music_lover Δημοσ. 16 Ιουνίου Δημοσ. 16 Ιουνίου 3 ώρες πριν, prefuse είπε Αδελφέ η ποιότητα πληρώνετε, όχι σαν κάτι σκοτεινές ψυχές του Μπάτμαν (qd-oled) που θα πέφτουν σαν τις μύγες σε λίγους μήνες από burn in. Κάπου εκεί στην 3ετία θα δούμε ότι είναι να δούμε..μέχρι τότε αρμενίζουμε ανέμελα 🙄 Η δε ερώτηση του εκατομμυρίου είναι: θα αγοράζατε ποτέ μεταχειρισμένο oled monitor? 😝
pirmen56 Δημοσ. 17 Ιουνίου Δημοσ. 17 Ιουνίου Στις 16/6/2025 στις 4:43 ΜΜ, prefuse είπε Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα πως είναι η απόκλιση από την στιγμή που σχεδόν κανένας gamer δεν θα καλιμπραρει το μόνιτορ του, αλλά και να το κάνει, το φθηνό calibration με icc profile, που συνήθως κοστίζει κάτω από 100€, δεν εφαρμόζεται στα παιχνίδια αλλά μόνο στα icc aware προγράμματα. Τέλος τα γραφήματα για το πώς είναι καλιμπράρισμενο ένα μόνιτορ, είναι ενδεικτικά για το αν ο κατασκευαστής δίνει την πρέπουσα σημασία ή όχι και δεν σημαίνει ότι όλα τα μόνιτορ της συγκεκριμένης σειράς θα εχουν, είτε παρόμοιο πρόβλημα, είτε ότι θα είναι το ίδιο καλά καλιμπράρισμενα. Όλα τα reviews του xiaomi δείχνουν παρόμοια απόκλιση από το target. Οπότε δίνοντας λίγο gamma από την GPU φτιάχνεις αρκετά το κέντρο χωρίς να καταστρέψεις τα άκρα της EOTF. Στο τελευταίο AOC δυστυχώς το EOTF είναι αλλού για αλλού. Κρίμα γιατί σε όλα τα άλλα είναι κορυφή. Στις 16/6/2025 στις 1:21 ΜΜ, akoinonitos είπε @pirmen56 τελικα οντως πολυ φθηνα τα mini led https://www.joom.com/en/products/678e72b6d881ba01e0b879eb?srsltid=AfmBOooCEKk4wxxcFD0VbOrGQzac9Z1hXAJFijMRKb3sulAHbrzMK0Fg&variant_id=678e72b6d881ba02e0b879ed https://www.amazon.de/-/en/27R83U-Mini-Monitor-Zones-160Hz/dp/B0D2LKQ16C?th=1 850€ από ελληνικό μαγαζί. Τουλάχιστον έχεις κάτι πολύ δυνατό σε HDR(λόγω και HVA) με λυμένα λίγο-πολύ τα θέματα του xiaomi σε desktop χρήση και που θα σου κρατήσει για πολλά χρόνια ξέγνοιαστης χρήσης.Φυσικά αν κάνεις συμβιβασμούς πέφτεις και στα 300-400€ των xiaomi κλπ. που αντίστοιχο σε OLED δεν φαίνεται καν στον ορίζοντα.
music_lover Δημοσ. 18 Ιουνίου Δημοσ. 18 Ιουνίου Νέα 500hz qd-oled monitors με 15% αυξημένη φωτεινότητα και MSRP 850 usd.. Specs: 26.5" 4th Gen QD-OLED Panel 500Hz Refresh Rate SDR 300 nits + VESA DisplayHDR TrueBlack 500 Certification 98% Adobe RGB / 99% DCI-P3 / 138% sRGB Colour Accuracy with True 10-bit Colour 2x HDMI 2.1 (WQHD@500Hz), 1x DP 1.4a (HBR3), 1x Type-C w/ 15W PD 0.03ms Response Time GtG G-SYNC and Adaptive Sync Compatible Custom engineered graphene passive heatsink OLED Care 2.0 with 3 Year MSI Warranty https://tftcentral.co.uk/articles/gen-4-samsung-qd-oled-2025-panels-and-improvements 2
prefuse Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου (επεξεργασμένο) On 17/06/2025 at 23:03, pirmen56 said: Οπότε δίνοντας λίγο gamma από την GPU .... Δώσε γ στο λαό! Όπως ακριβώς τα γράφεις δεν είναι. Θέλεις να βάλεις στοίχημα το σπίτι σου; Εγώ σου βάζω 2 σπίτια αν χάσω και σου αγοράζω και οποίο μόνιτορ αγαπάει η UHN καρδούλα σου. Επεξ/σία 19 Ιουνίου από prefuse
pirmen56 Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 4 ώρες πριν, prefuse είπε Δώσε γ στο λαό! Όπως ακριβώς τα γράφεις δεν είναι. Θέλεις να βάλεις στοίχημα το σπίτι σου; Εγώ σου βάζω 2 σπίτια αν χάσω και σου αγοράζω και οποίο μόνιτορ αγαπάει η UHN καρδούλα σου. Η καμπύλη EOTF είναι το gamma curve του HDR. Σε ένα miniLED η συμπεριφορά της δεν είναι ίδια σε όλες τις σκηνές λόγω ABL μηχανισμού. Όμως όταν αυξάνεις το gamma αυξάνεις την φωτεινότητα των midtones κυρίως και σε μικρότερο βαθμό την περιοχή κοντά στα highlights και στις σκιές. Άρα ναι, το gamma της GPU επηρεάζει το EOTF. Αν διαφωνείς εξήγησέ το.
music_lover Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου Εν τω μεταξύ σχεδόν ταυτόχρονα Samsung και LG κυκλοφορούν νέα OLED μοντέλα με αυξημένη φωτεινότητα και αντοχή στον χρόνο. Η μεν Samsung τα Gen 4, η δε LG τα Tandem. Στην περίπτωση της Samsung δεν φαίνεται να διευρύνεται το εύρος χρωμάτων αφού είναι ήδη υψηλό ενώ στην περίπτωση της LG από ότι φαίνεται αυτό θα βελτιωθεί, όχι στα επίπεδα μιας qd-oled αλλά αρκετά κοντά. Και κάπως έτσι θα φτάσουμε στο vesa display HDR 500. Για να δούμε..
pirmen56 Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου 16 λεπτά πριν, music_lover είπε Εν τω μεταξύ σχεδόν ταυτόχρονα Samsung και LG κυκλοφορούν νέα OLED μοντέλα με αυξημένη φωτεινότητα και αντοχή στον χρόνο. Η μεν Samsung τα Gen 4, η δε LG τα Tandem. Στην περίπτωση της Samsung δεν φαίνεται να διευρύνεται το εύρος χρωμάτων αφού είναι ήδη υψηλό ενώ στην περίπτωση της LG από ότι φαίνεται αυτό θα βελτιωθεί, όχι στα επίπεδα μιας qd-oled αλλά αρκετά κοντά. Και κάπως έτσι θα φτάσουμε στο vesa display HDR 500. Για να δούμε.. Πάντως υπάρχει χάος ανάμεσα σε TV και monitors. 1100 nits σε 25% παράθυρο vs 550 σε 10%. Και φαντάζομαι απλησίαστες τιμές για τα τελευταία χωρίς πλήρη εξάλειψη του burn in σε 100% ξέγνοιαστη χρήση. 2
prefuse Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 53 minutes ago, pirmen56 said: Η καμπύλη EOTF είναι το gamma curve του HDR. Σε ένα miniLED η συμπεριφορά της δεν είναι ίδια σε όλες τις σκηνές λόγω ABL μηχανισμού. Όμως όταν αυξάνεις το gamma αυξάνεις την φωτεινότητα των midtones κυρίως και σε μικρότερο βαθμό την περιοχή κοντά στα highlights και στις σκιές. Άρα ναι, το gamma της GPU επηρεάζει το EOTF. Αν διαφωνείς εξήγησέ το. Εγώ μαζί σου είμαι, δεν διαφωνώ πουθενά, η λογική και η πραγματικότητα διαφωνεί. Είδες πόσο πιο "ευτυχισμένοι" είμαστε μέσα στην άγνοια μας. Βλέπεις ένα οπτικό πρόβλημα στο μόνιτορ σου, η NVIDIA σου δίνει το εργαλείο να το σιαξεις.. το σιαχνεις. problem solved! Μείναμε από credit, insert coins μου βγάζει..τα τσάμπα μαθήματα, που δεν εκτιμάτε κιόλας τελείωσαν. μεγάλα παιδιά είστε και ικανά να τα ψάξετε μόνοι σας. Αλλά και πάλι αυτό που είχατε εξαρχής στο μυαλό σας δεν θα ισχυρίζεστε; οπότε problem solved και χωρίς το χάσιμο χρόνο σε άσκοπες αναζητήσεις. Επεξ/σία 19 Ιουνίου από prefuse
Chris2756 Δημοσ. 20 Ιουνίου Δημοσ. 20 Ιουνίου Θελω γνωμες απο φιλους που εχουν οθονες 40" και ανω στα γραφεια και στα κομπιουτερς τους. Αποσταση/γωνια θεασης, πιθανες ρυθμισεις κτλ. Εχω ενα μονιτορ LG QHD IPS 32GP850-B με εργοστασιακο καλιμπρεσιον. Δεν μπορω να πω οτι δεν ειμαι ευχαριστημενος, καθαρη εικονα, ζωηρα χρωματα, ξεκουραστο στα ματια, γωνιες θεασης. Χρηση λιγο απο ολα, παιχνιδια περισσοτερο, σερφαρισμα και καμια ταινιουλα. Για ταινιες σηγουρα θαθελα μεγαλυτερη οθονη, κανοντας συγκριση με μια απλη UHD 65αρα LG τηλεοραση που εχω στο σαλονι, το μεγεθος μετραει, για εμενα στις ταινιες. Το μονιτορ ειναι σε γραφειο, κολημενο στον τοιχο και λογω της βασης του εξεχει απο τον τοιχο περι τα 25 εκατοστα. Αναγκαστηκα να φαρδυνω το γραφειο κατα 10 εκ, ωστε να ειμαι σε μια αποσταση 50-70 εκ απο αυτο. Δοκιμαζοντας να δω σε κοντινοτερη αποσταση, 30-40εκ. δεν βολευει, δεν πιανω ολη την οθονη, αναγκαζομαι να γυρνω το κεφαλι μου ΔΕ-ΑΡ η πανω-κατω. Το ιδιο και με την TV. Σε αποσταση 50εκ. εως 1μ. δεν βολευει, στα 2.5 με 3μ που ειναι ο καναπες, μια χαρα. Να τολμησω, μελλοντικη αγορα μεγαλυτερου μονιτορ η να μεινω στις 32"? Επισης συμβουλες ρυθμισης, ωστε να παρω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα απο μονιτορ μου, ευπροσδεκτες
music_lover Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου (επεξεργασμένο) Στις 20/6/2025 στις 9:42 ΠΜ, Chris2756 είπε Θελω γνωμες απο φιλους που εχουν οθονες 40" και ανω στα γραφεια και στα κομπιουτερς τους. Αποσταση/γωνια θεασης, πιθανες ρυθμισεις κτλ. Εχω ενα μονιτορ LG QHD IPS 32GP850-B με εργοστασιακο καλιμπρεσιον. Δεν μπορω να πω οτι δεν ειμαι ευχαριστημενος, καθαρη εικονα, ζωηρα χρωματα, ξεκουραστο στα ματια, γωνιες θεασης. Χρηση λιγο απο ολα, παιχνιδια περισσοτερο, σερφαρισμα και καμια ταινιουλα. Για ταινιες σηγουρα θαθελα μεγαλυτερη οθονη, κανοντας συγκριση με μια απλη UHD 65αρα LG τηλεοραση που εχω στο σαλονι, το μεγεθος μετραει, για εμενα στις ταινιες. Το μονιτορ ειναι σε γραφειο, κολημενο στον τοιχο και λογω της βασης του εξεχει απο τον τοιχο περι τα 25 εκατοστα. Αναγκαστηκα να φαρδυνω το γραφειο κατα 10 εκ, ωστε να ειμαι σε μια αποσταση 50-70 εκ απο αυτο. Δοκιμαζοντας να δω σε κοντινοτερη αποσταση, 30-40εκ. δεν βολευει, δεν πιανω ολη την οθονη, αναγκαζομαι να γυρνω το κεφαλι μου ΔΕ-ΑΡ η πανω-κατω. Το ιδιο και με την TV. Σε αποσταση 50εκ. εως 1μ. δεν βολευει, στα 2.5 με 3μ που ειναι ο καναπες, μια χαρα. Να τολμησω, μελλοντικη αγορα μεγαλυτερου μονιτορ η να μεινω στις 32"? Επισης συμβουλες ρυθμισης, ωστε να παρω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα απο μονιτορ μου, ευπροσδεκτες Χρησιμοποίησε αυτόν τον calculator για την επιλογή της σωστής διάστασης: https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship Επεξ/σία 21 Ιουνίου από music_lover
camel555 Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, music_lover είπε Χρησιμοποίησε αυτόν τον calculator για την επιλογή της σωστής διάστασης: https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship Το συγκεκριμένο calculator το θεωρώ υπερβολικό για monitors. Σε 40in προτείνει 168cm τα οποία τα θεωρώ πάρα πολλά, σε 32in είμαι στα 90cm και δεν έχω πρόβλημα. Πιστεύω ότι ο οδηγός αυτός έχει να κάνει με TVs και και κυρίως με το πως από μια απόσταση και μετά, το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να διακρίνει την διαφορά σε περιεχόμενο 4Κ με απλό HD. Στις 20/6/2025 στις 9:42 ΠΜ, Chris2756 είπε Εχω ενα μονιτορ LG QHD IPS 32GP850-B με εργοστασιακο καλιμπρεσιον. Το μονιτορ ειναι σε γραφειο, κολημενο στον τοιχο και λογω της βασης του εξεχει απο τον τοιχο περι τα 25 εκατοστα. Αναγκαστηκα να φαρδυνω το γραφειο κατα 10 εκ, ωστε να ειμαι σε μια αποσταση 50-70 εκ απο αυτο. Να τολμησω, μελλοντικη αγορα μεγαλυτερου μονιτορ η να μεινω στις 32"? Επισης συμβουλες ρυθμισης, ωστε να παρω το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα απο μονιτορ μου, ευπροσδεκτες Πριν πάω στις 32in, είχα ακριβώς το ίδιο LG στις 27in. Στο ίδιο γραφείο μπήκε η 32αρα, άλλαξα μόνο βραχίονα. Η απόσταση θέασης παρέμεινε η ίδια, στα 90cm περίπου. Μάλιστα το 32αρι το έχω "φέρει" ένα κλικ πιο κοντά μου από το 27άρι. Το γραφείο μου δεν ακουμπά σε τοίχο, η καρέκλα μου είναι πλάτη σε τοίχο. Θεωρώ ότι τα 50-70cm είναι λίγα για 32in, πολλώ δε μάλλον για 40+in. Πιστεύω ότι το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να βρεις μια βάση τοίχου, ώστε να "κερδίσεις" και αυτά τα 25cm που σου "κλέβει" η βάση του LG (μια slim βάση τοίχου δεν ξεπερνά τα 7-10cm). Το άλλο που έκανα εγώ πριν πάω από τις 27 στις 32, ήταν με την βοήθεια μεζούρας να ορίζω νοερά τις νέες διαστάσεις, το εξτρά estate δηλαδή. Και να προσπαθήσω να καταλάβω εάν είναι υπερβολική η μεγαλύτερη οθόνη.... Επεξ/σία 21 Ιουνίου από camel555 1
prefuse Δημοσ. 21 Ιουνίου Δημοσ. 21 Ιουνίου (επεξεργασμένο) On 19/06/2025 at 18:59, pirmen56 said: Πάντως υπάρχει χάος ανάμεσα σε TV και monitors. 1100 nits σε 25% παράθυρο vs 550 σε 10%. Και φαντάζομαι απλησίαστες τιμές για τα τελευταία χωρίς πλήρη εξάλειψη του burn in σε 100% ξέγνοιαστη χρήση. Δεν πειράζει το καλό το πράγμα αργεί να έρθει. Τα πρώτα 15 χρόνια του HDR ήταν δύσκολα. Οι tech savvy σε οθόνες (που δεν κυκλοφορούν εδώ) το έχουν καταλάβει ήδη εδώ και καιρό. Οι υπόλοιποι ας απολαύσουν HDR banding, raising blacks, tone mapping, metadata και γενικότερα σκοτεινή εικόνα και με λίγα χρόνια υπομονής παραπάνω, για τα 10.000 nits. Μια από τις "καλύτερες" tv του 2024 με το νεότερο μοντέλο του 2025. Μια εικόνα χιλιες λέξεις. Επεξ/σία 21 Ιουνίου από prefuse
akoinonitos Δημοσ. 22 Ιουνίου Δημοσ. 22 Ιουνίου 2 ώρες πριν, prefuse είπε Δεν πειράζει το καλό το πράγμα αργεί να έρθει. Τα πρώτα 15 χρόνια του HDR ήταν δύσκολα. Οι tech savvy σε οθόνες (που δεν κυκλοφορούν εδώ) το έχουν καταλάβει ήδη εδώ και καιρό. Οι υπόλοιποι ας απολαύσουν HDR banding, raising blacks, tone mapping, metadata και γενικότερα σκοτεινή εικόνα και με λίγα χρόνια υπομονής παραπάνω, για τα 10.000 nits. Μια από τις "καλύτερες" tv του 2024 με το νεότερο μοντέλο του 2025. Μια εικόνα χιλιες λέξεις. fixed 1
Psycho_Warhead Δημοσ. 23 Ιουνίου Δημοσ. 23 Ιουνίου Η LG G5 παίρνει 8.5/10 στο HDR banding, κυριολεκτικά παπαρίζονται με αυτό το θέμα και πρέπει να λυθεί επιτέλους.
akoinonitos Δημοσ. 23 Ιουνίου Δημοσ. 23 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 4 ώρες πριν, Psycho_Warhead είπε Η LG G5 παίρνει 8.5/10 στο HDR banding, κυριολεκτικά παπαρίζονται με αυτό το θέμα και πρέπει να λυθεί επιτέλους. Μονο samsung Επεξ/σία 23 Ιουνίου από akoinonitos 1 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα