akoinonitos Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 15 λεπτά πριν, music_lover είπε Asus to the rescue! 😎 εχουν ανακοινωσει tandem?
music_lover Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου Μόλις τώρα, akoinonitos είπε εχουν ανακοινωσει tandem? Όχι ακόμη αλλά πάντα κυκλοφορούν οθόνες της και με woled και με qd-oled panel οπότε σίγουρα θα έχουμε και τέτοια.
akoinonitos Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 1 λεπτό πριν, music_lover είπε Όχι ακόμη αλλά πάντα κυκλοφορούν οθόνες της και με woled και με qd-oled panel οπότε σίγουρα θα έχουμε και τέτοια. Τα woled που εχουν ανακοινωσει δεν ειναι με tandem .
prefuse Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) 43 minutes ago, akoinonitos said: ειδα οτι ειναι matte και ξενερωσα Πάρε glossy να γλιτώσει! Μπας γλιτώσουμε και εμείς.. Από μένα αν δεν τα μάθεις τι είναι το HDR, δεν γλιτώνεις μην ανησυχείς Ακόμα περιμένω απάντηση για το τέρμα βασικό και παραπληροφόρηση, που δεν βρήκατε στο βίντεο της Sony. Πάρε και tandem τα HDR demo όντως θα τα βλέπεις υπέροχα με κορεσμό και high nits! Για πραγματικό υλικό ρωτά τα Ταρώ. Αν μου πεις όμως που είναι το πραγματικό και ουσιαστικό κέρδος σε πάνελ με μεγαλύτερη φωτεινότητα, θα έχεις 12 points, ένα espresso macchiato και uncensored untz untz. Επεξ/σία 21 Μαϊου από prefuse
akoinonitos Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) 40 λεπτά πριν, prefuse είπε Πάρε glossy να γλιτώσει! Μπας γλιτώσουμε και εμείς.. Από μένα αν δεν τα μάθεις τι είναι το HDR, δεν γλιτώνεις μην ανησυχείς Ακόμα περιμένω απάντηση για το τέρμα βασικό και παραπληροφόρηση, που δεν βρήκατε στο βίντεο της Sony. Πάρε και tandem τα HDR demo όντως θα τα βλέπεις υπέροχα με κορεσμό και high nits! Για πραγματικό υλικό ρωτά τα Ταρώ. Αν μου πεις όμως που είναι το πραγματικό και ουσιαστικό κέρδος σε πάνελ με μεγαλύτερη φωτεινότητα, θα έχεις 12 points, ένα espresso macchiato και uncensored untz untz. Μου εχεις φαει τη ζωη να παρω woled και τωρα που λεω για woled γκρινιαζεις παλι. Θα σου στειλω ενα πιατο φακες για αυριο. Επεξ/σία 21 Μαϊου από akoinonitos 2
prefuse Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) 23 minutes ago, akoinonitos said: Μου εχεις φαει τη ζωη να παρω woled και τωρα που λεω για woled γκρινιαζεις παλι. Θα σου στειλω ενα πιατο φακες για αυριο. Εγώ δεν θέλω τίποτα, ούτε σου λέω τι να πάρεις. Να κάτσεις στα αυγά σου, να τρως φακές και να παίζεις τα παιχνιδάκια που σου φέρνει ο θείος. Θες να γίνεις από beta tester, alpha tester? Πάρε tandem, tarsem και ότι άλλο βγάλουν.. Εξάλλου ρε ακοινονητος σε HDR ταινίες σειρές πιστεύεις ότι θα δεις καμιά διαφορά ακόμα και από μια OLED 10 ετιας; Αλλά ούτε αυτό δεν βρήκες που σε ρώτησα παραπάνω, ούτε το άλλο για τα βίντεο της Sony. Άντε στο είπα ήδη, γράψτω για να πάμε παρακάτω. Γιατί χωρίς τα βασικά δεν πάμε πουθενά. Πάμε και ένα τρίτο ερώτημα Μίνι HDR quiz 1) Τι βλέπουμε παρακάτω; Θέλω ολοκληρωμένη απάντηση που απαιτεί 3-4 πράγματά.. τουλάχιστον.. 10,000 = 1023 5,000 = 948 4,000 = 924 2,000 = 847 1,000 = 769 400 = 668 100 = 519 0 = 0 2) αφού απαντηθεί το παραπάνω, τι συμπεραίνουμε; Επεξ/σία 21 Μαϊου από prefuse
