Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
51 minutes ago, pirmen56 said:

Γράφει για την υπεράσπιση του WOLED. Το οποίο δεν μπορούσε μέχρι πρότινος να αποδώσει HDR. Εξ ου και το μένος για το HDR. Τίποτα άλλο. Οι θεοσκότεινες HDR ταινίες με τα λιγοστά highlights τις οποίες ειρωνεύεται είναι απόρροια της αδυναμίας των περισσότερων-παλιών κυρίως-OLED(μοναδική HDR capable τεχνολογία πριν το 2020) να βγάλουν HDR. Συντρίβουν τα πάντα οι σκηνοθέτες σε όλη την εικόνα για να φανεί μια κουτσουλιά φωτεινότερη και να βγει η επιθυμητή αντίθεση. Και αυτός(όπως και ο youtuber Classy που εκθειάζει) νομίζει ότι στραβός είναι ο γιαλός.

Όταν τον καταρρίπτεις με στοιχεία από επιστήμονες του χώρου για το black level κάτω από το οποίο δεν καταλαβαίνουμε διαφορά, τα bits που απαιτούνται για μη ορατό από τον άνθρωπο banding, το σκέλος του dynamic range που αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος σε πραγματικές σκηνές, το τεράστιο εύρος φωτεινότητας της πραγματικής ζωής κτλ. τότε απλά σε αγνοεί και συνεχίζει τα δικά του.

Να ξες αδελφέ μας έλειψες. Χωρίς εσένα δεν τραβάει η ομάδα. 

Με κατάλαβες ρε μπαγασα, γι'αυτό είμαι πολέμιος του HDR και ελιτιστης που προσπαθούσε να σας εξηγήσει 2-3 πράγματά. 

Ευχαριστώ για τις παραπάνω πληροφορίες θα τις μεταβιβάσω. Φαίνεται ότι κατέχεις πολύ καλά το HDR.

Αν σου δωθεί ευκαιρία, κάνε μια έρευνα και εξήγησε μας για το diffuse white σε SDR και HDR, έχω κάποιες απορίες αν μπορείς να βοηθήσεις θα ήταν εύλογο. 

ΥΓ όταν επιτέλους φτάσουμε τα 10.000 nits στις mini led γιατί τα σαπάκια oled δεν νομιζω να τα φτάσουν γρήγορα,  μπορείς να υπολογίσεις το diffuse white σε HDR και SDR? 

Ευχαριστώ 

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.

Υπάρχει λύση σε αυτό που αναφέρει εδώ και τόσα post ο φίλος @prefuse 

Sony BVM-HX310 

Παίρνεις μια τέτοια και ξεχνάς τα σαπάκια qd-oled και woled, πιάνεις επιτέλους και το νόημα του τι είναι σωστό HDR. 

Μην είστε πλεμπαίοι, επενδύστε στο σωστό το καλό το ορθόδοξο monitor.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, prefuse είπε

Αν σου δωθεί ευκαιρία, κάνε μια έρευνα και εξήγησε μας για το diffuse white σε SDR και HDR, έχω κάποιες απορίες αν μπορείς να βοηθήσεις θα ήταν εύλογο. 

ΥΓ όταν επιτέλους φτάσουμε τα 10.000 nits στις mini led γιατί τα σαπάκια oled δεν νομιζω να τα φτάσουν γρήγορα,  μπορείς να υπολογίσεις το diffuse white σε HDR και SDR? 

Ευχαριστώ 

Να σου απαντήσω. Είναι πολύ απλό. Το diffuse white που θα δώσει ο σκηνοθέτης σε HDR, άσχετα αν γουστάρει να αποδώσει σωστά την ομορφιά και τη ζωντάνια μιας ηλιόλουστης μέρας, είναι αυτό που αντέχει το premium μοντέλο στα δεξιά. Γιατί αυτός είναι ο πελάτης του. Δηλαδή, ελάχιστα πιο πάνω από το SDR. Σε κάλυψα;

Spoiler

Screenshot2025-07-03223029.jpg.547b53878b4fba045b969f8088b165b7.jpg

Διαφορετικά τα highlights θα είναι όπως στα αριστερά. Δεν θα υπάρχουν καν:

Spoiler

Screenshot2025-07-03225834.jpg.b221fd9cdcafc102ca9854da501f4897.jpg

Το πρόβλημα ξεπερνιέται βέβαια με tone mapping όπως δείχνει ο Vincent παρακάτω.

Μέχρι που πέφτει η "μαχαιριά" από τον δημιουργό του βίντεο στο 33:05: Πώς μπορείς να μιλάς για premium εμπειρία και "creators intent" όταν στην ίδια πρόταση βάζεις το tone mapping;

Ακόμα και να μην γλιτώσεις το tone mapping αυτό που το έχει σε μικρότερο βαθμό σε πάει πιο κοντά στο ιδανικό.

Spoiler

Αυτά από μένα. Συνέχισε τα δικά σου.

υ.γ.: Επί τη ευκαιρία έτσι γίνονται σωστές συγκρίσεις. Η κάμερα πρέπει να έχει ISO ρυθμισμένο να μην καίει τα peaks της φωτεινότερης TV/οθόνης. Αλλιώς αυτό που φτιάχνεις είναι μόνο για κατανάλωση και likes στο insomnia. Καθόλου τυχαίο που το βίντεό του δεν έχει views.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, Tambas91 said:

Γιατί σταμάτησε να σου αρέσει το μαύρο χρώμα και θες να το βλέπεις μωβ ?

Να θυμίσω 2 λαϊκες παροιμίες.

Αν δεν μπαζωσεις δεν χτίζεις.

Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει.

😛

Όχι απλά απαιτώ και χρειάζεται να έχω, όσα περισσότερα διαφορετικά πάνελ μπορώ. 

Αλλά πέρα από αυτό, για συγκεκριμένες εργασίες, ένα qd-oled τηρεί αρκετές προδιαγραφές από αυτά που χρειάζομαι που τα τωρινά woled δεν τηρούν. 

Τα woled και ακόμα καλύτερα, τα νέα RGB tandem κανουν και αυτά, για διαφορετική όμως χρήση. 

Κοίτα για gaming χρήση αν αυτός που το χρησιμοποιεί, ζει σε καμία υπόγα ή δεν ανοίγει ποτέ τα παντζούρια για να μπει φως στο δωμάτιο, είτε WOLED, είτε qd-oled τα ίδια είναι πάνω κάτω.

Κάπου κερδίζει το ένα στα λευκά specular highlights, κάπου το άλλο, στα έγχρωμα specular highlights. Και διαφορες στο processing αν μιλαμε για tv και ΔΕΝ μας ενδιαφέρουν τι δυνατότητες calibration παρέχουν το καθένα.

Κατά τα άλλα η βασική εικόνα είναι και θα πρέπει να είναι, ίδια. Αυτό που δεν έχουν καταλάβει πολλοί εδώ μέσα. Υπερασπίζοντας το ένα ή το άλλο.

Σε φωτεινό περιβάλλον δεν το συζητώ, τα woled είναι μονόδρομος. 

Για ότι άλλο, παραμένουμε στην διάθεση σας. 

Ευχαριστουμε για την αναμονή. 😛 

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ.

Τελικά αποφάσισα να παραγγείλω την 27άρα Asus PG27UCDM. 

Κοίταγα και την 32άρα αλλά με προβλημάτισε που δεν είχε Displayport 2.1a, είχε παλαιότερης γενιάς panel, ήταν 200€ ακριβότερη και είδα και κάποιες αναφορές ότι έβγαζε προβλήματα με black screen τα οποία βέβαια απ'οτι κατάλαβα έχουν λυθεί στην πλειοψηφία τους αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, Silverage είπε

Τελικά αποφάσισα να παραγγείλω την 27άρα Asus PG27UCDM. 

Κοίταγα και την 32άρα αλλά με προβλημάτισε που δεν είχε Displayport 2.1a, είχε παλαιότερης γενιάς panel, ήταν 200€ ακριβότερη και είδα και κάποιες αναφορές ότι έβγαζε προβλήματα με black screen τα οποία βέβαια απ'οτι κατάλαβα έχουν λυθεί στην πλειοψηφία τους αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν.

Εχει βγει και το pg32ucdmr αν σε ενδιαφερει  που ειναι με 2.1dp αλλα δεν πρεπει να το εχουν φερει ακομα ελλαδα. Νομιζω ιουλιο κυκλοφορει.

https://rog.asus.com/monitors/27-to-31-5-inches/rog-swift-oled-pg32ucdmr/

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, andreas84gr είπε

Εγώ στο samsung odyssey g9 oled μου που έκανα τις βασικές ρυθμίσεις του hdr είδα αμέσως διαφορά μεταξύ hdr off και on. Ακόμα και σε παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν native hdr. 

Καλά άστο μεγάλε, ρώτα τον σοφό ''prefuse'' για να σου μάθει τι είναι το HDR γιατί δεν ξέρεις τι βλέπεις ;)

Δημοσ.
11 λεπτά πριν, Psycho_Warhead είπε

Καλά άστο μεγάλε, ρώτα τον σοφό ''prefuse'' για να σου μάθει τι είναι το HDR γιατί δεν ξέρεις τι βλέπεις ;)

Τι εννοεί ο ποιητής ; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, akoinonitos είπε

870; Με 80 παραπάνω πήρα 42αρα τηλεορασάρα. Είναι glossy; :P 

Επεξ/σία από just_a_dude
  • Like 1
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, just_a_dude είπε

Προσφορά που δε χάνεται ρε, σα να μου λένε έχει προσφορά κάρτα ραντεον 9070xt από 1000 μόνο 900 🤣

• Haha 4
Δημοσ.
1 ώρα πριν, just_a_dude είπε

Ενταξει για το μεγεθος δεν εχει να λεει κατι πχ εχουν παιξει oled 55αρες στα 800 αλλα τι να τις κανεις αν σε βολευει μια 27αρα πχ 360hz στο γραφειο? Τουλαχιστον σε μεγεθη πιστευω οτι ενα monitor ειναι προτιμοτερο για γραφειο με βαθος μεχρι 1 μετρο το πολυ. Ειναι αρκετα πιο κουραστικη η μεγαλη οθονη και σου μιλαω που 20 χρονων επαιζα σε 42αρα πλασμα στο 1 μετρο και αργοτερα σε 55. Οσο μεγαλωνω δεν μπορω να παιξω πια σε τοσο μεγαλες οθονες εκτος αν ειμαι αραχτος στα 3 μετρα και εκει δεν μπορω να προσηλωθω τοσο οπως στο monitor που ειμαι στα 70 εκατοστα. Ειναι κατι αντιστοιχο με controller δεν μπορω να παιξω πια εχω 7 χρονια να πιασω controller του xbox one που ειχα παρει το εδωσα απο καιρο να φανταστεις. 

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 ώρες πριν, just_a_dude είπε

Ναι αλλα θα δωσεις αλλα 200+ για τα γυαλια μυωπιας:P

4 ώρες πριν, Tambas91 είπε

Προσφορά που δε χάνεται ρε, σα να μου λένε έχει προσφορά κάρτα ραντεον 9070xt από 1000 μόνο 900 🤣

Spoiler

φιλαρακο δεν πηγες για κανα μπανιο εσυ? :P

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Haha 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...