Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

οχι ΑΘ αν δεν κλεισουν οι τρύπες, και επειδη οι τρυπες ειναι ακριβές για να κλείσουν προτείνα τον ταχυθερμαντήρα αλλα με μεγάλη προσοχή. Θα καίει 12++kW και η απόδοση του θα ειναι 100% εν αντιθέση με μια ΑΘ που φτάνει 300+%.

Όμως κοστίζει 500€ κ οχι 10κ+++ και δεν χρειαζεται να αλλαξεις σώματα. Και θα έχει άμεση απόδοση οταν το ζητάς.

Εχεις δωρεαν ενεργεια κ επιμένω να γίνει ταυτοχρονισμός για να μην πληρώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ για τα πήγαινελα. 

Εναλλακτικά ενα μπάφερ να το φορτίζεις το μεσημέρι για χρήση το βραδυ. 

• Απαντ. 4,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Vagosman είπε

οχι ΑΘ αν δεν κλεισουν οι τρύπες, και επειδη οι τρυπες ειναι ακριβές για να κλείσουν προτείνα τον ταχυθερμαντήρα αλλα με μεγάλη προσοχή. Θα καίει 12++kW και η απόδοση του θα ειναι 100% εν αντιθέση με μια ΑΘ που φτάνει 300+%.

Όμως κοστίζει 500€ κ οχι 10κ+++ και δεν χρειαζεται να αλλαξεις σώματα. Και θα έχει άμεση απόδοση οταν το ζητάς.

Εχεις δωρεαν ενεργεια κ επιμένω να γίνει ταυτοχρονισμός για να μην πληρώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ για τα πήγαινελα. 

Εναλλακτικά ενα μπάφερ να το φορτίζεις το μεσημέρι για χρήση το βραδυ. 

Υπάρχει τέτοιο πράγμα για ολόκληρο σπίτι;

Έχεις κάνα link?

Μπορεί να δουλέψει μέρα με αποθήκευση; 

Δημοσ.

Θελεις μηχανολόγο μηχανικό να σου διαστασιολογήσει σωστά τις θερμίδες. 

Οι ταχυθερμαντήρες δεν ειναι πυρηνική φυσική υπάρχουν εδω κ πολλά χρόνια. Μια κοινή αντίσταση είναι που αγκαλιάζει χαλκοσωλήνα κ δεν ερχεται σε επαφή με το υγρό στοιχείο. 

• Like 1
Δημοσ.
3 hours ago, tilaverboy said:

Εγώ τα παρατάω με το voucher θα παω έτσι για αντλία θερμότητας δεν γίνεται άλλο να περιμένω ξεκίνησε το κρύο το βράδυ

μα ούτος η άλλως στην ίδια τιμή θα την πληρώσεις. Αν είχες voucher, η τιμή θα ήτανε παραπάνω από ότι χωρίς. Το έχουμε ξαναδεί το όνειρο με τα voucher

Δημοσ.

και αυτοί οι άχρηστοι ένα χρόνο εχουν ανακοινώσει το πρόγραμμα 8 μήνες που το άνοιξαν και ακόμα να δωσουν τα voucher. 

στον οπεκεπε τα διναν όλα τα χρηματα αμεσα 

• Like 2
Δημοσ.

Αναρωτιέμαι τί νόημα έχει να περιμένει κανένας 1 χρόνο το κωλοvoucher, όταν το έχει κάνει απόσβεση από την μείωση στην κατανάλωση αν κινηθεί εγκαίρως, ακόμα και εντός της σεζόν, κατά περίπτωση.

• Like 2
Δημοσ.
Στις 26/9/2025 στις 4:39 ΜΜ, mechpanos είπε

Αναρωτιέμαι τί νόημα έχει να περιμένει κανένας 1 χρόνο το κωλοvoucher, όταν το έχει κάνει απόσβεση από την μείωση στην κατανάλωση αν κινηθεί εγκαίρως, ακόμα και εντός της σεζόν, κατά περίπτωση.

Καλά.... Μέσα σε ένα χρόνο δεν κάνεις απόσβεση του 50% της τιμής της αντλίας με καμία δύναμη!!!

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Φέτος περάσαμε την αντλία Toyotomi Hydria+. Πριν μερικές μέρες ήρθαν και μου ρύθμισαν την αντλία για να είναι έτοιμη για τον χειμώνα. Η αντλία θα δουλεύει μόνο για θέρμανση και για ζεστό νερό χρήσης.  Τα σώματα είναι καινούργια. Το σπίτι είναι 73τμ. Συο κέντρο την Βέροιας, στον τρίτο όροφο.. απο πάνω, κάτω, δίπλα ειναι κλειστό από άλλα σπίτια.. οπότε μόνο δύο πλευρές μένουν ακάλυπτες... έχουμε κάνει μόνωση 7αρα.  Έχει βάλει θερμοστατικές κεφαλές στα 4 από τα 6 σώματα... Άφησε ελεύθερο το σώμα στο μπάνιο και το σώμα στον διάδρομο.

Οι ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω. 

Την αντιστάθμιση δεν ξέρω γιατί την έχουν απενεργοποιημένη, σήμερα το παρατήρησα.

Πρέπει να αλλάξω κάτι ή το αφήνω έτσι¨?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4 (2).jpg

20250928_182235.jpg

Επεξ/σία από pavloa
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, Vsrs7 είπε

Καλά.... Μέσα σε ένα χρόνο δεν κάνεις απόσβεση του 50% της τιμής της αντλίας με καμία δύναμη!!!

Μην είσαι απόλυτος εξαρτάται από την περιοχή. Εγώ εδώ που μένω με βάση αυτά που μου είπαν δύο μηχανικοί σε πετρέλαιο για το έτος θέλω 4500 ευρώ. Εάν πούμε ότι είναι και λίγο υπερβολικοί να είναι 4.000? Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό εξαρτάται την περιοχή και είμαι Θεσσαλονίκη φαντάσου. Κλείνω προς τη Midea με υγρό R290 την 16αρα. Εάν σε 5-6 ημέρες τελειώσω με το τριφασικό μετά προχωράω αμέσως με την αντλία. Ας πάρει κάποιος άλλος την επιδότηση που θα την έχει ανάγκη.

Επεξ/σία από tilaverboy
Δημοσ.
1 ώρα πριν, pavloa είπε

Μην κάνεις κανένα αστείο, και το αφήσεις έτσι! Ξεκίνα αντιστάθμιση, βάλε κάποιες ενδεικτικές θερμοκρασίες άνω θα 20 κάτω 0, άνω θν 55 κάτω 30, το θδ δεν ξέρω τί παίζει άστο έτσι...

Τί καραγκιοζοπαίχτες είναι οι εγκαταστάτες ρε φίλε βάζουν σύγχρονες αντλίες με αντιλήψεις λεβήτων πετρελαίου...

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, mechpanos είπε

Μην κάνεις κανένα αστείο, και το αφήσεις έτσι! Ξεκίνα αντιστάθμιση, βάλε κάποιες ενδεικτικές θερμοκρασίες άνω θα 20 κάτω 0, άνω θν 55 κάτω 30, το θδ δεν ξέρω τί παίζει άστο έτσι...

Τί καραγκιοζοπαίχτες είναι οι εγκαταστάτες ρε φίλε βάζουν σύγχρονες αντλίες με αντιλήψεις λεβήτων πετρελαίου...

Θα τα αλλάξω αύριο αν είναι.. μπορείς να μου πεις τι σημαίνουν τα άνω θν  κάτω θν κτλ.? 

Παίζει ρόλο η ρύθμιση με την περιοχή που βρίσκεται το σπίτι? 

Δημοσ.

Συμπερασματικά, άνω και κάτω θν είναι οι ανώτερες και κατώτερες θερμοκρασίες του νερού προσαγωγής προς τα σώματα. Για τον προσδιορισμό τους παίζει ρόλο το είδος των σωμάτων και το μέγεθος τους, και οι απώλειες του χώρου (που επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες). 

Αντίστοιχα τα άνω θα κάτω θα είναι η θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος.

Έτσι, φτιάχνεις δύο σημεία πάνω σε ένα διάγραμμα θερμοκρασίας εξωτερικής (άξονας Χ) και θερμοκρασίας νερού προς τα σώματα (άξονας Υ) και λες:

Όταν έξω έχει 0, πρέπει να στείλω 55 βαθμούς στα σώματα για να ζεσταθεί το σπίτι. (Χ=0, Υ=55).

Όταν έξω έχει 20 όμως, και με 30 βαθμούς στα σώματα κρατάει τη ζεστασιά. (Χ=20, Υ=30).

Και η αντλία τραβάει μια γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα 2 σημεία και ακολουθεί αυτή την καμπύλη, στις ενδιάμεσες εξωτερικές συνθήκες ρυθμίζει αντίστοιχα τα νερά, πχ στους 10 εξωτερική θα στέλνει νερό 42.5 βαθμών.

Έτσι επιτυγχάνει λιγότερα start stop και μεγαλύτερη απόδοση. Η αντλία παράγει πολύ αποδοτικότερα νερό 40 βαθμών, παρά 55. Και το 95% του χρόνου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 7-8 βαθμούς κελσίου...δεν έχει νόημα αυτό που κάνουν, να το έχουν καρφωμένο να παράγει συνέχεια νερά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Απλά βαριούνται να ασχοληθούν και να εξηγήσουν στον πελάτη πώς να ρυθμίσει την αντιστάθμιση γιατί οκ βάζεις μια αρχική ρύθμιση, αλλά μπορεί να μην ζεσταίνει αρκετά ή να ζεσταίνει πολύ και να θέλει ρεγουλάρισμα... ή δεν καταλαβαίνει ο πελάτης και πρέπει να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουν γιατί κρυώνει η γυναίκα του και γκρινιάζει... τί να πω...

• Thanks 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
12 ώρες πριν, mechpanos είπε

Συμπερασματικά, άνω και κάτω θν είναι οι ανώτερες και κατώτερες θερμοκρασίες του νερού προσαγωγής προς τα σώματα. Για τον προσδιορισμό τους παίζει ρόλο το είδος των σωμάτων και το μέγεθος τους, και οι απώλειες του χώρου (που επηρεάζονται από τις κλιματικές συνθήκες). 

Αντίστοιχα τα άνω θα κάτω θα είναι η θερμοκρασία αέρα περιβάλλοντος.

Έτσι, φτιάχνεις δύο σημεία πάνω σε ένα διάγραμμα θερμοκρασίας εξωτερικής (άξονας Χ) και θερμοκρασίας νερού προς τα σώματα (άξονας Υ) και λες:

Όταν έξω έχει 0, πρέπει να στείλω 55 βαθμούς στα σώματα για να ζεσταθεί το σπίτι. (Χ=0, Υ=55).

Όταν έξω έχει 20 όμως, και με 30 βαθμούς στα σώματα κρατάει τη ζεστασιά. (Χ=20, Υ=30).

Και η αντλία τραβάει μια γραμμή ανάμεσα σε αυτά τα 2 σημεία και ακολουθεί αυτή την καμπύλη, στις ενδιάμεσες εξωτερικές συνθήκες ρυθμίζει αντίστοιχα τα νερά, πχ στους 10 εξωτερική θα στέλνει νερό 42.5 βαθμών.

Έτσι επιτυγχάνει λιγότερα start stop και μεγαλύτερη απόδοση. Η αντλία παράγει πολύ αποδοτικότερα νερό 40 βαθμών, παρά 55. Και το 95% του χρόνου στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, η θερμοκρασία είναι πάνω από τους 7-8 βαθμούς κελσίου...δεν έχει νόημα αυτό που κάνουν, να το έχουν καρφωμένο να παράγει συνέχεια νερά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Απλά βαριούνται να ασχοληθούν και να εξηγήσουν στον πελάτη πώς να ρυθμίσει την αντιστάθμιση γιατί οκ βάζεις μια αρχική ρύθμιση, αλλά μπορεί να μην ζεσταίνει αρκετά ή να ζεσταίνει πολύ και να θέλει ρεγουλάρισμα... ή δεν καταλαβαίνει ο πελάτης και πρέπει να πηγαίνουν και να ξαναπηγαίνουν γιατί κρυώνει η γυναίκα του και γκρινιάζει... τί να πω...

Τι να πω..και εγώ τώρα θα κάτσω να ασχοληθώ με την αντλία. Υποτίθεται έρχονται και την ρυθμίζουν σύμφωνα με τον χώρο και την μόνωση του σπιτιού.. 

Έχει βάλει θερμοστατικές κεφαλές στα 4 από τα 6 σώματα... Άφησε ελεύθερο το σώμα στο μπάνιο και το σώμα στον διάδρομο. Δεν ξέρω αν παίζει ρόλο αυτό στην ρύθμιση της αντλίας.

Για πείτε αν το κατάλαβα σωστά.. 

Όταν το ανω θα (ανώτερη εξωτερική θερμοκρασία) είναι 20 βαθμοί ... το κάτω θν (κατώτερη θερμοκρασία νερού)θα έιναι 30 βαθμοί.. 

Όταν το κάτω θα (κατώτατη εξωτερική θερμοκρασία) ειναι -5 που το εχω ρυθμίσει εγω τώρα τότε το άνω θν (ανώτερη θερμοκρασία νερού) θα είναι 55 βαθμοί.  Την θερμοκρασία χώρου την βάζω όπου θέλω εγώ ή ρυθμίζεται αυτόματα επειδή έχω την αντιστάθμιση ενεργοποιημένη?

Εκτός απο τα παραπάνω θα χρειαστεί κάποια άλλη ρύθμιση? 

Το ανω θδ-θερμ και κατω θδ-θερμ ξέρεις μήπως τι είναι?

Επίσης θα έρθει την άλλη βδομάδα να βάλει το αισθητήριο στο μπόιλερ και μια ηλεκτροβάνα νομίζω ώστε να έχουμε ζεστό νερό χρήσης μέσω της αντλίας. Εκεί  δεν ξέρω τι ρυθμίσεις θα κάνει. 

Επεξ/σία από pavloa
Δημοσ.
5 ώρες πριν, pavloa είπε

Φέτος περάσαμε την αντλία Toyotomi Hydria+. Πριν μερικές μέρες ήρθαν και μου ρύθμισαν την αντλία για να είναι έτοιμη για τον χειμώνα. Η αντλία θα δουλεύει μόνο για θέρμανση και για ζεστό νερό χρήσης.  Τα σώματα είναι καινούργια. Το σπίτι είναι 73τμ. Συο κέντρο την Βέροιας, στον τρίτο όροφο.. απο πάνω, κάτω, δίπλα ειναι κλειστό από άλλα σπίτια.. οπότε μόνο δύο πλευρές μένουν ακάλυπτες... έχουμε κάνει μόνωση 7αρα. 

Οι ρυθμίσεις είναι οι παρακάτω. 

Την αντιστάθμιση δεν ξέρω γιατί την έχουν απενεργοποιημένη, σήμερα το παρατήρησα.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4 (2).jpg

20250928_182235.jpg

Λογικά θα έχεις αντλία gree γιατί και εμένα έτσι είναι το panel

Αν θες να έχεις οικονομία πρέπει να την δουλεψεις με αντιστάθμιση γιατί και εμένα με την είχαν ρυθμίσει στους 55 βαθμούς και λειτουργουσες σαν λέβητας πετρελαίου και στα κρύα με έκαιγε γύρω στις 30 κιλοβατώρες την ώρα και την έριξα στα μισά την κατανάλωση 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...