akoinonitos Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 9 λεπτά πριν, prefuse είπε Εγώ δεν θέλω τίποτα, ούτε σου λέω τι να πάρεις. Να κάτσεις στα αυγά σου, να τρως φακές και να παίζεις τα παιχνιδάκια που σου φέρνει ο θείος. Θες να γίνεις από beta tester, alpha tester? Πάρε tandem, tarsem και ότι άλλο βγάλουν.. Εξάλλου ρε ακοινονητος σε HDR ταινίες σειρές πιστεύεις ότι θα δεις καμιά διαφορά ακόμα και από μια OLED 10 ετιας; Αλλά ούτε αυτό δεν βρήκες που σε ρώτησα παραπάνω, ούτε το άλλο για τα βίντεο της Sony. Άντε στο είπα ήδη, γράψτω για να πάμε παρακάτω. Γιατί χωρίς τα βασικά δεν πάμε πουθενά. Πάμε και ένα τρίτο ερώτημα Μίνι HDR quiz 1) Τι βλέπουμε παρακάτω; Θέλω ολοκληρωμένη απάντηση που απαιτεί 3-4 πράγματά.. τουλάχιστον.. 10,000 = 1023 5,000 = 948 4,000 = 924 2,000 = 847 1,000 = 769 400 = 668 100 = 519 0 = 0 Ειναι πολυ ευκολο. Βλεπουμε κατι αριθμους που ειναι ισοι αλλα δεν ειναι ισοι 2
elpenor Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) 31 minutes ago, prefuse said: 1) Τι βλέπουμε παρακάτω; Θέλω ολοκληρωμένη απάντηση που απαιτεί 3-4 πράγματά.. τουλάχιστον.. 10,000 = 1023 5,000 = 948 4,000 = 924 2,000 = 847 1,000 = 769 400 = 668 100 = 519 0 = 0 Πως αντιστοιχούν οι τιμές του 10bit PQ με luminance. Μια και στο ST.2084 έχουμε απόλυτη αντιστοίχηση σε αντίθεση με το sRGB gamma. Αυτό που φαίνεται είναι ότι πολύ σωστά έχουν αντιστοιχήσει το μισό εύρος του 10bit για τα πρώτα 100nits και ένα πολύ μικρό εύρος για τα τελευταία 5000. Αυτός είναι ακριβώς και ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι το οποίο μπορεί να δει διαβαθμίσεις 0.01 to 0.03 nits στο απόλυτο σκοτάδι ενώ 100-200 στα 5000nits. 31 minutes ago, prefuse said: Αλλά ούτε αυτό δεν βρήκες που σε ρώτησα παραπάνω, ούτε το άλλο για τα βίντεο της Sony. Γράψε μας τις είδες να το συζητήσουμε! Αλλιώς θα σου βάλω και εγώ ένα αίνιγμα, γιατί στα charts του rtings που δείχνουν το DCI-P3 color accuracy (μέσα στο HDR color gamut, δεν έχει νούμερα μόνο chart) το λευκό είναι πάντα off; Επεξ/σία 21 Μαϊου από elpenor 2
prefuse Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου (επεξεργασμένο) @akoinonitos σωστά τα γράφει ο elpenor? Εύγε στο llm που χρησιμοποίησε ο elpenorας! 😛 Ρε elpenor το άλλο είναι πολύ πολύ βασικό.. και το λένε συχνά αυτοί που θέλουν να προωθήσουν το HDR. Πόσα hint ακόμα να σας δώκο, ούτε στον Αρναούτογλου δεν έχει τόσες βοήθειες. Το webinar της Sony για το HDR που είχα κάνει ποστ δεν το είδες; Βάλε ένα κρασάκι και δες τουλάχιστον το πρώτο μισάωρο και πες μας. Έφαγες τον γάιδαρο σου έμεινε η ουρά, μη τα παρατάς τώρα, είναι εξετάσεις με open book.. πιστεύω σε σένα γιατί ο άλλος πέταξε πετσέτα και κάθετε και τρώει φακές 2 μέρες τώρα ... 1 hour ago, elpenor said: Μια και στο ST.2084 έχουμε απόλυτη αντιστοίχηση σε αντίθεση με το sRGB gamma.. Σε σήμα HDR έχουμε ST.2084 (PQ EOTF) το οποίο είναι absolute, με σταθερή αντιστοίχιση κωδικών (10bit minimum) σε nits και έτσι αν εχουμε ηλιόλουστο χώρο προβολής, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα απολύτως, για να έχουμε πιο φωτεινή εικόνα. Αντίθετως σε σήμα SDR (π.χ. Rec.709), το gamma είναι relative, επιτρέποντας ρύθμιση τόσο της καμπύλης gamma όσο και του peak brightness ανάλογα με τις συνθήκες προβολής για να έχουμε μια πιο φωτεινή overall εικόνα που θα αντισταθμίζει το φως που θα μπαίνει στον χώρο μας. Σε σκοτεινό χώρο ή σε χώρο με ελεγχόμενο φωτισμό, που είναι και ο ενδεδειγμένος για οποιαδήποτε προβολή, είτε SDR, είτε HDR δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Fix, για να γίνει πιο σαφές τι εννοούμε absolute και relative που έχει μπερδέψει τόσους.. Επεξ/σία 22 Μαϊου από prefuse 1
akoinonitos Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου 8 ώρες πριν, prefuse είπε @akoinonitos σωστά τα γράφει ο elpenor? Εύγε στο llm που χρησιμοποίησε ο elpenorας! 😛 Ρε elpenor το άλλο είναι πολύ πολύ βασικό.. και το λένε συχνά αυτοί που θέλουν να προωθήσουν το HDR. Πόσα hint ακόμα να σας δώκο, ούτε στον Αρναούτογλου δεν έχει τόσες βοήθειες. Το webinar της Sony για το HDR που είχα κάνει ποστ δεν το είδες; Βάλε ένα κρασάκι και δες τουλάχιστον το πρώτο μισάωρο και πες μας. Έφαγες τον γάιδαρο σου έμεινε η ουρά, μη τα παρατάς τώρα, είναι εξετάσεις με open book.. πιστεύω σε σένα γιατί ο άλλος πέταξε πετσέτα και κάθετε και τρώει φακές 2 μέρες τώρα ... Fix, για να γίνει πιο σαφές τι εννοούμε absolute και relative που έχει μπερδέψει τόσους.. ουτε καφε δεν εχω πιει ,δεν καταλαβα τπτ. 2
music_lover Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου 1 ώρα πριν, akoinonitos είπε ουτε καφε δεν εχω πιει ,δεν καταλαβα τπτ. ε όπως και εγώ, δεν χάνεις και τίποτα που δεν καταλαβαίνεις 😆 2
pirmen56 Δημοσ. 23 Μαϊου Δημοσ. 23 Μαϊου (επεξεργασμένο) Στις 21/5/2025 στις 11:17 ΜΜ, elpenor είπε Πως αντιστοιχούν οι τιμές του 10bit PQ με luminance. Μια και στο ST.2084 έχουμε απόλυτη αντιστοίχηση σε αντίθεση με το sRGB gamma. Αυτό που φαίνεται είναι ότι πολύ σωστά έχουν αντιστοιχήσει το μισό εύρος του 10bit για τα πρώτα 100nits και ένα πολύ μικρό εύρος για τα τελευταία 5000. Αυτός είναι ακριβώς και ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι το οποίο μπορεί να δει διαβαθμίσεις 0.01 to 0.03 nits στο απόλυτο σκοτάδι ενώ 100-200 στα 5000nits. Γράψε μας τις είδες να το συζητήσουμε! Αλλιώς θα σου βάλω και εγώ ένα αίνιγμα, γιατί στα charts του rtings που δείχνουν το DCI-P3 color accuracy (μέσα στο HDR color gamut, δεν έχει νούμερα μόνο chart) το λευκό είναι πάντα off; Κατά τον σχεδιασμό του HDR έλαβαν υπόψη τους περιορισμούς της ανθρώπινης όρασης αναφορικά με το banding. Γι αυτό και πέτυχαν με μόλις 12 bits κάτι που θα απαιτούσε με 1:1 αντιστοίχιση 15 bits. Ειδικά για το P3 color space, που ο prefuse εμμέσως πλην σαφώς παρουσιάζει αρκετό για σχεδόν όλα τα φυσικά αντικείμενα, αρκούν τα 10 bits. Επίσης, έκαναν την αντιστοίχιση με απόλυτα νούμερα λαμβάνοντας υπόψη την πλήρη αξιοποίηση ενός τεράστιου εύρους φωτεινότητας που φτάνει τα 10.000 nits. Ας πούμε ότι κάποιος βρίσκει σκοτεινό το HDR μέσα στο ηλιόλουστο δωμάτιό του και αποφασίζει να αυξήσει την φωτεινότητα του HDR υλικού πάνω από τα 10.000 nits, έστω στα 30.000 nits. Για να μην αλλοιώσει καθόλου την δυναμική περιοχή των 10.000 nits. Ποια τεχνολογία σε αυτό το σύμπαν θα υποστήριζε τέτοια τρελά ποσά φωτεινότητας, όταν με το ζόρι πάμε μέχρι τα ~6.000-10.000 nits και υπό περιορισμούς. Αναγκαστικά λοιπόν θα συμπιέσει την δυναμική περιοχή. Κάτι που μπορείς να κάνεις και τώρα ανεβάζοντας το mid point του HDR. Συμπιέζεις τη δυναμική περιοχή για να φέρεις πάνω ΜΟΝΟ τις σκιές και τα midtones. Πράγματα που ο prefuse δυσκολεύεται να κατανοήσει. Μετά έχουμε τον μύθο του "creator's intent" με την μουντή εικόνα και της αχρείαστα υψηλής φωτεινότητας που δήθεν καταστρέφει μάτια. Ας δούμε τι ώθησε την Dolby στο HDR: https://www.dvinfo.net/article/show_reports/hpa-tech-retreat-2014-day-4.html Αναφορά σε κείμενο We did an experiment at Dolby, focusing a cine projector down to a 21” display, and let users adjust the brightness, to see what sort of brightness level people like on displays... We find that human prefs are for 200X brightness, 4000x contrast compared to current displays. Tech limits of film, CRT, LCD are not relevant any more. Best balance of more, faster, and better is the ideal. Λένε και για τη σημασία του color volume και άλλα πολλά. Αναφορά σε κείμενο If the Pulsar EDR were even larger, colorists would have used it. Some elements still clip against the headroom, as colorists pushed for more. Summary: instead of gamut, think about volume (including brightness), Bright colors need a bright white. Colorist will exploit the greater volume. Επεξ/σία 23 Μαϊου από pirmen56 1 1
Crus Δημοσ. Κυριακή στις 09:58 μμ Δημοσ. Κυριακή στις 09:58 μμ On 10/05/2025 at 22:04, Crus said: Έχω παραγγείλει και αναμένω την Δευτέρα την TCL 34R83Q. Αυτή την στιγμή έχω μια Xiaomi Ultrawide 34" 1440p στα 144Hz VA panel με την οποία είμαι υπερευχαριστημένος αν εξαιρέσεις το ghosting σε fast pace games σε συγκεκριμένα FPS ranges. Ο λόγος της αλλαγής είναι ότι τη επόμενη ενδιαφέρουσα για εμένα τεχνολογία σε Monitor θα χρειαστεί καμία 3ετία να βγουν στην αγορά και τουλάχιστον 5 μέχρι να είναι σε λογικές τιμές. Αναφέρομαι είτε σε 38αρια Mini Led 1600p, είτε σε 39αρια OLED 4k χωρίς να είναι 800R curvature. Συνεπώς και αφού ήθελα να ζήσω λίγο την εμπειρία του HDR αλλά και της καλύτερης ποιοτικά/χρωματικά οθόνης, ήμουν μεταξυ 34 real HDR OLED/Mini Led. Επίσης λόγω ύπαρξης desktop gaming PC αλλά και work laptop ήθελα κάτι με KVM και ιδανικά PD στα 90w. Αρχικά απέρριψα οτιδήποτε σε steep curvature αφού όταν το είδα απο κοντά ξενέρωσα. Οπότε τα current W-OLED ήταν εκτός συναγωνισμού. Έπειτα εξέτασα προσεκτικά τα υπερ/κατά των QD-Oled και τις απέρριψα για τους εξής λόγους: 1. Το σενάριο που θα παίζει η οθόνη είναι 80 productivity/20 gaming. Αυτό θα επιβάρυνε αρκετά το κομμάτι του burn in σε σημείο που θα με άγχωνε. Έχω OLED TV και γενικά είμαι cool με την πιθανότητα να σκάσει πρόβλημα αλλά όχι πριν την 5ετία. Επέκταση εγγύησης πολλοί κατασκευαστές ΔΕΝ προσφέρουν, ενώ αρκετοί δεν καλύπτουν -επίσημα- το burn in. 2. Η ευκολία με την οποία γρατζουνίζεται η οθόνη. Τα reports παντού είναι πάρα πολλά και αντιλαμβάνομαι ότι έχουν να κάνουν με το coating που χρησιμοποιείται στα QD-Panel panel. 3. Κόστος. Παρόλου που οι τιμές που ξεκινάνε πλέον τα 34αρια QD-Oled είναι πλέον απο τα 600 ευρω, τα χαρακτηριστικά που έψαχνα (KVM, PD 90w) ήταν κοντά στα 900-1000 ευρω. Παρόλα αυτά οι επιλογές της αγοράς σε Mini-Led ultrawide είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες ουσιαστικά. Αρχικά IPS mini led ουσιαστικά υπάρχει μια επιλογή το AOC AG344UXM. Reviews σχεδόν πουθενά, η οθόνη στην Ελλάδα εξαντλημένη και στο εξωτερικό την βρήκα μονάχα UK Amazon που δεν γινόταν shipping. Στις VA επιλογές, της Philips το monitor δεν βρέθηκε επίσης κανένα review ενώ το κόστος της είναι αστείο (1200 ευρώ). Τα ίδια και χειρότερα αυτό της Viewsonic (XG341C-2K) όσον αναφορά το θέμα της τιμής, τουλάχιστον υπάρχει ένα review. Οι επιλογές μου λοιπόν ήταν αυτό της TCL και της ACER το Acer Predator X34 V3. Ο λόγος που πήγα στο TCL ήταν τα πολλά reports για κακό αλγόριθμο στα zones από την ACER με αποτέλεσμα αρκετά θέματα blooming, black smearing, reverse ghosting και τρομερό coil whine. Παρόλα αυτά για όποιον είναι ήρωας και θέλει να ρισκάρει, αυτή την στιγμή το Amazon το δίνει στα 500 ευρώ used/like new και δωρεάν μεταφορικά! Καινούριο έχει 670 + 56 μεταφορικά. Μόλις παραλάβω και το στήσω/καλιμπράρω θα επιστρέψω με την εμπειρία μου. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και με ένα TL;DR. Αξίζει το monitor σαν αγορά? Ναι, αξίζει. Αξίζει η αγορά του ως εναλλακτική σε OLED monitor? Εξαρτάται. Αν η χρήση σου είναι πάνω απο 60-70% gaming, πιστεύω είναι καλύτερη λύση ένα OLED monitor, ειδικά αν αυτό είναι τελευταίας τεχνολογίας. Αν όμως η βασική εργασία που εκτελείς με το monitor ειναι productivity και γουστάρεις ultrawide, αυτή την στιγμή που μιλάμε το TCL 34R83Q είναι ίσως η καλύτερη εναλλακτική επιλογή. Χωρίς να έχω δοκιμάσει τις εναλλακτικές επιλογές η αναζήτηση μου εδώ και 6 μήνες έσκαψε μέχρι και ξένα forum, reviews από Κορέα, Κίνα, Τσεχία κλπ. Με βάση αυτά που έχω διαβάσει για τις εναλλακτικές επιλογές (εκτός ίσως της Viewsonic) η υλοποίηση της TCL είναι πολύ καλή καλή. Αρχικά το Monitor σε SDR content δεν εντυπωσιάζει όπως μια OLED. Εννοώ, αν δεν σε ενδιαφέρει το HDR, τότε και ένα απλά καλό FastVA ή TrueBlack IPS panel θα κάνει την ίδια δουλειά σε SDR. Χρειάζεται λοιπόν HDR content για να λάμψουν τα δυνατά χαρακτηριστικά του που είναι η ακραία φωτεινότητα (πραγματικά δεν μπορείς να κοιτάξεις το monitor οταν σετάρεις το HDR μέσω windows), το απίστευτο μαύρο που πλησιάζει αυτό της OLED και το πολύ καλό αλγόριθμο των dimming zones της TCL. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να έχεις Windows 11, διότι τα 10 είναι πρακτικά μη συμβατά με οτιδήποτε HDR. Ούτε καν η εφαρμογή για να σετάρεις το HDR στα windows δεν δουλεύει στα 10, που είναι το πιο σημαντικό βήμα για να μην βλέπεις ξεθωριασμένα και ότι να ναι χρώματα. Αν βασιζόμουν σε αυτό που είδα out of the box, το Monitor θα πήγαινε πίσω αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την TCL, αλλά με την Microsoft κυρίως. Επειδή ακόμα δεν έχω κάνει calibration και η αλήθεια είναι ότι με βάσει τις αρχικές μετρήσεις που έκανα ίσως δεν χρειάζεται καν... θα πάω κατευθείαν σε 2-3 "αρνητικά" σημεία και όποιος έχει απορίες τις συζητάμε. Έχει blooming? Μμμ, ναι έχει. Είναι ενοχλητικό? Καθόλου. Ειδικά όταν το dimming είναι στο high είναι πολύ λίγες οι σκηνές που γίνεται διακριτό και θα έλεγα σχεδόν καθόλου ενοχλητικό. Έχει ghosting? Η αλήθεια είναι ότι η χρήση που του έχω κάνει μέχρι τώρα δεν μπορεί να εξάγει 100% ασφαλή αποτελέσματα αλλά μπορώ να πω ότι προσωπικά μέχρι τώρα ghosting δεν έχω παρατηρήσει. Και επειδή μιλάμε για VA panel (έστω και fastVA) αν είχε θα το είχα παρατηρήσει. Από την άλλη, νομίζω ότι σε ένα range 70-80fps που παρατήρησα στο CB2077 είδα ένα ανεπαίσθητο black level smearing. Το panel με φωτεινότητα πάνω απο 80% και ανοιχτό το HDR βγάζει ζέστη από την πάνω πλευρά. Όχι ενοχλητική όπως φοβόμουν με όσα είχα διαβάσει, αλλά βάζοντας το χέρι σου απο πάνω νιώθεις πολύ ζεστό αέρα να βγαίνει. Και κάτι άσχετο/σχετικό. Όσοι έχουν dual setups με desktop/laptop, laptop/laptop, desktop/console, console/laptop κλπ δεν ξέρω πως ζούσαμε πριν το KVM switch στο Monitor. Ειδικά όταν αυτό συνδιάζεται και με fast charging 95w+ είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητα σου. 6
prefuse Δημοσ. Δευτέρα στις 02:10 πμ Δημοσ. Δευτέρα στις 02:10 πμ 4 hours ago, Crus said: Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και με ένα TL;DR. Αξίζει το monitor σαν αγορά? Ναι, αξίζει. Αξίζει η αγορά του ως εναλλακτική σε OLED monitor? Εξαρτάται. Αν η χρήση σου είναι πάνω απο 60-70% gaming, πιστεύω είναι καλύτερη λύση ένα OLED monitor, ειδικά αν αυτό είναι τελευταίας τεχνολογίας. Αν όμως η βασική εργασία που εκτελείς με το monitor ειναι productivity και γουστάρεις ultrawide, αυτή την στιγμή που μιλάμε το TCL 34R83Q είναι ίσως η καλύτερη εναλλακτική επιλογή. Χωρίς να έχω δοκιμάσει τις εναλλακτικές επιλογές η αναζήτηση μου εδώ και 6 μήνες έσκαψε μέχρι και ξένα forum, reviews από Κορέα, Κίνα, Τσεχία κλπ. Με βάση αυτά που έχω διαβάσει για τις εναλλακτικές επιλογές (εκτός ίσως της Viewsonic) η υλοποίηση της TCL είναι πολύ καλή καλή. Αρχικά το Monitor σε SDR content δεν εντυπωσιάζει όπως μια OLED. Εννοώ, αν δεν σε ενδιαφέρει το HDR, τότε και ένα απλά καλό FastVA ή TrueBlack IPS panel θα κάνει την ίδια δουλειά σε SDR. Χρειάζεται λοιπόν HDR content για να λάμψουν τα δυνατά χαρακτηριστικά του που είναι η ακραία φωτεινότητα (πραγματικά δεν μπορείς να κοιτάξεις το monitor οταν σετάρεις το HDR μέσω windows), το απίστευτο μαύρο που πλησιάζει αυτό της OLED και το πολύ καλό αλγόριθμο των dimming zones της TCL. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να έχεις Windows 11, διότι τα 10 είναι πρακτικά μη συμβατά με οτιδήποτε HDR. Ούτε καν η εφαρμογή για να σετάρεις το HDR στα windows δεν δουλεύει στα 10, που είναι το πιο σημαντικό βήμα για να μην βλέπεις ξεθωριασμένα και ότι να ναι χρώματα. Αν βασιζόμουν σε αυτό που είδα out of the box, το Monitor θα πήγαινε πίσω αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την TCL, αλλά με την Microsoft κυρίως. Επειδή ακόμα δεν έχω κάνει calibration και η αλήθεια είναι ότι με βάσει τις αρχικές μετρήσεις που έκανα ίσως δεν χρειάζεται καν... θα πάω κατευθείαν σε 2-3 "αρνητικά" σημεία και όποιος έχει απορίες τις συζητάμε. Έχει blooming? Μμμ, ναι έχει. Είναι ενοχλητικό? Καθόλου. Ειδικά όταν το dimming είναι στο high είναι πολύ λίγες οι σκηνές που γίνεται διακριτό και θα έλεγα σχεδόν καθόλου ενοχλητικό. Έχει ghosting? Η αλήθεια είναι ότι η χρήση που του έχω κάνει μέχρι τώρα δεν μπορεί να εξάγει 100% ασφαλή αποτελέσματα αλλά μπορώ να πω ότι προσωπικά μέχρι τώρα ghosting δεν έχω παρατηρήσει. Και επειδή μιλάμε για VA panel (έστω και fastVA) αν είχε θα το είχα παρατηρήσει. Από την άλλη, νομίζω ότι σε ένα range 70-80fps που παρατήρησα στο CB2077 είδα ένα ανεπαίσθητο black level smearing. Το panel με φωτεινότητα πάνω απο 80% και ανοιχτό το HDR βγάζει ζέστη από την πάνω πλευρά. Όχι ενοχλητική όπως φοβόμουν με όσα είχα διαβάσει, αλλά βάζοντας το χέρι σου απο πάνω νιώθεις πολύ ζεστό αέρα να βγαίνει. Και κάτι άσχετο/σχετικό. Όσοι έχουν dual setups με desktop/laptop, laptop/laptop, desktop/console, console/laptop κλπ δεν ξέρω πως ζούσαμε πριν το KVM switch στο Monitor. Ειδικά όταν αυτό συνδιάζεται και με fast charging 95w+ είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητα σου. Καλορίζικο! Θα είχε ενδιαφέρον μερικές μετρήσεις και γραφήματα από το calibration. Καθώς και ποια μέθοδο calibration ακολούθησες. 1
pirmen56 Δημοσ. Δευτέρα στις 05:48 μμ Δημοσ. Δευτέρα στις 05:48 μμ 19 ώρες πριν, Crus είπε Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και με ένα TL;DR. Αξίζει το monitor σαν αγορά? Ναι, αξίζει. Αξίζει η αγορά του ως εναλλακτική σε OLED monitor? Εξαρτάται. Αν η χρήση σου είναι πάνω απο 60-70% gaming, πιστεύω είναι καλύτερη λύση ένα OLED monitor, ειδικά αν αυτό είναι τελευταίας τεχνολογίας. Αν όμως η βασική εργασία που εκτελείς με το monitor ειναι productivity και γουστάρεις ultrawide, αυτή την στιγμή που μιλάμε το TCL 34R83Q είναι ίσως η καλύτερη εναλλακτική επιλογή. Χωρίς να έχω δοκιμάσει τις εναλλακτικές επιλογές η αναζήτηση μου εδώ και 6 μήνες έσκαψε μέχρι και ξένα forum, reviews από Κορέα, Κίνα, Τσεχία κλπ. Με βάση αυτά που έχω διαβάσει για τις εναλλακτικές επιλογές (εκτός ίσως της Viewsonic) η υλοποίηση της TCL είναι πολύ καλή καλή. Αρχικά το Monitor σε SDR content δεν εντυπωσιάζει όπως μια OLED. Εννοώ, αν δεν σε ενδιαφέρει το HDR, τότε και ένα απλά καλό FastVA ή TrueBlack IPS panel θα κάνει την ίδια δουλειά σε SDR. Χρειάζεται λοιπόν HDR content για να λάμψουν τα δυνατά χαρακτηριστικά του που είναι η ακραία φωτεινότητα (πραγματικά δεν μπορείς να κοιτάξεις το monitor οταν σετάρεις το HDR μέσω windows), το απίστευτο μαύρο που πλησιάζει αυτό της OLED και το πολύ καλό αλγόριθμο των dimming zones της TCL. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε πρέπει να έχεις Windows 11, διότι τα 10 είναι πρακτικά μη συμβατά με οτιδήποτε HDR. Ούτε καν η εφαρμογή για να σετάρεις το HDR στα windows δεν δουλεύει στα 10, που είναι το πιο σημαντικό βήμα για να μην βλέπεις ξεθωριασμένα και ότι να ναι χρώματα. Αν βασιζόμουν σε αυτό που είδα out of the box, το Monitor θα πήγαινε πίσω αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την TCL, αλλά με την Microsoft κυρίως. Επειδή ακόμα δεν έχω κάνει calibration και η αλήθεια είναι ότι με βάσει τις αρχικές μετρήσεις που έκανα ίσως δεν χρειάζεται καν... θα πάω κατευθείαν σε 2-3 "αρνητικά" σημεία και όποιος έχει απορίες τις συζητάμε. Έχει blooming? Μμμ, ναι έχει. Είναι ενοχλητικό? Καθόλου. Ειδικά όταν το dimming είναι στο high είναι πολύ λίγες οι σκηνές που γίνεται διακριτό και θα έλεγα σχεδόν καθόλου ενοχλητικό. Έχει ghosting? Η αλήθεια είναι ότι η χρήση που του έχω κάνει μέχρι τώρα δεν μπορεί να εξάγει 100% ασφαλή αποτελέσματα αλλά μπορώ να πω ότι προσωπικά μέχρι τώρα ghosting δεν έχω παρατηρήσει. Και επειδή μιλάμε για VA panel (έστω και fastVA) αν είχε θα το είχα παρατηρήσει. Από την άλλη, νομίζω ότι σε ένα range 70-80fps που παρατήρησα στο CB2077 είδα ένα ανεπαίσθητο black level smearing. Το panel με φωτεινότητα πάνω απο 80% και ανοιχτό το HDR βγάζει ζέστη από την πάνω πλευρά. Όχι ενοχλητική όπως φοβόμουν με όσα είχα διαβάσει, αλλά βάζοντας το χέρι σου απο πάνω νιώθεις πολύ ζεστό αέρα να βγαίνει. Και κάτι άσχετο/σχετικό. Όσοι έχουν dual setups με desktop/laptop, laptop/laptop, desktop/console, console/laptop κλπ δεν ξέρω πως ζούσαμε πριν το KVM switch στο Monitor. Ειδικά όταν αυτό συνδιάζεται και με fast charging 95w+ είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητα σου. Με γεια! Καλοδούλευτη! Ευχαριστούμε και για τις πρώτες εντυπώσεις. Μιας και το ανάφερες για τον LD αλγόριθμο. Σε desktop με γκρίζο ή γενικότερα μέτρια σκουρό φόντο, παρουσιάζει reverse blooming ο δείκτης του ποντικιού;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα