Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα 🙂

Χρειάζομαι "απεγνωσμένα" λαμάκια για ποντάρισμα μπαταριών αλλά να είναι καθαρό νίκελ (nickel). Ψάχνω σε Ebay, Amazon, AliExpress κι ότι βρω είναι επινικελιωμένο (nickel plated). Πολλοί πωλητές λένε ότι είναι 99.3% νίκελ, αλλά παραμύθια... Πάντα υπάρχει κάποιο review με κάποιον που έκανε δοκιμές και είδε ότι είναι επινικελιωμένο. 

Θέλω να φτιάξω μια μπαταρία της προκοπής για ebike... Πήρα σοβαρούτσικο BMS, πήρα 78 στοιχεία Samsung (3500mah), αλλά δεν βρίσκω λαμάκια καθαρού νίκελ πουθενά. Αν γνωρίζει κάποιο αξιόπιστο κατάστημα εδώ στην Ελλάδα που να πουλάει λαμάκι νίκελ, παρακαλώ ας μου πει 🥺 Ψάχνω από 0,15mm και πάνω σε πάχος και από 8mm πλάτος και πάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων κι ελπίζω κάποιος να με σώσει 😅

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

... λογικά σε κατάστημα με ηλεκτρονικά θα βρείς (επισκευές).

Όχι τόσο σε κινητής τηλεφωνίας όσο σε υπολογιστών, τηλεοράσεων, μόνιτορ, ηχοσυστημάτων, συναγερμών (καταστήματα επισκευών).... συνήθως αποτελούν αναλώσιμα ιδίας χρήσης κ όχι εμπορικό προϊόν (δλδ έτοιμο ρολάκι προς πώληση).

Πως θα βαρέσεις την πόντα? 

Έχεις μηχάνημα ή κάποια αυτοσχέδια πατέντα?

Edit: επίσης ίσως μπορείς να βρεις σε καταστήματα που εμπορεύονται τέτοιο εξοπλισμό (βιομηχανικά είδη) όπως συσκευές κ είδη συγκόλλησης, ηλεκτρόδια κλπ.

Επεξ/σία από TechnoState
Δημοσ.
Στις 10/8/2020 στις 9:38 ΜΜ, TechnoState είπε

... λογικά σε κατάστημα με ηλεκτρονικά θα βρείς (επισκευές).

Όχι τόσο σε κινητής τηλεφωνίας όσο σε υπολογιστών, τηλεοράσεων, μόνιτορ, ηχοσυστημάτων, συναγερμών (καταστήματα επισκευών).... συνήθως αποτελούν αναλώσιμα ιδίας χρήσης κ όχι εμπορικό προϊόν (δλδ έτοιμο ρολάκι προς πώληση).

Πως θα βαρέσεις την πόντα? 

Έχεις μηχάνημα ή κάποια αυτοσχέδια πατέντα?

Edit: επίσης ίσως μπορείς να βρεις σε καταστήματα που εμπορεύονται τέτοιο εξοπλισμό (βιομηχανικά είδη) όπως συσκευές κ είδη συγκόλλησης, ηλεκτρόδια κλπ.

Δεν ήρθε ποτέ ειδοποίηση για απάντηση στο θέμα... Σόρρυ 😐

Έχω μια ηλεκτροπόντα, αν και δεν νομίζω ότι θα το καταφέρει το καθαρό νίκελ επειδή δεν είναι ιδιαίτερα δυνατή. Έχει φτιάξει ένας φίλος μια αυτοσχέδια από φούρνο μικροκυμάτων και υποστηρίζει ότι είναι πολύ καλή. Θα πάω λογικά προς τα εκεί επειδή ακόμα και να τα κατάφερνε η δική μου πόντα, οι βραχίονες της δεν έχουν επαρκές μήκος για το μέγεθος της μπαταρίας που θα φτιάξω. Αν και τα δύο αποτύχουν, δεν ξέρω τι θα κάνω 😂 Σε εκείνη την περίπτωση μάλλον θα πάω προς επινικελιωμένα λαμάκια και θα βάλω διπλή ποσότητα (έξτρα στρώσεις) μιας και η αγωγιμότητα είναι περίπου μισή στα επινικελιωμένα λαμάκια.

Ευχαριστώ για τις προτάσεις, θα ρωτήσω σε μερικά κέντρα σέρβις ηλεκτρονικών συσκευών που γνωρίζω εδώ γύρω.

Τώρα όσον αφορά τα βιομηχανικά είδη... δεν έχω ιδέα που θα μπορούσα να ρωτήσω...

Δημοσ.

δεν υπαρχει καθαρό nickel (να δουλεύεται) ολα κράματα είναι τα καλυτερα χαλκου-nickel+ αν βρεις και από επάνω επιnickel , μονο σαν στοιχείο το βρίσκεις για χυτήριο

είναι πολύ σκληρό και πλάκα να βρεις για να κόψεις πήγαινε στα ειδη χαλκου αν εχεις κοντά τορναδόρο και ιδιαίτερα να φτιάχνει για πλοια

• Like 2
Δημοσ.

Το νίκελ έχει μεγάλη σχετικά ηλεκτρική αντίσταση. Ο λόγος που το βάζουν είναι για προστασία απο διάβρωση και ευκολότερο ποντάρισμα / κασιτεροκόλληση.

Το καλύτερο που μπορείς να βρείς είναι nickel plated copper. Ο χαλκός έχει μικρή ηλεκτρική αντίσταση. Τα φτηνά λαμάκια είναι nickel plated steel. Ο χάλυβας έχει μεγαλύτερη αντίσταση και απο το χαλκό και απο το νικέλιο.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ωραίο θέμα.

Και επίσης, το ερώτημα είναι, μπορούμε ως χομπίστες να βρούμε τρόπο να κολλάμε αυτές τις ιστορίες;

Π.χ έχω ένα μικρό κατσαβιδάκι, όπου οι μπαταρίες του θέλουν άλλαγμα.Ωραία, βρίσκουμε μπαταρίες, μηχάνημα με λογικό κόστος για χομπίστα, που να κολλάει;

Επεξ/σία από _BASSstarlet_
  • Like 1
Δημοσ.

.... είχα κάνει μια αντικατάσταση/ επισκευή σε μπαταρία laptop. 6cells x 18650, είχα καταφέρει να βρω ακριβώς τις ίδιες... δεν θυμάμαι, νομίζω LG η Panasonic η Sanyo κατασκευαστής.

Έβγαλα/ξεκόλλησα προσεκτικά τα λαμακια απο τα παλιά στοιχεία κ τα στερέωσα στα νέα με κολλητήρι κ καλάι.

Προσπάθησα να είμαι ακριβής κ γρήγορος στις κολλήσεις ώστε να μην ζεστάνω αρκετά τα στοιχεία. Το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε αλλά η μπαταρία ήταν άκρως λειτουργική (σίγουρα πολύ καλύτερη απο την αρχική κατάσταση... παρόλο που ίσως να είχα κάνει κάποια ζημιά απο υπερθέρμανση) δεν το συστήνω, παρόλο που το λάπτοπ (Fujitsu Siemens Amilo) λειτούργησε κάποια χρόνια μετά χωρίς προβλήματα.

Δημοσ.
11 ώρες πριν, Fubar.gr είπε

Το νίκελ έχει μεγάλη σχετικά ηλεκτρική αντίσταση. Ο λόγος που το βάζουν είναι για προστασία απο διάβρωση και ευκολότερο ποντάρισμα / κασιτεροκόλληση.

Το καλύτερο που μπορείς να βρείς είναι nickel plated copper. Ο χαλκός έχει μικρή ηλεκτρική αντίσταση. Τα φτηνά λαμάκια είναι nickel plated steel. Ο χάλυβας έχει μεγαλύτερη αντίσταση και απο το χαλκό και απο το νικέλιο.

Το γνωρίζω ότι υπάρχουν και χάλκινα λαμάκια η επινικελιωμένα χάλκινα, αλλά μετά ξεφεύγει το θέμα ποντάρισμα... Πως θα τα κολλήσω; Αν δεν έχουν αρκετή αντίσταση η πόντα δεν θα κάνει δουλειά. 78 στοιχεία οπωσδήποτε δεν θα καθήσω να τα κολλήσω με κολλητήρι (γενικά το φοβάμαι το κολλητήρι και τα 18650 στοιχεία...), οπότε μένω με το νίκελ σαν επιλογή... Δυστυχώς σαν απλός χομπίστας δεν έχω πολλές επιλογές...

Δημοσ.
Στις 13/8/2020 στις 11:29 ΜΜ, FishFIsh είπε

Το γνωρίζω ότι υπάρχουν και χάλκινα λαμάκια η επινικελιωμένα χάλκινα, αλλά μετά ξεφεύγει το θέμα ποντάρισμα... Πως θα τα κολλήσω; Αν δεν έχουν αρκετή αντίσταση η πόντα δεν θα κάνει δουλειά. 78 στοιχεία οπωσδήποτε δεν θα καθήσω να τα κολλήσω με κολλητήρι (γενικά το φοβάμαι το κολλητήρι και τα 18650 στοιχεία...), οπότε μένω με το νίκελ σαν επιλογή... Δυστυχώς σαν απλός χομπίστας δεν έχω πολλές επιλογές...

προτείνω καλαη και κοληση μην φοβάσαι βαζεις μια ποσοτητα στο πολο και μετα κολας τον ακροδεκτη η καλωδιο η θερμοκρασία που θα ανεβάσει είναι ελάχιστη 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Aris_ είπε

προτείνω καλαη και κοληση μην φοβάσαι βαζεις μια ποσοτητα στο πολο και μετα κολας τον ακροδεκτη η καλωδιο η θερμοκρασία που θα ανεβάσει είναι ελάχιστη 

Έχω πλέον παραγγείλει παραγγείλει λαμάκια από υποτιθέμενο (σχεδόν (99.6% και καλά)) καθαρό νίκελ. Ικανή πόντα λογικά θα πάρω από έναν φίλο. Αν κάποια από τις μεταβλητές δεν είναι κατάλληλη (το λαμάκι δεν είναι νίκελ ή η πόντα δεν είναι αρκετά δυνατή), ίσως το κάνω με καλάι... Είναι 78 στοιχεία βέβαια και αν δεν ζεσταθεί η επιφάνεια το καλάι δεν κολλάει σωστά οπότε δεν θεωρώ ότι είναι και ό,τι σοφότερο... Το κολλητίρι μου ανεβαίνει μέχρι και 450°C υποτίθεται... Έχω ακούσει ότι όταν δουλεύεις με 18650 και κολλητίρι, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι αρκετά πιο πάνω κι από τους 450 για να γίνονται οι κολλήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τέλος πάντων... Θα δείξει... Η όλη υπόθεση με την μπαταρία είναι μέρος ενός πρότζεκτ για μετατροπή ποδηλάτου σε ηλεκτρικό. Περιμένω την ρόδα από έξω, οπότε δεν με καίει πάρα πολύ να την φτιάξω αμέσως την μπαταρία... Θα προτιμούσα βέβαια να υπήρχαν σωστά λαμάκια εδώ στην Ελλάδα επειδή αν έρθει πρώτα η ρόδα, μετά μπορεί να έρθουν τα λαμάκια κάνα μήνα μετά κι εκεί θα με καίει... αλλά δεν βρίσκω προς το παρόν κάτι στην Ελλάδα...

Δημοσ.
15 λεπτά πριν, FishFIsh είπε

Έχω πλέον παραγγείλει παραγγείλει λαμάκια από υποτιθέμενο (σχεδόν (99.6% και καλά)) καθαρό νίκελ. Ικανή πόντα λογικά θα πάρω από έναν φίλο. Αν κάποια από τις μεταβλητές δεν είναι κατάλληλη (το λαμάκι δεν είναι νίκελ ή η πόντα δεν είναι αρκετά δυνατή), ίσως το κάνω με καλάι... Είναι 78 στοιχεία βέβαια και αν δεν ζεσταθεί η επιφάνεια το καλάι δεν κολλάει σωστά οπότε δεν θεωρώ ότι είναι και ό,τι σοφότερο... Το κολλητίρι μου ανεβαίνει μέχρι και 450°C υποτίθεται... Έχω ακούσει ότι όταν δουλεύεις με 18650 και κολλητίρι, η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι αρκετά πιο πάνω κι από τους 450 για να γίνονται οι κολλήσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τέλος πάντων... Θα δείξει... Η όλη υπόθεση με την μπαταρία είναι μέρος ενός πρότζεκτ για μετατροπή ποδηλάτου σε ηλεκτρικό. Περιμένω την ρόδα από έξω, οπότε δεν με καίει πάρα πολύ να την φτιάξω αμέσως την μπαταρία... Θα προτιμούσα βέβαια να υπήρχαν σωστά λαμάκια εδώ στην Ελλάδα επειδή αν έρθει πρώτα η ρόδα, μετά μπορεί να έρθουν τα λαμάκια κάνα μήνα μετά κι εκεί θα με καίει... αλλά δεν βρίσκω προς το παρόν κάτι στην Ελλάδα...

το νικέλιο είναι αντίσταση, όχι αγωγός

Δημοσ.
7 λεπτά πριν, snbblp είπε

Τι να σου πω... δεν ξέρω... έτσι το ονομάζουν "nickel". Είναι περίπου 2 φορές πιο αγώγιμο το "nickel" από το ατσάλι. Αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κατασκευή μπαταριών από 18650 στοιχεία, ακριβώς επειδή δεν είναι αρκετά αγώγιμο ώστε να μπορεί να δουλευτεί με ηλεκτροπόντα, αλλά είναι αρκετά αγώγιμο για να λειτουργεί την μπαταρία χωρίς ιδιαίτερες απώλειες. Τώρα αν λέγεται νικέλιο, νίλελ, ή κάτι άλλο δεν γνωρίζω. Εγώ απλά το μετέφρασα σε νικέλιο από νίκελ. Λες να έκανα πατάτα; 😅

12 λεπτά πριν, snbblp είπε

Screenshot_20200811-161657.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

δες εδω https://www.hellasdigital.gr/electronics/components/12mm0.15mm-spot-welding-nickel-plated-steel-strip-for-18650-li-ion-battery-connecting/

https://www.skroutz.gr/c/146/diafora-mikrohlektronika.html?from=catspan&keyphrase=Nickel+Plated

όμως τσέκαρε διατομές και ρεύματα, μπορεί να χρειαστεί να το βάλεις διπλό αν τραβάς πολλά.

.

edit:

παιδιά, ο χαλκός είναι σκουπίδι, μόνον άργυρο Ag από δω και πέρα 1.59 10-8 Ωm, και σε conductivity https://www.wolframalpha.com/input/?i=conductivity+silver%2C+copper

Επεξ/σία από eyw

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...