TrevieL Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Καλησπέρα στο forum , έχει ενεργοποιηθεί από τις 21/9 η νέα 100αρα σύνδεση από τη Wind. Τα έργα για οπτικές ίνες έγιναν πριν μισό χρόνο και έτσι αποκτήσαμε και εμείς επιτέλους vdsl στην περιοχή μου. Το θέμα μου είναι , ότι δυστυχώς συγχρονίζω πολύ χαμηλά. Εδώ μπορείτε να δείτε μία φωτογραφία των στατιστικών της γραμμής. Μετά από αρκετά τηλεφωνήματα στη Wind , ήρθε τελικά ο τεχνικός και με έλεγχο των εξωτερικών καλωδίων του ΟΤΕ που φτάνουν στο σπίτι μου , είδαμε ότι το synch rate του up και down είναι 12478 και 51801 αντίστοιχα. Άρα πρακτικά μέχρι την αυλή μου, φτάνουν τα 50mbps και από εκεί λόγω των "κακών" φαντάζομαι καλωδιώσεων , χάνω άλλα ~30mbps μέχρι τη πρίζα μου. Ο τεχνικός της Wind αρχικά πρότεινε να απομονώσω όλες τις πρίζες εκτός από την κεντρική και να κάνω πάλι μια δοκιμή για τον χαμηλό συγχρονισμό που έχω μέσα στο σπίτι , αλλά κάλεσε και τεχνικό του ΟΤΕ για να λυθεί το θέμα των 51 mbps (αντί για τα ~100 του συμβολαίου ) που φτάνουν μέχρι τα εξωτερικά καλώδια του οτε στην αυλή μου. Ο τεχνικός δεν ήρθε τη προγραμματισμένη ημέρα (2/10) οπότε θα τους πρήξω λίγο στη Wind μπας και τους πιέσουν λίγο και έρθει τεχνικός του ΟΤΕ τη Δευτέρα. Αυτό που πιστεύω κρίνοντας από το υψηλό line attenuation (18db) είναι ότι μάλλον το 100αρι δεν πρόκειται να το δω και ας λένε ότι υποστηρίζεται ακόμη και το 200αρι στην περιοχή μου (η διαθεσιμότητα ελέγθηκε στα site των cosmote και wind). Για να μην πολυλογώ το πρόβλημα που είναι στο χέρι μου και μπορώ να λύσω , είναι αυτό της εσωτερικής καλωδιώσης. Πήρα έτσι αρχικά το modem (zte h288a) και το σύνδεσα κατευθείαν στα εξωτερικά καλώδια του οτε (μένω σε μεζονέτα). Έκοψα ένα μικρό καλώδιο τηλεφώνου στη μέση, την μία άκρη με τα γυμνά καλώδια τη σύνδεσα με τα αντίστοιχα καλώδια (κίτρινο και άσπρο του οτε) και η άλλη άκρη με το rj11 βίσμα στην υποδοχή dsl του ρούτερ. Εκεί συγχρόνιζα στα 46mbps down και 10mbps up οπότε ήμουν 100% πλέον σίγουρος ότι κάτι παίζει με την εσωτερική καλωδίωση μου. Τα δύο καλώδια του οτε είναι συνδεδεμένα με ένα upt cat 5e το οποίο μπαίνει σε έναν πλαστικό σωλήνα και ταξιδεύει υπόγεια γύρω στα 5-10 μέτρα μέχρι το φρεάτιο όπου εκεί συνδέεται με ένα άλλο μικρότερο (το οποίο δεν ξέρω τι καλώδιο είναι) και από εκεί μπαίνει στο σπίτι. Τα καλώδια στο φρεάτιο είναι εκτεθιμένα σε υγρασίες κτλπ (κάτι που μου κάνει τεράστια εντύπωση) ειδικά όταν υπάρχουν κομμένα και ενωμένα καλώδια τυλιγμένα πρόχειρα με ταινία.. Εδώ φαίνεται μια φωτογραφία του cat 5e συνδεδεμένο με το καλώδιο που εισέρχεται στο σπίτι. Μόνο το μπλε-λευκό και το μπλε είναι πρακτικά συνδεδεμένα, αφού μόνο αυτά συνδέονται με τα καλώδια του οτε. Ξεσύνδεσα λοιπόν όλα τα καλώδια τα οποία ήταν και σκουριασμένα και σύνδεσα το μπλε-λευκό και μπλε πάλι με το καλώδιο του τηλεφώνου και σύνδεσα το modem. Μέτρησα δηλαδή την ταχύτητα που μου δίνει το 10μετρο utp από τα καλώδια του οτε μέχρι την είσοδο του σπιτιού. Η ταχύτητα έπεσε στα 36 mbps down με 10 mbps up οπότε ήδη χάνονται περίπου 10mbps σε download από το utp καλώδιο και μόνο. Η μονοκατοικία είναι διόροφη και έχω 1 πρίζα τηλεφώνου σε κάθε όροφο. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Φαντάζομαι χρειάζομαι άμεση αλλαγή των καλωδίων για να παίξει σωστά το vdsl.. Σκέφτομαι όμως σαν μία πρόχειρη και προσωρινή λύση μέχρι να φωνάξουμε τον ηλεκτρολόγο μας για να μας δώσει τα φώτα του ως προς την καλωδίωση, να τραβήξω από έξω ένα 50-100μετρο upt cat 5e καλωδίο περιμετρικά μέχρι τον δεύτερο όροφο που είναι το modem το οποίο θα καταλήξει σε rj11 πρίζα. Έτσι θα έχω και ίντερνετ αλλά και τηλεφωνία σωστά; Κάτι τελευταίο που δεν διευκρίνισα , η διαφορά της πρίζας του πρώτο ορόφου με το ισόγειο είναι γύρω στα 3-4 mbps. Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε συμβουλή , σας ευχαριστώ πολύ.
filipN Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 - Όπως μας τα λες, έχεις χαμηλό συγχρονισμό σε σύνδεση VDSL2 έως 100Mbps, λόγω προβληματικής εσωτερικής και εξωτερικής τηλεφωνικής καλωδίωσης! - Κατά συνέπεια χρειάζεσαι άμεσα ηλεκτρολόγο, που θα αναβαθμίσει την εσωτερική καλωδίωση ώστε να είναι ικανή να διαχειρίζεται το VDSL2 χωρίς απώλειες και θα ορίσει μια τηλεφωνική πρίζα ως κεντρική. - Ακολούθως θα χρειαστεί να τοποθετήσει ο ίδιος ένα νέο καλώδιο που θα συνδέει, κατά προτίμηση κατευθείαν, την κεντρική πρίζα σου με το εξωτερικό κουτί της οικίας σου στο οποίο φτάνει το καλώδιο του ΟΤΕ. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει μονόκλωνο τηλεφωνικό καλώδιο PET (με μόνωση & θωράκιση). 1
geoavlonitis Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2020 Εγω θα σου προτεινα να αλλαξεις το καλωδιο απ'εξω στο σημειο που ενωνεται με το καλωδιο του ΟΤΕ με τηλεφωνικο PET, που να ειναι και αδιαβροχο, και να ειναι μονοκομματο σε ολο το μηκος του (χωρις αλλες ενωσεις δηλαδη ενδιαμεσα). Απο κει και περα (απο το σπιτι σου και εξω δηλαδη) μονο οι τεχνικοι του ΟΤΕ θα μπορεσουν να σου φτιαξουν τη βλαβη, αν υπαρχει, στη γραμμη σου. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα