Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
10 ώρες πριν, camel555 είπε

Όσοι έχετε oled, το dark theme στα windows και στο browser είναι απαραίτητα, αν έχεις αφήσει ενεργές τις επιλογές φροντίδας του monitor;  Το ρωτάω γιατί παρόλο που στο κινητό το dark theme το έχω ενεργό, στον υπολογιστή μου κάθεται "κάπως" στα μάτια....

Πιστεύετε τα default settings στα monitors στο oled care, μαζί με το να σβήνει η οθόνη μετά από 1-2 λεπτά αδράνειας, καθώς και να είναι κρυμμένη η taskbar, είναι αρκετά; άντε και κάνα slideshow στα wallpapers μέχρι να σβήνει η οθόνη...

Καλημέρα! Αρχικά εγώ έχω Windows 10 και όχι 11, τα οποία θεωρώ ότι φαίνονται καλύτερα αλλά είναι εντελώς σάπχια. Προσωπικά, έχω Wallpaper Engine, αγορασμένο από Steam στο 4ευρω, με theme προσεγμένα επιλεγμένο ώστε να μην επιβαρύνει CPU/GPU και hidden taskbar. Μέχρι πράσφατα, ενώ είχα την οθόνη να κλείνει στο 5λεπτο, δεν έκλεινε ποτέ. Από τότε που άλλαξα mouse και ξήλωσα το swarm της Roccat, ως δια μαγείας κλείνει. Οπότε το Pixel Refresh το κάνει πιο σπάνια πλέον μιας και στο 4ωρο θα κλείσει σίγουρα. Από κει και πέρα, αποφέυγω παράθυρα docked δίπλα-δίπλα και δεν έχω εικονίδια στην επιφάνεια. Υπερβολή; Μπορεί. Αλλά τα έχω συνηθίσει οπότε δεν με πειράζει.  

• Thanks 1
  • Απαντ. 5,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
34 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Υπόψιν ότι τα Windows 11 είναι απαραίτητα για HDR οθόνες καθώς έχουν πολύ καλύτερη υποστήριξη γι' αυτό.

Ναι απλα εμένα το main Multi μου δεν έχει HDR αφενός και αφετέρου στα 11 είναι καμιά 50ρια fps κάτω.

• Like 1
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Grisos είπε

Ναι απλα εμένα το main Multi μου δεν έχει HDR αφενός και αφετέρου στα 11 είναι καμιά 50ρια fps κάτω.

Ποιο είναι αυτό ;

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, Grisos είπε

Καλημέρα! Αρχικά εγώ έχω Windows 10 και όχι 11, τα οποία θεωρώ ότι φαίνονται καλύτερα αλλά είναι εντελώς σάπχια. Προσωπικά, έχω Wallpaper Engine, αγορασμένο από Steam στο 4ευρω, με theme προσεγμένα επιλεγμένο ώστε να μην επιβαρύνει CPU/GPU και hidden taskbar. Μέχρι πράσφατα, ενώ είχα την οθόνη να κλείνει στο 5λεπτο, δεν έκλεινε ποτέ. Από τότε που άλλαξα mouse και ξήλωσα το swarm της Roccat, ως δια μαγείας κλείνει. Οπότε το Pixel Refresh το κάνει πιο σπάνια πλέον μιας και στο 4ωρο θα κλείσει σίγουρα. Από κει και πέρα, αποφέυγω παράθυρα docked δίπλα-δίπλα και δεν έχω εικονίδια στην επιφάνεια. Υπερβολή; Μπορεί. Αλλά τα έχω συνηθίσει οπότε δεν με πειράζει.  

Καλημέρα και σε ευχαριστώ για την απάντησή σου! Το wallpaper engine έχει πρακτική εφαρμογή όταν έχω ορίσει να σβήνει η οθόνη (power & sleep στα settings) στα 2 λεπτά αδράνειας; ή είναι για τις περιπτώσεις που δεν σβήσει η οθόνη λόγω πχ του προγράμματος της Roccat που σου δημιουργούσε θέμα; Προσπαθώ να καταλάβω πότε πρακτικά χρειάζεται το wallpaper engine.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
36 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Ποιο είναι αυτό ;

Planetside 2

33 λεπτά πριν, camel555 είπε

Καλημέρα και σε ευχαριστώ για την απάντησή σου! Το wallpaper engine έχει πρακτική εφαρμογή όταν έχω ορίσει να σβήνει η οθόνη (power & sleep στα settings) στα 2 λεπτά αδράνειας; ή είναι για τις περιπτώσεις που δεν σβήσει η οθόνη λόγω πχ του προγράμματος της Roccat που σου δημιουργούσε θέμα; Προσπαθώ να καταλάβω πότε πρακτικά χρειάζεται το wallpaper engine.

Κοίτα, αν δεν βάλεις μάυρο φόντο, θεωρητικά αποφεύγεις στατική εικόνα. Στην δική μου περίπτωση, 32αρι 4K, πολλές φορές έχω ανοιχτά παράθυρα αλλά όχι σε full screen mode οπότε υπαρχουν περιοχές που φαίνεται background. Γενικά μη το πολυσκέφτεσαι. Αν το app έκανε 20 ευρώ ξέρω γω και όχι 3 και κάτι, παίζει να μην είχα ασχοληθεί. 

Επεξ/σία από Grisos
Δημοσ.
17 ώρες πριν, camel555 είπε

Όσοι έχετε oled, το dark theme στα windows και στο browser είναι απαραίτητα, αν έχεις αφήσει ενεργές τις επιλογές φροντίδας του monitor;  Το ρωτάω γιατί παρόλο που στο κινητό το dark theme το έχω ενεργό, στον υπολογιστή μου κάθεται "κάπως" στα μάτια....

Πιστεύετε τα default settings στα monitors στο oled care, μαζί με το να σβήνει η οθόνη μετά από 1-2 λεπτά αδράνειας, καθώς και να είναι κρυμμένη η taskbar, είναι αρκετά; άντε και κάνα slideshow στα wallpapers μέχρι να σβήνει η οθόνη...

Βλέπω ότι δεν είναι παραξενιά κάποιων ελάχιστων η κούραση από το Dark Theme. Αντίθετα, είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν έχουμε συνηθίσει λόγω της καθημερινότητά μας(λευκές κόλλες χαρτί, λευκά τετράδια, λευκές σελίδες βιβλίων κλπ.). Προσωπικά, κλασική χρήση με κατεβασμένη θερμοκρασία χρώματος(είτε μέσω οθόνης, είτε μέσω night mode) είναι ό,τι πιο "γλυκό" για τα μάτια(το υψηλό color temp με πονοκεφαλιάζει στο μισάωρο). Δυστυχώς αυτό είναι τεράστιο θέμα σε OLED γιατί λευκό=full φθορά, όπου υπάρχει σε σχέση με τα σκούρα σημεία. Ίσως ένα αρκετά ανοικτόχρωμο theme να μετρίαζε το πρόβλημα.

Πάντως με κάθε δυνατή προστασία από το μόνιτορ και τον χρήστη είναι αρκετά πιθανό το να ξεπεράσει κάποιος την 5ετία(εντατικής χρήσης) από θέμα burn-in.

7 ώρες πριν, Psycho_Warhead είπε

Υπόψιν ότι τα Windows 11 είναι απαραίτητα για HDR οθόνες καθώς έχουν πολύ καλύτερη υποστήριξη γι' αυτό.

Δεν ξέρω τι παίζει στα τωρινά OLED. Πάντως το xiaomi κάνει δικό του tone mapping. Αν ρυθμίσεις σωστά και το max brightness στα games δεν υπάρχει περίπτωση να δεις "καμμένο", είτε με είτε χωρίς Windows HDR calibration. Αυτό χρειάζεται αν πειράξεις gamma μόνο. Υποτίθεται ότι σε OLED με καλό EOTF δεν πειράζεις κάτι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Έχω διαπιστώσει και εγώ ότι το dark theme με λευκή γραμματοσειρά με κουράζει αρκετά στην ανάγνωση οπότε το εγκατέλειψα σε περιβάλλον windows και android άρα χρειάζομαι και περισσότερο ρεύμα για την φωτεινότητα της εκάστοτε οθόνης. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως η ηλικία? Δεν φοράω πάντως γυαλιά, δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα. Ένας οφθαλμίατρος ρε παιδιά να μας εξηγήσει 😆

Επεξ/σία από music_lover
  • Like 1
Δημοσ.
10 λεπτά πριν, music_lover είπε

Έχω διαπιστώσει και εγώ ότι το dark theme με λευκή γραμματοσειρά με κουράζει αρκετά στην ανάγνωση οπότε το εγκατέλειψα σε περιβάλλον windows και android άρα χρειάζομαι και περισσότερο ρεύμα για την φωτεινότητα της εκάστοτε οθόνης. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό, ίσως η ηλικία? Δεν φοράω πάντως γυαλιά, δεν χρειάστηκε μέχρι σήμερα. Ένας οφθαλμίατρος ρε παιδιά να μας εξηγήσει 😆

https://www.ophthalmology24.com/using-dark-mode

Αναφορά σε κείμενο

The dark mode is designed to reduce the amount of blue light that comes from your screen. Blue light is a type of visible light that has a short wavelength and high energy. There are a variety of sources that emit it, including the sun, but also artificial sources such as LED lights and digital devices.

Αυτό που κάνει δλδ και το χαμηλότερο color temp. Απλά πολύς κόσμος δεν ξερει καν τι είναι. Ενώ το dark mode είναι πολύ πιο εύληπτο και ένα από τα διαθέσιμα features κάθε προγράμματος. Πέφτεις πάνω του και κατά τύχη.

Αναφορά σε κείμενο

In a 2020 article by Nielsen Norman Group, they claim that visual performance tends to be better with light mode for people with normal or corrected-to-normal vision, because it provides more contrast and reduces spherical aberrations. On the other hand, some people with low vision or cataract may perform better with dark mode, because it reduces glare and increases visibility. 

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@akoinonitos

Ευχαριστώ για το mention,

Τι έσβησες ρει;

Είδες στο τελευταίο λεπτό που αναφέρει ότι η Sony επένδυσε σε mini led και το μετάνιωσες το σχόλιο για τα WOLED?

Αδελφέ akoinonite δεν ανήκουμε σε καμια ομάδα/εταιρεία, τις κατουρ@με όλες και σε κάθε εποχή, επιλέγουμε αυτήν την τεχνολογία και εταιρεία που κάνει την δουλειά που θέλουμε, με τα λιγότερα λάθη αλλά και όσο πιο οικονομικά γίνεται γιατί κάθε x χρόνια πρέπει να αναβαθμίσουμε.

Την απεχθάνομαι την Samy λόγο της κοροϊδίας τόσα χρόνια, κυρίως του κοινού της, αλλά ναι, το συγκεκριμένο qdoled panel και τις δυνατότητες που δίνει, αφού βγήκε από το παιχνίδι η JOLED λόγο χρεοκοπίας, είναι μονόδρομος. Έχει αρκετά θεματακια που δεν τα ανέφερε ο Vincent αλλά αποτελεί εξαιρετική λύση και μόλις διορθώθουν, είπαν ότι θα διορθώσουν μερικά, θα γίνει add to cart. Το menu της, όπως όλες οι consumer/prosumer λύσεις είναι για τα ανάθεμα, αλλά και πάλι έτη φωτός μακριά από τα άθλια μενού των gaming monitors με ονομασίες που βγαίνουν από hipster μαρκετινιστες για εντυπωσιασμό.

Είχα δει ένα βίντεο στο rtings με τα gaming menu και έκλαιγα με τις φανταστικές ονομασίες που δίνουν.

Άντε η apple δεν θέλει κανένα μικροαστό να νιώθει μειονεκτικά, οπότε έχει τα απλά, τα pro, pro max κτλ

Εδώ υπάρχει ξεκάθαρη παραπληροφόρηση το τι κάνει ένα setting..black level, black boost, shadow boost, dark stabilizer, black equalizer, black stabilizer, shadow details... Eχει και άλλα πολλά το βίντεο.. έτσι και μπερδεύεις τους καταναλωτές και δεν τους βοηθάς να κατανοήσουν καλύτερα τι κάνουν όλα αυτά τα μαγικά ματζουνια.

Spoiler

Εδώ έχουν πείσει κόσμο ότι το με το HDR έχουμε βαθύτερο μαύρο και οτι το SDR δεν μπορεί να είναι wide gamut και 10bit... Και μάλιστα όχι από τυχαίους τραχανοντολμάδες του ίντερνετ ή Ταλιμπάν του HDR, αλλά από την ίδια την Microsoft, amd, BenQ κτλ που αποδεδειγμένα δεν έχουν καταλάβει και δεν θέλουν να καταλάβουν, τι είναι πραγματικά το HDR και πως συγκρίνετε αντικειμενικά με το SDR.

Ενας τυχαίος gamer ή χρήστης του ίντερνετ, reddit, whatever, έχει καθε δικαιολογία (και είναι απόλυτα σεβαστό) και ίσως να μην κατανοεί σωστά ορισμένα πράγματα. Αλλά εδώ μιλάμε για τεχνολογικά αναλφάβητους σε εταιρείες κολοσσούς. Το ίδιο βλακώδες γράφημα θα βρεις σε πολλές άλλες εταιρείες.

image.jpeg.16c140f30c037c0c582d958bb2cf4f30.jpeg

https://devblogs.microsoft.com/directx/windows-2021-hdr-getting-started-guide/

https://appleinsider.com/articles/16/07/08/iphone-7-and-apples-next-retina-display-frontier-wide-color-

https://www.anandtech.com/show/9836/amd-unveils-2016-vistech-roadmap/3

https://www.benq.com/en-us/knowledge-center/knowledge/what-is-hdr.html

Άρα μην έχεις απορίες γιατί έχετε raising black στα παιχνίδια, ψόφια χρώματα ή οτιδήποτε άλλο... 😛

Δυστυχώς η παραπληροφόρηση, πολλές φορές, ξεκινά από υποτίθεται "σοβαρές" εταιρείες. Βλέπετε πόσο "σοβαρή" είναι η Microsoft με την υποστήριξη HDR, βέβαια έχει και δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο να επιλύσει, αλλά όταν η ίδια δεν κατανοεί κάτι, πως να το φτιάξει σωστά;

Παρακάτω το σωστό γράφημα και αν κάνετε παράπονα για όλες τις  μ@λακίες που κάνουν, παίζει να μαζευτούν και με τις ονομασίες και να κάνουν πιο σωστά calibration ώστε να απολαμβάνετε αντικειμενικά καλύτερα gaming monitor, τουλάχιστον ως προς το eotf και αν αρχίσουν να βάζουν και 3d lut, να γίνεται επιτέλους σωστό calibration και σε HDR σήμα. Αν δεν τους κράζετε όμως και απλά αγοράζετε, δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ τίποτα. Sorry για το "10 λεπτά κήρυγμα" 😛

image.jpeg.3f731e44bb6cb0b3f3d0786117f00a22.jpeg

Σε consumer level όμως οι LG παραμένουν στην κορυφή κυρίως λόγο του επαγγελματικού calibration που δέχονται (αναφέρομαι στις tv), που βέβαια ελάχιστοι μη επαγγελματίες θα κάνουν όπου και χάνεται αυτή η μ ευκαιρία/ευκολία που τους δίνεται απλόχερα από την LG.

Μετά είναι και η Panasonic που χρησιμοποιεί τα ίδια πάνελ αλλά όχι τις ίδιες ευκολίες calibration και οι τελευταίες qdoled της Sony.

Η Samy παραδοσιακά έχει broken calibration.

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ.
38 λεπτά πριν, music_lover είπε

Το ανέφερα κάποιες σελίδες πίσω. Έχει αρκετά καλύτερο gamut από τον προκάτοχο. Kαλές χρωματικές επιδόσεις και EOTF. Επίσης τα μαύρα θα είναι αντιληπτικά OLED επιπέδου με τόσες ζώνες σε VA. Όμως τα features είναι σπαρτιατικά για να κρατήσουν χαμηλή τιμή. Μη εργονομικές βάσεις και για τα δύο υπομοντέλα, 180Hz και μόνο δύο θύρες(HDMI, DP). Ενθαρρυντικό το ότι κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ.

Spoiler

• Like 1
Δημοσ.

Ας ελπίσουμε να βγει κι η αντίστοιχη ips κι αυτή να έχει τουλάχιστον ρύθμιση υψους, που είναι απαραίτητη.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...