Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 hour ago, kostiger said:

Ξεκαθαριζω εκ των προτερων οτι σκοπος μου δεν ειναι η αποπομπη κανενος, υπαρχει χωρος για ολους μας εφοσον σεβομαστε τα ορια των υπολοιπων.

Δεν ενδιαφερει κανενα στο παρον νημα αν εγω εβλεπα Αμπας Κιαροσταμι το '97, αν ειμαι οπαδος της κινηματογραφησης του Roger Deakins, αν σκαμπαζω απο προτυπα του χρωματικου φασματος ή οτιδηποτε αλλο που δεν αφορα σε νεα για gaming οθονες. Ειναι ασχετες με το νημα θεματολογιες. Και δεν μιλαμε για απλες τυχαιες αναφορες. Τους εχεις αλλαξει τα φωτα.

Σε ευχαριστουμε για τις πολλες χρησιμες πληροφοριες που εχεις παραθεσει κατα καιρους, οι οποιες οντως εχουν προκαλεσει προβληματισμο και ενδιαφερον αλλα καπου πρεπει να μπει ενα φρενο. Δεν θα μπορουσαν να ειναι περισσοτερο ξεκαθαρες οι θεσεις σου, ειναι πολλα τα κατεβατα που εχεις μοιραστει αν μη τι αλλο.

Τα βελη μου ως προς το πληθος OLED ηταν tribute αναφορα σε αλλο μελος που δρουσε δυναμιτιστικα στο νημα, μεχρι να παρεις εσυ τη σκυταλη με αλλο τροπο βεβαια, με αναλογα δυστυχως αποτελεσματα.

ΜΕ τις συγκαλυμμενες ή και αμεσες σε καποιες πιο σπανιες περιπτωσεις, δηθεν χιουμοριστικες προσβολες σου, προς ολους οχι προσωπικες, επικουρουμενες απο emoji δεν θελω να ασχοληθω περαιτερω, οποιος διαβαζει το νημα μπορει να βγαλει τα συμπερασματα του.

Αν θελεις να μοιραστεις νεα σχετικα με το θεμα δεν χρειαζεσαι αδεια ουτε τη δικη μου, ουτε κανενος. Απολυτα ευπροσδεκτο.

Επειδη ομως τα περι αποχωρησης τα εχω ξαναδιαβασει προσωπικα χωρις να υλοποιηθουν και το νημα εχει εκτροχιαστει ακραια πολλακις, για καθε αναλογο ασχετο ποστ, στο οποιο θα διαπιστωνω εντονη εκτροπη ειτε σε χαρακτηρισμους, ειτε σε ανουσιους πλατιασμους, απο εμενα θα εχει report. 

Μπήκα ξανά στο νήμα εξαιτίας του akoinonitou και γιατί ήθελα, έστω και ένας, να κατανοήσει τι πραγματικά είναι το HDR. Ώστε, όταν βλέπει παραπληροφόρηση, να μπορεί να την αναγνωρίσει και, αν θέλει, να την διορθώσει.

Αν όλα αυτά τα έγραφα σε νέο νήμα, μάλλον κανείς δεν θα τα διάβαζε – καλά, ούτε τώρα, αλλά τουλάχιστον 2-3 μπορεί να κατάλαβαν πως η γενικότερη αντίληψή σας για το HDR και την τεχνολογία οθονών είναι σε αρκετά σημεία λανθασμένη.

Συχνά βλέπω να βαφτίζετε ό,τι αγοράζετε ως “ιδανικό”, ενώ ταυτόχρονα λέτε πως θέλετε ρεαλισμό – όμως στην πράξη προτιμάτε υπερκορεσμένα χρώματα και υπερβολές.

Διακρίνω πως δεν υπάρχει ουσιαστική κριτική σκέψη, αλλά περισσότερο εντυπωσιασμός και πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από ημιμαθείς YouTubers ή τα διαφημιστικά φυλλάδια των εταιριών.

Αν θεωρείς σκόπιμο, μπορείς να με κάνεις report ή ban. Και αν γνωρίζεις πως μπορώ να σβήσω όλα τα ποστ μου χωρίς ιδιαίτερο κόπο και να μην μπαίνω σε ποστ ξεχωριστά για να το σβήσω, ενημέρωσε με να το κάνω ευχαρίστως. 

Η ουσία είναι πως δεν ενοχλήθηκες από το περιεχόμενο των λεγομένων μου, αλλά από την κριτική στάση μου απέναντι στην ευρύτερη κοινότητα του gaming που δεν έχει κριτική σκέψη και αυτοκριτική. Δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση για εις βάθος κατανόηση, αλλά μάλλον μια επιφανειακή αναζήτηση πληροφοριών, ώστε να καταλήξετε στο επόμενο κομμάτι hardware που θα σας κάνει να νιώθετε πιο ασφαλείς με την επιλογή σας.

Με λίγα λόγια, η τοποθέτησή μου δεν στρέφεται εναντίον όσων απλώς θέλουν να απολαύσουν τα παιχνίδια τους. Στρέφεται όμως απέναντι σε αυτή τη νοοτροπία του “ενήλικου εφήβου” που ενδιαφέρεται μόνο για το επόμενο hardware “παιχνίδι” του, χωρίς καμία διάθεση για ουσιαστική γνώση – κι όμως επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του ειδικό, καταλήγοντας τελικά να παραπληροφορεί τους υπόλοιπους.

Η φράση "ενήλικος έφηβος" περιγράφει εκείνον που, παρά την ηλικιακή του ωριμότητα (δηλαδή, το ότι είναι ενήλικος), διατηρεί εφηβικές ή ανώριμες συμπεριφορές, νοοτροπίες και προτεραιότητες. Συχνά αναφέρεται σε άτομα που επιδεικνύουν υπερβολικό ενθουσιασμό για “παιχνίδια” (όπως το να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο hardware ή να κάνουν επίδειξη γνώσεων), αλλά χωρίς την ουσιαστική διάθεση να κατανοήσουν εις βάθος τα πράγματα ή να τα εξετάσουν κριτικά.

Εν συντομία: Ένας “ενήλικος έφηβος” είναι κάποιος που έχει μεγαλώσει, αλλά παραμένει ανώριμος στη συμπεριφορά του.

Για τον prefuse θα αναφέρεται..

Μην ανησυχείς, κάποιος εδώ μέσα κατάλαβε και ότι θέλει μπορεί να με ρωτήσει μέσω pm. Οπότε δεν χρειάζεται να συμμετέχω άλλο εδώ, καθώς και οι 2 στόχοι μου εκπληρώθηκαν. Και για το πώς λειτουργούν οι game engines και το να μάθει έστω και ένας πως πραγματικά λειτουργεί το HDR τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα..και τι είναι μάρκετινγκ και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Επεξ/σία από prefuse
  • Απαντ. 5,1k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
Αναφορά σε κείμενο

Συχνά βλέπω να βαφτίζετε ό,τι αγοράζετε ως “ιδανικό”

Ισχύει. Ας πούμε κάποιος που αγόρασε WOLED, από τις πρώτες γενιές κιόλας, με οριακά 200 nits peak brightness, προσπαθεί να βγάλει άκυρη και μάρκετινγκ ακόμα και την ίδια την πραγματικότητα, την οποία προσπαθεί να προσεγγίσει η Dolby μέσα από το πρότυπό της.

Αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα αντικειμενικά στοιχεία για τις ανάγκες σε color volume φυσικών αντικειμένων, το όριο του αντιληπτού black level όπως προσδιορίστηκε μέσα από την εγκυρότερη μεθοδολογία(double-blind test), το αντιληπτό dynamic range κτλ.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

12 hours ago, pirmen56 said:

Ισχύει. Ας πούμε κάποιος που αγόρασε WOLED, από τις πρώτες γενιές κιόλας, με οριακά 200 nits peak brightness, προσπαθεί να βγάλει άκυρη και μάρκετινγκ ακόμα και την ίδια την πραγματικότητα, την οποία προσπαθεί να προσεγγίσει η Dolby μέσα από το πρότυπό της.

Αγνοώντας επιδεικτικά όλα τα αντικειμενικά στοιχεία για τις ανάγκες σε color volume φυσικών αντικειμένων, το όριο του αντιληπτού black level όπως προσδιορίστηκε μέσα από την εγκυρότερη μεθοδολογία(double-blind test), το αντιληπτό dynamic range κτλ.

Καλώς τον που χάθηκες; 

Θα σου απαντήσω για τελευταία  φορά και μετά μπορείς και εσύ, όπως και κάθε άλλος ημιμαθείς, να γράψει ότι γουστάρει, όπως κάνατε και παλιά και το νήμα κυλούσε ομαλά και ήσυχα μέσα στην παραπληροφόρηση.

Για κάθε αρλουμπα που γράφεις, αν αφιερώνες 5-10 λεπτά (απαιτεί βέβαια και γνώσεις στα βασικά καθώς και κριτική σκέψη) θα έβλεπες ότι τεκμηριωμένα και επιστημονικά έχει απαντηθεί, αν όχι όλα τα περισσότερα.

1) Αγοράζω μόνιτορ διαφόρων τεχνολογιών για εξάσκηση calibration, δεν τα χρησιμοποιώ πέρα του calibration καθώς παρακολουθώ σχεδόν αποκλειστικά ταινίες και σπάνια καμία σειρά, σε 130" οθόνη σε προβολέα σε ειδικό dedicated room με τον κατάλληλο ήχο. Και πολύ σπάνια παίζω κάνα παιχνίδι σε κονσόλα.

2) αν θυμάμαι καλά το peak brightness της woled που έχω, και έχω γράψει πολλάκις για τα αρνητικά της, (ακόμα και σήμερα στον Thano λίγο πιο πίσω)..είναι λίγο κάτω από τα 700 nits αλλά guess what...μου είναι παντελώς αδιάφορο γιατί όπως σου είπα δεν παρακολουθώ τίποτα σε TV. Πάω είτε κινηματογράφο, είτε στο dedicate με προβολέα.

3) τους είχες ανακαλύψει αλλά ποτέ δεν έκανες τον κόπο να τους παρακολουθήσεις γιατί σε βολεύουν τα προσπέκτους των αγαπημένων σου εταιριών και η πληροφορία χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, εξάλλου γι'αυτό δεν έχεις ασχοληθεί και λερώσει τα χέρια σου με τα βασικά του calibration. Μήπως τα βρίσκεις μπαστούνι και σε βολεύει το copy paste πληροφοριών που μάλιστα δεν κατανοείς πλήρως; Αλλιώς θα έγραφες αυτά που γράφεις;

Έχεις ακούσει ποτέ για το HDR  που σου δείχνει με τεκμηριωμένο τρόπο ότι ελάχιστα αντικείμενα ξεπερνάνε ακόμα και το rec709? Μάλλον όχι... 

Πέρασες από την πηγή αλλά νερό δεν ήπιες.. 

Φαντάζομαι τα είχες χάσει και τα παρακάτω.. αν θες βάλτα στο Photoshop και επέκτεινε τα να ξεπερνάνε ακόμα και το cie chromaticity diagram, λίγο ultraviolet και infrared δεν έβλαψε κανένα και ξανα ποσταρε τα, ούτως ή άλλως, το δικο μου ποστ το πιθανότερο ειναι να σβηστεί από τον φίλο kostiger που θα κάνει report, οπότε θα μείνει μόνο το δικό σου!

Η επιστήμη έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά εδω και καιρό στο νήμα εδώ. Καλή συνέχεια φιλαράκι, ελπίζω για σωστή,  εντατική και αμείλικτη παραπληροφόρηση από εδώ και πέρα! 

ΥΓ μην κάνετε quote για να τελειώσουμε έδω και να συνεχίσει το νήμα όπως επιθυμείτε με νέα κατευθείαν από τα τμήματα μάρκετινγκ των αγαπημένων εταιριών σας. Εξάλλου όσα λιγότερα κατανοεί κάποιος, τόσο πιο ευτυχισμένος μέσα στην άγνοια του είναι.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
Στις 29/5/2025 στις 4:39 ΜΜ, phanispal είπε

Εν τω μεταξύ προχθές ρώτησε κάτι ο camel555 και έλεγα να απαντήσω χιουμοριστικά ότι είναι off topic μιας και εδώ είναι το νήμα που 2-3 τις μετράνε για το HDR, τα OLED και τα mini LED.

Δεν απάντησε κανείς.

Το ίδιο και με το ribopaido λίγο νωρίτερα.

Η σκέψη σου φίλε μου μετράει😄 Προέβη στην αλλαγή με επώνυμο (Delock) και όλα καλά!

Ας ρωτήσω και κάτι άλλο (πέρα από τα HDR και τις μεζούρες😆). Αφορά κατόχους Asus PG32UCDM(P):

σας έχει σβήσει το monitor κατά το gaming, για 2-3 δευτερόλεπτα; μου συνέβη κατά τα cinematics στο Indiana Jones (πριν την αλλαγή του USB καλωδίου παραπάνω), σε ένα και μόνο gaming session.

Με κίνηση ποντικιού επανήλθε αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο από sleep. Proximity sensor ανενεργό. Firmware 106 τελευταίο, Γκουγκλάρω και με έλουσε κρύος ιδρώτας.... Χαρακτηριστικό το σχετικό νήμα στο forum της Asus με 91 σελίδες...

Το έχει αντιμετωπίσει κάποιος άλλος; Και εάν ναι, τι ενέργειες έκανε; 

Στις 29/5/2025 στις 10:19 ΠΜ, Ribopaido είπε

Παιδια καλημερα! Ερωτηση . Εχω το 24αρι monitor της dell με ενσωματωμενο usb hub. Μπορω το καλωδιο αντι να το συνδεσω σε υπολογιστη να το βαλω σε εξωτερικο adapter στη πριζα να τροφοδοτησω το hub ή πρεπει μεσω υπολογιστη μονο? Εχω θεμα με τις λιγες θυρες στο mac studio. E634364E-1AA6-4920-B6BC-DB0C9FBA7521.jpg.59302ba45ee60ca74c3e91652c370511.jpg

Νομίζω έχει να κάνει με το τι ρεύμα δίνει μια θύρα usb pc και τι δίνει ο αντάπτορας σε πρίζα τοίχου. Επίσης το manual της dell είμαι 99,9% σίγουρος ότι γράφει για ελεύθερη θύρα pc (το δικό μου που κοίταξα πρόσφατα, αυτό γράφει). 

Κάποιος πιο ειδικός να βοηθήσει;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...