αν έχετε πρόσβαση σε φυσικό αέριο, έχετε σκεφτεί αντί για αντλία θερμότητας (Α/Θ), να βάλετε ένα σύγχρονο λέβητα συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου; Θα έχετε σίγουρα ζέστη και στην οικονομία δεν νομίζω να δείτε διαφορά. Το λέω με βάση την δική μου εμπειρία με Α/Θ. Έχω και εγώ σώματα καλοριφέρ ιδίου τύπου, σε σπίτι 100 τ.μ. περίπου, με μέτρια μόνωση (έτος κατασκευής 1993). Παραλιακή Κορινθία. Έβαλα πέρυσι αντλία θερμότητας, 12 kW τριφασική LG, αυτή πρότεινε ο μηχανικός. Τις "κρύες" μέρες καίει πολύ (40+ kWh) και το υπνοδωμάτιο σοφίτα δεν ζεσταίνεται επαρκώς. Γιατί; Λογικά γιατί δεν είναι αρκετά υπερδιαστασιολογημένα τα σώματα ώστε να αποδίδουν ικανοποιητικά με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού που 'παίζουν' οι Α/Θ. Αν πας ψήλά τις θερμοκρασίες νερού, καίνε πολύ. 'Εχω κάνει πειραματισμούς, τώρα λειτουργώ την Α/Θ με καμπύλη αντιστάθμισης, αλλά και πάλι καίει. Είναι ακριβό άθλημα οι Α/Θ, και απαιτείται καλός μηχανικός που θα κάνει σωστή μελέτη, να σου πει αν κάνει μια Α/Θ για το σπίτι και ποια. Το δύσκολο είναι να βρεις τον μηχανικό που θα κάνει σωστή μελέτη, αλλά μάλλον σπανίζουν από αυτά που διαβάζω και εδώ στο φόρουμ. Ειδικός δεν είμαι, απλά καταθέτω την γνώμη μου, με βάση την δική μου εμπειρία. Επεξ/σία 16 Φεβρουαρίου από proximo 4
tziminhio Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Στις 14/2/2025 στις 1:25 ΜΜ, juanjk είπε Δεν έχει διαφορά το ότι έχεις φ/β, το μόνο που έχει σημασία είναι η διαφορά κιλοβατώρων κατανάλωσης μείον παραγωγής πόσες είναι προκειμένου να δεις ποιο πρόγραμμα σε βολεύει στην αγορά. Δηλαδή αυτές που τιμολογούνται τελικά πρέπει να δεις ποιος πάροχος θα στις τιμολογήσει χαμηλότερα. Τώρα πως τιμολογείσαι, να δούμε μήπως μπορούμε να βοηθήσουμε. Επίσης, το πότε θα γίνει η αλλαγή δεν έχει σημασία καθώς θα πληροφορήσεις το νέο πάροχο με τις μετρήσεις του μετρητή κατανάλωσης και του μετρητή παραγωγής και θα γίνει εκκαθάριση μεταξύ των παρόχων. 5 λεπτά πριν, proximo είπε Καλημερά, Μιας και έχετε σώματα καλοριφέρ, αν έχετε πρόσβαση σε φυσικό αέριο, έχετε σκεφτεί αντί για αντλία θερμότητας (Α/Θ), να βάλετε ένα σύγχρονο λέβητα συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου; Θα έχετε σίγουρα ζέστη και στην οικονομία δεν νομίζω να δείτε διαφορά. Το λέω με βάση την δική μου εμπειρία με Α/Θ. Έχω και εγώ σώματα καλοριφέρ ιδίου τύπου, σε σπίτι 100 τ.μ. περίπου, με μέτρια μόνωση (έτος κατασκευής 1993). Παραλιακή Κορινθία. Έβαλα πέρυσι αντλία θερμότητας, 12 kW τριφασική LG, αυτή πρότεινε ο μηχανικός. Τις "κρύες" μέρες καίει πολύ (40+ kWh) και το υπνοδωμάτιο σοφίτα δεν ζεσταίνεται επαρκώς. Γιατί; Λογικά γιατί δεν είναι αρκετά υπερδιαστασιολογημένα τα σώματα ώστε να αποδίδουν ικανοποιητικά με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού που 'παίζουν' οι Α/Θ. Αν πας ψήλά τις θερμοκρασίες νερού, καίνε πολύ. 'Εχω κάνει πειραματισμούς, τώρα λειτουργώ την Α/Θ με καμπύλη αντιστάθμισης, αλλά και πάλι καίει. Είναι ακριβό άθλημα οι Α/Θ, και απαιτείται καλός μηχανικός που θα κάνει σωστή μελέτη, να σου πει αν κάνει μια Α/Θ για το σπίτι και ποια. Το δύσκολο είναι να βρεις τον μηχανικό που θα κάνει σωστή μελέτη, αλλά μάλλον σπανίζουν από αυτά που διαβάζω και εδώ στο φόρουμ. Ειδικός δεν είμαι, απλά καταθέτω την γνώμη μου, με βάση την δική μου εμπειρία. Ευχαριστώ πολύ και επειδή κ εχω εχω ακούσει διάφορα γιατί δεν βλεπω να υπάρχει και κανα ειδικός και πιστοποιημενος, ειπα να ρωτησω και εδω.. Πλεον μελετώντας παω και εγω και εχω καταλήξει στα παραπάνω που προανεφερες..
cmaniac Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου Δημοσ. 16 Φεβρουαρίου 1 ώρα πριν, proximo είπε Τις "κρύες" μέρες καίει πολύ (40+ kWh) και το υπνοδωμάτιο σοφίτα δεν ζεσταίνεται επαρκώς. Γιατί; Λογικά γιατί δεν είναι αρκετά υπερδιαστασιολογημένα τα σώματα ώστε να αποδίδουν ικανοποιητικά με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού που 'παίζουν' οι Α/Θ. Αν πας ψήλά τις θερμοκρασίες νερού, καίνε πολύ. Έχεις κάνει την άσκηση για αντικατάσταση των σωμάτων; Έχεις τις απώλειες των χώρων και ειδικά της σοφίτας; Πόσες θερμίδες είναι το σώμα στην ονομαστική θερμοκρασία και πόσες είναι στους 45 βαθμούς; Μήπως η αντικατάσταση του σώματος είναι επιβεβλημένη; Online υπολογισμός απόδοσης θερμαντικών σωμάτων καλοριφέρ | ΑΕΝΑΟΣ Α.Ε. - Θέρμανση - κλιματισμός - Θεσσαλονίκη
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα